تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۹

چرایی پیشتازی ایتالیا در تجارت با ایران

دست کم، شش بانک ایتالیایی از بانک‌های بین درجه ۲ و ۳ این کشور به صورت مویرگی شروع به پذیرش ال. سی ایران کردند و این اتفاق خوبی است.

اقتصاد۲۴ - رابطه بانکی فعلی ایران و ایتالیا، بی شباهت به رابطه بانکی ایران و سایر کشور‌ها نیست. در حال حاضر بانک‌های درجه یک و دوی ایتالیا، مثل بانک‌های دیگر کشور‌ها در این سطح، ال. سی ایران را نمی‌پذیرند، اما با این وجود می‌توان گفت که ایتالیا چند گام از دیگر کشورها، در تعاملات بانکی با ایران جلوتر است. دست کم، شش بانک ایتالیایی از بانک‌های بین درجه ۲ و ۳ این کشور، بصورت مویرگی شروع به پذیرش ال. سی ایران کردند و این اتفاق خوبی است و حداقل، این پیام را برای دیگر بانک‌ها در سایر کشور‌های اروپایی دارد که می‌توان با ایران کار کرد. پوشش اعتباری ساچه به میزان ۴ هزار میلیارد یورو هم، عامل تشویق کننده‌ای برای تحقق این هدف است که تجارت ایران با ایتالیا، زودتر از سایر کشور شکل بگیرد. ما در گذشته، در حجمی نزدیک به ۶ تا ۷ میلیارد یورو، با ایتالیای‌ها تجارت داشتیم که این رقم در سال ۲۰۱۵، به ۱.۴ میلیارد یورو رسید و بسیار کم بود، اما در مسیر رشد تدریجی آن قرار گرفتیم.

در سفر رییس دولت یازدهم به ایتالیا، ۳۶ قرارداد امضا شده و در سفر نخست وزیر این کشور به ایران، بیش از ۱۲ قرارداد در تهران به امضای طرفین رسید و نزدیک به همین تعدادقرارداد در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران امضا شده. تمام این‌ها نشان می‌دهد که به نظر می‌رسد ایتالیا، خیلی منتظر رفع کامل تحریم‌ها برای دادو ستد با ایران نمانده و تجارت با ایران را شروع کرده. حتی بعضی از قرارداد‌هایی که با طرف ایتالیایی امضا شده و بیشتر مربوط به بخش‌های زیرساختی است، در عمل شروع شده و وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در سخنرانی، در باره عملیاتی شدن بخشی از قرارداد‌ها صحبت کرد و بر این مسئله صحه گذاشت.

بخش خصوصی ایران هم این ظرفیت را دارد تا با شرکت‌های ایتالیایی همکاری کند، اما این همکاری، مشروط به همراهی، همدلی و پشتیبانی واقعی دولت از این بخش است. دولت باید فرصت حضور بخش خصوصی در عمل را فراهم کند. به نظر من این دیدگاه در دولت یازدهم وجود دارد. هرچند اوایل لغو تحریم‌ها و شروع رفت و آمد هیئت‌های تجاری، تجار و بازرگانان خارجی بیشتر به کریدور‌های دولتی هدایت می‌شدند، اما با رایزنی‌هایی که انجام شد، این اواخر شاهد این هستیم که دولت همکاری و همراهی بخش خصوصی را در این زمینه پذیرفته است. شاید بخش خصوصی ایران، توان سرمایه گذاری یا جوین فنچر در زمینه هایی، چون بندر، راه آهن، فولاد و پتروشیمی را نداشته باشد، اما در ابعاد کوچکتر، و با توجه به گستردگی رشته‌های مرتبط با ما در بخش مولد ایتالیا، زمینه همکاری بخش خصوصی و ما این کشور، وجود دارد و البته گسترش همکاری ها، مشروط به حمایت بیشتر دولت از بخش خصوصی است. صنایع سنگ، چرم، لوازم خانگی و بسیار از صنایع داخلی، در آن حدی نیستند که دولت بخواهد زحمت حضور در این صنایع را به خودش بدهد و این درحالی است که بخش خصوصی، ظرفیت حضور در این صنایع و مدیریت آن را دارد.

نویسنده: احمد پورفلاح، رئیس اتاق مشترک ایران و ایتالیا 

ارسال نظر