به گزارش جامعه ۲۴- دو مقام ارشد سازمان غذا و داروی آمریکا و چند تن از مقامات سازمان جهانی بهداشت (WHO) در مقالهای که در یک نشریه منتشر شد، گفتهاند تزریق واکسن کووید -۱۹ اضافی برای عموم مردم ضروری نیست. هرگونه تصمیم در مورد نیاز به افزایش یا زمان افزایش باید بر اساس تجزیه و تحلیل دقیق دادههای بالینی یا اپیدمیولوژیک کنترل شده و یا هر دو باشد که نشان دهنده کاهش مداوم و معنی دار بیماریهای شدید است.
برخی از کشورها از جمله آمریکا کمپینهای تزریق دوز تقویت کننده را آغاز کردهاند. منابع فعلی واکسن در صورت استفاده در جمعیتهای واکسینه نشده قبلی میتواند جان افراد بیشتری را نجات دهد.
از سوی دیگر برخی از کارشناسان نیز بر این اعتقاد هستند که واکسن کرونا ایمنی مادام العمر ایجاد نمیکند. اثربخشی بستگی به میزان پاسخ ایمنی واکسن، سرعت تجزیه آنتیبادیهای حاصله و اینکه ویروس یا باکتریها تمایل به جهش دارند و نیز محل عفونت دارد. آستانه حفاظت سطح ایمنی نیز یعنی میزانی که از ابتلا به بیماری جلوگیری میکند. این میزان برای هر مورد متفاوت و حتی نحوه تعیین آن نیز مختلف است.
بیشتر بخوانید: واکسیناسیون فقط ۱ میلیون نفر با تولید داخلی
حال این پرسش به وجود میآید که با توجه به این نظرات مختلف چه باید کرد؟ آیا دوز بوستر ضروری است؟ از سوی دیگر با توجه به اینکه گفته میشود واکسنها ایمنی مادامالعمر ایجاد نمیکند چرا سازمان بهداشت جهانی دوز سوم را غیر ضروری میداند؟
علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه میزان آنتیبادیهای ایجاد شده توسط واکسن کرونا در فواصل بین شش ماه تا ۱۰ ماه کاهش پیدا میکند، گفت: این موضوع موجب میشود تا دوز سوم واکسن نیز لازم باشد.
بیشتر بخوانید: سازمان جهانی بهداشت: دوز سوم واکسن کرونا تجملی نیست
وی افزود: با توجه به اینکه واریانتهای مختلفی از ویروس وجود دارد، کاهش آنتی بادی میتواند بدن را در برابر عفونتهای ویروس کرونا آسیبپذیر کند. در نتیجه به هر میزان که میزان آنتی بادی در بدن افزایش پیدا کند میتواند در برابر کووید ایمنی بیشتری ایجاد کند.
این ویروس شناس ادامه داد: در قشر خاصی مانند افراد سالمند با توجه به پیری ایمونولوژیکی که در آنها وجود دارد، یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، اثر بخشی واکسن ممکن است کاهش پیدا کند بر همین اساس دوز سوم برای این افراد لازم است.
وی بیان کرد: همچنین افرادی که به صورت دائم برخورد زیاد با بیماران دارند مانند پزشکان نیز باید دوز سوم واکسن را تزریق کنند.
این ویروسشناس در رابطه با نظر سازمان جهانی بهداشت در رابطه با غیر ضروری بودن واکسن کرونا نیز گفت: نظر سازمان جهانی بهداشت برای این است که هنوز کشورهای بسیاری واکسن خود را تزریق نکردهاند و نظر سازمان جهانی بهداشت مبتنی بر واکسیناسیون سراسری است از همین رو از کشورهایی که واکسن ذخیره کردهاند، خواسته است تا این ذخایر را در اختیار کشورهای دیگر قرار دهند.
ناجی با بیان اینکه عمده واریاناتهای ویروس کرونا در کشورهایی پدید میآید که متأسفانه واکسیناسیون اندکی دارند، گفت: این کشورها همزمان مراقبتهای غیر درمانی مناسبی مانند جلوگیری از گردش ویروس ندارند، لذا این خطر وجود دارد که این واریانتها تهدیدی علیه کشورهایی باشند که واکسیناسیون کامل دارند و واکسنهای موجود نیز در مقابل این واریانتها بیخاصیت باشند.
وی یادآور شد: این نظر سازمان بهداشت جهانی منطقی است که افزایش پوشش واکسیناسیون بسیار مهمتر از دوز سوم واکسیناسیون است.