تاریخ انتشار: ۱۳:۵۷ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تأکیدشد؛

گرانی به تولیدکنندگان مصالح ساختمانی تحمیل می‌شود/ ترس از ساخت و ساز‌ به دلیل گرانی فولاد/ تعطیلی مصالح فروشان!

رئیس اتحادیه مصالح فروشان می‌گوید: گرانی مسکن متأثر از افزایش قیمت زمین و مصالح ساختمانی همچنان در حال رشد است، اما گرانی هزینه‌های تحمیلی به تولید مصالح ساختمانی را نمی‌توان نادیده گرفت.

اقتصاد۲۴ - هیچ بازاری از رکود اقتصادی در امان نمانده و هر روز به تعطیلی واحد‌های صنفی رسته‌های مختلف افزوده می‌شود.

هرچند امروز تمام انتقادات به گرانی مسکن متوجه مصالح ساختمانی شده اما فعالان این عرصه معتقدند که زمین و گرانی هزینه تولید مصالح بیشترین تأثیر را بر قیمت تمام شده داشته است .

پس از رکود ادامه دار مسکن، بازار مصالح ساختمانی نیز دستخوش این کاهش تقاضا قرار گرفته است و بازار مصالح ساختمانی را با رکورد تورم سه رقمی شاخص قیمت مواجه کرده است.

این بازار به دلیل رکود ساخت و ساز حال و هوای ناخوشی را تجربه می‌کند به طوری که متقاضیان اندک در این بازار علی‌رغم کسادی خرید و فروش، گرانی را بزرگترین مشکل می‌دانند. افزایش سرعت رشد قیمت مصالح ساختمانی در پاییز امسال و ثبت رکورد تورم سه رقمی در این بازار به دلیل افزایش تقاضا برای خرید مصالح ناشی از رونق فعالیت‌های ساختمانی یا حتی عادی بودن شرایط در این بازار نیست.

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران درخصوص تغییرات شاخص قیمت نهاده‌های ساختمان‌های مسکونی شهر تهران مربوط به پاییز امسال نشان می‌دهد در این فصل بازار مصالح ساختمانی به‌عنوان یکی از دو جزء اصلی هزینه‌بر ساخت‌وساز‌ها با یک ابر جهش قیمتی مواجه شده و شاخص قیمت در این بازار نسبت به پاییز سال قبل بیش از ۱۰۰ درصد رشد کرده است.
این جهش قیمت مصالح ساختمانی درست در مقطع زمانی ابر رکود ساختمانی به وقوع پیوسته است یعنی در شرایط فعلی که بازار ساخت و ساز برای حدود پنج سال متوالی در شرایط رکودی قرار دارد و این رکود به دلیل افزایش عمق رکود در بازار معاملات خرید و فروش مسکن و نبود تقاضا برای خرید واحد‌های مسکونی آماده عرضه سازنده‌ها، تشدید شده است.

واحد‌های صنفی مصالح ساختمانی تعطیل شده‌اند

اسماعیل کاظمی رئیس اتحادیه مصالح فروشان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: امروز با توجه به کاهش ساخت و ساز‌ها رکود در بازار مصالح همچنان حکمفرماست تا جایی که منجر به تعطیلی واحد‌های صنفی در این بازار شده است. به گفته کاظمی؛ تقاضای با وضعیت ساخت و ساز همراه است و زمانی که ساخت و ساز در رکود است بسیاری از واحد‌ها برای کاهش هزینه‌ها تعطیل شده اند.

رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی با تأکید بر این که قیمت پایه مسکن بر اساس قیمت زمین و پس از آن بر اساس قیمت نیروی انسانی و مصالح ساختمانی تعیین می‌شودگفت:سیمان یکی از مصالح کاربردی در ساخت و ساز امروز به دلیل عدم تأمین انرژی مورد نیاز با افزایش بیش از حد هزینه تولید مواجه شده است.

به اعتقاد این مقام صنفی؛ از ابتدای سال جاری قیمت مصوب سیمان ۲۰ درصد افزایش یافت که همزمان هزینه‌های حمل و نقل نیز با افزایش مواجه بود بنا بر این در مجموع در سال جاری با افزایش قیمت ۳۰ تا ۳۵ درصدی قیمت سیمان مواجه شده است.

وی ادامه داد: بخش سیمان یکی از زیر بخش‌های مهم صنعت است که به شدت وابسته به انرژی می‌باشد. تغییر روش‌های تولید با اهمیت کاهش مصرف انرژی و افزایش تولید، موضوعی است که باید در این صنعت بیش از هر زمانی برای تعادل بخشی به قیمت‌ها انرژی مصرفی در این صنعت به دلیل تأثیر گرانی انرژی بر هزینه تمام شده مدیریت شود.

کاظمی گفت: نمی‌گذارند تولید کنندگان سیمان و سایر صنایع مرتبط با بخش تولید مصالح ساختمانی و عمرانی خود برای بهینه سازی مصرف انرژی دربخش‌های مختلف صنعت بهینه سازی و مدیریت داشته باشند.


بیشتر بخوانید:  ابرجهش قیمت‌ها در بازار مصالح ساختمانی


به اعتقاد این فعال صنفی؛ تا زمانی که از هزینه‌های تحمیلی به بخش تولید مصالح کاسته نشود نمی‌توان انتظار کاهش قیمت را در بازار داشت و به مراتب تأثیر این گرانی تولید به قیمت نهایی محصولات نیز منتقل می‌شود که در نهایت منجر به افزایش قیمت‌ها در بازا رخواهد شد.

علی رغم حمایت دولت؛ فولاد همچنان گران‌تر از سایر مصالح

رئیس اتحادیه مصالح ساختمانی در پاسخ به این سوال که آیا تنها قیمت مصالح ساختمانی می‌تواند بر افزایش قیمت مسکن تأثیر گذار باشد گفت:‌ قیمت فولاد از مهم‌ترین و تأثیرگذار‌ترین مولفه‌ها در قیمت مسکن به شمار می‌آید از این رو گرانی فولاد نقش بسزایی در قیمت مسکن دارد. تولید فولاد همواره مورد حمایت دولت قراردارد، اما از سایر مصالح مورد نیاز در ساخت و ساز گران‌تر تمام می‌شود.

این فعال صنفی با تاکید بر این که باید برای بازگشت آرامش به بازار مسکن در ابتدا تمام جنبه‌های تحریک کننده قیمت در این بازار شناسایی شود گفت:‌ زمین یکی دیگر از عناصر اصلی گرانی مسکن است که در این زمینه باید اتفاق جدیدی برای ثبات بخشی صورت بگیرد.

وی در پاسخ به این پرسش که به نظر می‌رسد باید برخی تولیدکنندگان مصالح ساختمانی برای عبور از این وضعیت آرایش جدیدی به خود بگیرند اظهار داشت: به هر حال با توجه به پتانسیل بالای کشور در زمینه تولید کالا‌هایی نظیر سرامیک، کاشی، گچ، سیمان و اقلام بهداشتی ساختمان این محصولات صرفا از داخل کشور تامین و از بیرون وارد نمی‌شود. پس اینکه تولیدکنندگان مصالح ساختمانی به خصوص سیمان هر اقدامی برای اصلاح وضعیت کارخانه و کارگران خود خواهند کرد.

کاظمی با بیان اینکه در حال حاضر ۲ هزار و ۱۰۰ واحد صنفی مجوز دار و غیر مجوز دار در تهران فعالیت دارند گفت:‌ هر چند در شرایط فعلی بیشتر واحد‌های صنفی در رکود به سر می‌برند، اما امیدوار هستیم با تدابیر دولت برای جهش و توسعه در ساخت و ساز، شاهد بازگشت فعالیت واحد‌های صنفی در این بخش باشیم.

ارسال نظر