اقتصاد۲۴ - اقتصاد ایران در دوران عدم قطعیت بهسر میبرد. این موضوع را میتوان از نوسانهای پی در پی در بازارها مشاهده کرد. طی یک ماه گذشته بسیاری از فعالان اقتصادی منتظر نتایج انتخابات ایالات متحده آمریکا بودند. هر چند هنوز ترامپ امیدوار است ورق انتخابات را برگرداند، اما به نظر میرسد حالا بیشتر کشورهای جهان تکلیف انتخابات را برای خود روشن شده میدانند.
اما در ایران یک مرحله دیگر نیز در پیش است؛ انتخابات ۱۴۰۰. این انتخابات از این حیث اهمیت خواهد داشت که احتمالاً رئیس جمهور جدید ایالات متحده نیز هر کنش قطعی خود را موکول به بعد از انتخاب رئیس جمهور جدید خواهد کرد، هر چند به قطعیت نمیتوان این مسئله را پیش بینی کرد.
از سوی دیگر ساخت واکسن کرونا نیز از جمله اخبار تاثیرگذار در اقتصاد بین المللی است که بی تاثیر در معادلات اقتصادی داخلی ما نیز نیست. به بیان دیگر اگر اپیدمی کرونا دست از سر جهان بردارد میتوان به رشد اقتصادی دنیا امیدوار بود، موضوعی که بر روی قیمت نفت، فلزات و ... اثرگذار است و البته تجارت کشورها را نیز به رونق بیشتر خواهد انداخت.
با این همه به نظر میرسد اقتصاد ایران بسیار تحت تاثیر اتفاقات سیاسی است. هرچند در سایر کشورها نیز با چنین پدیدهای روبرو هستیم، اما شاید در کشور ما این اتفاق بیشتر نمود پیدا میکند.
با این همه، اما برخی کارشناسان معتقدند انتخابات آمریکا تنها اثر کوتاه مدت بر اقتصاد خواهد گذاشت و متغیرهای تاثیرگذار دیگر در اقتصاد چندان تفاوتهای بنیادی نکرده اند.
اقتصاد جهان پس از روی کار آمدن بایدن و ساخت واکسن کرونا
خبر کشف واکسن کرونا باعث «سکته طلا» و «خیز بورسهای جهانی و بازارهای دارایی» شد. شرکت آمریکایی فایزر اعلام کرد که نتایج این واکسن، حاکی از موفقیت آن بر روی ۴۳ هزار و ۵۰۰ نفر از داوطلبان در ۶ کشور است. این خبر با استقبال سازمان جهانی بهداشت، سران کشورها و البته بازارهای جهانی همراه شد. بررسی عملکرد بازارها نشان میدهد سرمایهها از پناهگاه امن یعنی طلا خارج شده است تا بتواند با حرکت در بازارهای مالی یا دارایی، شرایط را برای بهبود رشد اقتصادی و خروج از رکود مهیا کند. این خبر همزمان با تغییر ریاست جمهوری در کاخ سفید همراه شد.
بیشتر بخوانید: جو بایدن حلال مشکلات اقتصاد ایران خواهد بود؟/ به توهم دلاری قطعنامه ۵۹۸ دچار نشویم
علی حیدری، کارشناس بازارهای مالی در گفتگو با اقتصاد۲۴ میگوید: در حال حاضر دو رویداد مهم در دنیا اثرگذار هستند؛ نخست مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و دیگری اعلام خبر ساخت واکسن کرونا که تا ۹۰ درصد اثرگذاری خود را ثابت کرده است. در حال حاضر بازارهای جهانی برای انتخابات آمریکا در حالت ابهام قرار دارند، اما خبر واکسن کرونا بر بازارها اثر چشمگیری خواهد گذاشت. این خبر باعث کاهش چشمگیر قیمت انس جهانی شد و قیمتهای ارز بین المللی نیز روند مناسبی داشتند. بازار در حال حاضر منتظر زمان دقیق تحلیف رئیس جمهور آمریکا است.
وی میافزاید: به دلیل اثرگذاری آمریکا در تولید ناخالص جهان، ثبات این کشور برای ثبات در سایر کشورها نیز اثرگذار است.
حیدری تصریح میکند: در اقتصادهای بزرگ دنیا مانند آمریکا، بریتانیا، آلمان و... افراد اثرگذار نیستند بلکه چگونگی اعمال مدیریتی حزب پیروز اثرگذار است. به همین دلیل بازار بعد از ادای سوگند رئیس جمهور آمریکا، منتظر دو رویداد مهم است نخست تعیین شخص وزیر امور خارجه این کشور و در وهله بعد چگونگی اعمال سیاستهای تجاری خارجی است که در روابط آمریکا با چین و اروپا اثرات چشمگیری خواهد داشت.
سرمایه گذاری سودآور تا انتخابات ۱۴۰۰
حیدری همچنین میگوید: اما در داخل کشور نیز با توجه به ابهام وضعیت، به نظر میرسد نوسان گیری در بازار سرمایه گزینه بهتری برای سرمایه گذاری باشد. همچنین با توجه به بودجه ۱۴۰۰ و شرایطی که قابل رصد است به نظر میرسد چندان ریل گذاری اقتصادی مطمئنی صورت نگرفته است بنابراین تغییر رئیس جمهور آمریکا توفیق چندانی برای اقتصاد داخلی نخواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰، اظهار میکند: در هر انتخاباتی چون حاکمیت در ایران از یک ماه قبل شروع به تزریق نقدینگی در اشکال مختلف میکند هیجان پولی ایجاد میشود و بازارهای مالی از جمله بازار سهام نیز با حجم نقدینگی مناسبی روبرو خواهد شد. این اتفاق در بازار سرمایه اواخر بهمن ماه سال جاری نیز رخ میدهد.
حیدری میافزاید: مفاد بودجه ۱۴۰۰ هیچ اتفاق تازهای را رقم نزده است. ضمن اینکه این مجلس نیز چندان عزمی برای تغییرات علمی در ریل گذاری مناسب اقتصادی را ندارد بنابراین تا انتخابات ۱۴۰۰ وضعیت اقتصادی به صورت کج دار و مریز پیش خواهد رفت.
وی تاکید میکند: باید توجه داشت این که چه کسی رئیس جمهور آمریکا شود برای اقتصادهای دستوری مانند ایران، ترکمنستان، ونزوئلا و... تاثیر لحظهای و آنی میگذارد، اما تاثیر دائمی نخواهد گذاشت.
این کارشناس اقتصادی همچنین خاطرنشان میکند: حجم نقدینگی به ترتیب در بازارهای ایران اثرگذار است. افزایش یا کاهش حجم نقدینگی که ظاهراً برعهده بانک مرکزی است، اما رسماً در اختیار دولت و فراتر از دولت قرار دارد، ابتدا خود را در بازار ارز و کمتر از چند ساعت در بازار طلا و سکه نشان میدهد. در مرحله بعد این نقدینگی در بازار خودرو و با فاصله ۷ تا ۱۰ روز در بازار مسکن جولان خواهد داد؛ بنابراین در این فاصله میتوان در این بازار سرمایه گذاری انجام داد.
تنها تاثیر انتخابات آمریکا.برای بازارجهان منجمله ایران تأثیر دارد.
یک دلیل مسولان کشورایران.بربازارتاثیردارن.
اگرلطف کنن.صحبت نکنن.اگردلسوزمردم هستند اصلا حرف نزنن.اگرحرف بزنن دلار گران میشود.
حداقل خوبیش اینه دوسه ما تورم افسارش یکجامی ماند.
خدایا قسم میدم به پهلوی شکسته شدن حضرت زهرا.ص.رحم کن به ملت ایران.واین بیماری کرنارا ازسرمردم ریشه کن بفرما
اینو دیگه بچه های ۵ساله هم میدونن