تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۲۹ خرداد ۱۴۰۱

اوپک پلاس در بازی امنیت منطقه‌ای

هم اکنون صادرکنندگان نفت خلیج فارس پیش از این که بخواهند با تولید بالاتر موافقت کنند، به دنبال دریافت ضمانت درباره امنیت منطقه‌ای هستند و همچنان گزینه‌های خود را می‌سنجند.

اوپک پلاس

اقتصاد۲۴- پیمان نفتی فعلی اوپک پلاس که در اوج پاندمی کووید ۱۹ به اجرا گذاشته شد، سرانجام به پایان خود نزدیک می‌شود و این موضوع که این گروه از این پس به کدام سمت می‌رود، یک سوال سیاسی است.
به گزارش ایسنا، اوپک پلاس تا اوت تولیدی که در سال ۲۰۲۰ به صورت داوطلبانه محدود کرده بود را به صورت کامل احیا می‌کند و نمایندگان ۲۳ تولیدکننده عضو این گروه از هم اکنون با این سوال کلنجار می‌روند که اقدام بعدی چه خواهد بود.

به گفته منابع آگاه، در آستانه سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی، مقامات آمریکایی زمینه‌چینی می‌کنند تا ریاض و همسایه‌اش امارات متحده عربی، تولید نفت خود را از سطح تولید اوت بالاتر ببرند و افزایش تولید بیشتری را اعلام کنند تا رشد قیمت‌ها را که اکنون بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه است، کنترل کنند.

هم اکنون صادرکنندگان نفت خلیج فارس پیش از این که بخواهند با تولید بالاتر موافقت کنند، به دنبال دریافت ضمانت درباره امنیت منطقه‌ای هستند و همچنان گزینه‌های خود را می‌سنجند.
عربستان سعودی تلاش کرده است بین درخواست از آمریکا به عنوان هم پیمان قدیمی خود و همکاری با روسیه در قالب همکاری اوپک پلاس که قیمت‌های نفت را از بدترین ریزش تاریخی خود نجات داد، توازن را حفظ کند.


بیشتر بخوانید: محرمانه ذخیره ارزی در زمان ۶ رئیس


شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، برای نشان دادن حمایت از کشوری که به طور روزافزون منزوی شده است، هفته گذشته به مجمع اقتصادی بین المللی سن پترزبورگ رفت و با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، عکس گرفت و روابط میان دو کشور را خوب توصیف کرد.

با این حال، ریاض این ماه با مصرف کنندگان نفت کمی همدردی نشان داد و با تسریع افزایش تولید اوپک پلاس در ژوییه و اوت موافقت کرد.
بیارن شیلدراپ، تحلیلگر ارشد بانک SEB در این باره گفت: اوپک در بحبوحه شرایط ژئوپلیتیکی پرآشوب، سابقه طولانی از عمل‌گرایی دارد. آن‌ها می‌خواهند همچنان به عنوان یک بازیگر مسئول، درخشش خود را داشته باشند.

ظرفیت محدود تولید نفت

از نظر تئوری جلو انداختن زمان افزایش تولید نفت اوپک پلاس، ۶۴۸ هزار بشکه در روز در هر یک از ماه‌های

ژوییه و اوت به تولید اضافه خواهد کرد. اما این آمار تا حدود زیادی نمادین است، زیرا اکثر اعضای اوپک و متحدانشان قادر نیستند تولیدشان را به میزان بیشتری افزایش دهند. ظرفیت مازاد تولید به چند تولیدکننده خاورمیانه‌ای منحصر شده است.
طبق آمار آژانس بین‌المللی انرژی، زمانی که این تولیدکنندگان تحت توافق فعلی به اهداف تولید برای اوت دست پیدا کنند، سعودی‌ها و امارات متحده عربی تقریبا ۲.۲ میلیون بشکه در روز به تولید اضافه خواهند کرد. این میزان تولید، معادل حدود دو درصد از عرضه جهانی است و در شرایطی که اقتصاد جهانی در معرض ریسک رکود قرار دارد و تحریم‌ها علیه روسیه، تولید اوپک پلاس را با محدودیت بیشتری روبرو کرده است، مصرف‌کنندگان از هر گونه کمکی استقبال خواهند کرد.

بیل فارن پرایس، مدیر شرکت اِنوِروس اینتلیجنس ریسرچ در این باره گفت: ممکن است عربستان سعودی به تولید بیشتر نفت اشاره کند، اما این آگاهی وجود دارد که در آنچه می‌توانند انجام دهند، محدودیت دارند.

قدرت نفوذ سیاسی

منابع آگاه می‌گویند سعودی‌ها در حال بررسی برای پاسخ مثبت به این خواسته هستند، اما عربستان سعودی سال‌های متمادی از قدرت نفوذ سیاسی بزرگی برخوردار بوده و معلوم نیست توافقی حاصل خواهد شد.

نمایندگان می‌گویند سایر کشور‌های اوپک پلاس بی‌سروصدا درباره بهترین راهی که می‌توانند در پیش بگیرند به تبادل نظر پرداخته‌اند. وزیران اوپک پلاس گام‌های بعدی را در نشست آنلاین ۳۰ ژوئن یا در دیداری که اواخر ژوییه یا اوایل اوت برگزار می‌شود، بررسی خواهند کرد.

بعضی از تولیدکنندگان اوپک پلاس محرمانه این سوال را مطرح می‌کنند که آیا این گروه باید با تغییر به سوی یک رویکرد کمتر رسمی، به محدودیت‌های خود اذعان کند. این سیستم سهمیه‌های تولید که از اواخر سال ۲۰۱۶ به اجرا گذاشته است، ممکن است تسهیل شود و به معدودی از کشور‌هایی که ظرفیت تولید دارند، اجازه دهد در هر سطحی که می‌خواهند تولید کنند.
به گفته نمایندگان اوپک پلاس، دیدار‌ها ممکن است دیگر نیازی به برگزاری ماهانه که از زمان شیوع پاندمی در سال ۲۰۲۰ باب شد، نداشته باشد. پیش از شیوع پاندمی، دیدار‌های اوپک پلاس معمولا هر شش ماه یک بار برگزار می‌شد.


بیشتر بخوانید: قیمت دلار باز هم کاهش یافت


هنوز معلوم نیست آیا چنین تغییری مورد حمایت ریاض که مکررا تاکید کرده است، بازار‌های جهانی از سبک مدیریت محتاطانه اوپک پلاس اطمینان خاطر پیدا کرده‌اند، قرار می‌گیرد. به گفته یک نماینده اوپک، این کشور امیدوار است گام بعدی، با توافق جمعی و تصمیم گروهی صورت بگیرد.

منافع سیاسی

دیدار بایدن از ریاض این حقیقت را بارز می‌کند که چگونه حمله نظامی روسیه به اوکراین، توازن قدرت را به نفع عربستان سعودی تغییر داد. چهار سال پس از محکوم کردن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به عنوان عامل صدور حکم قتل جمال خاشقچی، رئیس جمهور آمریکا به کمک سعودی‌ها نیاز پیدا کرده است.
بدون بشکه‌های نفت بیشتر از سوی عربستان، شانس کمتری برای مهار تورمی وجود دارد که اقتصاد آمریکا را درگیر کرده است. نفت عربستان سعودی همچنین برای حمایت از تلاش‌های بین‌المللی برای منزوی کردن ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ضروری است.

روی دیگر سکه، همکاری شش ساله عربستان سعودی با مسکو است که نفوذ اوپک در بازار نفت را مستحکم کرده است. خطرات فروپاشی روابط میان دو تولیدکننده در جنگ قیمت نفت کوتاه مدتی که در آوریل سال ۲۰۲۰ به راه افتاد، به خوبی نمایان شد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک، پنجشنبه گذشته در لندن گفت: روسیه همچنان بخش مهمی از این گروه صادرکننده نفت است. ما می‌خواهیم روابط پایدار و ادامه‌دار با این کشور‌های تولیدکننده داشته باشیم.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

آمار رئیس قوه قضائیه درباره قاچاق سوخت صحیح نیست؛ اگر باشد اسمش قاچاق نیست تاراج است

عکس/ مجمع عمومی وزرای ادوار جمهوری اسلامی

عکس/ رونمایی از تمبر یادبود همکاری ایران و عمان

عکس/ مادر احمدشاه قاجار با فرزندانش ۹۰ سال پیش در دوران تبعید در اودسای روسیه

عکس/ چهره عجیب آدولف هیتلر ۱۲۶ سال پیش در دوران نوجوانی

اینفوگرافی/ بررسی علائم سرطان خون در روز جهانی این بیماری

عکس/ نماینده مجلس در حال تماشای صحبت سعید روستایی درباره حجاب

اینفوگرافی/ بهترین اعمال در دهه اول ذیحجه

عکس/ چهره خاص آیشواریا رای در کنار نخست وزیر هند ۲۵ سال پیش

عکس/ تغییر چهره خرم سلطانِ سریال حریم سلطان در ۳۴ سالگی

عکس/ دیدار وزیر کشور و استانداران با رهبر انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی قیمت دلار امروز ۸ خرداد ۱۴۰۴/ افزایش نوسان در بازار اسکناس آمریکایی

احمد هاشمی رفسنجانی درگذشت

جنگنده‌ای که آمریکا آن را به متحدانش نیز نمی‌دهد

طالبان فوتبال‌دستی را ممنوع کرد

عامل تیراندازی به مردم در تویسرکان بازداشت شد

تکذیب خبر رویترز از سوی وزارت خارجه

فیلم/ نخستین تصاویر از محل حادثه تیراندازی به مردم تویسرکان

عابدزاده بار دیگر زیر تیغ جراحی

عکس/ استایل ساده و جذاب هانیه غلامی

تیراندازی به مردم در تویسرکان

فرمانده فراجا: با اتباع غیرمجاز برخورد می‌کنیم

نیلوفر امینی‌فر کیست؟/ از مهاجرت تا زندگی شخصی

فیلم/ رقص جالب هوتن شکیبا و سهیل مستجابیان در پشت صحنه سریال سووشون

زائری ایرانی که ۸۲ سال پیش در مکه اعدام شد

ترامپ: ایران به‌دنبال توافق است

اعلام شرط ایران برای توقف غنی‌سازی

پیام کنعانی‌زادگان برای پرسپولیسی‌ها: دوستتون دارم

فیلم/ واکنش سخنگوی دولت به بازداشت غلامرضا قاسمیان

کشف محموله بزرگ قاچاق حیات‌وحش در تهران

درخواست یک‌هفته‌ای آمریکا از نتانیاهو درباره ایران

پایان بی‌سر‌وصدای فرجی در پرسپولیس

تمدید ۲ ساله اسکوچیچ با تراکتور

ابطال زودهنگام معاینه فنی خودروها

مذاکرات روسیه و اوکراین وارد مرحله تازه‌ای شد

حمله تند جدیدی به علیرضا دبیر

بیانیه جدید حماس درباره توافق آتش‌بس غزه

گازوئیل سه نرخی فعلا منتفیست

فیلم/ حضور رضا عطاران و اصغر سمسارزاده در پردیس همیلا

سوخو ۷۵ در راه است + عکس

گروسی: گزارش درباره ایران به‌زودی منتشر می‌شود

رسایی: قاسیمان را تخریب می‌کنند چون در انتخابات از اصلح حمایت‌کرده

واکنش تند رئیس دفتر عقیدتی سیاسی به قاسمیان: برای نظام هزینه‌ساز شد

عکس/ تصویری از خلخالی درحال سوارشدن بر اسب شاه

فیلم/ پزشکیان: با تحریم‌ و بی‌تحریم تغییر ایجاد خواهیم کرد

احضار سفیر اسراییل در امارات

فیلم/ توضیح عراقچی درباره تاریخ دور جدید مذاکرات با آمریکا

از درگیری لفظی تا سفر آمریکا؛ جنجال تازه هادی چوپان و سینماگران

فیلم/ تو‌جیه عجیب گرانی نان با روایت از امام صادق

اعتراض رئیس سازمان حج به بازداشت قاسمیان

پایان تحریم‌های اقتصادی اروپا علیه سوریه

سریع ترین مرد ایران در آسیا آخر شد

شهرهای ایران در فهرست گرم‌ترین نقاط دنیا

آیا کرونا برای کودکان بی‌خطر است؟

جزییات ثبت‌نام سرویس مدرسه برای سال تحصیلی ۱۴۰۴

هشدار به حجاج به دلیل شیوع یک بیماری خطرناک در عربستان

اینفوگرافی/ ۶ توصیه بهداشتی مهم برای زائران حج تمتع

فرورتیش کیست و افتخاراتش در دوران مادها چه بود؟

سازمان هوش مصنوعی ایران در بن‌بست؛ روایت سازمانی با حیات نباتی/ رتبه ایران در هوش مصنوعی ۶۰ و امارات متحده عربی ۱۴ است

عنایت بخشی راهی بیمارستان شد

مهسا حجازی کیست؟/ همه آثار بازیگر سریال تاسیان