تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۱۷ مرداد ۱۴۰۰
هر ۱۰ درصد کاهش آب موجب افت ۶-۱۰ درصدی تولید خرما می‌شود

صد میلیارد ریال خسارت شوری آب به نخلداران آبادان و خرمشهر

  معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور با تاکید بر اینکه بطور متوسط هر ۱۰ درصد کاهش آب آبیاری باعث کاهش محصول خرما به مقدار ۶-۱۰ درصد می‌شود، اظهار کرد: کم آبی و شوری آب موجب شده که پاجوش‌های نخیلات خرمای کشت شده از بین بروند و خسارتی معادل چند صد میلیارد ریال به نخلداران آبادانی و خرمشهری وارد.

نخلداران

اقتصاد ۲۴-مسعود لطیفیان با بیان اینکه خشکسالی و افزایش تنش‌های آبیاری ضربات جبران ناپذیری به نخلسان‌ها و اکوسیستم مناطق خرما خیز وارد کرده است، گفت: تنش‌های آبیاری و شوری خاک به خصوص در نواحی کشت دیم این محصول باعث افزایش روند رشد بیابان‌ها خواهد شد.

وی یادآور شد: بطور متوسط هر ۱۰ درصد کاهش آب آبیاری باعث کاهش محصول خرما به مقدار ۶-۱۰ درصد می‌شود و همین مقـدار کــاهش آب آبیاری بطور متوسط، باعث افزایش شوری خاک به مقدار ۶۸/۱۷-۲۳ برابر خواهد شده و این مقدار افزایش شوری خاک به‌رغم تحمل بالای نخل خرما موجب کاهش بیشتر محصول می‌شود.

لطیفیان از دیگر آسیب‌های خشکسالی را وزش باد‌های گرم و خشک همراه با گرد و غبار برشمرد که اثرات نامطلوب بر نخل‌ها دارد.

لطیفیان تصریح کرد: وزش باد‌های گرم و خشک همراه با گرد و غبار در مناطقی نظیر خوزستان باعث وارد آوردن خسارات جبران ناپذیر به محصول خرما به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق افزایش آفات و بیماری‌های خرما شده است.

وی با تاکید براینکه استان خوزستان در حالی قطب کشاورزی کشور محسوب می‌شود که همواره با خشکسالی یا کم بارانی مواجه بوده است، اظهار کرد: احتمالاً این وضعیت برای سال‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت، به همین دلیل برای مقابله با گسترش و افزایش عوامل خسارت‌زا، می‌بایست مدیریت مناسبی در استان خوزستان اعمال شود.

لطیفیان معتقد است؛ خشکسالی به عنوان عاملی مؤثر بر کاهش کمیت و کیفیت تولید خرما در استان خوزستان به شمار می‌آید که در این خصوص به نخلستان‌های شهرستان‌های آبادان و خرمشهر خسارات سنگینی وارد شده و می‌شود، ضمن اینکه این عامل عرصه تولید و صادرات خرمای استان را نیز تهدید می‌کند.

وی ادامه داد: شوری آب و کم آبی موجب شده که پاجوش‌های نخیلات خرمای کشت شده از بین برود و خسارتی معادل چند صد میلیارد ریال به نخلداران آبادانی و خرمشهری وارد شود.

وی با بیان اینکه حرارت یکی از مهمترین عوامل غیر زنده محیطی موثر در فعالیت آفات درخت نخل است، افزود: با افزایش حرارت جمعیت برخی آفات نیز افزایش می‌یابد که جمله آن‌ها می‌توان به سوسک شاخدار و کنه خرما اشاره کرد که حرارت دوست بوده و با افزایش حرارت رشد جمعیتی پیدا می‌کنند.


بیشتربخوانید:جهش چهاربرابری قیمت خرما از نخلستان تا بازار


لطیفیان برای کاهش آسیب آفت‌ها در زمان خشکسالی پیشنهادات داد: در شرایط خشکسالی استفاده از روش‌های نوین و تکنولوژی‌های بین المللی موفق برای مکانیزه نمودن شبکه مراقبت نخیلات در جهت ایجاد سیستم تصمیم‌گیری مناسب ضروری است.

وی افزود: البته چنین سیستمی برای اولین بار در سطح کشور برای آفات خرما در استان خوزستان تدوین گردیده و پتانسیل برای گسترش به کلیه مناطق خرما خیز کشور دارد.

لطیفیان هزینه این روش را تنها معادل ۳۰ درصد هزینه جاری شبکه مراقبت در سال عنوان کرد و گفت: با فراهم شدن زیرساخت‌های به‌کارگیری این فناوری، میلیارد‌ها ریال تنها در استان خوزستان در هزینه‌های جاری شبکه مراقبت و کنترل عوامل خسارتزای نخلستان‌های صرفه جویی به عمل خواهد آمد.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار