اقتصاد۲۴ - می گویند سهامداران ترسیده اند. بیم و امیدهای سرمایه گذاران در بازار سرمایه خود را در رفت و برگشت های شاخص نشان می دهد. دولت و مسئولان سازمان بورس اما در تلاش هستند تا با انواع راهکارها از جمله برداشتن موانع و یا تخلفات احتمالی مانند حذف ربات ها از معاملات بورس روند بازار را متعادل و رو به رشد نگه دارند.
سازمان بورس و اوراق بهادار استفاده از هرگونه الگوریتم در معاملات سهام را محدود کرد و مانع از حضور شرکتهای فعال این حوزه در عرصه معاملات شد. این اتفاق در پی آن افتاد که برخی رسانهها در آخرین اقدام خود، انگشت اتهام را به سمت شرکتهای هایتک نشانه رفتند.
شاخص بورس در آخرین روز هفته گذشته بارقه های رشد را نشان داد موضوعی که برخی آن را تعبیر به پایان اصلاح در بازار تعبیر کردند.
از سوی دیگر بالا رفتن قیمت دلار همچنان ادامه دارد و برخی معتقدند این موضوع نیز می تواند در روند سوددهی شرکت های وابسته به ارز برای صادرات تاثیر مثبت داشته باشد. اما آیا سایر ریسک های غیر اقتصادی و تردید سرمایه گذاران می تواند اخبار مثبت شرکت های بورسی را به حاشیه براند؟
پاییز پر ماجرای امسال برای بازار بورس
احسان رضا پور، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد۲۴ می گوید: در پاییز امسال بازار با چند مساله روبرو است که می تواند فضای احتیاطی را به سرمایه گذاران تحمیل کند؛ بخشی از آن ناشی از افت قابل توجه شاخص و سهام شرکت های مختلف است که تقریباً از دهه آخر مرداد ماه آغاز و تا آخر شهریور ادامه پیدا کرد و بخش عمده ای از سرمایه گذاران جدید را که در سال جدید وارد بورس شدند در ضررهای قابل توجهی فرو برد که طبیعتاً این افراد را از حس اشراف نسبت به سرمایه گذاری خود دور کرده و اعتماد آنها را نسبت به سرمایه گذاری جدید تحت تاثیر منفی قرار می دهد.
بیشتر بخوانید: شرایط بورس مشکوک است/ شاخص بورس قابلیت بالا رفتن تا دو برابر عدد فعلی را دارد
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به روند بازار در ماه های آینده اظهار می کند: همچنین در پاییز امسال با چند مساله مانند انتخابات آمریکا، شروع رسیدگی به بودجه و نگرانی های اجتماعی که به واسطه فشار اقتصادی ناشی از تحریم و کرونا وجود دارد؛ روبرو هستیم. این مسائل می تواند به فضای ابهام و به هم ریختن آرامش سرمایه دامن بزند.
رضاپور تاکید می کند: این مسائل همواره ریسک های سیستماتیک بازار را بالا می برد و فضای میان و بلند مدت را تحت تاثیر قرار می دهد و نگرش ها را کوتاه مدت و مقطعی می کند و از آن سو سرمایه گذار با توجه به فضایی که در بازارهای رقیب وجود دارد، سعی می کند محتاط تر عمل کند.
وی یادآور می شود: تا زمانی که التهابات و نگرانی های بازار فروکش نکند بازار به روند متعادل و صعودی خود باز نمی گردد. در واقع بخشی از این التهاب در بازار، اقتصادی صرف نیست بلکه جو روانی ناشی از مسائل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است.
نرخ ارزی که سود شرکت ها را بالا می برد
رضاپور همچنین می گوید: در کنار این مسائل به واسطه همبستگی ای که بین قیمت دلار و قسمت اعظم سهام شرکت های بازار سرمایه وجود دارد، ممکن است شرایط نرخ فروش و حجم و تناژ شرکت ها با وضعیت خوبی مواجه شود و این شرکت ها در ماههای آینده با رکوردهای قابل توجهی روبرو شوند.
این کارشناس بازار سرمایه می افزاید: این موضوع به واسطه وضعیت نرخ تورمی، قیمت دلار و همچنین شرایط تولید و فروش شرکت ها می توانند طبق پیش بینی هایشان تولید و عرضه کنند، در حالی که نرخ مواد اولیه شان با قیمت های پایین تر تامین شده است. این موضوع باعث می شود که وضعیت سودآوری شرکت ها تحت تاثیر مثبت قرار گیرد و چشم انداز سودآوری شرکت ها در نیمه دوم سال 99 و نیمه اول سال 1400 وضعیتی بهتر از سال 98 و نیمه اول 99 را تجربه کند.
رضاپور ریسک سودآوری شرکت ها را کاهشی و قیمت های فعلی را جذاب و ارزنده می داند و اظهار می کند: اما این ارزندگی و جذابیت قیمت ها تا زمانی که با گرایش نقدینگی به سمت بازار سرمایه همراه نباشد نمی تواند رشد بازار سرمایه را رقم بزند. این شرایطی بوده است که سالها با آن روبرو بودیم و بازار سرمایه همواره اگر عقب ماندگی هم داشته است در بلند مدت و بعد از مدتی بازدهی بیشتری نسبت به سایر بازارها داشته است.
وی با تاکید بر اینکه بازدهی بلند مدت لزوماً شامل سهام همه شرکت ها نخواهد شد، می گوید: در واقع شرکتهایی که در تامین مواد اولیه خود دچار مشکل باشند نمی توانند انتظارات سهامداران را تامین کنند.
نگرانی هایی به جز تورم
رضاپور همچنین تشریح می کند: از سوی دیگر نکته مهم تامین فضای آرامش روانی، سیاسی و امنیتی در بلند مدت است که می تواند بازار سرمایه را با جذابیت بیشتر همراه کند. تهدیدهای سیاسی و افزایش تنش ها در روابط سیاسی می تواند تردید سرمایه گذاران در بازار سرمایه را بیشتر کند. در واقع مردم به جز تورم نگرانی های دیگری نیز پس ذهن خود دارند که نمود آن را می توان در رفتار و احتیاط اقتصادی مردم در بازارهای مختلف دید.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین می گوید: تناسب رفتار سرمایه گذاران با شرایط شرکت ها از نظر فروش و سودآوری نکته مهمی است که باید به آن توجه شود. در مواقعی بازار دچار حالتی می شود که اخبار منفی را نمی شنود و به اندازه کافی به آن بها نمی دهد و در شرایطی مانند امروز برعکس بازار، اخبار مثبت را کمتر توجه می کند و شرایط بهتر بنیادی شرکت ها را نمی بیند و با فروش های هیجانی در بازار روند منفی را تشدید می کند.
رضاپور یادآور می شود: این بیش واکنشی در میان مدت و بلند مدت پایدار نخواهد ماند. البته این در صورتی است که شرایط سیاسی و اجتماعی با اتفاق ویژه ای روبرو نشود.