اقتصاد۲۴ در پایان معاملات روز شنبه ۲۴ دی ۱۴۰۱، به واسطه جریان بهتر معاملاتی در سهام متوسط و کوچک بر خلاف شاخص کل بورس، شاخص کل هموزن گام در سوی مثبت دامنه گذاشت.
جریان دادوستدهای شنبه به گونهای پیش رفت که عرضهکنندگان از ابتدا پرقدرت ظاهر شدند. اخبار ضد و نقیض منتشرشده از سوی وزارت صمت در خصوص توقف یا عدم توقف عرضه خودرو در بورس کالا، فعالان بازار سرمایه را در ابهام نگه داشته است.
در میانه بازار خریداران به مرور توانستند قدرت خود را بازیابی کنند و به تعداد نمادهای سبز بازار افزوده شد. در پایان، نماگر اصلی تالار شیشهای با افت ۰.۵۱ درصدی که معادل ۸ هزار و ۳۶۶ واحد کاهش ارتفاع است، در سطح یک میلیون ۶۴۳ هزار و ۷۲۱ واحدی ایستاد.
شاخص هموزن، اما با سبقت از نماگر اصلی در حرکتی غیرهمسو موفق به ثبت رشد ۰.۱۴ درصدی شد. در روزی که حال عمومی سهام متوسط و کوچک بازار بهتر از نمادهای شاخصساز بود، نماگر هموزن بورس تهران هفته چهارم دی ماه را با قرار گرفتن در محدوده ۵۰۴ هزار و ۹۰۵ واحد آغاز کرد.
ارزش معاملات خرد (سهام + حق تقدمها) در پایان معاملات، در محدوده ۶ هزار و ۸۰۹ میلیارد تومانی قرار گرفت تا در کنار حجم معاملات ۱۴ میلیارد و ۷۹۰ میلیون برگه سهمی بازار، کاهش ۵۰ درصدی نسبت به سطح ارزش و حجم معاملات روز چهارشنبه را شاهد باشیم.
بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی هم حکایت از خروج سرمایه افراد حقیقی از بازار سهام دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه، خبر از خروج ۱۸۴ میلیارد تومان پول از بورس در روز شنبه میدهد.
نقشه بورس تهران شنبه با حضور ۳۸۲ نماد سبز و ۲۴۶ نماد منفی، نمایانگر تعادل نسبی میان قدرت خریداران و فروشندگان در بازار بود. ارزش دلاری بازار سرمایه ایران هم در پایان معاملات روز شنبه به سطح ۲۷۵ میلیارد دلاری کاهش یافت.
بیشتر بخوانید: یک عرضه اولیه در بازار سرمایه این هفته + جزئیات
امروز چند سیگنال برای سهامداران وجود دارد و پیش بینی بورس در روز جاری با شانس بیشتر خریداران برای کسب بازدهی بر سرمایه خود همراه است. البته با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه احتمال افزایش عرضه توسط حقوقیهای بازار سرمایه بالا خواهد بود که در این صورت ممکن است بر روند صعودی افزایش تقاضا اثر منفی بگذارد.
نرخ سود بین بانکی در هفته جاری ۲۱،۰۳ درصد اعلام گرفته شد. این نرخ نسبت به آنچه بانک مرکزی برای هفته قبلتر اعلام کرده بود با کاهش اندک یک صدم درصدی همراه شد.
به طور کلی با افزایش نرخ بهره بین بانکی، بانکها مجبور به افزایش نرخ سود سپرده خود هستند تا با جذب سپرده توانایی بازپرداخت نرخ بهره بین بانکی که به معنی نرخ سود استقراض بین بانکها به شمار میرود را بدست آورند.
در نتیجه، افزایش نرخ بهره بین بانکی با افزایش سود سپرده بانکی موجب هدایت نقدینگی به بازار پول خواهد شد.
نکته مهم در این بین این است که با نرخ موثر بازدهی ۳۰ درصدی موجود در بازار بدهی که اوراق منتشر شده از سوی دولت در حال حاضر آن را پوشش میدهند، افزایش اندک نرخ بهره بین بانکی دیگر تاثیری در هدایت موثر نقدینگی نخواهد داشت. بلکه جذب سرمایهها توسط بانکها در صورت سرمایهگذاری مولد، در بلندمدت موجب افزایش تولید و رونق بازار سرمایه نیز خواهد شد.
شرکت ایران خودرو به منظور پوشش تقاضای بازار، امروز دوشنبه ۲۶ دی ماه ۵ هزار دستگاه افزایش عرضه داد تا در مجموع ۱۰ هزار دستگاه دنا بر روی تابلوی معاملات برود. با تعطیلی غیرمنتظره بورس در روز گذشته، عرضه ۱۰ هزار دستگاه دنا در بورس کالا به امروز منتقل شد. به نظر میرسد افزایش تعداد عرضه از سوی ایرانخودرو پاسخی به گفته سخنگوی وزارت صمت مبنی بر اشباع بازار خودرو باشد.
تداوم عرضه خودرو در بورس کالا نگرانی سهامداران و اهالی بازار سرمایه در خصوص ابهام در روند عرضه خودرو در بورس کالا را رفع خواهد کرد. بدین ترتیب سیگنال مثبت قدرتمندی به کلیت بازار امروز داده خواهد شد.
روز چهارشنبه ۲۸ دی ماه، ۱۵ درصد از سهام شرکت سیمان اردستان به شیوه ثبت سفارش، جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد. حداکثر سهمیه هر کد حقیقی و حقوقی ۲۰۰ سهم و قیمت مبنا ۹۰۹ تومان خواهد بود. همچنین کف قیمت عرضه ۸۱۸ و سقف آن ۱۰۰۰ تومان است؛ بنابراین حداکثر نقدینگی لازم برای شرکت در این عرضه اولیه ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود.
ورود عرضه اولیه همواره موجب اعمال فشار فروشی بر بازار میشود که موقتی است. عرضههای اولیه از این دید نیز قابل بررسی است که به واسطه سود عموما تضمینی که اغلب شرکتها برای سهامداران به ارمغان میآورند، موجب افزایش اعتماد عمومی به بازار سرمایه خواهد شد.