پس از گوشت، لبنیات و برنج و... مرغ هم از سر سُفرههای مردم حذف شد و به لطف مدیریت دولت تدبیر و امید، معیشت و سلامت غذایی مردم به قعر فراموشی سپرده شده است.
البته افزایش قیمت مرغ و دیگر کالاهای اساسی زیر نظر ستاد تنظیم بازار در حال رصد است، اما نکته قابل توجه در این است که تنظیم بازار تنها با محوریت گرانی در حال اجراست و این به گفته مسئولان جای شُکر دارد چرا که کمبود مواد غذایی در کشور وجود ندارد!
این روزها علاوه بر وضعیت نامناسب معیشت مردم، صنعت مرغداری کشور نیز حال و هوای خوبی ندارد چرا که به گفته فعالان این حوزه، برای تأمین خوراک جوجهها باید از هفت خان گذر کرد تا بتوانیم دان مورد نیاز آنها را فراهم کنیم در غیر این صورت یا باید از گروههای رانتی، نهادههای مورد نیاز را خریداری کنیم و یا بگذاریم جوجهها تلف شوند و این حکایت یک صنعت دیرینه در کشور شده است!
عدم تعادل قیمت در تولید مرغ
در همین رابطه محمدعلی کمالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: با فرض اینکه صددرصد نهادهها (کنجاله، سویا و ذرت) را به قیمت دولتی تحویل تولید کننده، جهت تأمین خوراک مرغ بدهند و با توجه به اینکه سایر نهادهها با نرخ آزاد به دست همین تولیدکنندگان میرسد، هزینه هر کیلو مرغ زنده حدود ۱۷ هزار تومان برای مرغدار تمام میشود. در صورت تامین نهادهها با ارز دولتی قیمت تمام شده مرغ زنده ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان و قیمت تمام شده مرغ گرم ۱۷ هزار تومان خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اتحادیه مرغداران: حوالههای توزیع نهاده، کاغذپاره است!/ دولت با قیمت مرغ بازی میکند
وی تصریح کرد: در کنار خوراک و دان مرغها، تولید کننده باید ریز مغذیها در جیره غذایی طیور مانند متیونین و لیزین را که سال گذشته رقمی معادل ۱۸ هزار تومان خریداری میشد امسال به رقم ۸۰ هزار تومان بخرد و این تأثیر زیادی بر هزینههای مرغدار خواهد گذاشت.
کمالی گفت: این موارد تنها به خوراک طیور بر میگردد در حالی که مرغدار برای رعایت بهداشت مرغداری نیاز به ضد عفونی کنندههای مختلف دارد که هزینه خرید آنها نیز ۵ تا ۶ برابر نسبت به سال گذشته شده و اینها عملاً هزینههای تولید را افزایش داده است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ادامه داد: نباید انتظار داشته باشند که قیمت تمام شده مرغ مانند سال گذشته محاسبه شود. سال گذشته واکسنها، مواد ضدعفونی کننده و نهادهها با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست مرغدار میرسید در حالی که اکنون تمام این موارد با ارز آزاد وارد کشور میشود و ذرت و کنجاله ذرت با نرخ دولتی زمانی به دست مرغدار میرسد که مرغداران ۱۵ روز از جوجه ریزی را پشت سرگذاشته و باید نهاده مورد نیاز را از بازار آزاد تأمین کند.
وی ادامه داد: متأسفانه مرغدار برای تولید هر کیلوگرم مرغ باید در سه جا هزینه ذخیره کند؛ ابتدا باید در بازارگاه جهت دریافت نهاده که آن هم با تأخیر به دستش میرسد، هزینه کند. مرحله بعد هزینهای است که قبل از اینکه بتواند نهاده دولتی را تحویل بگیرد، باید برای خرید نهاده از بازار آزاد داشته باشد.
کمالی در ادامه چنین گفت: مورد دیگر اینکه مرغدار، مرغ را به فروش میرساند، اما مبلغ دریافتی خود را باید از خریدار مرغ دو تا سه ماه دیگر تحویل بگیرد و اینها همه انباشت هزینه برای مرغدار محسوب میشود.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی گفت: قیمت مرغ طی هفته گذشته نوسان داشته و روند قیمت مرغ از اول دی ماه سال جاری تا ۲۷ همین ماه از ۲۰ هزار و ۸۰۰ تا به ۱۹ هزار و ۱۶۹ هزار تومان رسیده است.
نوسانات قیمت مرغ طبیعی است
به گفته این مقام صنفی، نوسانات قیمت مرغ در این بازه زمانی یاد شده به عوامل مختلفی بستگی دارد به طور مثال زمانی که عرضه مرغ به میدان بهمن افزایش پیدا کند مقداری از قیمت مرغ کاسته میشود و بر عکس این جریان نیز میتواند تا حدودی بر افزایش قیمت تأثیر داشته باشد.
کمالی با اشاره به افزایش تقاضای این محصول در بازار گفت: زمانی که تقاضای خرید مرغ بالا برود قطعاً بر قیمت آن نیز تأثیرگذار خواهد بود، اما تمام این عوامل نمیتواند باعث جهش یا کاهش زیاد قیمتها شود و تنها موضوعی که میتواند تأثیر زیادی بر قیمت مرغ داشته باشد خرید نهادهها و افزایش هزینههای مرغدار است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی با تأکید بر اینکه قبلتر به کارگروه تنظیم بازار و معاونت امور تولیدات دامی و وزارت صمت پیشنهاد افزایش قیمت مرغ از سوی اتحادیه داده شده است، گفت: رقم پیشنهادی برای مرغ زنده کیلویی ۱۷ هزار تومان و برای مصرف کننده ۲۲ هزار تومان بوده است، اما متأسفانه هیچ جوابی از سوی سازمانهای یاد شده به این پیشنهاد داده نشده و مرغدار همچنان در بلاتکلیفی تعیین قیمت مصوب باقی مانده است.
این فعال صنفی در پایان تأکید کرد: به دلیل این بی توجهیها مرغداران دیگر رغبتی به جوجه ریزی ندارند و آینده این صنعت را به مخاطره انداخته است. این موضوع پایداری تولید را با خطر مواجه میکند و با ادامه این مشکلات، ناگزیر برای تأمین نیاز مصرف کننده باید مرغ را وارد کنند!