تاریخ انتشار: ۱۰:۱۸ - ۰۲ دی ۱۴۰۱
تائید حضور چینی‌ها در سدسازی توسط محمد درویش، فعال محیط زیست

جزئیاتی جدید از قرارداد سد چمشیر با چینی‌ها

در این پروژه نیز به نظر می‌رسد اگر حتی ایران از چین شکایت کند راه به جایی نخواهد برد و حتی خودش محکوم خواهد شد! در حقیقت این قرار داد، یک قرار داد یک طرفه است که اگر به قیمت دلار امروز بخواهیم حساب کنیم شاید برای کشور بیش از ۲ میلیارد دلار آب خورده باشد!

سد چمشیر

اقتصاد۲۴- روز شنبه، ۲۶ آذرماه «میثم فاضلی»، مدیر امور مطالعات چمشیر در گفتگو با «فراز» سخن از نقش پشت پرده چینی‌ها در ساخت سد چمشیر به میان آورد. سدی که طی هفته‌های اخیر به یکی از موضوعات نگران کننده زیست محیطی کشور تبدیل شده. کارشناسان بسیاری در این هفته‌ها درباره عواقب ناگوار آبگیری این سد برای محیط زیست، هشدار داده‌اند.
میثم فاضلی، مدیر امور مطالعات سد چمشیر در گفت و گوی خود با فراز از وجود ۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در چین خبر داده و گفته بود که در توافق میان دو طرف، ساخت سد چمشیر به عنوان یکی از محل‌های هزینه کرد و تسویه این پول تعیین شده بود.

فاضلی گفته بود: «در پروژه چمشیر، ۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در چین وجود داشت که دولت چین به ایران باز نمی‌گرداند. در نهایت برای زنده شدن این پول توافق شد که چین از این پول به ایران وام دهد. یعنی از پول خودمان به خودمان! پولی که در چمشیر از بخشی از آن استفاده شد به شرط آن‌که در این زمینه چین نیز یک طرف از پروژه باشد. به این ترتیب برای تامین مالی سد چمشیر از محل همین ۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده در کشور چین یک فاینانس مالی باز و فضایی فراهم شد که بتوانیم از این پول بلوکه شده برای ساخت سد استفاده کنیم. درواقع در سد چمشیر کارفرما وزارت نیرو است، و پیمانکار ترکیب از ایران و چین!»

اقساط سر رسید چینی‌ها فرا رسید

حالا دیگر افراد مطلع در موضوع سد چمشیر هم اصل ماجرای پول‌های بلوکه شده ایران در چین و ارتباط آن با ساخت سد چمشیر را تائید کرده‌اند. از جمله محمد درویش، فعال محیط زیست در تائید همین خبر به روزنامه «آرمان امروز» گفته است: «همانطور که می‌دانید منابع مالی این طرح از طریق ۳۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران در چین تامین شده است. در واقع چینی‌ها طبق یک قرارداد فایناس قبول کرده‌اند تا وامی ۲۳۰ میلیون یورویی را با سود ۱۸ درصد به ایران برای ساخت سد چمشیر بپردازند. حالا هم کاری ندارند که این سد کی به بهره‌برداری می‌رسد، اما موضوع مهم این است که گویا سررسید اقساط این وام از دیماه امسال است.»
او در این رابطه توضیح داده است: «ایران باید از دیماه امسال اولین قسط وامی که گرفته را پرداخت کند! برای همین هم هست که اصرار دارد این سد از دیماه به بهره برداری برسد!»

قرارداد بازنده با چینی‌ها

 وی با ذکر اینکه به نظر می‌رسد در ساخت این سد سازمان محیط زیست به وظایف قانونی خودش عمل نکرده است ادامه می‌دهد: «از سویی قرار داد بین ایران و چین در مورد این سد به گونه‌ای است که چین فقط متعهد است که نکات فنی و ایمنی را در مورد آن رعایت کند. مثلا این سد باید تا زلزله ۸ ریشتری مقاومت داشته باشد یا یک برگشت مالی ۱۰ ساله داشته باشد. ولی اینکه سد چمشیر چقدر می‌تواند تاب آوری کشور را بالا ببرد یا به بهبود آب شرب و کشاورزی کشور کند، موضوعاتی است که چینی‌ها در مورد آن‌ها می‌گویند ما هیج تعهدی در این زمینه نداشته‌ایم!»
وی تصریح می‌کند: «در واقع قرار داد این سد مانند قرارداد مربیان فوتبال خارجی است که بعد از مدتی از ما شکایت می‌کنند و تازه پول‌های هنگفتی هم از ما می‌گیرند! در این پروژه نیز به نظر می‌رسد اگر حتی ایران از چین شکایت کند راه به جایی نخواهد برد و حتی خودش محکوم خواهد شد! در حقیقت این قرار داد، یک قرار داد یک طرفه است که اگر به قیمت دلار امروز بخواهیم حساب کنیم شاید برای کشور بیش از ۲ میلیارد دلار آب خورده باشد! برای همین مسئولان تمام تلاش خود را به کار می‌برند تا قبل از اینکه فعالان محیط زیستی جلوی آن‌ها را بگیرند و پرونده سد بالا بگیرد آن را آبگیری کنند. بدین ترتیب و برخلاف انتقاد‌های مطرح شده، به نظر نم‌یرسد روند آبگیری سد چمشیر متوقف شود، چرا که براساس یک اصل تاریخی، با توجه به مشکلات اقتصادی عدیده کشور بعید است که دولت، محیط زیست را بر حجم بالای تعهدات پرداختی ارجحیت دهد!»

نهاد‌های رسمی کی اعلام نظر می‌کنند؟

این‌ها در حالی است که هنوز نهاد‌های رسمی درباره نقش چینی‌ها در سد چمشیر و ماجرای بحث برانگیز تامین مالی ساخت این پروژه اظهارنظری نکرده‌اند. در این میان تنها سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس به «آرمان امروز» گفته که «ما هنوز در بررسی‌هایی که انجام داده‌ایم به هیچ ردپایی از فشار‌های طرف چینی این قرارداد نرسیده‌ایم.» با این توصیف باید منتظر بود و دید که در رزو‌های آتی و در میان موج انتقاداتی که نسبت به موارد مختلف مربوط به سد چمشیر مطرح شده، موضوع نقش چینی‌ها در ساخت آن و همینطور ماجرای طلب ۳۰ میلیارد دلاری ایران از چین چگونه شفاف‌سازی خواهد شد.

 

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز /جدول

قیمت پلی استیشن و ایکس باکس امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ + جدول

خیال‌های شوم باکو و ترکیه؛ نقشه مخوف این دو همسایه علیه ایران

عدم افزایش حقوق کارگران ، استراتژی دولت سیزدهم است/ این افتخار نیست مردم را فقیرتر کنیم تا نشان دهیم در کاهش تورم موفق شده‌ایم

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ + جدول

فیلم/ فرار بیش از یکصد هزار ارمنی ساکن قره‌باغ

فیلم/ به جای تجمع به روناک یونسی کمک مالی کنید!

فیلم / جمیله علم الهدی: همسر رهبری بانوی اول هستند

فیلم/ آخرین گل زنده‌یاد هادی نوروزی با لباس پرسپولیس

کاهش ۵۰ میلیونی قیمت این خودرو در روز‌های گذشته

پیش‌‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۹ مهر ۱۴۰۲

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ سکانسی غم‌انگیز از مرحوم فردوس کاویانی و حسین پناهی

آگهی فروش آپارتمان به بهانه مهاجرت

فیلم/ ویدیویی دیده نشده از عروسی مرگبار در عراق

پیام رهبر انقلاب درپی درگذشت شیخ محمدرضا رضوان‌طلب

تیم فوتبال امید ایران‌ به نیمه نهایی هم نرسید

جزئیات تازه از واردات خودروی دست دوم

فیلم/ چمن ورزشگاه آزادی وصله پینه شد!

فردوس کاویانی درگذشت

کشف جدید دانشمندان: قرص جایگزین ورزش‌های سنگین و مفید شد

فیلم/ دکتر عقاب بازداشت شد

شرایط فروش بلیت دیدار پرسپولیس مقابل الدحیل

فیلم/ وزیر صمت: من وزیر التماسم و هیچ اختیاری ندارم!

عکس/ استایل جذاب بازیگر زخم‌کاری در جشن حافظ

جزئیات تازه از پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی

جوان‌ترین و سالمندترین استان‌های ایران کدامند؟

اطلاعیه جدید درباره تعلیق محسن برهانی از دانشگاه تهران

تردد موتور سیکلت‌ها در آزادراه تهران - شمال ممنوع شد

عکس/ تصویری از فرزندان رهبر انقلاب و حدادعادل

فیلم/ تاج پاسخگوی خبرنگاران نشد

پلتفرم فضولی در زندگی خصوصی مردم

حقوق‌های نجومی قانونی می‌شود؟

عکس‌/ واکنش نیمار به وضعیت چمن ورزشگاه آزادی

پیش بینی بورس فردا ۱۰ مهر ۱۴۰۲

افزایش آلودگی هوا باعث بروز این بیماری می شود

چرا به فصل پاییز علاقه داریم؟

هر آنچه باید درباره اعتماد به نفس بدانید

فیلم/ رونمایی مارک زاکربرگ از عینک هوشمند ری بن متا

دستگیری دزد بدشانسی که موقع دزدی خوابش برد!