تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ - ۱۵ خرداد ۱۴۰۰

پشت صحنه مناظرات ۸۸ از زبان پورحسین

با اعلام اسامی نامزد‌های سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری از سوی وزارت کشور عملا وارد مرحله تبلیغات شدیم، مرحله‌ای که نامزد‌ها در آن با ارائه برنامه و کارنامه اجرایی خود آمار رای‌های خود را افزایش می‌دهند.

مناظرات ۸۸

اقتصاد۲۴- همواره یکی از راه‌های تبلیغات موثر در انتخابات‌های ریاست جمهوری مناظره‌ها بوده‌اند، مناظره‌هایی که اولین سری آن بین نامزد‌های انتخاباتی در سال ۱۳۸۸ برگزار شد؛ امروز قرار است اولین قسمت مناظرات انتخاباتی ۱۴۰۰ به صورت زنده پخش شود، به همین دلیل گفتگو مشروحی با رضا پور حسین مجری مناظرات انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ داشتیم.

احمدی نژاد و موسوی بعد مناظره درگیری لفظی داشتند

رضا پورحسین مجری مناظرات انتخابات سال ۸۸ درباره مناظرات انتخابات آن سال گفت: مناظره‌های سال ۸۸ به دو دلیل اهمیت پیدا کرد، یکی آنکه اولین مناظره در سطح نامزد‌های ریاست جمهوری بود، دیگر آنکه شرایط اجتماعی سیاسی جامعه ایران به گونه‌ای بود که رویارویی فکری کاندیدا‌ها با هم دیدنی بود.

وی افزود: البته قبلاً مناظره‌ها درسطح نمایندگان کاندیدا‌ها برگزار شده بود، اما مناظره بین کاندیدا‌ها برای اولین بار در سال ۸۸ برگزار شد.

مجری مناظرات انتخابات سال ۸۸ با اشاره به پشت صحنه این مناظرات اظهار کرد: پس از مناظره‌ها کاندیدا‌ها سریعاً استودیو را ترک می‌کردند، تنها پس از مناظره میرحسین موسوی و محمود احمدی نژاد یک درگیری لفظی کوتاه بین این دو نفر اتفاق افتاد که البته زود تمام شد، قصد دارم محتوای این بگو مگو‌ها را در کتابم بنویسم مورد دیگری در کل مناظرات سراغ ندارم.

پورحسین ادامه داد: قبل از مناظره بین کاندیدا‌ها قرعه کشی با حضور نمایندگان آن‌ها صورت می‌گرفت؛ این قرعه کشی جای نشستن افراد و شروع کننده بحث را مشخص می‌کرد، کسی که نفر اول صحبت می‌کرد سمت راست مجری می‌نشست و نفر بعدی تمام کننده بود؛ در نظر نامزد‌ها نتیجه قرعه کشی خیلی مهم بود، البته من به آن‌ها حق می‌دهم، زیرا شروع کننده بحث می‌تواند زمین بازی را تعریف کند و دیگری را وادار کند در زمین نفر اول بازی کند در چند مورد این موضوع اتفاق افتاد یعنی نوع بحث شروع کننده تاثیر اساسی در روند مناظره گذاشت و نفر دوم به انفعال کشیده می‌شد.

نمی‌توانستم در بحث مناظرات دخالت کنم

وی با اشاره به شرایط سخت مناظرات سال ۸۸ بیان کرد: وقتی عزت‌الله ضرغامی رئیس آن روز‌های رسانه ملی با من صحبت کرد پیش بینی می‌کردم که شرایط سختی را پیش رو دارم، اما تا اینقدر را نه؛ شرایطی که به دلیل دو قطبی شدن جامعه اتفاق افتاده بود، این گفتگو‌ها را سخت‌تر می‌کرد، واقعاً فضای مناظرات سخت و بسیار حساس بود.

مجری مناظرات انتخابات ۸۸ سخت‌ترین مناظره را مناظره‌های احمدی‌نژاد دانست و تاکید کرد: سخت‌ترین مناظره ها، مناظره احمدی نژاد موسوی، احمدی نژاد کروبی و موسوی کروبی بود؛ به نظرم اجرای من به دلیل اینکه مطابق با آیین نامه بود به خوبی صورت گرفت در این گفتگو‌ها کاندیدا‌ها در بیان خود آزاد بودند و مجری لازم نبود در بحث‌ها شرکت کند، چون ممکن بود دخالت مجری در روند بحث اختلال ایجاد کند؛ مجری علاوه بر تنظیم زمان صحبت کاندیدا‌ها تنها جایی که می‌توانست دخالت کند درباره نامزد‌های غایب بود که طبق قانون باید تذکر می‌دادم و در مناظرات سال ۸۸ یک مورد اتفاق افتاد؛ البته منطق هم اقتضا می‌کند که دو نفر درباره هم و اندیشه‌های هم صحبت کنند و درباره نامزد غایب صحبتی نشود. این آیین نامه قبل از مناظره‌ها به نامزد‌ها اطلاع داده شده بود.

کتابم را درباره پشت صحنه مناظرات منتشر می‌کنم

پورحسین درباره نگارش کتاب خاطراتی با محوریت مناظرات سال ۸۸ گفت: انشالله در ۱۴۰۱ کتاب خود را منتشر می‌کنم، البته شرح گفتگو‌ها قبلا منتشر شده است، اما قصد من تحلیل رفتار کاندیدا‌ها در قبل و حین مناظره هاست این تحلیل ناظر به روانشناسی اجتماعی است.


بیشتر بخوانید: پشت پرده مناظره‌ها در گفتگو با محمدرضا حیاتی


وی در پاسخ به این سوال که آیا ریشه حوادث سال ۸۸ را می‌توان در مناظره‌های تلویزیونی نامزد‌ها جستجو کردب ادامه داد: مناظره‌های سال ۸۸ تاثیر کمی در مسائل پس از انتخابات داشت، یادمان باشد که جامعه سیاسی ما قبل از مناظره‌ها به اندازه زیادی ملتهب شده بود، اتفاقاً تاثیر شرایط بیرونی بر مناظره‌ها بیشتر بود.

مجری مناظرات انتخابات ۸۸ ادامه داد: تلویزیون در مناظره‌های سال ۸۸ و ۹۲ و ۹۶ بهترین اقدام‌ها را انجام داده است، تلویزیون بهترین شکل را برای طرح آرا و اندیشه و برنامه‌های نامزد‌ها فراهم ساخته، اما نامزد‌ها به خوبی از این فضا استفاده نکرده اند و بیشتر فضا‌های هیجانی را دنبال کرده اند تا بحث‌های فکری ومنطقی.

اجرای حیدری برای مناظرات ۱۴۰۰ خوب است

پورحسین رجال سیاسی ایرانی را اهل گفتگو دانست و اظهار کرد: هوش سیاسی اجتماعی سیاسیون ما در حدی است که می‌توانند با هم بحث کنند، اما دو اشکال وجود دارد یا بهتر است بگویم دو مانع برای مناظره‌های مطلوب وجود دارد، یکی عدم رعایت آداب مناظره و گفتگو و دوم دخالت هیجان در بحث‌های فکری سیاسی و اجتماعی؛ من فکر می‌کنم سیاسیون آداب تضارب افکار را می‌دانند، اما عمل نمی‌کنند، چرا؟ چون مناظره‌ها فراوانی کمی دارد؛ نباید مناظره‌های جدی در جامعه حداقلی باشد. فضای گفتگو‌های جدید را باید گسترش داد و تعداد آن‌ها هم باید زیاد شود وقتی تعداد مناظره‌ها در سطح سیاسیون و درباره موضوعات مختلف افزایش یابد فکر می‌کنم هیجان‌های ناشی از بحث کاهش می‌یابد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این پتانسیل وجود دارد که مناظره‌هایی به سبک مناظره‌های انتخاباتی آمریکا نظیر مناظره بایدن و ترامپ برگزار شود؟ گفت: پیشنهاد شما پیشنهاد خوبی است و قبلاً هم پیشنهاد شده است، نمی‌دانم چرا عملی نشده. این شکل حتماً لازم نیست که هر چهار سال اتفاق بیفتد؛ این مدل را در طول سال هم می‌توان اجرا کرد، من فکر می‌کنم مناظره کاندیدا‌ها در حضور طرفداران خود به شور و هیجان مثبت و نشاط سیاسی اجتماعی جامعه کمک خواهد کرد البته می‌دانید، که برگزاری چنین فضایی بسیار سخت است و به راحتی نمی‌توان آن را مدیریت نمود، اما برای جامعه ما لازم است البته این شکل در کشور‌های دیگر به دلیل قوی بودن تحزب عملی می‌شود به همین دلیل اجرای آن در کشور ما سخت است.

مجری مناظرات انتخاباتی سال ۸۸ با اشاره به تفاوت مناظرات سال‌های ۹۲، ۹۶ با ۸۸، گفت:، چون تعداد کاندیدا‌ها در سال ۹۲ و ۹۶ زیاد بود طبیعتا نمی‌توان با این تعداد مناظره یک به یک برگزار کرد، وقتی نامزد‌ها نمی‌توانند یک به یک با هم طرف شوند وقت زیادی برای به چالش کشیدن همدیگر ندارند، به همین دلیل مناظره‌های سال ۹۲ و ۹۶ شور و هیجان مناظره سال ۸۸ را نداشت.

پورحسین درباره مناظرات انتخاباتی پیش رو بیان کرد: قطعاً تلویزیون فضای خوبی را برای مناظره نامزد‌ها فراهم خواهد ساخت، اما پیشنهاد می‌کنم چند برنامه درباره آداب مناظره در تلویزیون پخش شود؛ می‌توان در این برنامه‌ها نظرات و انتظارات مردم را از چگونگی مناظره‌ها مطرح کرد.

وی افزود: با توجه به شرایط اجتماعی سیاسی شخصیت مستقل و تجربه همچنان مرتضی حیدری را برای اجرای مناظره‌ها بهترین گزینه می‌دانم.

منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ دل سهراب بختیاری زاده با استقلال است

عکس/ تیپ تینیجری فاطمه معتمد‌آریا ۴۴ سال پیش با شلوار پیش بندی و کلاه خاص

عکس/ قابی احساسی از ابی و دخترش ۵۳ سال پیش در یک رستوران

عکس/ جولان اتوبوس‌های دو طبقه ۵۱ سال پیش در میدان فردوسی تهران

عکس/ استایل خاص فردین و ناصر ملک مطیعی ۴۳ سال پیش با لباس‌های برند

عکس/ ژست عاشقانه حمیرا و پرویز یاحقی ۵۳ سال پیش با استایل اروپایی

عکس/ خنده‌های از ته دل بهاره رهنما و دخترش پریا در پشت دیوار

عکس/ استقلال در دربی تهران با لباس جدید

عکس/ چهره شوکه کننده نوید محمدزاده با تیپ اجق وجق در دیدار با بهمن مفید

عکس/ تمام بازیکنان مشترک استقلال و پرسپولیس

عکس/ سفر مسعود پزشکیان به جنوب غرب تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین رژیم غذایی برای بهبود سرطان پروستات

روش‌های خانگی بجای بوتاکس؟

دمای تهران زیر صفر شد

خیال استقلال از رونالدو و مانه راحت شد

ترامپ: در صورت صلح، روسیه به اوکراین حمله نخواهد کرد

تعطیلی بخش‌های بستری بیمارستان‌ها در نوروز تعیین و تکلیف شد

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی برای کاهش تصادفات

واکنش حماس به عملیات جنوب حیفا

یاغی پرسپولیس: بردن دربی لذت بخش است

بحث پزشکیان با امام جمعه اسلامشهر

صحبت‌های جالب رضاییان پس از دربی؛ قول رامین به هواداران استقلال

عکس/ پوستر AFC پس از دربی؛ Tehran is RED

کارشناس داوری دربی ۱۰۵؛ پنالتی استقلال سوخت؟

فیلم/لحظاتی از شادی و غم بعد از سوت پایان دربی ۱٠۵

فیلم/بوژوویچ: استقلال در دربی سزاوار باخت نبود

فیلم/هوادار ناراحت استقلال روی سکوی‌های ورزشگاه بعد از سوت پایان بازی

عالیشاه: یک فینال را بردیم، ۹ تا باقی مانده است

عکس/خوشحالی عابدزاده از برد پرسپولیس در دربی

علی علیپور به رکورد هاشمی‌نسب رسید

فیلم/گل دوم پرسپولیس به استقلال توسط علی علیپور

کارتال دربی تهران را هم برد؛ پرسپولیس دبل کرد و به کورس برگشت!

اوجالان رئیس پ‌ک‌ک: این گروه باید خود را منحل کند

حسینی باید اخراج می‌شد!

کری‌خوانی اسکوچیچ پس از تساوی

اعتراض سریع استقلال به پنالتی دربی: آفساید به نظر می‌رسید!

فیلم/ گل اول پرسپولیس

عالیشاه پنالتی‌زن پرسپولیس را عوض کرد

برد یک نیمه‌ای پرسپولیس در دربی؛ استقلال باز هم پنالتی داد

تصویر جالب از پرتماشاگرترین دربی پایتخت

پزشکیان: از قطعی برق و گاز عذرخواهی می‌کنم

فیروز کریمی: پیشنهاد استقلال را رد کردم

عکس/ رامین رضاییان به سمت نیمکت پرسپولیس رفت

نوشته جالب هوادار پرسپولیس برای سروش رفیعی

پوتین: اولین ارتباطات ما با دولت آمریکا، امید‌هایی را منعکس می‌کند

واکنش کفاشیان به ائتلاف با عابدینی علیه تاج

مرگ مشکوک بازیگر معروف و همسرش

رشد چشمگیر مجتمع تبریز بیمه معلم در رشته‌های اموال، اشخاص و عمر

واحد پول چه کشورهایی پوند است؟

سرمایه‌گذاری مولد؛ سود فردی، رشد جمعی

ماجرای مرگ تلخ ۱۹ ورزشکار ایرانی به خاطر گازگرفتگی

آیا تغذیه سالم در بارداری بر هوش نوزاد اثر دارد؟

جاذبه‌های گردشگری پارک طالقانی تهران

قیمت گوشت امروز چهارشنبه ۸ اسفند اعلام شد

آشنایی با خواص شگفت‌انگیز کنجد برای سلامتی

ساعت کاری اصناف در ماه رمضان و شب عید کاهش نمی‌یابد

عمر مفید باتری ماشین؛ از کجا بفهمیم وقت تعویض باتری رسیده است؟

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می‌شود؟

اینفوگرافی/ قدرتمندترین پاسپورت‌ها در سال ۲۰۲۵

فیلم/ مسعود فراستی: هر غلطی که دلم بخواهد می‌کنم

تلویزیون امروز و فردا چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟