تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۱۲ شهريور ۱۴۰۰

چرا اردوغان معتقد است بدون او سنگی در منطقه جابجا نمی‌شود؟

قائم مقامی کارشناس مسائل ترکیه می‌گوید اردوغان متاثر از احمد داود اوغلو است و می‌خواهد راه او را در احیای حکومت عثمانی ادامه دهد. از همین رو ترکیه روابط نظامی و دیپلماتیک خود را با همه کشور‌ها از سر گرفته است.

چرا اردوغان معتقد است بدون او سنگی در منطقه جابجا نمی‌شود؟

اقتصاد۲۴ - «هرکس در منطقه می‌خواهد سنگی جابه‌جا کند باید اول از ترکیه اجازه بگیرد و تحقق صلح در منطقه بدون ترکیه غیرممکن است» این بخشی از سخنان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در مراسم رونمایی از یک پهپاد پیشرفته در این کشور بود. سخنانی عجیب که واکنش‌هایی را در فضای مجازی نیز به همراه داشت.

چندسالی می‌شود که رفتار‌های ترکیه در منطقه تغییر کرده است، رفتار‌هایی که از طریق آن تمایل دارد قدرت خود را در منطقه تثبیت کند. گردشگری پررونق، ارتباط و نزدیکی به اروپا و ... باعث شده تا ترکیه خود را در قامت و جایگاه قدرت منطقه ببینند.

ارتباط با اسرائیل، حمایت از طالبان در افغانستان، ساخت دیوار مرزی با ایران برای جلوگیری از ورود اتباغ افغان، حمله به کرد‌های کوبانی در سوریه، شعرخوانی برای ترک‌های ایران مبنی بر دور افتادن دو ملت ترک، دخالت در جنگ ارمنستان و آذربایجان، خرید تسلیحات از روسیه و ... از نمونه اقدامات ترکیه در منطقه است.

به نظر می‌رسد که اردوغان در کنار تلاش برای قدرتمند‌تر کردن ترکیه در منطقه، به لحاظ عقیدتی هم تلاش می‌کند تا خلافت عثمانی را احیا کند و در راس آن تقویت و نفوذ ترک‌ها را هم بیش از پیش کند، آنهم در شرایطی که بیشترین تکثر عقیدتی و مذهبی و دینی در منطقه خاورمیانه وجود دارد.

سیدعلی قائم مقامی کارشناس مسائل ترکیه به رویداد۲۴ می‌گوید: ترکیه عضو ناتو و متحد آمریکا است و علاوه بر آن با روسیه و چین و اروپا همکاری‌های گسترده‌ای دارد. با تمام کشور‌ها روابط دیپلماتیک برقرار کرده است، اما با محوریت ناتو آمریکا. از اسرائیل گرفته تا ایران، با همه در ارتباط است. علاوه بر آن، دومین ارتش بزرگ را بعد از آمریکا در ناتو دارد، اکنون اردوغان می‌گوید از لحاظ تسلیهات ۸۰ درصد استقلال و خودکفایی پیدا کردیم. البته همین پهپاد‌هایی که تولید کرده قطعاتی از استرالیا، آلمان و آمریکا در آن وجود دارد.


بیشتر بخوانید: نگرانی اروپا از بحران پناهجویان افغان پس از سلطه طالبان بر افغانستان


وی ادامه داد: ترکیه با تکیه بر مسائل نظامی و دبپلماتیک پیش می‌رود و می‌گوید بدون مشارکت ترکیه در منطقه و چهان صلح برقرار نخواهد شد، اما با مشارکت ترکیه، این مهم قابل دستیابی است. البته در مسئله سوریه، افغانستان و ... ترکیه به شدت شکست خورد. زیرا در نظر داشت سوریه را تحت اشغال خود در بیاورد و یک رژیم دست نشانده خود را در آنجا بگذارد، اما نتوانست. یا مثلا به اسرائیل گفته در صلح منطقه همکاری کنیم، اما از آن سو گفته اسرائیل رژیم تروریستی است. ترکیه سیاست‌های بسیار متضادی را در پیش گرفته است. یا مثلا در موضوع لیبی، هم شکست خورد. با امارات دشمنی خونی داشتند، اما در چندماه گذشته روابط و مذاکراتی را در پیش گرفته اند.

قائم مقامی با بیان اینکه ترکیه سعی می‌کند ثروت عربستان و امارات و قطر را به ترکیه ببرد، گفت: ترکیه سیاست خارجی همه جانبه‌ای را در پیش گرفته است.

این کارشناس مسائل ترکیه می‌گوید: اردوغان در حال ادامه دادن خط مشی داوود اوغلو است. احمد داوود اوغلو گفته بود از لحاظ فرهنگی، سیاسی و اجتماعی باید سرزمین و جغرافیای امپراطوری عثمانی را احیا کنیم. این خواسته به معنای لشکرکشی نیست، بلکه این به معنای نفوذ فرهنگی و اجتماعی و سیاسی دولت ترکیه با جغرافیای سیاسی دوران عثمانی است. علاوه بر آن، تلاش می‌کرد در قفقاز و آسیای میانه هم نفوذ خود را گسترش دهد، مثلا در آسیای میانه با چهار کشور قزاقستان، ترکمنستان، ازبکستان و قرقیزستان به همراه جمهوری آذربایجان شورای همکاری ترک را امضا کردند. یعنی همکاری بسیار گسترده‌ای چند جانبه را در همه حوزه‌ها با همدیگر دارند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر ترکیه با روسیه هم یکسری قرارداد‌های همه جانبه را امضا کرده است، در زمینه نیروگاه اتمی تا پدافند و تجارت صنعتی و کشوری و ... با روسیه همکاری دارد. یا مثلا نفت ایران را به طور کامل قطع کرده و از ایران نفت وارد نمی‌کند و به علت تحریم‌ها گاز ایران را هم متوقف کرده و گفته بود اگر تحریم‌های ایران برقرار باشد، روابط تجاری دو کشور کاهش پیدا خواهد کرد. سیاست‌های ترکیه و اردوغان در این راستا قابل ارزیابی است.

قائم مقامی با بیان اینکه دولت باحچلی رئیس حزب حرکت ملی گرا در ترکیه، که پان‌ترکسیم هستند و این جریان بیش از اردوغان بر مسائل پان ترک در منطقه تاکید و توجه دارند. البته باید بگویم اردوغان هم تا حدودی تحت تاثیر این جریان است، زیرا در مسائل حکومتی و انتخابات متحد همدیگر هستند.

این کارشناس ادامه داد: ترکیه در عین حال که عضو ناتو است، اما تضاد‌های بسیاری هم دارد. مثلا در موضوع نفت و گاز مدیترانه شرقی، با اتحادیه اروپا، اسرائیل، مصر و ... در تضاد شدید قرار دارد. آن‌ها به ترکیه اجازه نمی‌دهند که مثلا در شمال قبرس حفاری نفت و گاز انجام دهد و ترکیه هم تاکنون نتوانسته است در مدیترانه شرقی به نفت و گاز دست پیدا کند. اما همین قبرس، یونان و اسرائیل یا مصر، خط لوله گاز مدیترانه شرقی را راه انداخته‌اند و ترکیه در داخل این پیمان نیست. ترکیه در عین حال توانمندی‌هایی دارد، در عین حال هم ضعف‌های دارد. ترکیه اکنون ۴۵۰ میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و حدودا ۲۲۰ میلیارد دلار سررسید بازپرداخت سرمایه اصلی و بهره بانکی دارد. علاوه بر این، اردوغان اعلام کرده تا پایان امسال ذخیره ارزی ما به ۱۱۵ میلیارد دلار خواهد رسید. به معنای دیگر ترکیه ضعف اقتصادی شدیدی دارد، اما به لحاظ نظامی قدرت بزرگی در منطقه است.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ گشت و گذار محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۳ سال پیش در ایتالیا

عکس/ تیپ گنگ سحر دولتشاهی و نازنین بیاتی با لباس بهاری و شیک

عکس/ چهره دیده نشده از امام موسی صدر ۹۴ سال پیش در دوران دبستان

اینفوگرافی/ متقاضیان سهام سایپا چه کسانی هستند؟

عکس/ استایل کت و شلواری فاطیما بهارمست با شال حریر

عکس/ نمای بی نظیر از خانه زیبای استاد شجریان با رنگ‌های خاص

عکس/ پرتره دیده نشده از ظل‌السلطان پسر بزرگ ناصرالدین شاه با عصا و مدال

عکس/ ظاهر متفاوت همسر دوم رضاخان ۷۳ سال پیش با پالتو پوست در پاریس

عکس/ خوشگذرانی اشرف پهلوی و دخترش آزاده ۷۲ سال پیش در سوئیس

تصاویر داغ از لحظه ورود ترامپ به ریاض

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نرخ تسعیر ارز چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

عکس آتلیه‌ای پسر ناصرالدین شاه ۱۱۸ سال پیش در پاریس

عکس/نعیمه نظام‌دوست با یک استایل شیک در کنسرت

گرانترین و بی کیفیت ترین اینترنت سهم هر ایرانی از شبکه ارتباطی/ تعهدنامه‌ای که اپراتورهای تلفن همراه آن را پیچاندند!

پاکت سیگار معمای قتل ۵۰ ساله را حل کرد

عکس/ قابی خاص و دیدنی از شهناز پهلوی ۶۶ سال پیش در کنار پدر و عمویش غلامرضا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴/ سایه سنگین ابهامات سیاسی بر سر بازار دلار

عکسی کمتر دیده شده از محسن قرائتی و شهید مطهری کنار رودخانۀ کارون در دوران قبل از انقلاب

وضعیت تعطیلی بانک‌ها در پنجشنبه مشخص شد

عکس/وضعیت عجیب دانش‌آموزان بعد از تغییر ساعت مدارس!

نماینده مجلس: میرسلیم مشاعرش را از دست داده است!

ترامپ تحریم‌های سوریه را لغو کرد!

مهاجم سابق آژاکس گزینه سیدورف برای استقلال!

عکس/ذوق‌زدگی رونالدو برای اولین بازی ملی پسرش

سی‌ان‌ان: تغییر نام خلیج فارس از سوی ترامپ لغو شد

فرمانده کل سپاه: ۵۰ درصد هواپیما‌های آمریکا نمی‌توانند پرواز کنند

آکسیوس: انتظار می‌رود که فراد ترامپ و الجولانی دیدار کنند

غیبت دو بازیکن کلیدی استقلال مقابل سپاهان

ترامپ: مسیر رسیدن به آینده‌ای روشن‌تر را به ایران پیشنهاد خواهم داد

دیدار؛ نرم‌افزار CRM موفق در ایران

عکس/پست اینستاگرام سردار آزمون علیه حواشی اخیر

مذاکرات مثبت استقلال با سه ستاره

ماجرای بازداشت چند پرستار بعد از فرار یک زندانی

شرکت سلنا گومز در آستانه سقوط قرار گرفت

اوکراین به دنبال مذاکره مستقیم با پوتین

فرار یک زندانی از بیمارستان شهید مدنی کرج

آمریکا شبکه فروش نفت ایران را هدف گرفت

مراقب پیامک قطع شدن یارانه باشید

میوه تابستانه محبوب کیلویی یک میلیون تومان شد!

رکورد دمای تهران در ۵۰ سال اخیر شکست

ماجرای کمبود تخت ICU در این شهر خبرساز شد

از رقابت تا نوآوری؛ اگریگیتورها چه تغییری در بیمه رقم می‌زنند؟

فیلم/ازدواج تتلو در زندان

تصاویر خاص و دیدنی از بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب

عکس/ چهره دیده نشده از شهید چمران ۶۴ سال پیش در آمریکا و دوران تحصیل

عکس/ چهره متفاوت فاطمه پهلوی ۶۹ سال پیش در روز زایمان

فیلم/ ادعای عموی امیر تتلو درباره ازدواج این خواننده در زندان

محل برگزاری فینال جام حذفی مشخص شد

عکس/ تیپ تینیجر‌ای سحر دولتشاهی در خیابان‌های تهران با کتانی برند

خودرو امام جمعه بوکان دچار حادثه شد

فیلم/ پشت صحنه دیدنی سکانس خواستگاری رحمت از فهیمه

عکس/ زیبایی خاص آیشواریا رای در ۳۰ سالگی

عکس/ استایل خاص و اروپایی محمدرضا پهلوی و ثریا ۶۸ سال پیش در سوئیس

عکس/ تیپ و چهره خاص بروسلی ۵۱ سال پیش با عینک عجیب

فیلم/ تهران در باتلاق پلاستیک

فیلم/ گفتگوی سه نفره ترامپ و محمد بن سلمان با ثروتمندان جهان

عکسی تکان دهنده از راهروی نمایشگاه کتاب تهران

نمایشگاه کتاب در مصلی چگونه گذشت؟

فروش خودروی دست دوم در کمتر از ۳ روز

فیلم/ احوال پرسی ترامپ با مقامات عربستان سعودی