تاریخ انتشار: ۱۱:۰۱ - ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

چهار صندوق بازنشستگی قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان خود نیستند

چهار صندوق بازنشستگی درحال حاضر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود از محل منابع داخلی قادر نبوده و در قوانین بودجه سالانه مبالغی برای کمک به آن‌ها درنظر گرفته می‌شود.

چهار صندوق بازنشستگی قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان خود نیستند

اقتصاد۲۴- براساس آمار‌های ارائه‌شده از سوی وزارت رفاه، در ایران ۱۸ صندوق بازنشستگی وجود دارد که درمجموع حدود ۲۳.۶ میلیون مشترک و مستمری‌بگیر اصلی را تحت پوشش قرار داده‌اند.

چهار صندوق از این ۱۸ صندوق درحال حاضر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود از محل منابع داخلی قادر نبوده و در قوانین بودجه سالانه مبالغی برای کمک به آن‌ها درنظر گرفته می‌شود.

براساس جداول بودجه، میزان اعتبارات دریافتی صندوق‌ها از حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳ به حدود ۲۱۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده است. این درحالی است که اعتبار کمکی به صندوق‌های دستگاهی ورشکسته همچون صندوق بازنشستگی کارکنان صداوسیما، صندوق بازنشستگی کارکنان هما و... در این آمار لحاظ نشده است. این کمک‌ها عمدتا به سه صندوق بازنشستگی کشوری، لشکری و صندوق فولاد پرداخت شده است.

گرچه سازمان تامین اجتماعی بدون کمک بودجه‌ای دولت حقوق می‌دهد و اگر هم از دولت پولی گرفته مربوط به مطالبات قدیمی‌اش است، اما تصمیمات دولت بر روی تحولات این صندوق نیز اثرگذار است. دولت زمانی تصمیم می‌گیرد حقوق کارکنان و بازنشستگان خود را به طور قابل‌توجهی افزایش دهد، اما این موضوع وقتی با اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی روبه‌رو می‌شود، بودجه‌ای برای همسان‌سازی نیست.

حال وزیری را تصور کنید که با هر منطق و دلیلی دستمزد کارگران را نیز ۵۷ درصد افزایش داده و قاعدتا باید با یک نسبتی، حقوق بازنشستگان را افزایش دهد، اما اینجا دولت وارد می‌شود و هرچند نمی‌تواند مصوبه شورای عالی کار در خصوص افزایش ۵۷ درصدی حداقل دستمزد را برگرداند، اما تلاش می‌کند در تعیین حقوق و دستمزد بازنشستگان دخالت کند.

شاید استدلال دولت این باشد که افزایش قابل‌توجه رقم دستمزد بازنشستگان منجر به رشد فزاینده کمک‌های دولت به صندوق‌ها می‌شود، اما هر چه باشد اتخاذ تصمیمات هزینه‌ساز برای دولت از سوی وزیر کار قابل‌پذیرش نیست. شاید در کنار اظهارات غیرعلمی و جنجالی عبدالملکی، تصمیمات هزینه‌ساز برای دولت و سازمان برنامه و بودجه هم موضوعی باشد که باعث شده دولت پشت وزیرش را خالی کند. ردپای این موضوع را می‌توان در اظهارات دولتمردان پس از استعفای وزیر کار مشاهده کرد که با عنوان «کمک به افزایش هماهنگی» یاد می‌شود.

چهار صندوق بازنشستگی قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان خود نیستند

به این آمار‌ها دقت کنید: «در ایران ۱۸ صندوق بازنشستگی وجود دارد که از بین این صندوق، نسبت پشتیبانی فقط در دو صندوق بالای ۵ است. این صندوق‌ها شامل صندوق وکلای دادگستری با نسبت پشتیبانی ۴۳ و صندوق روستایی و عشایر با نسبت نزدیک به ۱۵ هستند. در سازمان تامین اجتماعی که بزرگ‌ترین صندوق بازنشستگی کشور است، این نسبت ۴.۴ و سایر صندوق‌ها کمتر از نیم تا ۳ است.».


بیشتر بخوانید: آغاز پرداخت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی


اما «نسبت پشتیبانی» چیست و چرا مهم است؟ براساس تعاریف، نسبت پشتیبانی شاخصی است که نشان دهنده وضعیت جریان مالی ورودی به جریان خروجی صندوق‌هاست و برابر است با نسبت تعداد بیمه‌شدگان به تعداد پرونده‌های مستمری‌بگیران. با این توضیح طبیعی که هرچه اندازه این نسبت بزرگ‌تر باشد آن صندوق از نظر درآمد و هزینه در نقطه مطلوب‌تری قرار دارد.

براساس پژوهش‌های انجام‌شده، اگر شاخص پشتیبانی به کمتر از ۶.۳ نفر تقلیل پیدا کند، صندوق‌های بازنشستگی قادر نخواهند بود براساس منابع نقدی حاصل از دریافت حق بیمه به تعهدات قانونی خود عمل کنند و اگر این شاخص از ۳.۵ نفر کمتر شود، صندوق‌ها روزبه‌روز به ورشکستگی مالی و اقتصادی نزدیک‌تر می‌شوند.

این نسبت می‌گوید به جز دو صندوق، اغلب صندوق‌های بازنشستگی کشور قادر به پرداخت حقوق بازنشستگان از طریق حق‌بیمه تولیدی ندارند. این عدم توانایی صندوق در پرداخت حقوق بازنشستگان از منابع ورودی حق‌بیمه بالاخره باید از یک طریقی جبران شود.

اگر صندوق‌ها از ابتدای تاسیس خود منابع را در جای درست سرمایه‌گذاری کرده باشند، به احتمال زیاد خواهند توانست از پس پرداخت حقوق و مستمری بازنشستگان بربیایند، اما اگر سرمایه‌گذاری‌ها، سپرده‌گذاری‌ها و منابع داخلی چندان قابل‌توجه نباشد، صندوق یا باید دست به استقراض کند یا باید دولت دستش را بگیرد. این موضوع در صندوق‌های بازنشستگی کارکنان فولاد، بازنشستگی کشوری و لشکری از طریق بودجه عمومی تامین می‌شود و رقم آن در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۱۷ هزار میلیارد تومان بوده است.

اما در سازمان تامین اجتماعی موضوع بسیار متفاوت است. در این صندوق دولت‌ها از قدیم‌الایام حق بیمه سهم سازمان تامین اجتماعی را با تاخیر پرداخت می‌کردند و بدهی ناشی از آن که به دولت فعلی به ارث رسیده چیزی در حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. همچنین تا چند سال پیش که شستا (شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی) به بورس نیامده بود و عملکرد شرکت‌های آن شفاف نبود، دولت‌ها منابع آن را منابع خودشان می‌دانستند و اجاره هرگونه دخالت سیاسی و عزل و نصب و به‌کارگیری نیرو‌های سیاسی و آقازاده‌ها و ... را داشتند.

این موضوعات سبب شد بزرگ‌ترین صندوق بازنشستگی کشور همه منابع عظیمی که از حق بیمه مردم بود را سرمایه‌گذاری و پس‌انداز کند تا امروز دچار بحران نشود. اینکه می‌گویم بحران، آمار‌های آن بسیار نگران‌کننده است؛ به‌طوری‌که درحال حاضر سازمان تامین اجتماعی با بدهی بانکی ۸۵ هزار میلیارد تومان به بانک رفاه روبه‌رو است. همچنین براساس برآورد سازمان تامین اجتماعی، کسری نقدینگی این سازمان تا سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۳ هزار میلیارد تومان رسیده که برآورد می‌شود این رقم تا سال ۱۴۰۵ به ۳۹۰ هزار میلیارد تومان نیز برسد.

منبع: روزنامه فرهیختگان
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
بازنشسته
0
0
جمعه ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
عحب پس با این همه درامد و ثروت کشور که قابل شمارش نیست موندن که چطور حقوق بازنشسته رو بدن بابا دست مریزاد ریخت و پاش بیخود رو کم کنید به همه ملت میتونید برسید فقط ریخت و پاشتونو کم کنیددددددد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ایران خودرو هایما را گران کرد

عکس/ ژست عاشقانه محمدرضا شایع با همسر و فرزندش

عکس/ پیشنهاد رسایی در واکنش به حرف‌های جدید ترامپ

قیمت برنج ارزان می‌شود

عکسی دلخراش از مادری زخمی و کودکی با کیسه خون در دست

اظهار نگرانی نتانیاهو درباره ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران

فیلم/ حمله هوایی اسرائیل به چادر‌های جنگ‌زدگان در غرب غزه

فیلم/ تصاویری جدید از جنایت اسراییل در میدان قدس تجریش

مرحله دوم یارانه یسنا چه زمانی واریز می‌شود؟

تداوم فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران

عکس/ استوری تند حسینی علیه مدیریت باشگاه استقلال

عکس/ رضا عاشری رئیس قوه قضائیه را هم تهدید کرد

اینستاگرام صفحه جواد قارایی را بست

ماجرای فیلم تجمع سهامداران مقابل ساختمان بورس

عکس/ گفتگوی سردار سلیمانی و رهبری در حیاط بیت

عکس/ ژست خاص صابر ابر در کنار پانته‌آ پناهی‌ها با کت عجیب

عکس/ استایل شیک همسر خواننده معروف در یک کافه لاکچری

عکس/ حضور سعید مرتضوی در مراسم گرامیداشت شهدای حمله اسرائیل به زندان اوین

اظهارات تازه گروسی درباره برنامه هسته‌ای ایران

اعلام محدودیت‌های ترافیکی ویژه پایان هفته

عکس/ ژست‌های دلبرانه ارغوان سریال دلدادگان

عکس/ واکنش فرزند استاد لطفی به مداحی‌ ای ایران

تروریست متواری را شناسایی کنید+ عکس

ترمز قیمت مسکن و اجاره کشیده شد

جنگ چگونه محیط‌زیست را قربانی فرصت‌طلبی می‌کند؟

فیلم تبلیغاتی ترامپ درباره حمله به ایران

فیلم/ لوکیشن‌های دیدنی سریالِ مختارنامه در واقعیت

اینفوگرافی/ راهکارهای مقابله با گرمازدگی در تابستان

آخرین وضعیت پرواز‌ها در آسمان ایران

کاهش قیمت سیب‌زمینی و پیاز در بازار

تفاوت نقاشی کودکان شاد و غمگین در چیست؟

عکس/ استایل شیک و اروپایی مادر امیرعباس گلاب

واکنش جنجالی زیدآبادی به تیتر کیهان

عکس/ ظاهر متفاوت طناز طباطبایی در ۲۵ سالگی در پنجمین فیلمش

آغاز فعالیت ماهواره استارلینک در قطر

تضمین سلامت مغز با مصرف این ویتامین‌ها

رستم آشورماتوف به استقلال پیوست

عکس/ سلفی جنجالی محمدرضا گلزار با تیپ اجق وجق

ماجرای وجود سیانور در گرد و غبار تهران چیست؟

گزینه جذاب وحید هاشمیان برای پرسپولیس

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی آناهیتا همتی و برادرش آرین در گذر زمان

محدودیت پلتفرم‌های طلا داد مردم را درآورد

عکس/ امین السلطان صدراعظم ناصرالدین شاه ۱۲۵ سال پیش در شکارگاه به همراه اطرافیانش

قدردانی پزشکیان از خدمات پرستاران در دوران جنگ ۱۲ روزه

عکس/ افسانه بایگان، بهاره افشاری و الهام حمیدی ۱۵ سال پیش در بیت رهبری

اعلام محدودیت‌های ترافیکی ویژه آخر هفته

فیلم/ لوکیشن واقعی سریال اسکویید گیم در کره جنوبی

اطلاعیه سفارت افغانستان درباره شرایط بازگشت اتباع

افشای نقشه نتانیاهو برای ایران

عکس/ ژست خاص نیوشا ضیغمی در روز تولدش با قاب فرش ایرانی