اقتصاد۲۴ - بعد از اینکه علی لاریجانی پس از ریاست صدا و سیما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد، همیشه ریاست صدا و سیما به عنوان نامزد احتمالی انتخابات مطرح بوده؛ به خصوص عزت الله ضرغامی که سابقه سیاسی هم داشته و از دانشجویان تسخیر کننده سفارت آمریکا بوده است. این بار هم انتشار یک مصاحبه ویدیویی از ضرغامی باعث شد نگاهها به سمت او بچرخد؛ مصاحبهای درباره دختران بدحجاب که به خاطر نحوه جملات ضرغامی بسیار دیده شد و البته بخش مهم برای فعالان سیاسی که درباره میرحسین موسوی و مهدی کروبی صحبت میکرد.
ضرغامی میگوید اجتهاد رسانهای دارد؛ البته بیراه هم نمیگوید در میان حرفهایی روزمرهای که شاید برای هیچ مخاطبی نان و آب نشود، به ناگهان میگوید «برخی دختران پلنگ هستند» که با همین تیتر سایر حرفهایش نیز برای مخاطب جذاب شود. البته کاربران اصولگرای توییتر از این صحبت عصبانی شدند و از ضرغامی میپرسند آیا او با اعضای خانواده خود هم با این ادبیات صحبت میکند؟ کاربران منتقد هم میگویند هنوز ادبیات صحبت کردن با زنان را نمیداند و فکر میکند اگر درباره پلنگها صحبت کند مردم به او رای میدهند. برخی هم میگویند اینستاگرام یک پلتفرم هوشمند است و پیشنهادهای او بر اساس سرچهای کاربر است و ضرغامی خود مسیری رفته که به او «پلنگ» نشان میدهند.
محمدرضا خباز فعال سیاسی اصلاح طلب درباره صحبتهای ضرغامی مینویسد «کاش این سخنان امروز را زمانی که کار دست او بود، میگفت. دومین نکته قابل توجه درباره ویدئوی منتشر شده از حرفهای آقای ضرغامی ادبیات اوست که پسندیده نیست. ما در اینباره نیز با آقای ضرغامی حرف داریم. او ظرف این سالها که از عمرش گذشته، چنین ادبیاتی از خودش نشان نداده بود و نمیدانم که اکنون آن را از کجا آموخته و برای چه مصرفی بیان میکند. آیا مصرف سیاسی و انتخاباتی دارد؟»
بیشتر بخوانید: واعظی: مگر بیکارم گزینه کاندیداتوری باشم
ضرغامی بلافاصله بعد از وایرال شدن این ویدئو، به جای توضیح به سراغ موضوع اقتصاد رفت، شاید برای افرادی که نام او را جستجو میکنند، خود را یک اقتصاددان برجسته نشان دهد. او نوشت «ظرفیت کارخانجات روغنکشی ما ۶میلیون تن و مصرف کشور در سال ۲.۵میلیون تن است. چه دستهایی در کار است که روغن و کنجاله آماده وارد شود و بسیاری از کارخانجات تعطیل و کارگران بیکار شوند. چرا سیاست حمایتی از کشت دانههای روغنی با هدف کاهش واردات آن در اولویت قرار نمیگیرد؟»
فعلا سردار عزت ضرغامی با همین اجتهاد رسانهای در آستانه انتخابات هر از گاه حرفی میزند که رفقای قدیمیاش فراموش نکنند او نیز میتواند یکی از گزینههای انتخابات ریاست جمهوری باشد؛ با این حال خودش گفته روی نیمکت ذخیرهها نشسته و اگر فرد لایقی نباشد وارد انتخابات میشود.
جایگاه عزت الله ضرغامی در میان اصولگرایان
سال ۹۶ البته رای گیری جمنا میان اصولگرایان نشان داد او حتی جزو نامزدهای رده اول این جریان سیاسی نیست. آن زمان جمنا اعلام کرد ضرغامی میان ۵ نامزد نهایی این مجموعه نیست و در رایگیری هشتم شده است. (سید ابراهیم رییسی نامزد اصلی اصولگرایان بود، علیرضا زاکانی رد صلاحیت شد، مهرداد بذرپاش ثبت نام نکرد و برخی گفتند برای ثبتنام دیر رسید، محمدباقر قالیباف به نفع رئیسی کنار رفت و پرویز فتاح بعد از یک اختلاف نظر که گفت علاقهای به حضور در انتخابات ندارم)
بعضی تحلیلگران سیاسی معتقدند اصل تاسیس جمنا برای مدیریت کردن رفتارهای یکجانبه افرادی مثل ضرغامی و سعید جلیلی و سایر نامزدهای منفرد اصولگرا بوده است. ضرغامی که بیشتر از هر مدیری در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، مدیریت افکار عمومی را در صداوسیما بر عهده داشته، با ابتکار جمنا توسط دوستان قدیمی به خروج از عرصه انتخابات مدیریت شد. برخی زمزمههایی نیز وجود داشت که ضرغامی به راحتی مدیریت میشود و در سالهای ریاست او بر صداوسیما، افرادی مثل دارابی به راحتی روی ضرغامی تاثیرگذار بودند و نیروهای خود را در بخشهای مختلف خبری و مدیریتی منصوب میکردند. در همان دوره ضرغامی، نیروهای ایثارگران زیادی وارد صداوسیما شدند و در بخشهای مختلف پست گرفتند.
ضرغامی قبل از انتخابات ۹۲ هم سعی داشت خود را با برند گفتمان «سه تیر» معرفی کند؛ گفتمانی که یک سر آن به روز پیروزی انتخابات احمدی نژاد برمی گشت. اما این تبلیغات برای او «نگرفت» و ضرغامی بیحاشیه به سکوت رفت. از آن زمان ضرغامی سعی کرده لباس اصولگرای معتدل را به تن کند. یک روز با عماد الدین باقی صبحانه خورد و یک روز دیگر از دیدارش با کروبی سخن گفت. دیداری که بعد از انتخابات ۸۸ بوده و در راستای دیدارهایی بوده که اصولگرایان تلاش داشتند بگویند راه میرحسین موسوی از کروبی جداست و یکی اقدامش ناخواسته بوده و دیگری فریب خورده است. بازی ضرغامی در این مورد هم نگرفت و حالا بعد از ده سال، روایتی مخدوش از آن ملاقات ارائه میکند.
چالشهای عزت الله ضرغامی برای انتخابات ۱۴۰۰
مدیریت ده ساله ضرغامی بر صداوسیما و سابقه سپاه او تنها بخش قابل توجه در کارنامه کاری ضرغامی است؛ در اولی تاثیرگذار بود و توانست جریان اصولگرا را در صداوسیما منسجمتر کند و دستکم طیف ایثارگران را راضی نگه دارد. در دومی، اما معلوم نیست در سپاه دقیقا چه میکرده است. خودش میگوید در بخش راکتسازی و موشکسازی فعالیت میکرده است.
حقیقت آن است که ضرغامی برای اصولگرایان به عنوان گزینه شش دانگ ریاست جمهوری محسوب نمیشود. شاید ضرغامی تجربههای مدیریتی بالاتری کسب کند و مثلا ۱۰ سال بتوان جدیتر روی او فکر کرد، اما با این رزومه نه جامعه، که خود اصولگرایان هم علاقمند نیست کار را به او بسپارند. آنها وقتی گزینههایی مثل رییسی را دست به نقد دارند، بعید است روی گزینههای دست چندم خود سرمایهگذاری کنند. با این حساب با شرایط کنونی در خوشبینانهترین حالت شاید بتوان سطح ضرغامی را سخنگوی دولت اصولگرایان یا کمی با چاشنی اغراق، معاون اول یا وزیر ارشاد دولت آنها خواند نه بیشتر.
سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۸ برای اصولگرایان و البته نظام سالهای سرنوشتسازی است؛ هر آن احتمال مذاکرات بسیار با جدی با آمریکا وجود دارد و در داخل نیز احتمال تغییرات هست، در این شرایط حساس ضرغامی چهره امتحان پسدادهای نیست که بتوان برای جمع کردن امور در داخل و خارج به او اتکا کرد. با این حال او میتواند سطح توقعات خود را در حد ریاست جمهوری نشان دهد و همچنان برای آن جایگاه لابی کند، شاید دستکم معاون اولی را به دست بیاورد اگرنه بعید است این رویا محقق شود که با ادبیات پلنگی بتوان جایگاهی جدی به دست آورد؛ البته تاریخ نشان داده رسیدن به این رویاها خیلی هم در ایران سخت نیست!