تاریخ انتشار: ۰۵:۱۶ - ۰۴ آبان ۱۳۹۹
اقتصاد۲۴ از نتایج رتبه‌بندی فایننشال تایمز درباره مناطق آزاد گزارش می‌دهد؛

مراکش چگونه رتبه دوم مناطق آزاد جهان را کسب کرد؟/ اولین بار شهری آفریقایی در فهرست بهترین مناطق آزاد جهان جا گرفت

طبق مطالعات FDI فایننشال تایمز، منطقه آزاد طنجه به عنوان دومین منطقه در طبقه بندی جهانی مناطق آزاد جای گرفت. براساس رتبه‌بندی فایننشیال تایمز درباره بهترین مناطق آزاد در سال ۲۰۲۰ که اخیراً نتایج آن اعلام شده، منطقه آزاد طنجه، بعد از مرکز چند کالایی دبی (امارات متحده عربی) قرار دارد.

اقتصاد۲۴ - طنجه، شهری بین دریای مدیترانه و اقیانوس اطلس در مراکش، اولین منطقه آزاد آفریقایی بود که نامش در بین موفق‌ترین‌ها جای گرفت. طبق مطالعات FDI فایننشال تایمز، منطقه آزاد طنجه به عنوان دومین منطقه در طبقه بندی جهانی مناطق آزاد جای گرفت.

طبق رتبه‌بندی فایننشیال تایمز درباره بهترین مناطق آزاد در سال ۲۰۲۰ که اخیراً نتایج آن اعلام شده، منطقه آزاد طنجه، بعد از مرکز چند کالایی دبی (امارات متحده عربی) قرار دارد. این در حالی است که طنجه در سال ۲۰۱۹ در رتبه پنجم قرار داشت. در این رتبه‌بندی مقام سوم به "منطقه ویژه اقتصادی کاتوویتس" لهستان و پس از آن منطقه آزاد وایگاکوو (Waigaoqiao) چین اختصاص یافت.

این گزارش نزدیک به ۱۰۰ منطقه اقتصادی را با توجه به معیار‌های بین‌المللی توسعه‌ای مناطق آزاد مقایسه کرده است و مواجهه مناطق آزاد را با انتظارات سرمایه‌گذاران در نظر می‌گیرد.

این اولین بار است که یک منطقه آفریقایی چنین رتبه بالایی را در رتبه‌بندی جهانی اشغال می‌کند که گواه افزایش فوق‌العاده شبکه زیررساختی در این منطقه است.


بیشتر بخوانید: مدرن‌ترین و پولسازترین شهرهای فرودگاهی جهان کدام‌اند؟/ راه دراز چابهار تا احداث شهر فرودگاهی


مهمترین مجموعه بندر صنعتی آفریقا، واقع در تنگه جبل الطارق در مساحتی بالغ بر ۲۰۰۰ هکتار توسعه یافته است و شامل شش منطقه فعالیت صنعتی با محوریت خودرو، هوانوردی، خدماتی، منسوجات و تجاری است. این منطقه دارای بیش از ۱۰۰۰ شرکت است که حجم صادرات سالانه آن در سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۸۵ میلیارد درهم (تقریباً ۹.۲ میلیارد دلار) بوده است و تاکنون نزدیک به بیش از ۸۰ هزار شغل ایجاد کرده است.

امکاناتی که دولت مراکش برای توسعه به کار برد

طنجه، شهری است که بزرگترین بندر آفریقا را دارد. در حال حاضر، این شهر دارای چهار پارک صنعتی است که از این تعداد دو پارک دارای وضعیت منطقه آزاد اقتصادی هستند. از سال‌ها پیش در این شهر، استراتژی دولت مراکش برای توسعه اقتصادی و اجتماعی اجرا شد. این بندر در تقاطع دو مسیر اصلی دریایی و ۱۵ کیلومتری اتحادیه اروپا به آن‌ها کمک کرد تا به بازار‌هایی با صد‌ها میلیون مشتری دست یابند. این برنامه‌ریزی از سال‌ها پیش شروع شده و اکنون بالاخره به نتیجه رسیده است. در نوامبر ۲۰۱۰، مراکش از بانک سرمایه‌گذاری اروپا (EIB) وام ۲۰۰ میلیون یورویی برای توسعه بندر گرفت.

در تاریخ ۳۱ آگوست، گزارش مالی سالانه طنجه نشان داد که این بندر با وجود بحران کووید ۱۹ عملکرد مثبتی داشته و تا پایان ژوئن به گردش مالی سالانه ۱۲۷ میلیون دلار رسیده است. این رقم نسبت به سال ۲۰۱۹ افزایش ۲ درصدی را نشان می‌دهد. این گزارش، علیرغم اینکه نشاندهنده افت ترافیک مسافر است، افزایش ترافیک بار بندر را نیز نشان می‌دهد.

این هاب شرکت‌های بزرگ چند ملیتی مانند Siemens Gamesa، Magnetti Marelli، Valeo، TI Automotive، APTIV و Sumitomo Electric را نیز به خود جلب کرده است.

گردشگری در شهر طنجه

گردشگری در طنجه نیز طرفداران زیادی دارد. در منطقه مدینه در این شهر، دهکده زیبایی در کنار ساحل دیده می‌شود که سیم‌کشی‌های خاص منطقه نیز بر جاذبه آن افزوده است. تاریخچه‌ این شهر کوچک به زمان رومی‌ها برمی‌گردد. در حال حاضر این شهر تحت کنترل پرتغال و اسپانیا قرار دارد. معادن با اهمیت شهر، استحکامات و برج‌های با ابهت به شهر جلوه‌ خاصی می‌دهند. معماری‌های اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در این شهر بسیار دیده می‌شود. در منطقه مدینه عمدتا کار‌های چرمی، صنایع دستی ساخته شده از چوب و نقره، لباس‌های سنتی و کفش‌های منشأ مراکشی دیده می‌شود. یکی از مناطق دیدنی ارگ طنجه، منطقه‌ای دیوار کشیده است که در گذشته پادشاه شهر در آن زندگی می‌کرده؛ این قلعه در قرن ۱۷ ساخته شد و به مرور زمان ‏در دوره‌های مختلف بازسازی شده و ارتقا یافته است. سقف حکاکی شده چوبی و حیاط مرمری این قلعه هنر و معماری زیبای ‏مراکشی را به خوبی نمایش می‌دهد. ‏ ‏‏در عین حال غار‌های هرکول نیز یکی از مشهورترین جاذبه‌های گردشگری شهر طنجه است که در ۱۴ کیلومتری غرب این شهر در نزدیکی ‏اسپارتل قرار گرفته است.

کسب رتبه دوم در بین مناطق آزاد جهان، حاصل چند سال برنامه ریزی دولت مراکش در حوزه گردشگری و صنعت بوده است تا این شهر هر چه بیشتر بتواند سرمایه‌های خارجی را جذب کند. امکانات زیرساختی این بندر مهم باعث شد تا برای اولین بار یکی از شهر‌های آفریقایی نیز در لیست بهترین مناطق آزاد جهان جای بگیرد.

اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما، کلمبیا،  اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را می‌توانید مطالعه کنید.

ارسال نظر