بر اساس گزارشی که مرکز سمشناسی ایالات متحده منتشر کرده است، قرار گرفتن در معرض پاک کنندههای خانگی مانند بستههای مواد شوینده مایع لباسشویی، سفید کنندهها، پاک کنندههای چند منظوره و تمیز کنندههای اجاق گاز نیز افزایش یافته است، در طی چند ماه اول شیوع بیماری کووید-۱۹ در میان کودکان زیر ۶ سال، ۱۰ درصد این دسترسی افزایش یافته است. گاهی اوقات مردم واقعاً نمیدانند که ضد عفونی کنندهها چقدر سمی و خطرناک هستند. به این خاطر که ضد عفونیکنندههای زیادی در خانه داریم این تصور وجود دارد که این مواد هم مثل خیلی دیگر از چیزهایی که در خانه داریم چندان هم خطرناک نیستند.
اگر کودک شما ضد عفونیکننده را خورد چه کار باید بکنید؟
اولین پاسخ این است که بستگی دارد چقدر خورده باشد. اگر مقدار مصرف ضدعفونیکنندههای دست حاوی الکل طبی زیادباشد میتواند منج به بروز همان واکنشهایی شود که افراد در نتیجۀ مصرف الکل دچار آن میشوند. ضد عفونی کنندههای دست حاوی ۶۰ تا ۹۵ درصد الکل هستند و این غلظت بالایی است کودکی با وزن حدوداً ده کیلوگرم اگر یک یا دو قاشق غذاخوری از ضدعفونی کنندۀ دست بخورد علائمی شبیه به مصرف الکل در بزرگسالان بروز خواهد داد.
بیشتر بخوانید: تاثیر تغذیه بر مبتلا نشدن به کرونا
توجه کنید که این در مورد ضدعفونی کنندههایی است که برای دست و مصرف پوستی هستند. ضدعفونی کنندههای سطوح و سایر ضدعفونی کنندهها حاوی موادی بسیار سمی هستند که مصرف اندک آنها میتواند به مرگ منجر شود.
اگر میزان مصرف ضدعفونی کنندههای دست در کودک بیشتر شود علائم تنفسی، افت شدید فشار خون و بیهوشی را به همراه دارد. کودکان بیش از بزرگسلان در نتیجۀ مصرف الکل دچار افت قندخون میشوند. خوردن این مواد الکلی برای کودکان میتواند به تحریک گلو و معده نیز منجر شود.
چگونه از مسمومیت پیشگیری کنیم؟
تمام مواد ضد عفونی کننده دست را از دید و دسترس کودکان دور نگه دارید. اگر فرزند شما سن بالاتری دارد و توانایی تشخیص دارد، بر شیوۀ استفادۀ او از مواد ضدعفونی کننده برای تمیز کردن دستهایش نظارت کنید.
ضدعفونیها نباید سمی باشند
ضد عفونی کنندههای دست نباید حاوی متانول باشند. چرا که میتواند کشنده باشد. این ماده در الکل صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر موادی در خانه دارید که حاوی متانول است بدانید که یک سم بسیار خطرناک را در خانه نگهداری میکنید.
در صورت خوردن یا وارد شدن به چشم این کارها را انجام دهید
اگر کودک مواد را قورت داد سعی نکنید او را مجبور به استفراغ کنید. اگر کودک حالت خواب و بیهوشی یا دچار مشکل در تنفس شده است یا مواد را در چشمش ریخته است حتما با اورژانس تماس بگیرید. نتایج برخی تحقیقات نشان میدهد که ریختن مواد ضد عفونی کننده درچشم، در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال ۲۰۱۹ در بین کودکان چیزی حدود ۵۴ درصد افزایش یافته است.