اقتصاد۲۴ - روز گذشته شگفتیها در بازارهای ایران به اوج خود رسید، مردم شاهد پرواز عجیب قیمتها بودند از بازار سکه و دلار گرفته تا بازار خودرو و موبایل. سکه در یک روز بیش از یک میلیون تومان گران شد، دلار از ۳۱ هزار تومان عبور کرد و پراید هم تا بیش از ۱۴۲ میلیون تومان هم قیمت گذاری شد.
افزایش شدید قیمتها در بازارها شاید بیش از هر چیز تحت تاثیر بازار ارز است. بازار دلار در روز یک شنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۹ را میتوان به دو نیمه متفاوت تقسیم کرد. در نیمه اول روز قیمت دلار در بازار آزاد تا ۳۲ هزار تومان هم رفت. رشد شدید قیمت دلار، فضایی بینظم و هیجانی را در بازار ایجاد کرده بود و التهاب قیمتها موجب شد که کمتر کسی تمایل به فروش داشته باشد.
کارشناسان معتقدند تحریم ۱۸ بانک جدید توسط آمریکا در ایجاد این وضعیت موثر است.
اما ناگهان ظهر دیروز ورق برگشت. بانک مرکزی اعلام کرد که از روز دوشنبه اقدام به ۵۰ میلیون دلار عرضه به صورت روزانه خواهد کرد.
براساس بیانیه بانک مرکزی با هدف مدیریت و تنظیم بازار ارز کشور مقرر شد سقف خرید کارگزاران (بانکها و صرافی ها) در بازار متشکل ارزی از روز کاری دوشنبه ۲۱ مهر به ۵۰۰ هزار دلار افزایش یابد. این رقم پیش از این ۳۰۰ هزار یورو بود که با تصمیم امروز سقف حدود ۵۰ درصد افزایش یافت. همچنین بر این اساس بانک مرکزی، روزانه از طریق بازار ساز ۵۰ میلیون دلار در بازار یاد شده به صورت اسکناس عرضه خواهد کرد.
با انتشار این خبر، بیشتر معامله گران وارد فاز فروش شدند و قیمت دلارتا ۳۱ هزار و ۲۰۰ تومان پایین رفت. حتی اخباری منتشر شد که بعدازظهر دیروز در معاملات پشت خطی به کانال ۳۰ هزار تومانی عقبگرد کرده است.
اگر وعده بانک مرکزی تحقق یابد احتمالا از امروز دوشنبه شاهد ادامه ریزش قیمت دلار خواهیم بود، از طرف دیگر اگر بانک مرکزی این روند تزریق ارز را ادامه دهد ممکن است، کاهش قیمت دلار ادامهدار هم باشد.
همچنین گروهی از خریداران برای پیشگیری از ضرر خود سعی کنند در کانال ۳۰ هزار تومانی اقدام به خرید کنند. البته مقاومت این گروه هم میتواند در صورت ادامه عرضه ارز شکسته شود.
به هر ترتیب وضعیت بازار ارز بسیار بستگی به ادامه عرضه دلار توسط بانک مرکزی دارد.
بیشتر بخوانید: جناب روحانی اصلا برنامهای برای معیشت مردم دارید؟
بازار سکه
روز یکشنبه بازار سکه و طلا نیز همچون بازار دلار به شدت هیجانی بود، قیمت سکه طرح جدید امروز نسبت به روز گذشته با یک میلیون تومان افزایش به قیمت ۱۶ میلیون و ۲۲۰ هزار تومان رسید. قیمت طلای ۱۸ عیار هم با ۱۰۰ هزار تومان افزایش به قیمت یک میلیون و ۴۶۰ هزار تومان رسید.
براساس برآوردها حباب سکه هم روز یکشنبه رقم یک میلیون و ۷۲۰ هزار تومان را ثبت کرد. کارشناسان بازار سکه هم تاثیر تحریم تازه آمریکا را در ایجاد حباب موثر دانستهاند. به هر حال پیشبینی میشود بازار سکه روز دوشنبه تغییر زیادی را تجربه نکند مگر اینکه تحت تاثیر بازار ارز قرار گیرد و کاهش قیمت را تجربه نماید.
بازار خودرو
افزایش قیمتها در بازارهای مختلف با وجود اینکه تبدیل به یک امر عادی شده، اما وضعیت بازار خودرو آنقدر آشفته است که هر روز رکوردهایی تازه بر جا میگذارد و شگفتی بیشتر خلق میکند. برای نمونه قیمت پراید در بازار از رقم ۱۴۰ میلیون تومان هم عبور کرده است. تیبا هاچ بک ۱۶۰ میلیون تومان را دیده و ۲۰۶ تیپ پنج به ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است.
این وضعیت ناشی از کاهش شدید عرضه خودرو است. وزارت صنعت هیچ اقدام مشخصی برای افزایش عرضه در بازار انجام نمیدهد تنها طرحهای فروش محدود آن هم با قرعه کشی در دسته اجراست که تاثیر بسیار اندکی دارد.
مجلس به دنبال عرضه خودرو در بورس کالاست، هنوز طرح آن نهایی نشده است. از سوی دیگر نمایندگان مقدمات بازگشت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به حیطه قیمتگذاری خودرو بار دیگر فراهم کردهاند. به این ترتیب ممکن است شورای رقابت در حوزه قیمت گذاری کنار گذاشته شود. با این حال به نظر نمیرسد این تصمیمات اثر ملموسی در بازار خودرو داشته باشد.
بازار سهام
یکشنبه یکی از روزها خوب و خاص بازار سهام بود که شاهد رفت و برگشت و عرضه و تقاضایهای زیادی بود، نهایتا در پایان بازار با افزایش عرضه کمی افت کرد.
در پایان معاملات یکشنبه، شاخص کل بورس با رشد ۵۵ هزار واحدی در رقم یک میلیون و ۵۹۷ هزار واحد ایستاد. شاخص کل هموزن نیز با رشد ۸ هزار و ۴۷۸ واحدی، ۴۱۸ هزار و ۹۹۱ واحد را ثبت کرد. شاخص کل فرابورس نیز با رشد ۲ درصدی به ۱۸ هزار و ۴۷۵ واحد رسید.
شتران (پالایش نفت تهران)، فارس (صنایع پتروشیمی خلیج فارس) و فولاد (فولاد مبارکه اصفهان)، نمادهای سبزرنگ بازار یکشنبه بودند که بیشترین اثر را بر شاخص داشتند.
در معاملات روز یکشنبه خالص ورود پول حقیقی هزار و ۶۶۶ میلیارد تومان بود که بیشترین رقم تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی در یک ماه اخیر است.
در معاملات یکشنبه شاخصهای بورس همصدا به سمت بالا حرکت کردند. ۳۶۰ نماد بازار سرمایه با رشد قیمت همراه بودند که ۷۳.۷ درصد شرکتهای بازار را تشکیل میدهند؛ و بیش از روز پیش از آن رشد کردند. اما معاملات روز یکشنبه به ویژه ساعت پایانی بازار نشان داد که هنوز شوک ریزش دو ماهه اخیر پایان نیافته است. بازار تن نحیفی دارد که با افزایش عرضه به سرعت به سمت افت و منفی شدن میل پیدا میکند.