اقتصاد۲۴ - بورس اوراق بهادار تهران این روزها معاملات پرحجمی را می گذراند؛ معاملاتی که به لطف بازارگردانی دیگر نه نشانه ای از صفوف فروش سنگین دارد و نه نشانه ای از صفوف خرید!
در شرایطی که سهام در طی سه ماه و اندی با ریزش های سنگین و از دست دادن تا دو سوم از رشد خود روبرو بوده اند همچنان خبری از رهایی سرمایه های مردم از بازار نیست و با هر تکانه ای برای رشد سر و کله بازارگردانی یا به اصطلاح بهتر حقوقی های رسمی نوسانگیر به معامله هر سهمی در هر گروهی باز می شود تا مبادا سهم رشدی کند و مردم به اصل سرمایه خود در بورس برسند!
نوشدارویی بعد از مرگ سهراب!
چنانچه قرار بود برای کنترل ابرنوسانات بازار سرمایه فکری شود، می بایست در هنگام ورود فوج عظیم نقدینگی به بازار میشد! زمانی که نه قیمت ها حبابی بود و نه سرمایه گذاران بازار سرمایه را در تصور خودخواسته سیاست گذاران بازاری برد-برد و ۱۰۰ درصد صعودی میدانستند! اما اکنون که سهام در قله قیمتی گریبان سرمایه گذاران بی خبر از همه جا را گرفته است تصمیم به کنترل بازار سرمایه و اَبرنوسانات گرفته شده است!
آن هم پس از دفن سرمایه های خرد سرمایه گذارانی که اعتماد آنها برای ورود به این بازار توسط شخص رئیس جمهوری جلب شده بود.
بازارگردانی فعلی هر چند که صف فروش های سنگین را برچیده و کوره پول سوزی سیاست گذار پولی کشور را تعطیل کرده است، اما به شدت نسبت به تکانه های رشدی بازار سرمایه حساس است و با کوچکترین حرکتی به سرعت پای خود را روی ترمز حرکت سهم ها فشار می دهد.
اتفاقی که تعمدا و برای معطل نگه داشتن بیشتر پول در این فریزر پولی و مالی اقتصاد کشور با سناریوی از قبل طراحی شده و با اذعان وزیر اقتصاد به این که مردم در طولانی مدت به پول های خود می رسند در حال اجراست!
شاخص بورس در حال انجماد است؟
روزهای پرحجم بازار سرمایه در یک ماه و نیم گذشته از ابتدا به شروع یک حرکت و آغازی دلگرم کننده پس از زمستان سخت بورس به نظر می آمد،اما این حرکت ها چیزی جز سراب برای تشنگان سهامدار تا به امروز نبوده است.
شاخص نیز هر روز محدوده حرکت خود را کم و کمتر می کند و در سردی بی اعتمادی پول هایی که از بورس فرار کرده اند و اکنون برای حرکت آن پیش قدم نمی شوند در حال انجماد است و حرکت های کوچک آخر خود را نشان می دهد.
امروز نیز همچون روزهای گذشته بازار در بدو شروع حرکت خود در تله بازارگردانی افتاد و با افت همراه شد، سپس با افزایش نسبی تقاضا بخشی از این افت را پس داد و در نهایت با ثبت افت هزار و ۲۲۴ واحدی به کار خود پایان داد.
شاخص هم وزن که آینه بهتری از حرکت همه سهام بازار است امروز تا حدی مسیر خود را از شاخص کل جدا کرد و با رشد ۶ هزار و ۶۱۰ واحدی معادل ۱.۴۹ واحد رشد را به ثبت رسانید.
امروز نمادهای شاخص سازی همچون فارس، کگل، شستا، شپنا و شتران بیشترین تاثیر کاهشی را بر شاخص بورس گذاشتند.
از سویی نمادهای اخابر و حکشتی در تلاش برای جلوگیری از کاهش بیشتر این نماگر ظاهر شدند.
کوتاه از فرابورس
فرابورس امروز با رشد آیفکس همراه شد و توانست تا پایان معاملات ۲۰۵ واحد صعود را ثبت کند.این نماگر در پایان معاملات توانست در ارتفاع ۱۹ هزار و ۴۳۱ واحدی به تعطیلات برود.
رشد امروز فرابورس بیشتر مرهون رشد نمادهای بپاس، غصینو، شگویا، هرمز و صبا حاصل شد. از سوی دیگر نمادهای مارون و آریا امروز اثری کاهشی بر این نماگر داشتند.
آمار کلی از معاملات بورس و فرابورس
در مجموع تابلوهای بازار امروز ۳ میلیون و ۲۵۷ هزار معامله صورت گرفت و در آنها بیش از ۱۷ هزار و ۷۸ هزار میلیارد سهم داد و ستد شد.
ارزش مجموع بازارهای بورس و فرابورس امروز به بیش از ۲۷ هزار و ۱۰۸ هزار میلیارد تومان رسید.
این در حالی است که با توجه به عرضه اولیه پتروشیمی بوعلی(بوعلی) این آمار تا پایان تخصیص عرضه اولیه افزایش نیز خواهد یافت.