اقتصاد24 – قیمت واحدهای مسکونی در کلانشهرها هر سال مسیر افزایشی خود را ادامه میدهد. برای تایید این مساله نه نیازی به آمار است و نه نمودار. همین که روزگاری یک خانواده میتوانست با 80 میلیون تومان یک واحد مسکونی در مرکز شهر خریداری کند و حالا با همین قیمت، امکان اجاره هم ندارد، خود نشان از تورمی است که در این بازار حاکم شده؛ تورمی که برخی آن را رکود تورمی میدانند چرا که قیمتها بالا رفته اما تعداد معاملات کمتر شده است.
در این میان، نگاهی به متوسط اجاره بهای یک مترمربع واحد مسکونی در کلانشهرها همین افزایش را تایید میکند. به طور مثال در اصفهان، متوسط قیمت از یک هزار و 300 تومان در سال 82 به 5 هزار و 700 تومان در سال 95 رسیده است. هرچند که قیمت اجاره بهای مسکن در اصفهان طی نیمه اول و دوم سال 83 افت کرد اما روند افزایشی را دوباره در سال بعد از سر گرفت.
در تبریز هم وضع به همین صورت است. قیمت اجاره بها از یک هزار و 26 تومان در سال 82 به 6 هزار و 873 تومان در سال 95 رسید که افزایش بیشتری را نسبت به کلانشهر اصفهان نشان میدهد. قیمت اجاره بها در تمام این سالها در تبریز به سمت افزایش سیر کرده، یعنی برخلاف اصفهان که در یک برهه زمانی قیمتها کاهش یافت و دوباره به سمت افزایش سیر کرد، در تبریز قیمتها در هر سال افزایشی بود.
قیمت اجاره بها در مشهد شبیه به تبریز و از همان قیمت یک هزار و 61 تومان در سال 82 آغاز شد. قیمتها در این کلانشهر در نهایت در سال 95 به 6 هزار و 654 تومان رسید. افزایشی که شبیه به افزایش قیمت در تبریز، به طور مداوم در این 13 سال افزایشی بود.
در تهران این روند افزایشی قدری متفاوتتر و از 2 هزار و 738 تومان در سال 82 آغاز شد. قیمت اجارهها در تهران که هنوز هم با ارقام افزایشی و در برخی مواقع نجومی همراه است، در سال 95 به متری 22 هزار و 393 تومان رسیده بود. قیمت اجاره بهای مسکن در تهران نیز همچون برخی کلانشهرها در هیچ سالی به سمت کاهش سیر نکرد و با سرعت هرچه تمامتر مسیر افزایشی خود را طی کرده است.
در این میان، اجاره بها در تهران، سال گذشته به لحاظ نرخ رشد میانگین ۱۲ ماه، رقمی معادل دو برابر تورم یکساله مسکن، افزایش یافت و رکورد چهار ساله بیشترین رشد در هزینه اجارهنشینی را به ثبت رساند. اجارهنشینهای پایتخت با پشتسر گذاشتن تورم ۲۰ درصدی یک سال ۹۶ و تورم نقطهای ۲۵ درصد در اسفند پارسال، وارد سال ۹۷ شدهاند و قراردادهای امسال -برای تمدید مدت اجاره یا برای مستاجرهای جدید در این بازار- از بابت تعیین اجارهبها تحت تاثیر دو نیروی غیر هم جهت، منعقد میشود.
دنیای اقتصاد پیش از این عنوان کرده بود که «در تيرماه سال ۱۳۹۷ شاخص کرايه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتيب 13.6 و 11.1 درصد رشد نشان می دهد.»
قیمت اجاره بها در شیراز اما با ارقام بالاتری در سال 82 آغاز شد. قیمت اجاره بهای مسکن در سال 82 با عدد یک هزار و 352 تومان آغاز شد و در نهایت در سال 95 به رقم 6 هزار و 658 تومان رسید. در سالهای 88 و 92، قیمت اجاره بها در شیراز به سمت کاهش سیر کرد و دوباره مسیر افزایشی را در سالهای بعد از آن، دنبال کرد.