اقتصاد۲۴ - عملکرد مطلوب شرکتهای سیمانی در ۵ ماه ابتدای سال با انتقاداتی به سیاستهای تعیین قیمتهای دستوری دولت همراه بوده است؛ در عین حال شرکتهای سیمانی افزایش قیمت سیمان را منطقی و قابل دفاع میدانند.
با توجه به افزایش سرسام آور هزینههای تولید مانند کرایه و حمل، دستمزد، هزینههای تعمیر دستگاهها و نگهداری که سال جاری با جهش روبرو شده و روی قیمت تمامشده سیمان بیش از ۳۰ درصد تاثیر گذاشته از این رو فعالان این بخش در انتظار افزایش قیمت سیمان هستند.
طبق ادعای فعالان صنعت سیمان، وزارت صنعت با موافقت در اجرای افزایش مرحلهای قیمت سیمان، باید افزایش هزینههای تولید برای کارخانههای تولید سیمان را که اکنون توجیه اقتصادی ندارد را در نظر بگیرد.
سیمانیها در انتظار ابلاغ مرحله دوم افزایش قیمت سیمان
در این زمینه عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به اقتصاد ۲۴ گفت: همواره صنعت سیمان دستخوش بی ملایمتی هاست و طی سالهای اخیر به دلیل تعیین قیمت و افزایش هزینههای تولید متضرر شده است.
شیخان ادامه داد: بحثی که از ابتدای سال با وزارت صمت به نتیجه رسید این شد که قیمت سیمان در طی سال مرحلهای تعیین شود و در مرحله نخست قیمت آن تعیین و اعلام شده، اما هنوز مرحله دوم افزایش قیمتها تعیین و ابلاغ نشده است.
این در حالی است که به گفته شیخان، سیمان جزو گروه ۳ محسوب میشود و قیمت آن باید طبق عرضه و تقاضا تعیین شود، نه به صورت دستوری و از آنجا که ظرفیت سازی این محصول مازاد بر نیاز کشور و صادرات است بنابراین هیچ لزومی ندارد که دولت قیمت آن را تعیین کند.
بیشتر بخوانید: چرا راندمان تولید سیمان در ایران پایین است؟/ نگاه وزارت صمت، تنبیهی است/ وجهالمصالحه سیاسیون شدهایم
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با تاکید بر اینکه ما به دنبال آزادسازی قیمت سیمان هستیم، ادامه داد: امروز این صنعت با فشارهای اقتصادی زیادی مواجه است و این موضوع باید هرچه سریعتر مورد پیگیری قرار بگیرد در غیر این صورت نمیتوان پیش بینی خوبی برای صنعت سیمان داشت.
شیخان با اشاره به مشکلات این صنعت گفت: در حال حاضر واحدهایی فعال در این صنعت هستند که تنها کلینکر سایش میکنند یعنی باید کلینکر را خریداری و در کارخانه سایش کنند و این مراحل با توجه به ظرفیت بالا بسیار گران تمام میشود و قیمت تمام شده محصول آنها سنگین است، ضمن اینکه بازار این محصولات کشش زیادی دارد.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان یادآور شد: به نظر میرسد درصدهای مصوب قیمت از سوی دولت برای این محصولات کارآیی ندارد از این رو باید به سمت آزادسازی بروند و بر اساس عرضه و تقاضا قیمتها تعیین شود.
وی ادامه داد: اینکه امروز با سرکوب قیمتها میخواهند بازار را به تعادل قیمتی برسانند حاصلی جزء فرسایش این صنعت نخواهد داشت و فعالان این عرصه خواهان اجرای تفاهم نامهای هستند که سالهای گذشته با وزارت صمت داشتند و درخواست آزادسازی قیمت را دارند.
این فعال صنعتی میگوید: اکنون انجمن پیگیر این مسئه است، اما متاسفانه وزارتخانه متولی ندارد از اینرو درخواست جلساتی را با سرپرست وزارت صمت داریم و امیدوار هستیم که این موضوع به نتیجه مطلوب برسد.
شیخان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا تولید و صادرات سیمان طی ۵ ماه نخست سال به هدف گذاری ها نزدیک بوده است؟ گفت: علی رغم فشارهایی که بر روی صنعت سیمان بوده این صنعت توانست طبق برنامه، تولید و صادرات را داشته باشد.
وی تصریح کرد: از نبود قطعات یدکی تا افزایش هزینههای تولید صنعت سیمان را درگیر کرده است، اما با توجه به این مشکلات این صنعت توانست طی ۵ ماهه سال جاری حدود ۱۴ درصد تولید را افزایش دهد.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان یادآور شد: در این بین حدود ۱۸ درصد تحویل داخلی سیمان نیز افزایش داشته است. هرچند صنعت سیمان تحت فشار بوده، اما توانست تولید و تحویل را افزایش دهد.
شیخان در پاسخ به این سوال که میزان صادرات این محصولات چقدر ارزیابی شده است؟ گفت: از ابتدای سال تا مرداد، صادرات کلینکر افزایشی بوده، اما صادرات سیمان به دلیل تامین نیاز داخل حدود ۲۴ درصد کاهش داشته است.
این فعال صنعتی پیش بینی خود را درباره ۶ ماه دوم سال چنین بیان کرد: افزایش قیمتها به دلیل اتمام موجودی قطعات در انبارها و عدم امکان تهیه برخی از قطعات و نبود آجرهای نسوز به دلیل عدم تولید به موقع قطعاً بر قیمت تمام شده محصول و همچنین روند تولید در ۶ ماه دوم سال تاثیر خواهد گذاشت و این ارزیابی نشان میدهد هدف گذاری تولید و صادرات با چالش جدید روبرو خواهد شد.
به گفته شیخان اگر با همین رویه، صنعتگران صنعت سیمان مجبور به فعالیت و تولید باشند انتظار میرود چندین واحد تولید سیمان متوقف شود و به اهداف تعیین شده نخواهند رسید .
وی یادآور شد: اگر جلسات با وزارت صمت نتیجه بخش باشد میتوان برای رسیدن به هدفهای تعیین شده امیدوار شد در غیر این صورت باید شاهد توقف چندین واحد تولید سیمان باشند.
شیخان گفت: ادامه فعالیت کارخانههای تولید سیمان به دلیل نبود قطعه و گرانی هزینه تولید بسیار سخت شده است اگر قیمت سیمان آزاد نشود به زودی فعالیت چندین واحد تولید سیمان متوقف خواهد شد.
توماه قبلی چند درصد اضاف کردین؟
اصلا به فکر جوان بدون کار ومسکن هستید؟
همه قیمتها در کشور ما از سراسر دنیا بالا تر است.
باز تولید کننده ، دنبال گران تر کردن است.
آقا جان حقوق و دستمزد ایرانی یک دهم سرانه دستمزد جهانی است.
اما هزینه ها ده برابر قیمتهای جهانی
طی دو سال گذشته همه چیز بین ۵۰۰ تا ۱۳۰۰درصد گران شده
اما حقوق و دستمزد فقط ۳۹ تا ۵۰ درصد افزایش داشته
بس کنید ...
اما وقتی چندکالا گران میشوند و چند کالای دیگر سرکوب، نشان از مسائل سیاسی دارد.
سیمان نرخ بین المللی 20 تا 70 دلاری دارد. درحالی که تولیدکننده 8 دلار دارد می فروشد. دلال از کارخانه میخرد و بسیار گرانتر می فروشد.
کارخانجات سیمانی بیش از 500 هزار نفر پرسنل دارند و این اجحاف در حق ایشان است که برخی ماه ها حقوق نمیگیرند
یک آسیاب معمولی سیمان قبمتش بیش از 400 هزار دلار شده، مواد و سایر تجهیزات رشد افسانه ای کرده اند اما از ان طرف دست دولت در حلقوم تولیدکنندگان است