تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۲۸ دی ۱۳۹۹
واکاوی این روزهای بازار سرمایه؛

پیشنهاد خروج به سهامداران داده نمی‌شود

بزرگان سرمایه‌گذاری می‌گویند زیان یک بازار، تنها در همان بازار قابل جبران است. اگر از بازار خارج شده و به بازار دیگری بروید، ممکن است با زیان دیگری مواجه شوید. حال با توجه به این مسائل، برای جبران این ضرر و زیان چه باید کرد؟

اقتصاد۲۴ - استقبال مردمی که در ماه‌های ابتدایی سال سرمایه خود را به بورس آوردند، پس از ریزش بازار در نیمه تابستان رنگ باخت. برخی از سرمایه‌گذاران خرد با ظهور نشانه‌های ریزش، از بازار خارج شدند و برخی دیگر به امید جبران زیان و با وجود عبور از حد ضرر، در این بازار باقی مانند. این افراد در حالی هنوز به جبران زیان سبد سهام خود امید دارند که زیان ۴۰ درصدی و بیشتر را تحمل کرده‌اند و برای تصمیم‌گیری درباره ادامه حضور در این بازار یا خروج از آن تردید دارند.

کارشناسان معتقدند در شرایطی که قیمت‌ها در بازار سهام در حداقل خود قرار دارند، زمانی مناسبی برای خروج از بورس نیست. در مقابل توصیه می‌شود با چند روش کاربردی و ایجاد چند تغییر در سبد سهام زیان‌ده، در بازه زمانی حداقل دو ساله، علاوه بر جبران زیان چند ماه اخیر، به بازدهی برسند و با زیان از بورس خارج نشوند.

احمد اشتیاقی کارشناس بورس در این رابطه به ایرناپلاس گفت: بزرگان سرمایه‌گذاری می‌گویند زیان یک بازار، تنها در همان بازار قابل جبران است. یعنی اگر از بازار خارج شوید و به بازار دیگری بروید، ممکن است با زیان دیگر مواجه شوید. بنابراین به سرمایه‌گذارانی که در ماه‌های اخیر در بورس دچار ضرر و زیان شده‌اند، با توجه به وضعیت کنونی شاخص و قیمت سهام شرکت‌ها توصیه می‌شود در بورس باقی بمانند.
وی درباره جبران زیان ماه‌های اخیر سرمایه‌گذاران خرد گفت: بازار سرمایه ما همواره در میان‌مدت و بلندمدت، زیان خود را جبران کرده و این موضوع در دوره‌های گذشته نیز تجربه شده است. بنابراین اگر افراد، سهامی را در اوج قیمت و شاخص خریداری کرده و صبور باشند، در بازه زمانی دو ساله، زیان خود را جبران کرده و پس از آن نیز سود قابل توجهی کسب می‌کنند.

قیمت آینده دلار با بورس چه می‌کند؟

اشتیاقی، آنچه را که ‌اکنون موجب ترس سهامداران شده بی‌دلیل دانست و توضیح داد: یکی از دلایل اصلی ترس و نگرانی سهام‌داران، اخباری است که درباره قیمت دلار و کاهش آن تا سطوحی مانند ۱۵ هزار تومان و پایین‌تر از آن شنیده می‌شود. این در حالی است که با توجه به متغیرهای اقتصاد کلان مانند حجم نقدینگی و چسبندگی قیمت‌ها و سایر عواملی که زمینه‌ساز رشد اقتصادی هستند، نرخ‌های کمتر از ۱۸ هزار تومان برای دلار، منطق اقتصادی ندارند. 

وی افزود: اگر فرض کنیم نرخ دلار به ۱۸ هزار تومان برسد، نسبت قیمت به درآمد یا P/E شرکت‌های بورسی حدود ۹ خواهد بود. در واقع زمانی که از دلار ۱۸ هزار تومانی صحبت می‌کنیم، بازارهای موازی بورس با زیان مواجه خواهند شد و به جز سود سپرده بانکی که ممکن است تحت شرایطی بازدهی داشته باشد، تنها محل سرمایه‌گذاری دارای بازدهی، بورس خواهد بود. بنابراین افراد می‌توانند با باقی ماندن در بورس و شرکت در مجامع، حداقل بازده ۱۲ درصدی کسب کنند.
اشتیاقی ادامه داد: به سهامداران توصیه می‌شود بورس را ترک نکنند؛ زیرا حتی اگر شرایط بدبینانه‌ای را در نظر بگیریم که در آن تورم در سال‌های بعد نیز رو به افزایش باشد، سهامداران از تورم مصون می‌مانند و در بدترین حالت نیز ۱۲ درصد سود کسب می‌کنند. بنابراین منطقی نیست که افراد پس از تحمل زیان ماه‌های اخیر، از بازار خارج شوند.

چگونه ترکیب سبد سهام زیان‌ده خود را تغییر دهیم؟

این کارشناس بورس و بازار سرمایه به سهام‌دارانی که پس از ورود به بورس در ماه‌های ابتدایی سال، ‌اکنون با زیان مواجه‌اند، توصیه کرد با بررسی نسبت قیمت به درآمد یا P/E شرکت‌هایی که در این مدت، اصلاح خوبی داشتند، ترکیب سبد سهام خود را تغییر دهند.

وی توضیح داد: به عنوان نمونه ‌اکنون صنایعی مانند معدنی، پتروشیمی و فلزی فرصت خوبی برای سرمایه‌گذاری هستند. علاوه بر این، صنایع دارویی و غذایی نیز به دلیل اینکه نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی قرار است با توجه به تصمیم مجلس، تغییر کند فرصت‌های خوبی به شمار می‌روند. بنابراین سهام شرکت‌ها در قیمت‌های کنونی، ارزنده است و توصیه می‌شود افراد با نگاه حداقل دو ساله، سهامداری کنند و اطمینان داشته باشند بورس در این بازه زمانی، بازدهی بیشتری را نسبت به سایر بازارها به همراه خواهد داشت.

آینده سهام بانک‌ها

اشتیاقی درباره آینده سهام بانک‌های پذیرفته شده در بورس گفت: سهام بانک‌ها نیز در صورت بازگشت آمریکا به برجام و از سرگیری مبادلات ارزی و فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری هستند. علاوه بر این، بانک‌هایی از محل عملیات سپرده‌گیری خود بر خلاف سال‌های گذشته و بر اساس گزارش‌های حسابرسی شده ۶ ماهه سودآور بوده‌اند.
وی افزود: با توجه به شرایط کنونی، پیشنهادی برای خروج به سهامداران داده نمی‌شود، اما به افراد تازه‌وارد توصیه می‌شود صندوق‌های سهامی را خریداری کنند. با این حال فعالان کنونی می‌توانند با بررسی نسبت قیمت به درآمد یا P/E شرکت‌ها، تغییر ترکیب سهام در سبد سرمایه‌گذاری خود را دنبال کنند.


منبع: ایرنا
ارسال نظر