اقتصاد۲۴ - هرچند اصولگرایان از کنار رفتن دونالد ترامپ از ریاست جمهوری آمریکا استقبال کردند، اما واکنش آنها نسبت به روی کارآمدن جو بایدن دموکرات مانند گذشته محافظه کارانه بود. از سوی دیگر، اصلاح طلبان استقبال زیادی از آمدن دوباره دموکراتها داشتند. با این وضع آمدن بایدن چه تغییری در سیاست ایران در قبال آمریکا ایجاد خواهد کرد و آیا روی کارآمدن بایدن میتواند امیدهای از دست رفته اصلاح طلبان را دوباره زنده کند؟ صادق زیباکلام، تحلیل گر سیاسی اصلاح طلب معتقد است که روی کارآمدن بایدن تنها باعث یک نرمش از سوی ایران خواهد شد و تغییری در روابط با آمریکا ایجاد نخواهد کرد.
او همچنین تاکید میکند که روی کارآمدن دوباره دموکراتها در آمریکا هیچ دستاوردی برای اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ نخواهد داشت.
مشروح گفتگو با صادق زیباکلام را بخوانید؛
***
*آقای زیباکلام! با روی کارآمدن بایدن در کاخ سفید چه تغییری در سیاست ایران در قبال آمریکا ایجاد خواهد شد، آیا باید منتظر تغییراتی در آینده باشیم؟
-من معتقدم اگر انتخاب آقای بایدن قطعی شود و در نهایت او از دوماه دیگر رئیس جمهور آمریکا شود، مسالهای در رابطه ایران و آمریکا تغییر پیدا نمیکند. مقصودم رویکرد آمریکا ستیزی است که ظرف ۴۰ سال گذشته جاری بوده است. آن چیزی که در نهایت اتفاق خواهد افتاد نرمشی است که میتوان آن را برجام ۱۴۰۰ خواند که در گذشته هم شاهد آن بوده ایم که یک فضای نفس کشیدنی برای ایران بوجود خواهد آورد. اما در اصل دشمنی ایران و آمریکا تغییری ایجاد نمیکند. چون آمریکا ستیزی عمود خیمه جمهوری اسلامی است.
مذاکرات با دولت بایدن توسط اصولگرایان پیش خواهد رفت
*منظورتان تغییرات در همین دولت فعلی است یا ...
-با روی کارآمدن جو بایدن در آمریکا، ممکن است مذاکرات در همین دولت آقای روحانی آغاز شود؛ اما برجام ۱۴۰۰ در دولت بعدی اتفاق خواهد افتاد. چون در انتخابات ۱۴۰۰ حامیان اصلاح طلبان پای صندوقهای رای نخواهند رفت؛ بنابراین این اصولگرایان هستند که پیروز انتخابات خواهند بود و مذاکرات توسط اصولگرایان پیش خواهد رفت.
برجام ۱۴۰۰ میتواند موفقتر از برجام قبلی باشد چون...
از سوی دیگر، چون اصولگرایان دولت و مجلس را در اختیار خواهند داشت، مشکلی که در برجام قبلی شاهد آن بودیم را شاهد نخواهیم بود. چون در برجام قبلی مجلس اصولگرایان هر اقدامی را برای عدم موفقیت برجام انجام داد. اما برجام ۱۴۰۰ اصولگرایان میتواند موفقیت بیشتری نسبت به برجام قبلی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: موضع سیدمحمد خاتمی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ چیست؟
*اصلاح طلبان از آمدن بایدن استقبال کرده اند، آنها منتظر چه تغییری هستند؟
-برخی از اصلاح طلبان تصورشان این است که ترامپ هیچ ارزشی برای مسائل حقوق بشری و دموکراسی قائل نبود؛ درحالیکه سابقه دموکراتها اینگونه است که مقداری برای جامعه مدنی ارزش قائل میشوند. از این زاویه برخی از اصلاح طلبان یک امیدواری مختصری به روی کارآمدن بایدن دارند؛ و روی کار آمدن بایدن و دموکراتها هم باعث میشود تا اروپایی هم مقداری مساله حقوق بشر در ایران را جدیتر پیگیری کنند.
اصلاح طلبان وقت خود را تلف نکنند
*آقای زیباکلام! طی هفتههای گذشته شاهد بودیم که جلسات انتخاباتی اصلاح طلبان با محوریت مجمع روحانیون برگزار شده است. آیا این مجمع میتواند تغییری در عملکرد آنها در انتخابات ریاست جمهوری ایجاد کند؟ میتوان امیدوار به نقش آفرینی جدیتر اصلاح طلبان بود؟
-به نظر من اصلاح طلبان وقت خود را تلف میکنند. هربخشی از جریان اصلاح طلب، اعم از روحانیون مبارز و کارگزاران و دیگران که امیدی به انتخابات ۱۴۰۰ دارند به نظر من وقت خودشان را تلف میکنند و متاسفانه هیچ شناختی از جامعه ایران ندارند.
خاتمی هم کاندیدا شود، بدنه رأی اصلاح طلبان پای صندوق نمیآید
چون حضور افرادی، چون جهانگیری و محسن هاشمی که جای خود، حتی اگر خود خاتمی هم تایید صلاحیت شود آن ۲۴ میلیون پای صندوقهای رای نخواهند آمد.
*یعنی فکر میکنید در صورت بهبود وضعیت اقتصادی تا فاصله باقیمانده تا انتخابات یا تغییر در سیاست خارجی ایران باز هم نباید انتظار مشارکت بدنه رای اصلاح طلبان را داشت؟
-وضعیت اقتصادی پس از برجام ۱۴۰۰ بهتر خواهد شد. همینقدر که کمی از فشار تحریمها کاسته شود و وضعیت اقتصادی کمی بهبود پیدا کند برای اقشار و لایههای کم درآمد جامعه قوت قلبی خواهد بود. اما این به نفع اصولگرایان خواهد بود.