تاریخ انتشار: ۱۹:۰۶ - ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۱

فرصتی تاریخی که پوتین در خاورمیانه در اختیار بایدن گذاشت

اراده پوتین در احیای جایگاه ابرقدرتی روسیه در هیچ جایی خارج از مرز‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق به اندازه خاورمیانه موفق نبوده است.

جو بایدن

اقتصاد۲۴-وال استریت ژورنال در مطلبی به قلم Walter Russell Mead نوشت: اراده پوتین در احیای جایگاه ابرقدرتی روسیه در هیچ جایی خارج از مرز‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق به اندازه خاورمیانه موفق نبوده است. با این حال، اکنون که آقای پوتین هزینه‌های ماجراجویی نابسامان خود در اوکراین را محاسبه می‌کند، مشخص نیست که آیا دستاورد‌های روسیه در خاورمیانه می‌تواند دوام بیاورد یا خیر.

روسیه با استفاده از اشتباهات آمریکا مانند شکست اوباما در اجرای تهدید‌های خود مبنی بر پاسخ نظامی به استفاده بشار اسد از سلاح‌های شیمیایی در جنگ داخلی سوریه، خود را وارد سیاست خاورمیانه کرد و از رژیم اسد در برابر مخالفان داخلی خود دفاع کرد. موفقیت، زشت، اما واقعی، آن مداخله روسیه به طور جدی به اعتبار آمریکا لطمه زد، اهرم مسکو بر ترکیه را افزایش داد، دسترسی روسیه به کشور‌های عربی تولیدکننده نفت را افزایش داده و اسرائیل را مجبور کرد که از روسیه برای انجام عملیات علیه نیرو‌های نیابتی ایران در سوریه اجازه بگیرد.


بیشتر بخوانید:چالش‌های احیای توافق با ایران برای بایدن


دولت بایدن سال اول خود را صرف بدتر کردن شرایط در خاورمیانه کرده و سیاست‌های خود را بر احیای توافق هسته‌ای با ایران، تحقیر کاستی‌های واقعی و تخیلی اعراب خلیج فارس و اسرائیل، مخالفت با تولید سوخت‌های فسیلی و تغییر اولویت‌های استراتژیک آمریکا از خاورمیانه به سمت آسیا متمرکز کرد. نتایج این راهبرد را می‌توان در ناکام ماندن تلاش‌های آمریکا برای سوق دادن اسرائیل به موضع قوی ضد روسیه و یا متقاعد کردن اعراب برای حمایت از سیاست آمریکا در اوکراین از طریق افزایش تولید نفت و گاز برای پایین نگه داشتن قیمت‌های جهانی، مشاهده کرد.

این مسایل مربوط به فوریه بود. اما از آن زمان، جنگ اوکراین به جایگاه روسیه در خاورمیانه آسیب زده و در مقابل موضع آمریکا را تقویت می‌کند. شکست پوتین در اوکراین، تصویر یک بازنده را از او خواهد ساخت و ضعف یکی از گناهان نابخشودنی در خاورمیانه است. با شکست هر روزه پوتین در سوریه، و تشدید واکنش غرب به این تهاجم، روسیه ضعیف‌تر و آمریکا قوی‌تر جلوه می‌کند.

فراتر از آن، به نظر می‌رسد این جنگ واقع گرایی لازم را به تفکر دولت بایدن تزریق می‌کند. حامیان دموکراسی ویلسونی در دولت بایدن ممکن است دوست داشته باشند محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را با سخنرانی‌های اخلاقی، ادب کنند، اما به کمک او برای مهار افزایش قیمت‌های انرژی که اقتصاد جهانی و آینده حزب دموکرات را تهدید می‌کند، نیاز دارند.

روابط ایالات متحده و اسرائیل، یکی از صمیمی‌ترین و مؤثرترین شراکت‌ها در جهان، قبل از حمله پوتین به اوکراین نیز تحت فشار بود. ادغام صنایع دفاعی و فناوری اسرائیل و آمریکا به طور قابل توجهی به امنیت و رفاه هر دو کشور کمک می‌کند و حمایت عمومی گسترده از اسرائیل در میان رای دهندگان آمریکایی می‌تواند به حفاظت از سیاست خارجی آمریکا در برابر انزواطلبی کمک کند. با این حال، نگرانی آمریکا از سیاست‌های راست‌گرایانه اسرائیل در قبال فلسطینی‌ها و نگرانی‌های اسرائیل در مورد سیاست آمریکا در قبال ایران و تعهد بلندمدت ما به منطقه، رابطه را در معرض آزمونی جدی قرار می‌دهد.

آمریکایی گاهی قدرت عوامل گرایش اسرائیل به روسیه را دست کم می‌گیرند. تقریباً ۱.۲ میلیون اسرائیلی از اتحاد جماهیر شوروی سابق (از جمله اوکراین) مهاجرت کردند و بسیاری از آن‌ها روابط شخصی، فرهنگی و اقتصادی با خانواده‌ها و دوستان خود در آن کشور‌ها دارند. از نظر ایدئولوژیک، لیبرالیسم ضدصهیونیستی موسوم به "بیداری" بصورت فزاینده بسیاری از اسرائیلی‌ها را از آمریکا دور می‌کند. در آغاز تهاجم روسیه، رهبران اسرائیل به وضوح در تلاش بودند تا نیاز خود به روابط خوب با روسیه و تعهد خود به اتحاد آشفته با آمریکا را متعادل کنند.

اما از آن زمان، به نظر می‌رسد وقایع این دو متحد قدیمی را دوباره به سمت یکدیگر سوق داده است. بی‌میلی دولت بایدن در پذیرش خواسته‌های حداکثری ایران به‌عنوان بهای برقراری مجدد توافق هسته‌ای دوران اوباما، بسیاری از اسرائیلی‌ها را به سیاست قوی‌تر آمریکا در منطقه امیدوار می‌کند. عملکرد رئیس جمهور یهودی اوکراین بسیاری از اسرائیلی‌ها را همراه کرده است؛ و در حالی که آقای پوتین در تلاش است تا ناسیونالیسم روسی را در مبارزه با غرب، با خود همراه کند، همراهان او به سراغ افسانه‌های یهودستیزانه - مثل افسانه یهودی بودن آدولف هیتلر – رفتند که در محافل ناسیونالیست روسیه همیشه عنوان میشده، اما اکنون تلنگری است به یهودیان درباره عمق ریشه‌های یهودی ستیزی در تاریخ و فرهنگ روسیه.

ایجاد یک شبکه متحد در خاورمیانه شامل اعراب و اسرائیل که منافع حیاتی آمریکا را با هزینه محدود حفظ می‌کرد، یکی از دستاورد‌های بزرگ آمریکا در جنگ سرد بود. اشتباهات فاحش قرن بیست و یکم توسط روسای جمهور جمهوری خواه و دموکرات این دستاورد را به خطر انداخت. جنگ آقای پوتین به پرزیدنت بایدن فرصتی تاریخی برای احیای این دستاورد می‌دهد.

جنگ در اوکراین به دولت یادآوری کرده است که خاورمیانه برای امنیت آمریکا و سلامت سیستم جهانی که آمریکایی‌ها امیدوارند از آن دفاع کنند، حیاتی است. سوال این است که آیا دولت می‌تواند از سیاست‌های شکست خورده اوباما و بایدن جدا شده و چارچوبی واقع بینانه برای پیشتازی مجدد آمریکا در خاورمیانه ایجاد کند؟

منبع: انتخاب
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جلسه فوری ترامپ درباره تنش بین اسرائیل و ایران

گزارش هاآرتص از ویرانی‌های شدید اسرائیل

عکس/ واکنش جواد نکونام به حملات رژیم صهیونیستی

آغاز حمله موشکی جدید ایران

واکنش باشگاه پرسپولیس درباره حمله به صداوسیما

آسیب‌های قابل توجه به بخشی از سایت نطنز

قوه قضاییه: رسانه‌ها و فضای مجازی را با دقت رصد می‌کنیم

فعال شدن پدافند هوایی در شیراز و نهاوند

بازداشت علی پاکزاد، خبرنگار روزنامه شرق

فیلم/ توضیحات رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره جزییات طرح تشدید مجازات همکاری‌کنندگان با دول خارجی متخاصم

اطلاعیه مهم بانک‌ها در مورد وضعیت کنونی

صداوسیما از مردم خواست تا واتس‌اپ را حذف کنند

تخلیه آرام تهران؛ دیپلماسی در سکوت عقب‌نشینی می‌کند؟

سرنوشت ۲۰ درصد از نفت و بخشی از گاز طبیعی جهان منوط به تصمیم ایران

امروز هم خبری از قیمت طلا نیست!

فیلم/ توضیح سخنگوی وزارت دفاع درباره موشکی که برای اولین بار استفاده شد

تعطیلی بورس تا کی ادامه دارد؟

فیلم/ پست احساسی محسن چاوشی برای وطن

عکس/ پزشکیان: طوفان خشم در راه است

قیمت دلار بر مدار کاهش پلکانی

فیلم/ آتش سوزی مجدد در ساختمان شیشه‌ای صداوسیما

استقرار ۱۷ جایگاه سیار سوخت‌رسانی در شهر تهران

آیا بیت‌کوین پناهگاه امنی در بحران است؟

عکس/ دختر دانشجوی عکاس که در حمله اسرائیل شهید شد

عکس/ عذرخواهی دولت در رابطه با پیامک‌های حجاب

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

اینفوگرافی/ خانه‌های تیمی تروریستی را چطور شناسایی کنیم؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

واکنش معاون رئیس جمهور به ارسال پیامک‌های حجاب

عکس/ توییت خیلی عجیب بابک زنجانی

فیلم/ عملیات پرچم دروغین چیست و چرا در کمین ایران است؟

اختلال بانک سپه به‌زودی رفع می‌شود

فیلم/ مقر موساد در حال سوختن بعد از حمله ایران

جاده چالوس دوباره دوطرفه شد

فیلم/ دستگیری عوامل موساد در البرز و اصفهان

فیلم/ درون ساختمان صدا و سیما پس از حمله روز گذشته اسرائیل

افزایش عرضه گوشت تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره

برخورد ۲ کشتی در دریای عمان

درمان رایگان مجروحان اورژانسی در مراکز دولتی و خصوصی

فیلم/ آتش زدن لاستیک توسط موساد برای ایجاد رعب و وحشت

عکس/ دیوارنگاره خاص میدان ولیعصر با تصویر سحر امامی

هشدار سناتور آمریکایی به ترامپ درمورد پیوستن به نتانیاهو علیه ایران

عکس/ واکنش مهدی مهدوی‌کیا به جنایات اسرائیل

اینفوگرافی/ تنگه هرمز یک آبراه در معادلات جهانی

ترکش و انفجار بر تن تهران / گزارش میدانی از حمله اسرائیل به مناطق مسکونی پایتخت و گفت‌و‌گو با بازماندگان

فیلم/ ایجاد گودالی عظیم در پی حمله موشکی ایران به اسرائیل

عکس/ پایگاه‌های آمریکا که در تیررس موشک‌های ایران است

هشدار گروه هکری عصای موسی خطاب به اسرائیل

اطلاعیه سپاه پاسداران درباره حمله موشکی ایران