اقتصاد۲۴ - با وجود تشکیل صف فروش برای سه چهارم نمادها چنین ریزشی چندان دور از انتظار به نظر نمیرسید. حالا باید ببینیم سازمان بورس چه برنامهای برای آینده بازار دارد. آیا دامنه نوسان به حالت عادی برمیگردد؟
بورس همچنان به روند نزولی خود ادامه میدهد با وجود دامنه نوسان نامتقارن، این سقوط تبدیل به یک روند فرسایشی شده است. طوری که امروز تازه بعد از یک هفته تشکیل صف فروش در اغلب نمادها، شاخص کل به جایگاه اولیه خود برگشته است. بازار امروز به حدی ترسناک ظاهر شده که در کمتر از ۳۰ دقیقه شاهد کاهش پنج هزار و ۲۸۴ واحدی شاخص کل و تشکیل صف فروش برای بیش از نصف نمادهای بازار سرمایه هستیم. تا اینجای کار فولاد، فملی، شستا، شبندر، تاپیکو و شپنا بیشترین تاثیر را بر کاهش شاخص کل گذاشتهاند و آن را ۴۳ صدم درصد پایین آوردهاند. شاخص هموزن هم ۱۰ صدم درصد کاهش پیدا کرده است. شاخص کل در دقایق ابتدایی معاملات امروز در محدوده یک میلیون و ۲۲۷ هزار واحدی قرار دارد.
دریای نمادهای قرمز، ساحلی ندارد
به گزارش فرارو، در ساعات اولیه معاملات امروز از مجموع ۳۱۵ نماد بورسی، تنها ۳۷ نماد سبزرنگ هستند و ۲۷۸ نماد ارزش سهام خود را از دست دادهاند. در بازار فرابورس هم شاهد این هستیم که از مجموع ۲۱۷ نماد، حدود ۱۸۲ نماد در مدار نزولی حرکت میکنند و تنها ۳۵ نماد صعودی هستند. موردی که نشان میدهد امروز هم باید منتظر قفل شدن بازار در صفهای فروش و کاهش حجم معاملات باشیم.
نقشه بازار دست کم در ساعات اولیه معاملات امروز، سراسر قرمزرنگ است و اکثریت قریب به اتفاق نمادها دارای صف فروش هستند. از نمونه آنها میتوان به گروه فلزات اساسی اشاره کرد که حتی یک نماد سبزرنگ در آن به چشم نمیخورد و همگی آنها حتی فملی که دیروز صف خرید سنگین داشت هم به صف فروش دچار شدهاند. ریزش صف خرید عرضه اولیه سپیدار، برای دومین روز متوالی این نماد را در بین پرمعاملهترین نمادها و گروه رایانه را در بین برترین گروههای صنعت قرار داده است. به جز سپیدار، دیگر نمادهای گروه رایانه اغلب صف فروش دارند و سپیدار هم نزدیک به قیمت روز گذشته معامله میشود. صندوقهای سرمایهگذاری درامد ثابت از جمله امین یکم، اعتماد و کمند امروز هم پرتقاضا ظاهر شدهاند. پالایش و دارا یکم و با صف فروش چهار درصد ارزش خود را از دست دادهاند و دیگر صندوقهای سرمایهگذاری سهامی هم شرایط مساعدی ندارند. محصولات شیمیایی تماما درگیر صف فروش هستند. سیمانیها به جز ساروم و سیتا وضعیت مشابهی دارند و با صف فروش به استقبال سهامدارانشان آمدهاند. هلدینگها، انبوهسازیها، بیمهها، سرمایهگذاریها، زراعت، بانکها، داروییها، عرضه برق و گاز، غذاییها، کانهها فلزی، فرآوردههای نفتی، حمل و نقل و هتل و رستوران از جمله دیگر گروههایی هستند که در آنها نماد سبزرنگ به سختی پیدا میشود.
بیشتر بخوانید: اُفت هزار واحدی شاخص کل بورس
سه چهارم بازار در صف فروش قفل شد
هنوز تا پایان ساعت معاملات باقی مانده، اما در نیمه بازار شاهد تشکیل صف فروش برای ۴۹۰ نماد هستیم که ۷۶ درصد و بیش از سه چهارم بازار سرمایه را شامل میشوند. ارزش صفهای فروش در نیمه معاملات امروز به رکورد هفت هزار میلیارد تومان رسیده و عملا دیگر کاری از بازارگردانها ساخته نیست. در طرف مقابل امروز تنها ۲۶ نماد یعنی چهار درصد بازار صف خرید دارند که ارزش این صفهای انگشتشمار نهایتا به ۳۸۳ میلیارد تومان میرسد.
شستا؛ سنگینترین صف فروش بازار
بیش از ۱۰ هزار سهامدار شستا حدود ۱۰۸ میلیون سهام خود را به ارزش ۲۳۰ میلیارد تومان به فروش گذاشته و تا ساعات پایانی معاملات خریداری برای آن وجود ندارد. موردی که باعث شده شستا در صدر فهرست سنگینترین صفهای فروش در بازار سراسر قرمزرنگ امروز قرار بگیرد. خساپا با صف فروش ۱۸۸ میلیارد تومانی در رتبه دوم ایستاده و پالایش با صف فروش ۱۷۴ میلیارد تومانی در مقام سوم قرار دارد. از جمله دیگر صفهای فروش سنگین در بازار امروز میتوان به صف ۱۵۴ میلیارد تومانی شپنا، صف ۱۲۰ میلیارد تومانی وتجارت، صف ۱۱۹ میلیارد تومانی دارا یکم و صف ۱۱۲ میلیارد تومانی خودرو اشاره کرد. همچنین در بازار فرابورس صف فروش سنگینی برای سمگا، بپاس و گدنا تشکیل شده است.
امید؛ سنگینترین صف خرید بازار
امروز سهامداران بورس به دنبال ذرهای امید هستند! تامین سرمایه امید در صدر فهرست نهچندان بلند صفهای خرید قرار دارد. ارزش صف خرید امید امروز به حدود ۳۴ میلیارد تومان میرسد. امین با صف خرید ۱۴ میلیاردی در رتبه دوم و شلعاب با صف خرید ۱۲ میلیاردی در رتبه سوم قرار دارد. رافزا، غگیلا، دی و شصدف از دیگر نمادهای دارای صف خرید در بازار امروز هستند.
ریزش ۱۰ هزار واحدی شاخص در روز بد بورس
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز یکشنبه سوم اسفندماه با ریزش ۱۰ هزار و ۵۱ واحدی به رقم یک میلیون و ۲۲۲ هزار و ۶۶۴ واحد رسید. در این روز شاخص کل ۸۲ صدم درصد و شاخص هموزن ۲۶ صدم درصد کاهش داشتند. عمده کاهش شاخص کل امروز بر دوش نمادهای فولاد، فملی، شستا، کگل، فارس، کچاد و تاپیکو بود. با وجود تشکیل صف فروش برای سه چهارم نمادها چنین ریزشی چندان دور از انتظار به نظر نمیرسید. حالا باید ببینیم سازمان بورس چه برنامهای برای آینده بازار دارد. آیا دامنه نوسان به حالت عادی برمیگردد؟
بررسی نقشه بازار نشان میدهد با توجه به معاملات ناچیز سهام، حالا نمادهای اوراق مالی و صندوقهای سرمایهگذاری در سمت چپ نقشه قرار گرفته و بیشترین آمار معاملات را به خود اختصاص دادهاند. در بین صندوقها، انواع درآمد ثابت بیشترین تقاضا را داشته و معاملات قابل توجهی در نمادهای کمند، امین یکم، اعتماد، پارند و کیان انجام شده است که حاکی از ورود نقدینگی به پارکینگ بازار سرمایه است. صندوقهای سهامی امروز عموما بیشتر از دو درصد ارزش خود را از دست دادهاند و شاهد تشکیل صف فروش سنگین و ریزش چهار درصدی قیمت واحدهای صندوقهای دولتی پالایش و دارا یکم بودیم. محصولات شیمیایی به جز شکربن تمام قرمزرنگ بودند. فلزات اساسی همگی در صف فروش قرار داشتند و با پایان روند صعودی سپیدار، گروه رایانه در بین گروههای برتر از نظر ارزش معاملات قرار گرفت. با وجود پایان صعود سپیدار، نماد مادر این شرکت یعنی سیستم امروز صف خرید داشت و شش درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. دیگر نمادهای گروه رایانه عموما با صف فروش به کار خود پایان دادند. در بین سیمانیها، سغرب، سفانو و سشمال تنها نمادهایی بودند که از ریزش امروز جان سالم به در بردند. خودرو و ساخت قطعات، بیمهها، ماشین آلات، داروییها، فرآوردههای نفتی، سرمایهگذاریها، انبوهسازی، استخراج کانه فلزی، هلدینگها، عرضه برق و گاز، زراعت، حمل و نقل، قند و شکر، ساخت محصولات فلزی، لاستیک و پلاستیک و ... از جمله گروههای سراسر قرمزرنگ و قفل در صف فروش بازار امروز بودند.