تاریخ انتشار: ۱۷:۵۶ - ۱۸ دی ۱۴۰۱

رئیس اتاق ایران: نرخ ارز سیاسی شده است

رئیس اتاق ایران با بیان اینکه سیاست های ارزی در ایران موضوع سیاسی شده است، گفت: آثار جهش های بازار ارز در معیشت خانوارها و هزینه تولید مشاهده خواهد شد.

رئیس اتاق ایران

اقتصاد۲۴-غلامحسین شافعی امروز در نشست هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: ماهیت برنامه‌های میان‌مدت در ایران، توزیع رانت نفت و گاز بوده و درنتیجه، نه‌تنها توسعه به معنای دقیق کلمه محقق نشده است، بلکه در هفت دهه پر از تجربه، برنامه‌ریزی مسائل کشور از چالش‌های سطح توسعه به حاشیه تهیه آب و برف و غذا تقلیل یافته است.

رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره عدم موفقیت در تحقق اهداف برنامه‌های توسعه، به بررسی‌های مشترک مرکز پژوهش‌های اتاق ایران و اتاق مشهد اشاره کرد و افزود: یکی از مسائل مهم، شرایط اولیه حاکم بر کشور، تحولات جهانی و پیش‌بینی‌ها از آینده است که تاکنون مغفول مانده است. اقتصاد ایران در آستانه برنامه هفتم، با قیود و شوک‌های بیرونی و چالش‌های درونی مواجه است که وضعیت را در برنامه هفتم توسعه ویژه ساخته است. توصیه اول به دولت این است که با صراحت و دقت، شرایط را تحلیل کند و با مردم در میان بگذارد.

وی یکی از موضوعاتی که در تدوین برنامه هفتم باید به آن توجه شود را تحولات اقتصاد بین‌الملل و به‌ویژه تجارت بین‌الملل عنوان کرد و گفت: از یک‌سو بخش مهمی از راه‌های عادی تعامل اقتصادی ایران با اقتصاد جهانی محدود شده و از سوی دیگر، هرگونه تحول مهم و چشمگیر در اقتصاد کشورها ازجمله ایران به تحولات کلان بین‌المللی پیوند خورده است.

ایران در حال حذف شدن از زنجیره ارزش جهانی

شافعی با بیان اینکه در دیپلماسی اقتصادی ایران، شرق یا غرب نمی‌توانند جایگزین یکدیگر شوند، تصریح کرد: بازارهای صادراتی ایران در آسیا و در جهان شرق قرار گرفته‌اند درحالی‌که زیرساخت‌های مبادله با این بازارها شامل زیرساخت‌های بیمه و حمل‌ونقل عمدتاً متأثر از سایر کشورها و سیاست‌های آنها عمل می‌کنند. بنابراین ایران برای حل‌وفصل این معضل اساسی به تداوم دیپلماسی اقتصادی بیندیشد و این مسئله را در تدوین برنامه هفتم توسعه نیز لحاظ کند.

بر خلاف تصور برخی، کشوری که اقتصادش با اقتصاد بین الملل پیوندهای عمیق نداشته باشد، امنیت او به مخاطره خواهد افتاد چون بود و نبودنش حداقل به لحاظ اقتصادی برای دیگران فرقی نمی‌کند.

رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: اخیراً یک طرح تحقیقاتی مهم در اتاق ایران اجرا شد و طی آن جداول داده و ستانده‌های ایران در داده و ستانده‌های جهانی که ۷۰ کشور را در برمیگیرد ادغام شد و مشخص شد که این ۷۰ کشور ۹۰ درصد تولید دنیا را انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: یکی از نتایج تأسف بار این مطالعات نشان داد که اقتصاد ایران از زنجیره ارزش جهانی در حال حذف شدن، است و این موضوع خطر بسیار بزرگی است. برنامه هفتم توسعه باید به دنبال بازسازی نقش ایران در زنجیره‌های ارزش جهانی باشد.

شافعی تصریح کرد: پیشنهاد می‌کنیم که اتاق ایران برای تدوین یک برنامه توسعه گرا بدور از رانت گروهی از ذی نفعان، ارائه می‌کند، یک نهاد فراقوه ای برای برنامه ریزی و اجرای نهادی که از نوسانات کوتاه مدت و جابه جایی دولت‌ها و مجالس کشور جدا باشد و قادر به اتخاذ تصمیم‌های بلندمدت شود.

وی گفت: در حال حاضر متأسفانه تهیه و تصویب برنامه به عنوان هدف محسوب می‌شود و پس از تصویب قانون برنامه و ابلاغ آن، فرایند خاتمه می‌یابد و دستگاه‌های اجرایی اقدامات روزمره خود را در پوشش و به اسم برنامه همچنان ادامه می‌دهند. هفته گذشته گزارشی در خصوص برنامه به مسئولان ارسال کردیم که امیدواریم به ان توجه شود.

رئیس اتاق بازرگانی ایران به نوسانات نرخ ارز نیز اشاره کرد و افزود: موضوعی مانند سیاست‌های ارزی و به طور خاص نرخ ارز تبدیل به موضوع سیاسی شده است، راه‌حل های علمی درباره آن اصلاً به کار گرفته نمی‌شود.

وی اضافه کرد: با توجه به ساخت اقتصاد ایران، وابسته بودن بودجه دولت، سهم بالای نهاده‌های وارداتی در تولید کشاورزی و غیره نرخ ارز یک متغیر کلیدی و اثرگذار بر تمام ارکان اقتصادی ایران است.

شافعی افزود: کسری بودجه دولت، نرخ تورم بودجه ۱۴۰۱، نا اطمینانی‌های ناشی از تنش‌های بین المللی و عدم افق روشن از توافق هسته‌ای و اختلال در بعضی مسیرهای تأمین ارز منجر به ایجاد انتظارات تورمی در جامعه و هجوم به بازار دارایی‌ها به ویژه بازار ارز شده است.

رئیس پارلمان بخش خصوصی تاکید کرد: آثار چنین جهش‌های بالایی در معیشت خانوارها و هزینه تولید مشاهده خواهد شد.

وی به شامخ آذرماه نیز اشاره کرد و گفت: شاخص مدیران خرید در بخش صنعت، شرکت‌ها با کمبود شدید مواد اولیه مواجه بوده‌اند و با دلیل افزایش نرخ ارز تهیه مواد اولیه برای تولیدکنندگان بسیار سخت شده است.

شافعی ادامه داد: از سویی دیگر افزایش نرخ ارز باعث شده تا تصمیم گیری برای بنگاه‌ها در خرید مواد اولیه و فروش محصولات بسیار سخت باشد و برنامه ریزی و پیش بینی حتی در کوتاه مدت امکانپذیر نیست.

وی اضافه کرد: به ویژه که به دلیل پایین بودن قدرت خرید مشتریان، در حال حاضر امکان افزایش قیمت‌ها متناسب با هزینه‌ها وجود ندارد.

شافعی افزود: همچنین فعالان اقتصادی اذعان داشتند که در دوره‌های آتی امکان جایگزین کردن محصولات با قیمت‌های فعلی اصلاً وجود ندارد.

رئیس اتاق بازرگانی ایران به بازار ارز اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات اساسی که دولت برای حل و فصل وضعیت ارز باید در تدوین بودجه ۱۴۰۲ لحاظ کند، تثبیت ورود ارز حاصل از فروش نفت به اقتصاد است؛ با توجه به اینکه درآمدهای نفتی به دو متغیر توانایی فروش نفت در بازارهای جهانی و قیمت آن بستگی دارد و با توجه به مشکلاتی که در فروش نفت و دریافت ارزهای حاصله و نوسانات قیمتی شاهد هستیم، تثبیت رانت نفت در بودجه‌های سنواتی مانع در نظر گرفتن درآمدهای غیرواقعی در بودجه و متعاقباً جهش‌های نرخ ارزی شود.

وی اضافه کرد: نهایتاً اقدام دیگری که باید به آن توجه شود، عمق بخشی به بازار ارز و افزایش عرضه ارز است. این عمق بخشی باید به گونه‌ای باشد که انگیزه صادرکنندگان به ورود ارز به کشور افزایش یابد.

شافعی تصریح کرد: متأسفانه شاهد اقدامات جدیدی هستیم که خاطرات سال‌های ۹۷ و ۹۸ را ممکن است تکرار کند و ضربه شدیدی به صادرات خرد کشور وارد کن و رقم ۶ تا ۷ میلیارد دلار را تحت تأثیر قرار دهد و مسائل و مشکلت ارزی را دوچندان کند. در این رابطه نیز اتاق راه حل های مناسب را تدوین و ارائه خواهد کرد و امیدواریم در این شرایط حساس به نظرات بخش خصوصی توجه شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ برنج شستن زنان کرد ۱۲۰ سال پیش در رودخانه طاق بستان

سخنان سرلشکر باقری که سوپرانقلابی‌ها را عصبانی کرد + فیلم

اینفوگرافی/ سیدعلی مدنی‌زاده کیست؟

عکس/ ساعت پسر سلطان عمان چقدر قیمت دارد؟

عکس/ چهره جذاب سلنا گومز در ۱۷ سالگی میان دانش آموزان

عکس/ یکی از رسومات عروسی در منجیل گیلان ۷۴ سال پیش با آینه و شمعدان

بهشت زهرا در وضعیت بحرانی قرار دارد؟

واکنش ایلان ماسک به ادعای جنجالی نیویورک تایمز

عکس/ آیا بایدن واقعا ربات است؟

عضو کمیسیون امنیت ملی از احتمال توافق موقت گفت

فیلم/ مقایسه باغ معجزه دبی در مقابل بهشت فومن

نکته‌های گزارش تازه آژانس اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران

پیشنهاد پذیرش حق غنی‌سازی ایران در مقابل توقف غنی‌سازی؛ جزئیات پیشنهاد‌های آمریکا به ایران به روایت آکسیون

عکس/ کافه گردی مرجانه گلچین با شال رنگارنگ و عینک چند میلیونی

عکس/ تیپ خاص و بهاری روژان سریال نون خ با گردنبند عجیب

مدنی زاده به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد معرفی شد

دلیل جدایی ایلان ماسک از دولت ترامپ

فیلم/ روایت دوربین پلیس از لحظه تصادف فرزند نیکزاد چیست؟

عکس/ دیدار عبدالرضا پهلوی با پادشاه مصر ۸۴ سال پیش در قاهره

سرنوشت ایرانی بازداشت شده در فرانسه چه شد؟

عکس/ چهره متفاوت رهبری با لباس نظامی ۴۴ سال پیش در کنار بنی‌صدر

ادعای عجیب ترامپ درباره اعدام و ربات بودن بایدن

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ شکل و شمایل زنان ناصرالدین شاه ۱۵۰ سال پیش با لباس یک شکل

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

درخواست غیرمنتظره کشورهای عربی از ترامپ درباره ایران

عکس شگفت‌انگیز از زمین بسکتبال با طرح و نقش فرش ایرانی

رشد ۴۴ درصدی تکمیل واحد‌های حمایتی مسکن

مذاکرات قیمت دلار را حبس کرد

ماجرای بازداشت سه دوومیدانی کار ایرانی چه بود؟

عکس/ زیبایی چشم نواز طلوع خورشید در سواحل مختلف خلیج فارس

جوابیه استقلال به بیانیه تند ملوانی‌ها

مدافع پرسپولیس به تراکتور می‌رود؟

گزارش بورس امروز یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۴

چالش دولت و مجلس؛ انتخاب وزیر اقتصاد بعد از پایان مهلت قانونی / دولت چه زمانی وزیر اقتصاد را معرفی خواهد کرد؟

قیمت خانه در منطقه ۱۳ تهران از نیروی هوایی تا پیروزی + جدول

نرخ جدید سوخت قیمت کالا‌ها را ۶۶ درصد بالا می‌برد!

برنامه دولت برای کاهش ریسک مالی معدن چیست؟

زاکربرگ ایرانی، دوباره آنلاین شد

بررسی اقتصاد پلتفرم‌های پخش فیلم به بهانه توقیف سریال پرهزینه سووشون/ چرنوبیل اقتصادی، نماوا و هزارتوی سود و زیان!

فیلم/ تصادف مرگبار در اتوبان تهران-کرج

قیمت سکه به مرز حساس رسید

اعلام قیمت قطعی سه محصول جدید تویوتا ویژه جانبازان

حرکت الاکلنگی قیمت دلار و سکه در بازار

تردید در خرید طلا با نوسان قیمت طلای جهانی

خبر مهم از قیمت‌گذاری بنزین سوپر + سند

جزئیات جدید از پرداخت هزینه‌های درمان بازنشستگان

گول دلال‌های کف بازار دلار را نخورید

فیلم/ واکنش چمران به بحران قبر در تهران

آیا قیمت دلار با توافق کاهش می یابد؟