تاریخ انتشار: ۱۵:۴۸ - ۲۰ دی ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲ نظر

آقای جلیلی! برجام، خسارت محض بود یا بی‌برجامی؟

مصطفی داننده نوشت: در زمان برجام مردم نمی‌خریدند، چون منتظر ارزان شدن بودن و در دوران بی‌برجام، مردم می‌خرند تا گران نشود.

تعهدات برجام

اقتصاد۲۴- در نقد سخنان سعید جلیلی در مورد فصل هفتم شورای امنیت سازمان ملل و برجام، حرف زیاد، محکم و متقن زده شده است و دیگر نیازی نیست در این نوشتار به آن بپردازیم.

دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی، اما «برجام را خسارت محض» نامیده است که قصد دارم در این یادداشت با بررسی چند آمار جزئی به آن بپردازم.

حسن روحانی با شعار مذاکره و رسیدن به توافق هسته‌ای نظر مثبت مردم را به خود جلب کرد. بسیاری از رای دهندگان به این دلیل به روحانی رای دادند که نقطه مقابل سعید جلیلی بود.

رئیس جمهور روحانی، دولت را از محمود احمدی نژاد در شهریور ۹۲ تحویل گرفت. تورم نقطه به نقطه ۳۸ و تورم سالانه ۳۷.۲ بود. در همان سال اول و با شعار مذاکره، اقدام عملی و انتصاب محمد جواد ظریف دیپلمات خوش‌نام ایرانی به عنوان مذاکره کننده هسته‌ای به جای سعید جلیلی، تورم سیر نزولی به خود گرفت و بعد از مدت‌ها دلار رنگ ثبات را به خود دید.


بیشتر بخوانید: پاندول برجام؛ وضعیت چانه‌زنی‌های دیپلماتیک در برنامه جامع اقدام مشترک


در پایان عمر اول دولت روحانی برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی، مردم شاهد تورم تک رقمی بودند. نرخ تورم ۶.۹ درصدی به ثبت رسیده در سال ۹۵ پایین‌ترین نرخ تورم میانگین در سال‌های پس از انقلاب است. در این زمان نرخ رشد منفی دولت دهم، مثبت شد و حتی در بازه‌ای به ۱۲ درصد هم رسید. اگرچه حاصل دوپینگ نفتی بود.

این آما در دولت روحانی زمانی خراب و اقتصاد ایران دچار طوفان‌های سهمگین شد که سکان برجام با امضای ترامپ از دستان روحانی خارج شد. حالا اجازه بدهید آمار بعد از برجام را تا همین آذرماه نسبت به آخرین روز‌های دولت حس روحانی مقایسه کنیم. در همین یک سال و اندی قیمت دلار از محدوده ۲۸ هزار تومان به ۴۰ هزار تومان و حتی بالاتر از آن رسید.

تورم از ۴۳.۷ به ۴۸/۵ رسیده است. تورم سالانه هم در پله ۴۵ مانده است. این آمار نشان می‌دهد که اقتصاد ایران بدون برجام هیچ رشدی نداشته و هیچ تغییری در زندگی مردم ایجاد نشده است و چه بسا برخی از زندگی‌ها با سختی‌های بیشتری روبرو شده است.

حالا باید از سعید جلیلی پرسید که برجام خسارت محض است یا بی‌برجامی؟ در زمان برجام مردم نمی‌خریدند، چون منتظر ارزان شدن بودن و در دوران بی‌برجام مردم می‌خرند تا گران نشود. وضعیت اقتصاد کشور نشان داده است که بدون برجام، چرخ کشور لنگ می‌زند و حتی در برخی مواقع حرکت نمی‌کند.

وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در راستای سخنان سعید جلیلی گفته است: «یک جریانی است که می‌خواهد اثبات کند که شما غیر از اینکه مسایل خارجی خود را حل کنید نمی‌توانید اقتصاد ایران را اداره کنید!»

آقای وزیر و جناب دولت در سایه باید به این نکته توجه کنند که روزگار، روزگار آمار و داده است. دوران برجام متعلق به عهد عتیق نیست و مردم به خوبی به یاد دارند که ثبات در آن زمان چگونه بود و الان در چه وضعیتی است. اگر اقتصاد ایران به مسائل خارجی وابسته نبود که حداقل در این یک سال تکانی به خود می‌داد و وضعیت زندگی مردم بهتر می‌شد.

هنوز یادمان نرفته است که به بهانه زمستان سخت اروپا، همین دوستان با توصیه‌های غلط خود اجازه ندادند از پنجره باز شده به سمت احیای برجام استفاده کنیم و حالا زمستان در حال گذر است و اقتصاد ایران حسابی برفی شده است.

بسته تنگه هرمز، راهکار اقتصادی ایران افراد برای ایران است و این درحالی است که اقتصاد کشور با با بستن نه با گشودن در‌ها به سمت جهان رنگ آرامش به خود می‌بیند.

منبع: عصر ایران
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
0
0
سه‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱
واقعا وضع خرابه. بازم دوران روحانی با برجامش!
رضایی
0
0
چهارشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۲
برای این ... بی برجامی یعنی بهشت برای مردم عادی یعنی جهنم مطلق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ژست جالب بازیگر زیبای سریال مانکن با لبخند خاص

عکس/ رضاخان در حال بازدید از چشمه نفت کرمانشاه ۱۰۴ سال پیش با لباس نظامی

شرایط دریاچه ارومیه بحرانی می‌شود

واکنش شهرداری تهران به قطع درختان چیتگر و سرخه حصار

اظهارات جدید گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

عکس/ ورودی آرامگاه ناصرالدین شاه ۱۲۰ سال پیش در حرم حضرت عبدالعظیم

عکس/ تیپ اروپایی اشرف پهلوی ۷۲ سال پیش با پالتو پوست در سوئیس

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت آجیل و خشکبار امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس بامزه بازیگران تاسیان در کنسرت علیرضا قربانی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

جانشین علیرضا بیرانوند در تراکتور مشخص شد

ماجرای لو رفتن سوالات امتحانات نهایی ۱۴۰۴ چه بود؟

مزارع زنجان نگین سبز زمین

معامله ۹۶ کیلوگرم شمش نقره در بورس کالا

عکس/ ژست دوستانه امیر و سپیده تاسیان در پشت‌صحنه

عکس/ تیپ هالیوودی بازیگر زخم کاری کنار برج ایفل با دستکش توری

مدافع مازاد پرسپولیس در آستانه توافق با تراکتور

تمجید ویژه علی کریمی از سرمربی پرسپولیس

نقشه عجیب کیش ایر برای جیب مسافران عتبات عالیات

گزارش بورس امروز دوشنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۴

جدایی الکسی گندوز از پرسپولیس + عکس

عکس/ تیپ اجق وجق بنیامین بهادری با عینک خاص در جمع دوستانه

عکس/ شکل و شمایل دختران خدمتکار ۱۳۵ سال پیش در حرمسرای ناصرالدین شاه

عکس/ فرح دیبا ۵۴ سال پیش سوار بر موتور روبروی هتل شایان کیش

وضعیت دردناک احمدرضا عابدزاده در آمریکا + عکس

عکس/ پوشش متفاوت نجمه جودکی در کنار استخر

عکس/ استایل خاص آقای بازیگر در جشن تولدش با پیرسینگ

عکس/ ژست جذاب و هنری بازیگر سریال وحشی در آینه

اولین استاد زلزله‌شناسی ایران درگذشت

عکس/ تیپ ساحلی بازیگر پوست شیر در ویتنام با زیورآلات خاص

قیمت نجومی اجاره لپ تاپ به دانشجویان ایرانی

بیرانوند ۷۰ میلیارد تومان می‌گیرد ما ۲۰ میلیون تومان!

فیلم/ مشاهده پلنگ ایرانی در دره‌شهر ایلام

عکس/ گریم متفاوت و جذاب بهنوش طباطبایی در سووشون

اینفوگرافی/ حداقل حقوق برای حذف یارانه چقدر است؟

عکس/ آخرین پادشاه مصر و دخترش ۳۴ سال پیش در کنار اهرام ثلاثه

مهدی طارمی مشتری جدید پیدا کرد

فیلم/ ایده‌های مدنی‌زاده برای اصلاح اقتصاد ایران

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به گزارش جدید آژانس علیه ایران

فیلم/ تکرار حمله اوکراین به مقر هواپیما‌های بمب افکن روسیه

عکس/ تفریحات لاکچری امیرمحمد متقیان در کیش

خرید بزرگ استقلال مشخص شد

عکس/ ملاقات رضا قوچان‌نژاد با اصغر فرهادی

عکس/ ظاهر متفاوت شهید بابایی ۴۴ سال پیش در کنار همسر و فرزندش

افغانستانی‌ها فرش دستباف ایرانی را به نام خود سند زدند!

عکس/ دیدار عراقچی با رئیس‌جمهور مصر

فیلم/ قطعی برق در اجلاس اکو در تهران

افشای محتوای پیشنهاد آمریکا به ایران