تاریخ انتشار: ۱۲:۲۷ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۷

لب‌های تالاب‌های‌ قم خشک شده است

‌مدیر کل اداره محیط زیست استان قم در رابطه با تامین حق آبه‌ی زیست محیطی رودخانه ها بیان کرد: در سال‌های گذشته در این رودخانه آب جریان داشته است، اما متاسفانه به دلیل اقدامات نابخردانه ای همچون سد سازی‌ها و پروژه هایی که به نام توسعه انجام شده است، این حق آبه های زیست محیطی قطع شده و تالاب های استان در معرض خشکی قرار گرفته است.

اقتصاد24 - سید رضا موسوی مشکینی عنوان کرد: جمهوری اسلامی علی رغم برخی کمبودها، کاستی‌ها و مشکلات داخلی و بین المللی، در مسیر توسعه قرار گرفته که باهمت مردم و مسئولین، این مسیر باید با شتاب هرچه بیشتر طی شود.

وی افزود: همیشه زمانی که صحبت از "توسعه" می‌شود، مسئله‌ای تحت عنوان توسعه پایدار نیز مطرح می‌شود که تمام سیاستمداران و اندیشمندان در این زمینه، این موضوع را به رسمیت می‌شناسند و تاکید می‌کنند که توسعه در حالی می‌تواند ارزشمند باشد که از نوع توسعه پایدار باشد.

موضوع "محیط زیست" یکی از آیتم‌های اساسی در توسعه پایدار

مدیر کل اداره محیط زیست استان قم با بیان اینکه یکی از آیتم‌های مهم و اساسی در توسعه پایدار، موضوع "محیط زیست" است، گفت: توسعه پایدار، توسعه‌ای است که بتوان ضمن استفاده از منابع فعلی موجود برای رشد و رفاه جامعه، از به خطر افتادن استفاده نسل‌های آینده از این منابع جلوگیری کرد.

مشکینی تصریح کرد: در کشورما منابع بسیار غنی و ارزشمندی به لحاظ تنوع زیستی، زیستگاه‌های مختلف، ذخایر و منابع مختلف از جمله جنگل‌ها، رودخانه‌ها، مراتع، تالاب‌ها و… وجود دارد و در واقع این موارد از داشته‌های مهم کشور محسوب می‌شوند.

وی بیان کرد: تمام دقت و تلاش ما در طرح‌های توسعه‌ای باید به گونه‌ای باشد که علاوه بر بهره برداری و استفاده معقول از این منابع ارزشمند موجود، از تخریب آنها جلوگیری شود.

مدیر کل اداره محیط زیست استان قم تاکید کرد: یک اصل بسیار مترقی در قانون اساسی جمهوری اسلامی وجود دارد که مستقیماً به حوزه محیط زیست پرداخته و در آن اشاره شده که هر اقدامی که منجر به تخریب غیرقابل جبران محیط زیست شود، ممنوع است و این اصل یک سند بالادستی است که مبنای کارها قرار گرفته و اقدامات باید بر اساس آن، انجام شود.

در برخی شاخص‌های زیست محیطی، دچار عقب گرد شده‌ایم

مشکینی با اشاره به اینکه در طی ۴۰ سال انقلاب اسلامی در حوزه دانش زیست محیطی پیشرفت‌های قابل توجهی داشته‌ایم، گفت: دانش فنی که هم اکنون در حوزه‌های مختلف محیط زیست موجود دارد از جمله این پیشرفت‌های ارزشمند است اما متأسفانه در بسیاری از موارد کمبودها و کاستی‌هایی نیز مشاهده می‌شود که امیدواریم مسئولین به ویژه در حوزه توسعه کشور که به نوعی با اقتصاد هم در ارتباط هستند، این کاستی‌ها را تا حدودی برطرف کنند.

وی با بیان اینکه ما در برخی شاخص‌های زیست محیطی دچار عقب گرد شده‌ایم، افزود: این گونه مسائل در برخی کشورها وجود دارد اما انتظار می‌رود، از آنجا که کشور ما در مسیر توسعه قرار گرفته است، بتواند شاخص‌های زیست محیطی خود را ارتقا دهد و باعث شکننده شدن اکو سیستم‌ها نشود.

مشکینی تصریح کرد: مسائلی از جمله خشک شدن رودخانه‌ها، از بین رفتن پوشش‌های گیاهی در برخی مناطق، گرد و غبارهای موجود که زندگی را برای ساکنین آن نواحی مختل کرده است و… ناشی از عدم توجه به مسائل زیست محیطی است.

مردم باید مطالبه گر مسائل زیست محیطی باشند

وی افزود: تمام تلاش ما این است که مسائل زیست محیطی را بدون ملاحظه کاری و اغماض، برای مسئولین و مردم تبیین کنیم؛ مردم نیز باید در این راستا بیشترین مطالبه را داشته و در واقع مدعی العموم باشند.

مدیر کل اداره محیط زیست استان قم گفت: بسیاری از مسائل در حوزه‌های مختلف در استان، نظام مند شده و در واقع فعالیت‌های صنعتی و معدنی گسترش پیدا کرده است و این نشان دهنده آن است که یک نظام هماهنگی برای مدیریت اصولی مشترک در استان وجود دارد که علاوه بر بخش‌های گوناگون، بخش محیط زیست نیز می‌تواند در شهرک‌های صنعتی نسبت به واحدهای پراکنده به نفع مطلوب‌تری مدیریت شود.

گسترش مناطق تحت حمایت محیط زیست استان قم

وی خاطرنشان کرد: در حوزه مسائل محیط زیست طبیعی، نسبت به سنوات گذشته مناطق تحت مدیریت را گسترش داده‌ایم، چراکه اینها ذخیره زیستی برای نسل‌های آینده هستند و وقتی ارتقای سطح پیدا می‌کنند و جزو منابع تحت حمایت محیط زیست قرار می‌گیرند، در واقع دست کاری‌ها در آن به حداقل می‌رسد، چرخه‌های طبیعی اکوسیستمی به روند طبیعی خودش باقی می‌ماند و مشکلات متعدد آتی در این زمینه به وجود نمی‌آید.

مشکینی با اشاره به مناطق حفاظت شده قم، تصریح کرد: تعداد مناطق شکار ممنوع زیادی نیز در استان وجود دارد و در واقع سعی می‌شود تا ورود انسان و دستکاری‌هایی از این قبیل به حداقل برسد؛ منطقه حفاظت شده کویر در استان قم نیز که حد فاصل استان قم و تهران را شامل می‌شود و منطقه " پلنگ دره" نیز از جمله مناطق حفاظت شده استان به شمار می‌روند.

وی با تاکید بر اینکه گشت و کنترل اداره محیط زیست استان قم، در مناطق مختلف استان گسترش پیدا کرده است، افزود: این اداره در زمینه پایش صنایع نیز حضور مستمر و بیشتر از گذشته دارد که طی این گشت‌ها صنایعی که مشکلات زیست محیطی دارند شناسایی شده و اقدامات پیشگیرانه‌ای صورت گرفته است و حتی در برخی موارد به برخوردهایی نیز منجر شده است.

گرد و غبار، زنگ خطر جدی زیست محیطی کشور

مشکینی در رابطه با ریز گردهای دشت مسیله قم، گفت: موضوع گرد و غبار یکی از مشکلات اساسی استان است که اگر اقدام فوری در این خصوص صورت نگیرد، می‌تواند قم را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.

وی ادامه داد: تا چند سال گذشته در بررسی‌ها، مشخص شد که گرد غبارها، منشأ خارجی دارند و در فصولی از سال که حتی در کشورهای خارجی همچون سوریه، عراق و عربستان گرد و غبار ایجاد می‌شد، ایران نیز تحت تأثیر قرار می‌گرفت.

مدیر کل اداره محیط زیست استان قم خاطر نشان کرد: مطالعات و بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر، ما در گیر کانون‌های داخلی گرد و غبار هستیم و این یک زنگ خطر جدی برای کشور است و باید در حوزه‌های مختلف، افراد و دستگاه‌هایی که دخیل هستند اقدام جدی کنند تا علاوه بر اینکه از گسترش کانون‌های گرد و غبار جلوگیری شود، این کانون‌ها نیز ترمیم شود.

وی گفت: ملاک و مرجع ما نیز در این زمینه، مصوبه هیئت وزیران در خصوص نحوه جلوگیری از ایجاد گرد و غبار است و ما به عنوان دستگاه هماهنگ کننده از تمام دستگاه‌های مختلف از جمله، شهرداری، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، آب منطقه‌ای و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنامه‌هایی را در این خصوص مطالبه کرده‌ایم.

مشکینی با تاکید بر اینکه عملیات‌های اجرایی باید با سرعت و دقت انجام شود، تصریح کرد: مسئله کمربند سبز در قم، استفاده از آب‌های خاکستری صنایع و ایجاد پوشش‌های گیاهی در مناطق ریز گرد، از جمله برنامه‌های مهمی است که در دستور کار این اداره قرار دارد.

تلاش جهت احیای حق آبه دریاچه نمک و تالاب مره

وی در رابطه با تأمین حق آبه زیست محیطی رودخانه‌ها بیان کرد: در سال‌های گذشته در این رودخانه آب جریان داشته است، اما متأسفانه به دلیل اقدامات نابخردانه‌ای همچون سد سازی ها و پروژه‌هایی که به نام توسعه انجام شده است، این حق آبه های زیست محیطی قطع شده و تالاب‌های استان در معرض خشکی قرار گرفته است.

مدیر کل اداره محیط زیست استان قم در پایان تاکید کرد: دریاچه نمک و تالاب مره قم نیز از جمله مناطقی است که حق آبه آنها قطع شده و ما در پی آن هستیم که این حق آبه احیا شده و علاوه بر تعیین این حق آبه، آنها را به محل اصلی خودشان برسانیم، که در صورتی که این مسئله حل شود، در پی آن مشکلات گرد و غبار استان نیز رفع خواهد شد.

منبع: ایسنا
ارسال نظر