ساجده رحیمی، اقتصاد۲۴ - هلند، در سال ۱۹۵۹ به جامعه اقتصادی اروپا ملحق شد و امروز بیش از ۷۰ درصد مبادلات تجاری این کشور با اعضای جامعه اقتصادی اروپا صورت میگیرد.
هلند را بیشتر با پرورش گل و آسیابهای بادی میشناسند. این کشور در پرورش و تجارتِ گُل مقام اول را در جهان داراست. علاوه بر آن هلند همچنین از بزرگترین صادرکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی در دنیا نیز هست. این کشور بعد از آمریکا دومین صادرکننده جهانی عمده کالاهای کشاورزی به حساب میآید و البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که مساحت آمریکا ۲۷۰ برابر بزرگتر از هلند است.
ایالات متحدهٔ آمریکا یکی از بازارهای اصلی هلند است و کشورهای اتحادیه اروپا مهمترین شرکای تجاری آن هستند. هلند خود نیز دارای ذخایر گاز طبیعی است و بخش از آن را صادر میکند. کشتیسازی و صنایع شیمیایی از دیگر صنایع مادر در هلند هستند.
همچنین هلند ششمین کشور سرمایهگذار در جهان، ششمین کشور صادرکننده و هشتمین کشور واردکننده در جهان است و از نظر فضاسازی تجاری بینالمللی نهمین کشور جهان به حساب میآید. کشور کوچک هلند با مساحت ۴۲ هزار کیلومتری که ۱۸ درصد آن دریاست، هشتمین کشور به لحاظ جهانگرایی و جهانیسازی اقتصاد است و همین امر به موفقیت بنادر و مناطق آزاد و ویژه اقتصادی آن کمک شایانی کرده است.
کارشناسان معتقدند آنچنان بحث سیاست تجاری هلند برای مقامات این کشور اهمیت دارد که حتی سیاست خارجی تابعی از سیاست تجاری در نظر گرفته شده است.
کشور هلند با وجود اینکه یکی ازکوچکترین کشورهای دنیاست، اما از نظر اقتصادی در حجم صادرات، جزو ده کشور برتر دنیا قرار دارد و بنادر مهم آن مانند نوتردام و آمستردام از شلوغ ترین بنادر تجاری اروپا به حساب می آیند.
یکی از دلایل عمده موفقیت هلند در اقتصاد و تجارت، ساختار حمل و نقلی آن با وجود بندر روتردام و فرودگاه اسخیپول است. رتردام از نظر حجم فعالیتی، بزرگترین بندر دریایی اروپا و چهارمین بندربزرگ جهان است. فرودگاه اسخیپول نیز چهارمین فرودگاه بزرگ در اروپای غربی است.
بیشتر بخوانید: نقش بنادر و مناطق ویژه اقتصادی چین در توسعه اقتصادی آن/ چین چگونه از ظرفیت بنادر خود برای توسعه اقتصادی بهره میگیرد؟
البته به مانند همه کشورهای جهان، ویروس کرونا تاثیر زیادی بر اقتصاد هلند داشته و گفته میشود هلند ششمین کانون اصلی درگیر با کرونا در اروپا است و محدودیتهای رفت و آمدی هنوز در آن وجود دارد.
طبق اعلام مرکز آمار هلند بخش تجارت خارجی نیز در شرایط نامناسبی قرار دارد به طوری که دو سه ماهه منتهی به ژوئن، میزان صادرات هلند در مقایسه با سه ماهه قبل ۹.۸ درصد و میزان واردات این کشور نیز ۸.۳ درصد کاهش داشته است.
منطقه اقتصادی بندر آمستردام
بندر آمستردام چهارمین بندر پر رفت و آمد در اروپا و دومین بندر بزرگ هلند بعد از روتردام است که اولین بار در قرن سیزدهم مورد استفاده قرار گرفت و یکی از اصلیترین بنادر شرکت هند شرقی هلند در قرن هفدهم بود.
این بندر به دلیل توانایی بالا در جابجایی بار، در اروپا نیز بسیار مهم و حائز اهمیت است و با بنادری همچون بندر غنا، بندر چین، بندر کیپ تاون جنوب آفریقا، بندر هالیفاکس کانادا، بندر سندر سن پدرو ساحل عاج، بندر تیانجین چین، بندر زیامن چین و منطقه آزاد اقتصادی خلیج گوانگ یانگ کره جنوبی ارتباط دارد.
بندر آمستردام امروز با جابجایی بیش از ۹۷،۴ میلیون تن بار به عنوان دومین بندر بزرگ هلند شناخته میشود و مرکز فعالیتهای تجاری و بین المللی است که موفق شده که حدود ۲۰ درصد از کل سرمایه گذاریهای انجام شده در اروپا توسط ژاپن و آمریکا را به خود جذب کند.
بندر آمستردام یک بندر چند منظوره است و کالاهایی همچون کاکائو، روغن، زغال سنگ، کاغذ و لوبیا و ... در این بندر جابجا میشوند. این بندر سه ترمینال مختلف ظروف، انرژی و انبساط دارد که برای جابجایی اقلام از آنها استفاده میشود و با داشتن ۱۵۰۰ کشتی کروز، سومین بندر بزرگ کروز در اروپا نیز هست.
آمستردام یکی از هدفهای گردشگری در اروپا با حدود چهار میلیون بازدیدکننده در سال است. یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری آمستردام کانال آبی است که از قرن ۱۷ آمستردام مرکزی را احاطه کرده است. علاوه بر آن پارکهای آبی و ساختمانهای مذهبی زیبا، موزههای پیشرو در جهان آن را به مکان کم نظیری برای گردشگران تبدیل کرده است.
از نظر تجاری این شهر اهمیت زیادی در هلند دارد و دفاتر بسیاری از شرکتهای بزرگ در آن واقع شده است. برخی شرکتهای جهانی نیز به دلیل تسهیلات مالیاتی هلند نسبت به کشورهای مجاور، دفاتر منطقهای خود را در این شهر ساختهاند که از آن میان میتوان به شرکت سونی اشاره کرد. همه این عوامل موجب شده تا بندری مانند آمستردام نقش ویژهای در توسعه اقتصادی هلند ایفا کند و اقتصاد آن نیز حساب ویژهای روی بنادر و مناطق ویژه اقتصادی آن باز کند.
اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، سوریه، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما، کلمبیا، اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را میتوانید مطالعه کنید.