بعد از این محصول بیشترین افزایش تولید مربوط به برخی اقلام لوازم خانگی، یعنی انواع تلویزیون و ماشین لباسشویی است که تولیدشان با ۷۸.۷ و ۵۸ درصد در پنج ماهه اول امسال به ترتیب به ۴۸۱ هزار و ۶۰۰ دستگاه و ۳۶۸ هزار و ۴۰۰ دستگاه رسیده است. تولید این دو محصول در مدت مشابه سال گذشته ۲۶۹ هزار و ۵۰۰ دستگاه و ۲۳۳ هزار و ۱۰۰ دستگاه بوده است.
تولید یخچال و فریزر نیز در این مدت با افزایش ۱۸.۸ درصدی از ۵۶۷ هزار دستگاه در پنج ماهه اول سال گذشته به ۶۷۳ هزار و ۸۰۰ دستگاه در مدت مشابه امسال رسیده است.
این در حالی است که دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی ایران اواخر تیر ماه از صدور بخشنامهای از سوی بانک مرکزی خبر داده بود که طبق آن تولید کنندگان دیگر نمیتوانستند از ارز اشخاص یا ارز حاصل از صادرات غیر استفاده کنند. او همچنین وضعیت واحدها را بحرانی توصیف کرد و گفته بود که در صورت ادامه این شرایط احتمال دارد تولید واحدهای لوازم خانگی تا ۴۵ روز بعد متوقف شود.
البته با وجود افزایش چشمگیر تولید لوازم خانگی در سال جاری، در بازار شاهد کاهش قیمت نیستیم و اخیرا مدیرکل صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در پاسخ به چرایی این روند گفته بود که برخی آمارها نشان میدهد میزان تولید با میزان نصب در منازل تطابق ندارد. وقتی میزان نصب کمتر است یعنی یا کالا در انبارها مانده یا افرادی لوازم خانگی را خریدند و در گوشه منازل احتکار کردهاند.
همچنین لاستیک خودرو از جمله مهمترین کالاهایی است که در این مدت بیش از ۲۰ درصد افزایش تولید داشته و تولید آن ۲۸.۶ درصد افزایش در پنج ماهه اول امسال به ۱۰۶ هزار و ۹۰۰ تن رسیده است.
در این میان تولید داروی انسانی که در بیتشر ماههای سال گذشته نسبت به سال ۹۷ بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش داشت، در پنج ماهه اول امسال فقط ۶.۶ درصد افزایش داشته و از ۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون عدد در در پنج ماهه اول سال قبل به ۱۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون عدد در مدت مشابه امسال رسیده است.
تولید کدام کالاها کاهش یافت؟
در این میان تولید ۱۲ کالا نیز در مدت یاد شده کاهشی بوده که بیشترین کاهش تولید مربوط به چرم بوده که در پنج اول امسال با کاهش ۲۰.۵ درصدی مواجه شده و تولید آن از ۱۷ میلیون و ۱۰۰ هزار فوت مربع در پنج ماهه اول سال ۱۳۹۸ به ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار فوت مربع در مدت مشابه امسال رسیده است. کمترین کاهش تولید هم مربوط به کارتن بوده که در مدت یاد شده تولید آن ۳.۹ درصد کمتر شده است.
همچنین در این مدت تولید روغن ساخته شده نباتی و سموم دفع آفات نباتی نیز با کاهش ۱۸.۴ و ۱۵.۷ درصدی نسبت به پنج ماهه اول سال قبل مواجه شده و تولید این دو محصول از اول امسال تا پایان مرداد ماه به ۵۹۶ هزار و ۶۰۰ تن و ۱۴ هزار و ۸۰۰ تن رسیده است.
مکر وشر این محتکران را به خودشان باز گرداند