تاریخ انتشار: ۱۲:۳۷ - ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۱

قالیباف با صندلی ریاست مجلس وداع می‌کند؟

از آنجا که انتخابات سال ۹۶ و بده بستان‌ها میان مجلس یازدهم و دولت سیزدهم، قالیباف را متحد ابراهیم رئیسی معرفی کرد، پر واضح است که تصمیمات دولت رئیسی به پای رئیس مجلس هم نوشته خواهد شد و اتفاقا این موضوع همان چالشی است که قالیباف تلاش می‌کند از چنگش رها شود.

قالیباف با صندلی ریاست مجلس وداع می‌کند؟

اقتصاد۲۴- همین روز‌هایی که اجلاسیه سوم مجلس در پیش است، قالیباف که دو سال ریاست بر مجلس را تجربه کرده است با چالش جدی حفظ صندلی ریاست خود روبه‌رو است، آیا پایداری‌ها باز هم او را به چالش خواهند کشید یا آقای رئیس در دقایق پایانی مجبور به دادن سهمیه به منتقدانش خواهد شد.

آرزویش رسیدن به خیابان پاستور بود، اما بعد از ۱۲ سال تلاش پی در پی این رویا را آنقدر دست نیافتنی دید که ترجیح داد همت بلندش را برای رسیدن به کرسی دیگری صرف کند تا بتواند دست کم در حلقه سران قوا جای بگیرد. هرچند قبله آمال و آرزو از پاستور به بهارستان تغییر کرد، اما این راه هم چندان برای محمدباقر قالیباف هموار و بدون و پیچ و خم نبود تا آنجا که سرهنگ اصولگرا برای رسیدن به ریاست مجلس مجبور به باج دادن و تن دادن به سهم خواهی‌های منتقدانش شد و این دست و دلبازی‌ها همچنان ادامه دارد.

چالش سرلیستی و باج انتخاباتی به پایداری‌ها

اگر قرار باشد چالش‌های قالیباف برای رسیدن به کرسی ریاست مجلس و حفظ آن را لیست کنیم قطعا انتخابات اسفند ۹۸ اولین آن بود آن هم چالشی که به نوعی چالشی حیثیتی برای شهردار اسبق تهران محسوب می‌شد و مجبورش کرد تا دقیقه ۹۰ برای ماندن در صدر لیست اصولگرایان یک گام به عقب بنشیند و اولین باج را به پایداری‌ها بدهد تا قول و قرار‌ها برای رسیدن به راس هرم قوه مقننه به هم نخورد.

ماجرا از آنجا شروع شد که بعد از به توافق نرسیدن ائتلاف اصولگرایان با جبهه پایداری، پایداری‌ها تصمیم گرفتند تا لیست جداگانه‌ای در انتخابات ۹۸ ارائه بدهند؛ موضوعی که اگر حتی مانع سر سختی برای قالیباف نبود، اما برای یک رای قاطع حتمایک خطری جدی محسوب می‌شد و همین زنگ خطر باعث شد که تنها چند ساعت مانده به برگزاری انتخابات قالیباف سر کیسه امتیازات را شل کند و با گنجاندن گزینه‌های بیشتر از جبهه پایداری در لیست نهایی ائتلاف، خود را به سرلیست شدن و بعد‌ها کرسی ریاست مجلس نزدیک‌تر کند.

پایه لرزان صندلی ریاست و توزیع امتیازات

هرچند خطر لیست‌های انتخاباتی اولین چالش قالیباف بود، اما آخرینش هرگز نبود و از فردای اعلام پیروزی لیست اصولگرایان جدال و جنجال‌ها و رقابت‌ها بر سر رسیدن به سکوی هیات رئیسه و صندلی ریاست آغاز شد و هر روز که می‌گذشت رقیب جدیدی از دل جریان‌های سیاسی درون پارلمان سر بیرون می‌آورد و کار به آنجا رسید که زاکانی، حاجی بابایی و فریدون عباسی هم به لیست افرادی که خواهان کرسی ریاست مجلس هستند اضافه شد؛ درست در همین شرایط و اوضاع نه چندان رضایت بخش برای قالیباف بود که میرسلیم از رشوه ۶۵ میلیاردی در دوران شهرداری قالیباف و رد تحقیق و تفحص در آن مقطع پرده برداشت؛ حالا دیگر صدای لرزش‌های صندلی ریاست مجلس برای سرهنگ اصولگرا بیش از پیش به صدا درآمده بود و باز قالیباف متقاعد شد باید در تقسیم غنایم دست و دلبازی بیشتری به خرج دهد.

«علیرضا زاکانی از کاندیداتوری ریاست مجلس انصراف داد» این خبری بود که وقتی بحث لابی‌ها برای ریاست مجلس داغ بود منتشر شد. خبری که اظهرمن الشمس بود که بدون پشت پرده نمی‌تواند باشد. طولی نکشید که زمزمه‌هایی از پشت‌پرده این انصراف به گوش رسید و در نهایت پیش‌کش کرسی ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس به زاکانی، پاسخی شد برای معمای انصرافش به نفع قالیباف.


بیشتر بخوانید: نامه توکلی به قالیباف درباره سفر ترکیه خانواده اش یرای خرید سیسمونی


پایداری‌ها و احمدی‌نژادی‌ها هم به نوبه خود در این تقسیم غنایم بی‌نصیب نماندند و از هیات رئیسه گرفته تا ریاست کمیسیون‌ها سهم‌ها خود را در اولین انتخابات هیات رئیسه مجلس یازدهم برداشتند و قالیباف هم به مطلوبش در اولین سال رسید.

دوراهی بهارستان – پاستور

اسم انتخابات ریاست جمهوری که می‌آید تردید در چشمان قالیباف برای ماندن در جایگاه فعلی و تلاش دوباره برای رسیدن به خیابان پاستور موج می‌زند. دومین سال مجلس یازدهم درست مصادف شد با انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ انتخاباتی که خبری از رقیب سر سخت برای قالیباف نبود و همین موضوع باعث شد تا کرسی ریاست جمهوری را محتمل‌تر از همیشه برای خود ببیند؛ حالا دیگر زمزمه‌های حضور قالیباف برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری به گوش می‌رسید و خط و نشان‌ها برای او از سوی اصولگرایان داخل و خارج مجلس بیشتر شد. اصولگرایان اتمام حجت کرده بودند که اگر وارد گورد انتخابات ریاست جمهوری شود و نتواند رای لازم را به دست بیاورد کرسی ریاست مجلس را هم از دست خواهد داد. دو دوتا چهارتای قالیباف او را به این نتیجه رساند که نقد «ریاست مجلس» را دو دسته بچسبد و از خیر نسیه «ریاست جمهورری» بگذرد.


بیشتر بخوانید:


حکایت اختلافات با پایداری همچنان باقی

محمدباقر قالیباف که هنوز برای علامت سوال‌های باقی مانده در ذهن افکار عمومی درباره سال‌های سکان‌داری‌اش بر ساختمان خیابان بهشت جواب قاطعی پیدا نکرده و احتمالا به همین دلیل با گذشت دو سال تمام از ریاستش همچنان عزمی برای برگزاری نشست خبری جزم نکرده، چندان تمایلی ندارد هزینه تصمیم‌هایی مانند صیانت از فضای مجازی و امثال آن که اتفاقا مهمترین حلقه مخالفان قالیباف یعنی پایداری‌ها سردمدار آن هستند به گردن او بیفتد.

«مرتضی آقاتهرانی» که سال‌ها دبیرکلی جبهه پایداری را به عهده داشت و بعد از فوت آیت‌الله مصباح یزدی جایگزین او شده است به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس یکی از مهمترین موافقان طرح «صیانت از فضای مجازی» است که به طور جد برای به ثمر رساندن این طرح در تلاش است. طبیعی است که وقتی آقاتهرانی به عنوان لیدر جبهه پایداری در دفاع از یک تصمیم بلند می‌شود شاگردان و هم‌کیشان او هم پرچم پیروی بلند کنند؛ چالش قالیباف دربرابر این حمایت تمام قد آنجا آغاز می‌شود که طرح مورد نظر سر و صدای زیادی به پا می‌کند و مخالفت‌ها از سوی مردم نسبت به این تصمیم به سمت مجلس سرازیر می‌شود؛ حالا دیگر کار برای قالیباف سخت‌تر می‌شود و حساب و کتابش او را متقاعد می‌کند تا با تصمیماتی تصویب این طرح را به تاخیر بیندازد یا دست کم فعلا چوبی لای چرخ پایداری‌ها بگذارد؛ موضوعی که اصلا به مذاق اهالی این جبهه خوش نیامد و از آنجایی که کینه قالیباف را از گذشته در دل داشتند تصمیم گرفته‌اند تا از میان خود فردی را برای ریاست مجلس در سومین اجلاسیه معرفی کنند و به این ترتیب قالیباف را از سکوی هیات رئیسه پایین بکشند.

ائتلاف پایداری‌ها و حامیان دولت

چالش‌های قالیباف تنها به درون مجلس و تصمیمات زیر سقف هرمی خانه ملت ختم نمی‌شود چراکه بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و قرار گرفتن ابراهیم رئیسی در ردای ریاست جمهوری بیشتر از هر زمان دیگر سران سه قوه را در یک خط و از یک جریان قرار داده است و از آنجا که انتخابات سال ۹۶ و بده بستان‌ها میان مجلس یازدهم و دولت سیزدهم، محمدباقر قالیباف را متحد ابراهیم رئیسی معرفی کرد، پر واضح است که تصمیمات دولت رئیسی به پای رئیس مجلس هم نوشته خواهد شد و اتفاقا این موضوع هم از همان دست چالش‌هایی است که قالیباف تلاش می‌کند از چنگش رها شود.

«فهرست بلندبالایی از مشکلات وجود دارد و ما باید اولویت‌ها را مشخص کنیم و جسارت داشته باشیم و با درایت و همدلی به سمت هم‌افزایی حرکت کنیم. ما فرصت خطا کردن نداریم. مجموعه جبهه انقلاب که در مسند مسئولیت و قدرت قرار گرفته محکوم به موفقیت است» این را قالیباف در افطار مشترک دولت و مجلس خطاب به ابراهیم رئیسی گفت؛ انتقادات صریحی که درواقع مخاطبش بیشتر از آنکه رئیس جمهور باشد افکار عمومی است که باید باور کنند هزینه‌های تصمیمات دولت را نباید رئیس مجلس پرداخت کند. هرچند تصمیم قالیباف درباره انتقاد از دولت درمورد موضوعاتی مانند تورم، حذف ارز ترجیحی و ... با هدف دیگری مطرح می‌شود، اما حامیان دولت رئیسی در داخل مجلس چندان روی خوش به این نیت و عملکرد آقای رئیس نشان نداده‌اند و هیچ بعید نیست با پایداری‌ها هم کاسه شوند و جدی‌ترین چالش را برای او در جهت حفظ کرسی ریاست رقم بزنند.

تیر خلاص «سیسمونی گیت»؟!

در این دو سال چالش‌های قالیباف کم نبوده و تقریبا هر از گاهی حاشیه‌ای جدید گریبان رئیس مجلس را می‌گیرد. بهمن ماه بود که انتشار یک فایل صوتی که حکایت از تخلفات مالی داشت و نام قالیباف هم در این فایل به گوش می‌رسید جنجال زیادی به پا کرد و در تمام این مدت قالیباف ترجیح داد سکوت کند تا شاید آب‌ها از این آسیاب هم بیفتد، اما هنوز این ماجرا تمام نشده و غبار فراموشی نگرفته بود که ماجرای تازه‌ای گریبان‌گیر او شد؛ ماجرا از آنجا شروع شد که ویدئویی در فضای مجازی دست به دست می‌شد که حکایت از افزایش بار غیرطبیعی دو زن با پوشش کامل اسلامی و یک مرد در پرواز ترکیه داشت که بعد از انتشار ویدئو‌ها و عکس‌ها مشخص شد یکی از آن دو زن «زهرا مشیر» همسر محمدباقر قالیباف و صاحب خیریه امام رضا، و زن و مرد دیگر دختر و داماد این خانواده هستند تا اینجا موضوع چندان قابل توجه نیست و ماجرا وقتی جالب‌تر می‌شود که مشخص می‌شود اضافه‌بار غیر طبیعی این خانواده در سفر به ترکیه مربوط به خرید سیسمونی است؛ موضوعی که موج انتقادات را نسبت به رئیس مجلس افزایش داد و حتی هم‌کیشان او خواستار استعفای قالیباف شدند.

هرچند قالیباف روز‌ها نسبت به این ماجرا سکوت کرد، اما با نزدیک شدن به انتخابات هیات رئیسه مجلس در جلسه‌ای غیر علنی تصمیم گرفت نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد. او گفته بود که مخالف این سفر بوده و تصمیم خانواده‌اش بوده که به این سفر بروند؛ قالیباف ماجرای اضافه‌بار را هم تکذیب می‌کند و آن را توهمات عده‌ای برای تخریب چهره‌اش معرفی می‌کند.

بعد از این توضیحات هرچند تعداد قابل توجهی از نمایندگان بیانیه‌ای در حمایت از قالیباف امضا می‌کنند، اما توئیت «بیژن نوباوه» نماینده تهران نشان می‌دهد پایه‌های کرسی ریاست مجلس برای قالیباف لرزان‌تر شده است. او نوشت: «مجلس به کجا می‌رود! وقتی رئیس دستگاه قانونگذاری برای بازگشت حیثیت مخدوش خود متن نامه میثاق با رهبری از سوی نمایندگان را به نفع خود جعل می‌کند. ترس ازکجاست؟ اعاده حیثیت و یا انتخابی جدید در هیئت رئیسه؟ مجلس را خونی تازه باید.»

تجربه ثابت کرده است که تا امروز دست و دلبازی قالیباف در بزنگاه‌های حساس توانسته است فرصتی دوباره به دست او بدهد؛ حالا باید دید آیا این بار هم دستان توزیع امتیازات بیشتر مانند گذشته پر توان است و می‌تواند او را از این چالش هم به سلامت عبور دهد یا خیر؟!

منبع:قرن نو

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

عکس/ نخستین تصویر از مراسم ازدواج شیدا خلیق و کیوان ساکت‌اف

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ افشاگری رائفی‌پور درباره حرف بد کروبی به احمدی‌نژاد

چهره جذاب بانو سوسانو در سن ۴۳ سالگی + عکس

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سکه در مرتبه دوم افت بازدهی

بیشترین و کمترین بازدهی نماد‌های بورس در هفته چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳

پیکاپ‌های غول چینی در بازار ایران

فیلم/ آبگرفتگی خانه‌ها در بجنورد

عکس/ استوری جدید شروین حاجی‌پور با ژست خاص

مخالفت امام جمعه تهران با تعطیلی روز شنبه

طالبان به دنبال تجارت ۱۰ میلیارد دلاری با ایران

کاهش آمار طلاق پس از سه دهه!

مدیر بحران شهرداری مشهد عزل شد

عکس/ باغ‌نشینی بهاره رهنما در اصفهان

فیلم/ افشای فساد در فوتبال ایران روی آنتن زنده

راز فروش ساعت‌های ارزشمند میشائیل شوماخر

۲۰ نکته درباره حواشی سریال هفت سر اژد‌ها

پاسخ صریح حسن روحانی به یک ادعای شورای نگهبان

فیلم/ بغض رامین رضاییان ترکید

افعی تهران و تلخی کودکی ما در دهه ۶۰ ؛ همه اصناف می‌خواهند مقدس باشند و جامعه هم اصلاح شود

عکس/یانگوم در کنار پدر و مادر واقعی‌اش

اتفاق عجیب پس از به‌روزرسانی آیفون

خشک ترین استان کشور رکورددار رشد بارش شد+ جدول

عکس/ استوری مرجانه گلچین برای علیرضا طلیسچی

ابلاغیه تازه ستاد مبارزه با قاچاق برای حل مشکل طلافروشان

عکس/ قابی کمتر دیده شده از عروسی پدر و مادر لیلا حاتمی

فهرستی از آپارتمان‌های ارزان پایتخت + جدول

فیلم/ جراحی دقیق ربات سونی روی دانه ذرت

اینفوگرافی/ میوه‌ها در یک سال اخیر چقدر گران‌تر شدند؟

عکس/ ابراز علاقه سیما خضرآبادی به همسرش در فضای مجازی

اعلام نحوه خرید لاستیک دولتی

شرایط جدید اخراج کارگران اعلام شد

اطلاعیه زندان اصفهان درباره توماج صالحی

فیلم/ تراول‌پاشی شمخانی با پیراهن صورتی در تخت جمشید

استقلالی سابق به دنبال حضور در پارالمپیک+ عکس

بانک خسیس، بانک دست‌ودلباز؛ جدیدترین آمار پرداخت وام

خسارت سیل در مناطق مختلف مشهد

بازیگر پیش از انقلاب و مادر لیلا حاتمی درگذشت

هزینه سرسام آور تخت ICU در کشور

استوری تلخ جواد نکونام برای مردم مشهد+ عکس

پیش‌بینی قیمت خودرو در هفته آخر اردیبهشت ۱۴۰۳

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی با عینک دودی

عکس/ شایعه فوت بازیگر زن مشهور قبل از انقلاب

رشد ۸۶ درصدی خروج سرمایه از بورس

اقدام جدید پلیس درباره ثبت جرائم رانندگی

علت مرگ بروسلی چه بود؟

۳ تفنگدار نیمه‌ژاپنی در راه بازار خودرو ایران

فیلم/ پخش مستند فردوسی از تلویزیون ترکیه

قیمت املاک کلنگی مناطق جنوبی تهران در اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

مولوی عبدالحمید از ایران خارج شد

اعلام شرایط معافیت از مالیات بر اجاره

تردد روان در جاده های شمالی کشور

کارت اهدای عضو به‌مثابه یک وصیت‌نامه

سهامداران بورس ۲ برابر بیشتر شد