اقتصاد۲۴ - قالیباف اصل در آئین افتتاح نخستین صندوق های کالایی کشاورزی و آغاز معاملات گواهی سپرده کالایی خرمای مضافتی با تاکید بر اینکه بورس کالا جایگاه خوبی در اقتصاد کشور دارد اظهار کرد: این بازار به یک نهاد مهم بر کشف قیمت کالاها در کشور تبدیل شده است و اگر به دنبال تخصیص بهینه کالا و انصاف در توزیع باشیم راهی جز توسعه بورس های کالایی نداریم.
وی با تاکید بر اینکه برای افزایش شفافیت در کشور باید بورس ها توسعه یابند، گفت: در بورس کالا تکلیف سرمایه گذار مشخص است و اگر هدف افزایش شفافیت باشد باید بورس های اوراق نیز توسعه یابد.
قالیباف اصل در ادامه با اشاره به ارزش معاملات در بورس کالا عنوان کرد: ارزش معاملات در کل سال گذشته در بورس کالا ۱۷۰ هزار میلیارد تومان بوده که این میزان در ۹ ماهه سال جاری به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. در حال حاضر ۳۰۰ کالا در بورس کالا مورد معامله قرار می گیرند.
لزوم توسعه ابزار در بورس کالا
وی در ادامه با تاکید بر لزوم توسعه ابزار در بورس کالا اظهار کرد: توسعه ابزار به مردم کمک می کند با پول خود فرصت سرمایه گذاری داشته باشند. همچنین وجود ابزارهایی مانند گواهی سپرده و صندوق های کالایی به تامین مالی صندوق کشاورزی کمک کرده و از نوسان قیمت جلوگیری می کند.
اقدامات پیش روی بورس کالا
قالیباف اصل در مورد اقدامات در دست اجرا در بورس کالا نیز توضیح داد: اصلاح دستورالعمل گواهی سپرده کالایی تصویب دستورالعمل اجرایی خرید دین در بورس کالا، راه اندازی سلف مسکن در بورس کالا و رفع موضوعات مربوط به مالیات گواهی سپرده کالایی از اقدامات پیش روی بورس کالا است.
به گفته وی ارزش بازار بورس و فرابورس در ۹ ماهه امسال ۷۰۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و تا کنون ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان معامله در این دو بازار انجام شده که نشان از افزایش نقد شوندگی این بازارها است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه تامین مالی در چهار بورس در سال جاری قابل مقایسه با سال گذشته نیست، گفت: سال گذشته ۲۶۰ هزار میلیارد تومان تجهیز منابع از بازار سرمایه صورت گرفت که این میزان در ۹ ماهه امسال به ۴۷۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
شرکت های سهامی عام در راه بورس
قالیباف اصل در ادامه از اخذ مجوز دو شرکت سهامی عام خبر داد و گفت: دو شرکت سهامی عام که یکی از آنها معدنی و دیگری پالایشی است در حال گرفتن مجوز از سازمان بورس هستند. این موضوع به جهش تولید و تامین مالی پروژه کمک می کند.
بورس عامل گرانی ها نیست
وی در ادامه با اشاره به آزادسازی سهام عدالت اظهار کرد: آزادسازی سهام عدالت باعث ورود خیل عظیمی از سرمایه گذاران به بازار سرمایه شد. در حالیکه این سرمایه گذاران با این بازار ناآشنا بودند. بنابراین باید به این نکته توجه کرد که آموزش و صبر و حوصله و همچنین ورود غیر مستقیم برای سرمایه گذاری به بازدهی مناسب کمک می کند.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: بعضی از گرانی ها را گردن بورس کالا می اندازند. مخصوصا در زمینه فولاد. در حالیکه قیمت فولاد در بورس کالا ۲۰ درصد ارزانتر از قیمت این محصول در خارج از بورس است. همچنین قیمت جهانی شمش ۳۰ درصد بالاتر از قیمتی است که در بورس کالا معامله می شود. اینکه می گویند بورس مخصوصا بورس کالا ابزاری برای گرانی شده است را قویا رد می کنم. باید برای قیمت های خارج از بورس دنبال راه حل باشند.
توسعه صندوق های کالایی کشاورزی به نفع کشاورز
در این مراسم حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه سازمان بورس بعد از مدت ها مجوز صندوق های کالایی کشاورزی را صادر کرد اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی نیز از توسعه بازارهای کشاورزی در بورس کالا حمایت کرد. در بورس کالا بازارهای مختلفی وجود دارد که در برخی از آنها مانند بازار فیزیکی، مشتقه و مالی شاهد معاملات محصولات کشاورزی هستیم.
وی ادامه داد: تفاوت بازار کشاورزی در بورس کالا این است که معامله محصولات کشاورزی در این بورس باعث استانداردسازی محصول می شود. از سوی دیگر وقتی ابزارهای مالی ایجاد شود کشاورز امکان ورود به بازار را پیدا می کند و راحت تر می تواند محصول خود را بفروشد.
به گفته سلطانی نژاد طرح حمایتی خرید محصولات کشاورزی باعث صرفه جویی در منابع دولت شد و همچنین باعث شد بیش از ۱۰۰ هزار کشاورز به بازار دسترسی داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه از سال ۱۳۶۵ تا کنون روند رشد محصولات در بورس کالا صورت گرفته است گفت: در سال ۱۳۹۵، هشت تن زعفران در بورس کالا معامله شده که این میزان در ۹ ماهه سال جاری به ۶۲ تن رسیده است. همچنین ظرفیت انباری خوبی هم ایجاد شده است.
مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه صندوق های سرمایه گذاری تا کنون فقط در حوزه طلا وجود داشتند اظهار کرد: امروز صندوق های کالای کشاورزی نیز ایجاد شد که کار خود را با ۱۰۰ میلیارد تومان آغاز خواهند کرد.