تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ - ۰۳ آبان ۱۴۰۰

تبعات گرانی گوشت و محرومیت‌های پروتئینی

یک متخصص و مشاور تغذیه و رژیم درمانی گفت: مردمی که در شرایط فعلی نمی‌توانند گوشت بخرند از شبه گوشت‌ها استفاده می‌کنند. شبه‌گوشت‌ها در واقع مواد غذایى هستند که به‌صورتى طراحى شده‌اند که از نظر ظاهر و مزه شبیه گوشت باشند، اما در آن‌ها اثری از بافت پروتئینی جانوری دیده نمی‌شود. در این شرایط ما هر برنامه و توصیه‌ای هم داشته باشیم، به جایی نمی‌رسد و نیازمند ورود سیاست‌گذار است.

تبعات گرانی گوشت

به گزارش جامعه ۲۴ - این روزها قیمت همه کالاها به خصوص اقلام خوراکی گرانتر از همیشه شده و عملا دسترسی به سبد غذایی مغذی حداقلی هم به یک آرزو برای بسیاری از خانواده‌ها تبدیل شده است.

در این میان کارشناسان تغذیه برای جبران کسری‌ پروتئین‌هایی که بدن می‌بایست در طول روز و هفته و ماه جذب کند، توصیه‌هایی مبنی بر خوردن غلات و حبوبات به جای گوشت گران قیمت می‌کنند، توصیه‌هایی که از سر ناچاری است چرا که بهترین راه دریافت پروتئین همانا مصرف گوشت است که بسیاری از مردم از آن محرومند.

دکتر مجید حسن قمی درباره روی آوردن برخی‌ها به مصرف شبه‌گوشت به جای گوشت به دلیل شرایط اقتصادی کنونی کشور و مصرف توفو، قارچ، ناگت، حبوبات، بادمجان و ... که از آن‌ها تحت عنوان شبه‌گوشت نام برده می‌شود، گفت: من به این شبه‌گوشت‌ها چیز‌های دیگری را هم اضافه می‌کنم؛ در مناطقی که مردم از نظر مالی تمکن مناسبی ندارند، به جای گوشت مرغ از «پوست مرغ» یا «بقایای گوشت و دورریختنی‌های مرغ» استفاده می‌کنند. یا حتی در مقطعی خبر آمد که استخوان را با همان مقدار چربی که روی آن باقی مانده، استفاده می‌کنند. این در حالی است که این مواد، آلودگی میکروبی زیادی دارند، در مرغ بیشتر چربی زیر پوست قرار دارد و این شبه‌گوشت‌ها مطمئنا نمی‌توانند جای گوشت را بگیرند.

حبوبات اثربخشی پروتئین جانوری را ندارند

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه منظور ما از گوشت و پروتئین، قسمت‌های گوشتی یا بافت‌های عضلانی است، گفت: شما از حبوبات به عنوان شبه‌گوشت نام بردید، بله حبوبات می‌توانند پروتئین را تامین کنند، اما گروه حبوبات و پروتئین‌های گیاهی هیچ‌وقت به اندازه پروتئین‌های جانوری، اثربخشی ندارند.

قمی با تاکید بر اینکه پروتئین‌های گیاهی اسید‌آمینه‌های ضروری را به صورت کامل ندارند، گفت: ما تاکید داریم که باید «زیست دسترسی» طوری باشد که با پروتئین گوشت یا تخم‌مرغ مقایسه شود. مطمئنا وقتی شما لوبیا و عدس یا دیگر حبوبات را می‌خورید از نظر زیست دسترسی حتی اگر حجم مصرف هم زیاد باشد، از نظر کیفیت این مواد غذایی اسید‌های آمینه ضروری که باید از طریق غذا وارد بدن شوند را به طور کامل ندارند.

وی افزود: به‌طور مثال اگر یک فرد بخواهد پروتئین یا اسیدآمینه‌های مورد نیاز روزانه خود را فقط از سیب زمینی تامین کند باید حدود ۷ تا ۹ عدد سیب زمینی بخورد که این خود باعث بروز چاقی و مشکلات دیگر می‌شود. از طرفی مثلا پروتئین سویا از نظر اسیدآمینه متیونین که ضروری هم به شمار می‌آید کمبود دارد. یا در غلاتی مانند نان، گندم و برنج پروتئین موجود از نظر اسیدآمینه لیزین محدویت دارد. حبوبات معمولا از نظر متیونین کمبود دارند و در نتیجه توصیه می‌شود که همانگونه که در غذا‌های سنتی ما دیده می‌شود غلات و حبوبات با هم مصرف شوند تا کمبود‌های اسید‌ها آمینه یکدیگر را تکمیل کنند.

این متخصص و مشاور تغذیه و رژیم درمانی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود اگر برخی غذا‌ها مانند ماست و گوشت با هم خورده شوند سبب بروز بیماری شده و یا در معده گندیده می‌شوند گفت: زمان هضم هر گروه از مواد غذایی در معده متفاوت است، مثلا لبنیات معمولا تا ۲ ساعت پس از مصرف از معده خارج می‌شوند و این زمان در مورد گوشت‌ها بین یک تا ۲ ساعت، برای ماهی‌ها و مرغ و برای گوشت‌های قرمز بسته به درصد چربی حدود ۳ تا ۴ ساعت است. درحالی‌که آب‌میوه‌ها معمولا حدود ۲۰ دقیقه پس از مصرف از معده خارج می‌شوند. بنابراین، گندیدن گوشت در معده بر اساس پزشکی مبتنی بر شواهد پزشکی اثبات شده نیست.

وی به ذکر مثالی در این زمینه پرداخت و افزود: PH معده آنقدر پایین و به عبارت دیگر آنقدر اسیدی است که اگر ما انگشت دست‌مان را ببریم و این بافت را قورت دهیم، بدون اینکه آن را بپزیم یا بجوییم، شاید دو ساعت بعد از این اتفاق، از انگشتی که با استخوان و ناخنش قورت داده‌ایم، هیچی در معده باقی نماند چون PH معده آنقدر اسیدی است که هیچی از این گوشت و استخوان را باقی نمی‌گذارد؛ بنابراین اینکه خوردن گوشت و ماست با هم در معده ایجاد گندیدگی می‌کند، چنین چیزی اصلا وجود ندارد.

قمی در پاسخ به این سوال که بالاخره در شرایط اقتصادی فعلی برای عده‌ای که توان تامین گوشت را ندارند، شما چه توصیه‌ای در خصوص حفظ سلامت این بخش از جامعه دارید، گفت: حقیقت این است که با این وضعیت اقتصادی کشور، اگر کسی نمی‌تواند گوشت بخرد بهتر است به منظور تامین نیاز‌های پروتئینی افراد خانوار از ترکیب غلات و حبوبات استفاده کند، اما مطمئنا با خوردن بادمجان به دلایلی که گفته شد فرد نمی‌تواند میزان نیاز‌های پروتئینی بدن خود را به‌طور کامل دریافت کند. ازطرف دیگر در هر ۳۰ گرم گوشت، ۷ تا گرم پروتئین وجود دارد، ولی شما اگر یک پیش‌دستی سبزیجات بخواهید بخورید، درصد پروتئین آن بسیار پایین است. اگر شخص بخواهد با صیفی‌جات مثلاً بادمجان، پروتئین بدنش را تامین کند، من نمی‌دانم چند کیلو بادمجانی باید بخورد تا بتوانند حدود ۷۰ گرم پروتئین را تامین کند.


بیشتر بخوانید: چرا باید ماهی مصرف کنیم؟


وقتی همه مواد غذایی گران است توصیه غذایی راه به جایی ندارد

وی در این باره ادامه داد: ما نان را با پنیر می‌خوریم، اسید‌های آمینه‌ای گندم کم است و وقتی نان را با پنیر می‌خوریم، آن پنیر، کمبود اسید‌های آمینه در نان را جبران می‌کند. یا مثلاً لوبیاپلو می‌خوریم، لوبیاپلو حتی اگر بدون گوشت هم باشد آن لوبیا با برنج، کمبود‌های اسیدآمینه‌ای که دارند را با هم تکمیل می‌کنند. مثلاً وقتی سیب‌زمینی را با تخم‌مرغ می‌خوریم حتی کیفیت آن هم از گوشت بهتر می‌شود؛ یعنی اگر زیست دسترسی تخم‌مرغ را ۱۰۰ در نظر بگیریم وقتی با سیب‌زمینی ترکیب می‌شود ۱۲۰ می‌شود.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: درست است که بدن باید سالم بماند، اما الان به طور مثال کسی توان خرید گوشت را ندارد، من بگویم برنج را با لوبیا قاطی کنید، برنج را با باقالی ترکیب کنید، خُب این را در نظر بگیرید که برنج کیلویی ۶۰ هزار تومان است! یا می‌گویم نان را با پنیر مصرف کنید؛ پنیر کیلویی ۱۰۰ هزار تومان است. چه بگویم؟ ما می‌توانیم فقط بگوییم شما از پروتئین‌های گیاهی بیشتر استفاده کنید و طبق موارد گفته شده از تلفیق غلات و حبوبات استفاده کنید.

این پزشک متخصص تاکید کرد: پس بنابراین برای بهبود این وضعیت، «سیاستگذار» باید وارد شود نه مردم. باید سبد غذایی را بر مبنای سیاست‌های بزرگ نگاه کرد. من می‌توانم به شما بگویم سیب‌زمینی را با تخم‌مرغ میل کنید، چون قیمت تخم‌مرغ هم در همین مدت تقریبا دو و نیم برابر شده است و از قیمت مصوب ۲۱ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان رسیده است. یک سطل ماست۵۰ هزار تومان است و ما به یک نفر ۴۵ هزار تومان یارانه می‌دهیم؛ بنابراین بهتر است حتی یارانه‌ها هم هدفمند شود، چون هر نوع استفاده‌ای از این یارانه می‌شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم