تاریخ انتشار: ۱۳:۰۶ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح شد؛

همه ریسک‌های فروش اوراق نفتی/ واقعیت‌ها لاپوشانی نشود/ مصائب دولت سیزدهم

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است؛ دولت به طور مستقیم در فروش نفت از طریق اوراق سلف موازی مداخله دارد، موضوعی که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد و همین موجب بروز ریسک‌هایی می‌شود که اقتصاد کشور توان بازپرداخت آن را ندارد؛ عدم شفافیت این طرح ابهامات زیادی را قبل از اجرا به وجود آورده است که می‌تواند برای آینده اقتصاد خطرناک باشد.
طرح فروش نفت
مهرشادنبی، اقتصاد۲۴ابهام درباره کارشناسی طرح پیشنهادی دولت برای پیش فروش نفت خام موجب شده تا گمانه‌زنی‌ها رونق پیدا کند تا جایی که حتی اثرات این طرح علاوه بر اقتصاد می‌تواند بر بازار سرمایه نیز تاثیرگذار باشد.
با وعده «گشایش اقتصادی» دولت قرار است فروش بشکه‌های نفت از طریق انتشار اوراق سلف موازی در داخل محقق شود، یعنی دولت درآمد ارزی را از بازار نفت فعلا قابل تحقق نمی‌داند و قرار است در داخل به فروش برساند.
 
تزریق ارز به بازار، پیش فروش نفت به مردم، عرضه گسترده سهام شرکت‌های دولتی در بازار سرمایه، افزایش یارانه و تغییر شیوه پرداخت، همگی گزینه‌هایی هستند که می‌توانست در این شرایط راه نجاتی هرچند موقتی برای اقتصاد کشور باشد که دولت در این میان فروش نفت را درنظر گرفت تا بتواند تغییری در اقتصاد به وجود بیاورد، هرچند کارشناسان آینده خوبی رادر این خصوص پیش بینی نمی‌کنند.

طرح گشایش اقتصادی دولت چیزی نیست به جز تامین بخشی از کسری بودجه با پیش فروش نفت خام در بازار سرمایه که گشایش خاصی برای معیشت مردم ندارد. تحت همین شرایط دولت سعی کرده در طراحی اوراق جدید، تمامی فاکتور‌های جذابیت را به کار ببرد تا با یک تیر دو هدف بزند؛ پوشش کسری بودجه و مهار نقدینگی!.
 
استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای افزایش فروش نفت در کشور راه حل دولت روحانی در ماه‌های پایانی عمر دولتش است، تا جایی که رییس دفتر رییس جمهوری این وعده را در فروش اوراق سلف نفتی داد که سود مردم در خرید نفت در طرح گشایش اقتصادی کمتر از سود بانکی نیست و مردم می توانند بسته به توان مالی خود از یک تا چند هزار بشکه نفت بخرند.
 
این روش تامین مالی، از سوی کارشناسان با دو نوع واکنش مواجه شد؛ برخی معتقد هستند که دولت با پیش‌فروش دارایی‌های خود، می‌تواند فرصت سخت فعلی را رد کند. نگاه دیگر می‌گوید دولت بعدی وارد یک ریسک بزرگ می‌شود، چرا که اگر نفت به فروش نرسد، اوراقی روی دست دولت می‌ماند که باید بیش از تورم، بهای آن را بپردازد. البته دسته سومی نیز هستند که معتقدند تا جزئیات رسمی اعلام نشود، نمی‌توان اظهار نظر دقیقی کرد

ابهام در طرح گشایش اقتصادی

این روز‌ها بازار سرمایه از طرح «گشایش اقتصادی» دولت در هراس است چراکه هنوز جزئیات آن در هزارتوی واقعیت قرار دارد.
 
سهراب هاشمی، کارشناس بازار سرمایه در همین رابطه درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: اقتصاد کشور‌ها بار‌ها با آزمون و خطا‌های زیادی مواجه شده که همین موضوع توان اقتصاد را در برابر تلاطم‌ها شکننده‌تر کرده است. حالا طرح «گشایش اقتصادی» از سوی دولت اعلام شده است. همواره دولت در طرح‌های مختلف اقتصادی بدون مشارکت بخش خصوصی اقدام به اجرا کرده است و هیچ یک از این طرح‌ها کارنامه موفقی در بهبود اقتصاد ندارند. اینبار نیز برخلاف اینکه در کشور‌های دیگر فروش اوراق سلف موازی برعهده بخش خصوصی است، دولت خود فرمان اجرا را دردست گرفته است.

هاشمی در پاسخ به این سوال که احتمال چه ریسک‌هایی در فروش این اوراق وجود دارد؟ گفت: در ابتدا باید بدانیم چه فرقی بین اوراق سلف موازی و اوراق سلف است. اوراق سلف موازی روشی از تامین نقدینگی از راه حذف سرمایه گذاری مالکیتی است پس این اوراق علاوه بر اینکه برای خریداران کف سودی در نظر می‌گیرد امکان معامله در بازار ثانویه را برخلاف اوراق سلف دارد.
 
وی تصریح کرد: با در نظر گرفتن و استفاده از این قرارداد خریداران نفت پیش فروش شده طبق حق قانونی که دارند در صورتی که قبل از سر رسید تعیین شده از سوی بازار نیاز به نقدینگی داشته باشند می‌توانند اقدام به فروش اوراق کنند.
 
این کارشناس بازار با اشاره این موضوعات تاکید کرد: ریسک‌های حاصل از فروش نفت از طریق اوراق سلف موازی ریسک‌های زیادی را با توجه به قیمت متغییر دلار و نفت خواهد داشت. آیا دولت این ریسک‌ها را می‌پذیرد؟ آیا دولت بعدی تحمل چنین فشار‌هایی را که قطعا بدهی زیادی بر جای می‌گذارد متقبل می‌شود؟
 
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه دولت با این طرح تعهد سنگینی را برعهده گرفته گفت: موانع سیاسی و اقتصادی امروز به بحران جدی در توسعه تبدیل شده است از این رو دولت قبل از اعلام و اجرای این طرح می‌بایست جوانب مختلف و تبعات اجرای این طرح را بازنگری می‌کرد چراکه در صورت عدم موفقیت و استقبال در بورس، دولت باید تاوان سنگینی را هم خود بپردازد و هم برعهده دولت بعدی قرار دهد و هزینه ها را افزایش خواهد داد که در هر دو حالت بازهم اقتصاد مردم دچار خدشه خواهد شد.
 
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، نرخ تورم بدون تابعیت از هیچ شرایطی در حال افزایش است این در حالی است که اوراق دولتی باید دارای نرخ بهره منفی باشد به این معنی که نرخ بهره‌ای که دولت قرار است از طریق اوراق سلف موازی بپردازد، باید کمتر از نرخ تورم باشد، در حالی که درحال حاضر چنین وضعیتی نیست.

تحمیل بار مالی بر اقتصاد

وی در پاسخ به این سوال که وضعیت طرح «گشایش اقتصادی» را چگونه می‌توانید ارزیابی کنید؟ پاسخ داد: ابهامات زیادی در این طرح وجود دارد نه اینکه این طرح از پایه و اساس مشکل داشته باشد خیر! بلکه عدم شفافیت و توضیحات کافی قبل از اجرای این طرح ابهاماتی را به وجودآورده چراکه خود دولت هم قطعاً با توجه به وضعیت تورمی کشور و افزایش نرخ دلار به ریسک‌های احتمالی فروش این اوراق آگاه است از این رو ترجیح می‌دهد این طرح بدون ملاحظات فروش اوراق به جلو پیش برود.
 
هاشمی تاکید کرد: دولت دوازدهم این طرح را در کمترین زمان باقی مانده عمر دولت خود در دستور کار قرار داده است چراکه به دلیل کاهش صادرات نفت درآمد دلاری دولت به حداقل رسیده و بابت برداشت از منابع صندوق توسعه ملی نیز با توجه به برداشت‌های مکرر تحت فشار است از سوی دیگر احتمال افزایش قیمت نفت وجود دارد. به همین دلایل شاید دولت بتواند در مدت خیلی کم کسب درآمد جهت جبران کسری‌های خود داشته باشد، اما تبعات برجای گذاشته برای سال‌های بعد بسیار سنگین خواهد بود.
 
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه خطاب به روحانی گفت: آقای رئیس جمهور بهتر نیست قبل از اجرای چنین طرح‌هایی با کار کارشناسی شده و سیاست‌های منحصر به فرد، توضیحاتی برای شفافیت و ابهام زدایی ارائه شود تا اقتصاد بر سر چند راهی قرار نگیرد.
 
به گفته هاشمی، امروز شاید دولت با لاپوشانی از واقعیت‌های این طرح بتواند کسری‌های خود را جبران کند، اما تکلیف اقتصاد آسیب دیده از این طرح چه می‌شود؟!

این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: دولت به طور مستقیم در فروش نفت از طریق اوراق سلف موازی مداخله دارد، موضوعی که در هیچ جای دنیا سابقه ندارد و همین موجب بروز ریسک‌هایی می‌شود که اقتصاد کشور توان بازپرداخت آن را ندارد؛ عدم شفافیت این طرح ابهامات زیادی را قبل از اجرا به وجود آورده است که می‌تواند برای آینده اقتصاد خطرناک باشد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ کنایه محسن برهانی به مهدی نصیری: از پرستو فروهر درس شرافت بیاموز

عکس/ معماری زیبای ساختمان شهرداری رشت ۹۴ سال پیش در دوره پهلوی دوم

عکس/ ظاهر متفاوت ناصرالدین شاه و عزیز سلطان ۱۳۱ سال پیش در ایوان عمارت قصر یاقوت

عکس/ ظاهر متفاوت احمد ظاهر محبوب‌ترین خواننده افغانستان ۵۴ سال پیش با استایل اروپایی

عکس/ تلخ‌ترین قاب سال از پایان قصه لوکیتا و مادرید

عکس/ ظاهر دیده نشده از آیت‌الله سید جواد خامنه‌ای پدر رهبری در کنار آیت‌الله خویی

عکس/ ستاره کنگویی به اردوی پرسپولیس اضافه شد

عکس/ ژست خاص عبدالرضا پهلوی و همسرش ۶۳ سال پیش در مجموعه حیوانات تاکسی‌درمی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ شکل و شمایل بانمک نیکی کریمی ۵۴ سال پیش در دوران خردسالی

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ ژست عجیب رضا عطاران و حسن جوهرچی ۲۶ سال پیش در حیاط بیت رهبری

عکس/ زیبایی خیره کننده نیکول کیدمن و تام کروز ۳۳ سال پیش با استایل خاص

عکس/ امیر حاتمی فرمانده ارتش در حال احوالپرسی با سرلشکر عراقی

عکس/ چهره دیده نشده از سردار قاآنی ۴۴ سال پیش در حال صحبت کردن با تلفن در چادر فرماندهی

عکس/ سرلشکر باقری و برادرش ۴۲ سال پیش در لباس سپاه و دوران جبهه

اختلالات روانی به بیش از ۲۰ درصد رسید اما تراپی همچنان لوکس است/ جنگ، بستر گسترش التهاب روانی در جامعه ایران

عکس/ ظاهر متفاوت صادق آهنگران ۳۴ سال پیش در کنار حاج قاسم با لباس شخصی

عکس/ واکنش کنایه آمیز امیررضا معصومی به صحبت‌های دبیر

عکس/ استوری معنادار هادی چوپان حسابی سرو صدا کرد

فیلم/ واکنش رضا رشیدپور به تهدید لاریجانی برای ترور ترامپ

برلین: ایران مانع حملات یمن شود

فیلم/ قالیباف: فرمانده‌کل قوا در چندساعت، نیروی‌های مسلح را از شوک خارج کرد

عکس/ کارزار استعفای پزشکیان را چه نهادی مسدود کرد؟

دلیل انفجار در محله چیتگر از زبان سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران

عکس/ چهره بامزه ماهایا پطروسیان ۳۹ سال پیش با مقنعه چونه دار در دوران مدرسه

عکس/ احمدی نژاد در انظار ظاهر شد

فیلم/ سردار طلایی: برخی اتباع برای جنگ آموزش دیدند

عکس/ رهبری با برادر بزرگترشان سید محمد خامنه‌ای ۱۱ سال پیش در یک مراسم

عکس/ ژست جالب آیشواریا رای در ۳۸ سالگی با کلاه پرنسسی پاپیون دار

زمان واریز مرحله دوم وام ۵۰ میلیون تومانی بازنشستگان مشخص شد؟

عکس/ سردار فدوی ۴۲ سال پیش در کنار سردار سلیمانی با لباس نظامی

واریزی جدید برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی

عکس/ امیر شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی در کنار فرزند خردسال شهید سرایداران

ارزش سهام عدالت امروز پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۴

تهدید تعرفه‌ای ترامپ بازار نفت را لرزاند

فیلم/ تاثیر بازگشت مهاجران افغان بر بازار مسکن

تخریب پزشکیان انتقام از عقلانیت نظام

عکس/ انفجار مرگبار در منطقه ۲۲ تهران

خط و نشان لاریجانی برای اسرائیل

عکس/ زیبایی عجیب بازیگر فیلم تایتانیک ۹۰ سال پیش با ابروهای قیطونی

عکس/ اولین تمرین فصل پرسپولیس در ترکیه

عکس/ اظهار نظر عراقچی در سالگرد نسل کشی سربرنیتسا

فیلم/ تصاویر از انفجار مهیب در برج چیتگر

فیلم/ چه اموالی بابت مهریه قابل توقیف نیست؟

عکس/ ساپینتو چمدان‌های ۴ مهره استقلال را بست

عکس/ چهره خاص و دیده نشده سردار سلیمانی ۶۷ سال پیش سوار بر سه چرخه

ادامه جنجال درخواست از اسرائیل برای ترور پزشکیان

عکس/ واکنش ظریف به اقدام آمریکا درباره محمد جولانی

پاسخ قاطع ایران به اتهام‌زنی پارلمان انگلیس

عکس/ نخستین تمرین استقلال با ساپینتو

اتاق بازرگانی چیست و چه نقشی در اقتصاد ایران دارد؟

علت صدای انفجار در چیتگر چه بود؟+ عکس

فیلم/ تلاش نتانیاهو برای ترساندن مردم آمریکا از ایران