اقتصاد ۲۴- سی و سه نفر از اعضای جمهوری خواه مجلس سنای آمریکا با ارسال نامهای برای رئیس جمهوری این کشور، جو بایدن، ضمن انتقاد از مذاکرات دولت او برای انعقاد توافق هستهای جدید با ایران، تاکید کردند که رئیس جمهوری طبق قانون باید هر توافقی را برای تایید به کنگره ارسال کند و آنها اجرای هر توافقی را که قبلا نظر کنگره درباره آن جلب نشده باشد، با مانع مواجه خواهند کرد. این موضع گیریها نشان میدهد که بایدن در صورت دستیابی به توافق با ایران، مجبور خواهد شد وارد نبردی سخت با کنگره شود.
اعضای جمهوری خواه مجلس سنای آمریکا مدعی هستند اگر بایدن نقش نظارتی آنان را نادیده بگیرد، مجموعهای از گزینهها را برای جلوگیری از اجرای توافق با ایران به کار خواهند گرفت. از نظر آنها، توافق با ایران برای امنیت ملی آمریکا بسیار خطرناک است و باید درباره آن با کنگره مشورت شود و دو سوم اعضای مجلس سنا با آن موافقت کنند.
پیش بینی میشود توافق دولت بایدن با ایران حتی با مخالفت برخی نمایندگان دموکرات کنگره مواجه شود. با این حال رئیس جمهوری ایالات متحده طبق اختیاراتش میتواند توافق با ایران را فرمان اجرایی بنامد که هم سطح معاهده است، ولی رسما معاهده نیست و برای تصویب آن به رای دوسوم اعضای کنگره نیاز نیست. به این ترتیب مشورت بایدن با کنگره درباره توافق هستهای با ایران، صرفا برای جلب حمایت اعضای کنگره صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید: بازی تروئیکا با کارت بدهی انگلیس سر میز مذاکرات وین
نمایندگان جمهوری خواه کنگره آمریکا میخواهند این پیام روشن را بفرستند که در خصوص توافقی که دولت بایدن قصد دارد با ایران امضا کند، در آمریکا اتفاق نظر سیاسی وجود ندارد و این مسئله نگرانی ایران را از خروج مجدد آمریکا از توافق جدید، افزایش میدهد. این تهدید در صورتی جدی خواهد شد که در سال ۲۰۲۴ یک نامزد جمهوری خواه که تمایل به خروج مجدد از برجام داشته باشد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شود.
قطعا کشمکشهای داخلی در آمریکا ارتباطی با ایران ندارد، ولی آنچه در واشنگتن میگذرد حاوی این پیام برای ایران است که چالش خروج مجدد آمریکا از توافق، همچنان پابرجا است. به این ترتیب ممکن است ایران به فشار بر دولت بایدن برای تضمین خارج نشدن مجدد آمریکا از برجام ادامه دهد یا این که خواستار منفک شدن تحریمهای اقتصادی از برنامه هستهای خود دشود یا این که به تقویت تواناییهای هستهای خود به طور محرمانه ادامه دهد تا اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا از برجام خارج شد، اهرمهای فشاری برای مقابله با واشنگتن در اختیار داشته باشد.
منبع: ایندیپندنت عربی / دیپلماسی ایرانی