اقتصاد۲۴ - بر اساس برآورد اخیر مؤسسه اعتبارسنجی فیچ، قیمت بلندمدت نفت خام برنت در بهترین شرایط ۵۳ دلار برای هر بشکه است. قیمت بلندمدت این شاخص در برآورد پیشین این نهاد ۵۵ دلار برای هر بشکه اعلام شده بود.
فیچ همچنین چشمانداز قیمت نفت خود برای سال ۲۰۲۲ را کاهش داد. این نهاد اعلام کرد انتظار دارد قیمت شاخص نفت خام برنت در این سال به ۵۰ دلار برای هر بشکه برسد. برآورد پیشین فیچ برای این شاخص ۵۳ دلار برای هر بشکه بود.
علت این کاهش برآورد، افزایش ذخیرهسازی نفت در پی همهگیری ویروس کرونا، شکنندگی پویایی عرضه و تقاضا و کاهش قیمت موردنیاز برای متعادل نگهداشتن بودجه در بسیاری از مناطق است.
فیچ برآورد کرد که قیمت شاخص نفت خام دبلیوتیآی آمریکا در سال ۲۰۲۲ بهطور میانگین ۴۷ دلار برای هر بشکه باشد، این در حالی است که پیش از این انتظار میرفت قیمت این شاخص در سال ۲۰۲۲، ۵۰ دلار برای هر بشکه باشد.
مولفههای تاثیرگذار بر بازار نفت
محمدعلی خطیبی، کارشناس حوزه بین الملل نفت در گفتگو با اقتصاد ۲۴ در ارزیابی از شرایط بازار طلای سیاه گفت: قیمتهای نفت خود به خود بالاو پایین نمیشود؛ یک سری مؤلفهها هستند که ما اگر آنها را خوب بشناسیم میتوانیم متوجه شویم که متغییرهای قیمت نفت چیست.
وی تصریح کرد: در حال حاضر از مهمترین عواملی که قیمتهای نفت را تحت الشعاع قرار داده کرونا ویروس است. فعالیتهای اقتصادی به شدت تحت الشعاع کروناست و بعد از بهبودیهایی که حاصل شد موج دوم کرونا آمد و ما واقعا نمیدانیم این بیماری تا چه اندازه فعالیتهای اقتصادی را تحت الشعاع قرار داده و چه زمانی خاتمه مییابد، چون در حال حاضر عامل ناشناختهای است، بنابراین در حال حاضر مهمترین عامل، بحث فعالیتهای اقتصادی است که فعالیتهای اقتصادی دقیقا با میزان تقاضا برای نفت ارتباط دارد و آن هم به فعالیتهای اقتصادی بستگی دارد و فارغ شدن از این بیماری و برگشت روال عادی به اقتصاد جهانی که اگر این اتفاق بیفتد تقاضای نفت افزایش مییابد.
به گفته خطیبی، اگر موضوع مهار ویروس کرونا تا حدودی حل شود وضعیت تقاضا خیلی بهتر میشود اما نمیدانیم چه اتفاقی میافتد بنابراین این یک عاملی است که واقعا میتواند بر روی تقاضای نفت تأثیر بگذارد و تاکنون نیز گذاشته است.
بیشتر بخوانید: افزایش امید به بازگشت قیمت نفت بر مدار صعود
نماینده اسبق ایران در اوپک یادآور شد: در حال حاضر مسائل اقتصادی مهمترین مسئله برای قیمت نفت است که در رأس آنها بحث گسترش و خاتمه یافتن بیماری کرونا است و بعد از آن مسائل روانی و ژئوپلتیک که بالأخره تصمیماتی که اوپک و اوپک پلاس میگیرند تماما بر نوسانات قیمت نفت مؤثر است.
خطیبی با تاکید بر اینکه در حال حاضر اوپک پلاس توانسته با تصمیم دستوری کاهش تولید در این بازار خوب عمل کند گفت: با این تدبیر توانستند مدیریت را به دست بگیرند و تا حدودی نگرانیها درباره قیمتهای ۱۰ و ۱۵ دلاری را برطرف کنند و اگر این مدیریت عرضه نبود مطمئن باشید قیمتهای نفت به مرز ۴۰ تا ۵۰ دلار نمیرسید.
کارشناس حوزه بین الملل نفت یادآور شد: بنابراین یک مدیریت عرضه نسبتا موفقی در بازار نفت جهانی وجود دارد و بسیار خوب عمل میکند و مرتب هم جلسات کارشناسی میگذارند که در این جلسات بازار را بررسی میکنند و به جلسات و مقامات بالاتر گزارش میکنند که میزان عرضه را در چه حدی تنظیم کنند و هرچقدر این مدیریت عرضه بهتر باشد قیمتهای نفت هم بهتر میشود و یا اگر چنانچه این مدیریت عرضه ضعیف شود مطمئن باشید قیمت نفت هم تغییر خواهد شد.
وی تصریح کرد: بنابراین اینها عواملی است که در کنار عوامل اقتصادی، عوامل روانی، مدیریت عرضه، مسائل ژئوپلتیک، مسائل روانی و حتی مسائل فصلی تمام اینها در قیمت نفت میتواند تأثیرگذار باشد و اینها را تک تک باید بررسی کرد و نهایتا میتوان به یک جمع بندی رسید.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازار نفت
نماینده اسبق ایران در اوپک در پاسخ به این سوال که ممکن است بازار نفت در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دستخوش تغییر قیمت شود؟ گفت: معمولا سیاستهای انرژی دموکراتها با جمهوریخواهان کمی متفاوت است، جمهوریخواهان هنگامی که سرکار میآیند معمولا تنش ایجاد میکنند و این تنشها بر قیمتهای نفت مؤثر است، برعکس، دموکراتها سعی میکنند آرامش را حکمفرما کنند و بیشتر به مسائل اقتصادی بپردازند تا مسائل نظامی و امنیتی. سیاست آنها کمتر تنش آفرین است و سعی میکنند تنش زدایی کنند و به مسائل محیط زیست خیلی بها میدهند.
وی ادامه داد: درحالی که جمهوریخواهان خیلی اعتقادی به مسائل محیط زیستی ندارند شاهد این هستیم که از بسیاری از پروتکلها و کنوانسیونها خارج شدهاند. فکر میکنم اگر دموکراتها سرکار بیایند ثبات و آرامش بیشتر بر بازار نفت و انرژی حاکم میشود. برعکس اگر جمهوریخواهان بر سرکار بیایند همین وضعی که در حال حاضر وجود دارد تداوم مییابد و هر روز یکجا مشکل ایجاد میکنند و تنشی به وجود میآورند و جنگ نظامی یا بیشتر جنگ اقتصادی راه میاندازند که الان شاهد آن هستیم.
خطیبی با بیان اینکه اینکه در حال حاضر آمریکا با بسیاری از اقتصادهای دنیا در حال جنگ اقتصادی است، تصریح کرد: امروز جنگهای متعددی از جمله جنگهای تعرفهای و ایجاد تنشهای اقتصادی از سوی آمریکا به راه افتاده است. به هرحال باتوجه به وضعیت الان که شاهد آن هستیم اگر دموکراتها بیایند یک مقدار ثبات و آرامش بیشتری بر بازار نفت حاکم میشود و به خصوص مسائل محیط زیست که مسئله مهمی است جدی گرفته شود و روی آینده این مسئله باید کار و تلاش کرد.
رسیدن به نفت ۷۰ دلاری امکانپذیر است؟
نماینده اسبق ایران در اوپک با تاکید بر اینکه بازار نفت در انتظار واکنشهای مثبت است تا بتواند بدون تردید به مرز ۷۰ دلار برسد گفت: هرچند ایران به دنبال کاهش وابستگی به اقتصاد نفتی است، اما باید بپذیریم که مانند سایر تولید کنندگان، بدون نفت نمیتوانیم اقتصاد خوبی داشته باشیم، از اینرو هر حرکتی در بازار جهانی میتواند واکنشهای اقتصادی زیادی در بازار داخل داشته باشد.
خطیبی در پایان یادآور شد: متغیرهای اقتصادی، مدیریت عرضه، مسائل ژئوپلتیک، مسائل روانی و حتی مسائل فصلی همواره بر بازار نفت تأثیرگذار است؛ هرچند کرونا ویروس و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مزید بر علت شده و بازار هر لحظه به روند حرکت هر یک از این مولفهها واکنش نشان خواهد داد.