اقتصاد۲۴- پس از سه نرخی شدن ارز مقرر شد تا به هر فرد سالی یکبار تا مبلغ دو هزار دلار ارز فروخته شود تا شاید بدین ترتیب بتوان میزان تحمیل تقاضای بالا به بازار ارز را کنترل کرد و مانع دلال بازی شد، اما همین امر برای فرصت طلبان زمینه سوداگری در بازار ارز را از قبل هم مهیاتر کرد.
افرادی که سرمایه خرید دو هزار دلار را دارند هر روز به تناسب سرمایه خود اقدام به آوردن کارت ملی جدید با پرداخت ۳۰۰ هزار تومان میکنند و با فروش دو هزار دلار خریداری شده با سهمیه هر فرد در بازار آزاد ۲ میلیون تومان سود کسب میکنند.
محاسبه سرانگشتی سود حاصل از فعالیت در این بازار میگوید در طی هر ماه به غیر از جمعهها و تعطیلات رسمی ۲۶ روز کاری داریم. اگر هر دلال روزی یک کارت ملی جدید برای خرید ارز بیاورد، در ماه ۵۲ میلیون سود بدون دردسر کسب میکند و به تناسب تعداد کارت ملیها این سود میتواند در هر ماه به ۳ تا ۴ برابر افزایش پیدا کند.
برای اطلاع از روندفعالیت در این بازار خبرنگار توانا به عنوان خریدار به صرافیای در شمال شهر تهران مراجعه میکند که جزییات آن را در ادامه میخوانید.
ساعت حوالی ۹ صبح به صرافیای نزدیک تجریش میرسم، جمعیت به نسبت زیادی پشت در منتظر هستند تا در باز شده و بتوانند شماره دریافت کنند. قاعده شماره دهی طبق لیستی است که از ۶ صبح اسامی در آن نوشته شده است.
صرافی فقط به ۲۵ نفر ارز با کارت ملی میدهد بنابراین برای رسیدن شماره به شما لازم است جزو نفرات اول در لیست ثبت نامیها باشید، ولی معمولا شمارههای اول به مسافر دلالان میرسد. از شنیدن نام مسافر تعجب نکنید، این لقب نفراتی است که امتیاز خرید دلار با کارت ملی خود را در ازای دریافت ۳۰۰ هزار تومان به دلال داده اند.
مسافران کارت بانکی و کارت ملی خود را در اختیار دلال قرار داده و تا زمانی که نوبت شان بشود در صف منتظر میمانند. با خوانده شدن شمارهها به همراه دلال وارد صرافی شده و خرید را انجام داده و پس از تحویل دلارها پول خود را از دلال دریافت میکنند.
خانم صولتی که به همراه خواهر و خواهر شوهر خود در این بازار فعالیت میکند به خبرنگار توانا میگوید: هر روز با ون مسافران خود را به صرافی میاورد و تا قبل از ساعت ۱۲ هم کارش تمام شده و به منزل برمی گردد.
وی میگوید: الزاما با یک صرافی کار نمیکنم. معمولا صرافیهای خلوت را شناسایی میکنیم و بعد مسافران را به آنجا میبریم. البته تغییر صرافی هر چند سال یکبار صورت میگیرد. وی ادامه میدهد: در این بازار سود خوبی به دست میاید، اما باید مراقب کلاهبرداران بود.
صولتی میگوید: سال گذشته صرافی که در بازار ارز آنها را خریداری میکرد مبلغ ۲۳ میلیارد تومان از او و شرکایش کلاهبرداری کرده و اکنون در زندان است.
بیشتر بخوانید: افت دلار در مرز ۳۳
شهرام از دیگر دلالان این بازار به خبرنگار توانا میگوید: من با سرمایه یک بازاری وارد این بازار شدم. وی میافزاید: توسط یکی از بستگانم به سرمایه گذاری در بازار معرفی شدم و در ازای چک و سفته پول دریافت کردم. سود دو میلیون تومانی روزانه حاصل از خرید ارز توسط هر مسافر ۶۰ به ۴۰ تقسیم میکنیم. هر چند تمام سود برای من نیست، اما با این حال در برخی ماهها درآمدم به ۱۲۰ میلیون تومان هم رسیده است.
بازار عجیب و جالبی است؛ یک طرف این بازار افرادی هستند که در ازای کارت ملی خود حداکثر ۳۰۰ هزار تومان سود میکنند و طرف دیگر کسانی هستند که با شناسایی افراد نیازمند روزانه حداقل ۲ میلیون تومان سود کسب میکنند.
خرید دلار با کارت ملی یکی از شگردهایی است که سالانه افزاد سرمایه گذار و یا کارت ملی جمع کنها به واسطه آن میتوانند درآمدهای مناسبی را کسب کنند، اما طبق نظر مجیدرضا حریری که کارشناس تجارت خارجی و رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین است این امر دیگر نمیتواند مانند سابق موجب برهم ریختن نظم بازار شود.
مجیدرضا حریری در گفتگو با خبرنگار توانا میگوید: تا قبل از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و عدم عرضه دلارهای صادراتی در بازار توافقی چنین شگردی میتوانست عامل برهم خوردن نظم بازار دلار و در نهایت تنظیم سایر بازارها شود.
وی میافزاید: دولت سیزدهم تمام تلاش خود را کرد تا قیمت ارز را به هر شکلی کنترل کنند به همین دلیل دیگر بین قیمت ارز در بازار توافقی، نیمایی و آزاد تفاوت قابل ملاحظهای وجود ندارد بنابراین نوسان گیری از بازار ارز نیز از میان رفته ا ست.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید: در حال حاضر تفاوت قیمت میان ارز در بازارآزاد و قیمت ارز تقاوتی نهایتا ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان است بنابراین خرید ارز با کارت ملی و فروش آن دربازار آزاد موجب میشود افراد سرمایه گذار و یا کارت جمع کنها در این بازار درآمدی بیشتر از حد متعارف دریافتی حداقل بگیران و طبقات متوسط داشته باشند، اما در نهایت عدد به دست آمده چندان چشمگیر نیست و به تنظیم بازار نیز آسیب نمیرساند.
این کارشناس تجارت خارجی تصریح میکند: دولت به منظور کنترل قیمتها تلاش کرد تا نرخ دلار برای جلوگیری از ایجاد نوسان در سایر بازار چندان تغییری نداشته باشد و در این حیطه نیز موفق بوده است. از نشانههای موفقیت دولت در کنترل نرخ دلار این است که در حال حاضر نرخ دلار در کالاها و طلا ۴۰ هزار تومان است، ولی این عدد در بازارآزد ارز ۳۲ تا ۳۳ هزار تومان.
منبع: توانا نیوز