تاریخ انتشار: ۱۵:۴۵ - ۰۴ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

مرتضی عقیلی کیست؟/ آثار بازیگر و کارگردان ایرانی را بشناسید

مرتضی عقیلی، بازیگر برجسته سینمای ایران، با کارنامه‌ای شامل بیش از صد فیلم سینمایی، همچنین در عرصه کارگردانی و تهیه‌کنندگی آثاری چون «گل‌های کاغذی»، «بی‌گناه»، «جای امن» و «فاصله» فعالیت داشته است. پس از وقوع انقلاب، او تنها در یک فیلم با نام «پنجمین سوار سرنوشت» به ایفای نقش پرداخت. با این حال، به دلیل محدودیت‌های اعمال‌شده و ممنوعیت فعالیت، ناچار به ترک کشور شد و زندگی خود را ابتدا در اسپانیا و سپس در آمریکا ادامه داد.

مرتضی عقیلی

اقتصاد۲۴- مرتضی عقیلی، بازیگر پیشکسوت سینمای ایران، که پس از ۴۳ سال دوری، سه سال پیش به میهن بازگشت. او بیان می‌کند که در خارج از کشور تلاش کرد در عرصه تئاتر فعالیت کند، اما این تجربه‌ها چندان موفقیت‌آمیز نبودند. عقیلی به افسردگی دچار شده بود و بیشتر اوقات خود را در خانه سپری می‌کرد، به گونه‌ای که روزهایش اغلب با گریه همراه بود.

او شب گذشته در جشن حافظ برای برای یک عمر فعالیت هنری تندیس این جشن را از دست شهاب حسینی دریافت کرد.

مرتضی عقیلی کیست؟

مرتضی عقیلی، زاده سال ۱۳۲۳ در تهران، فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۴۱ آغاز کرد. او نخستین تجربه‌های بازیگری‌اش را در نمایش‌های گروه تئاتر شاهین سرکیسیان به دست آورد و از همان ابتدا استعداد و علاقه‌اش به هنر‌های نمایشی را نشان داد.

زندگی‌نامه و فعالیت‌های هنری مرتضی عقیلی

مرتضی عقیلی، بازیگر و کارگردان برجسته ایرانی، در سال ۱۳۲۳ در تهران چشم به جهان گشود. علاقه او به بازیگری از کودکی آغاز شد؛ زمانی که در تعزیه دو طفلان مسلم نقش‌آفرینی می‌کرد. عموی او که تعزیه‌خوان بود، تأثیر بسزایی در شکل‌گیری این علاقه داشت. در سال‌های نوجوانی، با حمایت بیژن و بهمن مفید، هم‌محلی‌هایش در خیابان شهباز (۱۷ شهریور فعلی)، به گروه‌های نمایشی آماتور پیوست و سپس در دهه ۱۳۴۰ به گروه تئاتر شاهین سرکیسیان راه یافت و بازیگری حرفه‌ای را آغاز کرد.

مرتضی عقیلی بازیگر و کارگردان ایرانی کیست؟

ورود مرتضی عقیلی به سینما و اوج‌گیری در دهه ۱۳۵۰

عقیلی نخستین تجربه حرفه‌ای خود در سینما را در سال ۱۳۵۰ با فیلم کاکو به کارگردانی شاپور قریب انجام داد. با این حال، او اشاره می‌کند که پیش از آن در فیلم عروس بیانکا ساخته همین کارگردان در سال ۱۳۴۹، نقشی کوتاه ایفا کرده بود. بازی نه‌چندان موفق او در این فیلم باعث انتقاد تهیه‌کننده، مهدی میثاقیه، شد؛ اما این انتقاد انگیزه‌ای برای عقیلی شد تا چنان پیشرفتی کند که سال‌ها بعد، احترام ویژه همان تهیه‌کننده را به خود جلب کرد.

در طول کمتر از یک دهه، عقیلی در بیش از ۶۰ فیلم سینمایی به ایفای نقش پرداخت و چهار فیلم را نیز کارگردانی کرد. از جمله آثار ماندگار او، شخصیت «قاسم» در فیلم زیر پوست شب و «اسی» در فیلم تپلی (۱۳۵۱) است. او در این سال‌ها به یکی از نماد‌های سینمای عامه‌پسند، معروف به فیلمفارسی، تبدیل شد و به اوج محبوبیت رسید.

تغییر مسیر مرتضی عقیلی پس از انقلاب

وقوع انقلاب ۱۳۵۷ تأثیر بزرگی بر زندگی و حرفه عقیلی گذاشت. آخرین فیلم او در ایران، پنجمین سوار سرنوشت به کارگردانی سعید مطلبی در سال ۱۳۵۹ بود. پس از آن، او دیگر نتوانست به فعالیت در سینما ادامه دهد و به تئاتر روی آورد. با این حال، پس از مدتی فعالیت او در تئاتر نیز ممنوع شد و او ناچار به مهاجرت شد. ابتدا به اسپانیا و سپس به لس‌آنجلس رفت و زندگی خود را در آنجا ادامه داد.

ازدواج مرتضی عقیلی

مرتضی عقیلی در دوران جوانی ازدواج کرده و صاحب سه فرزند به نام‌های فرزاد، رضا و پیام است. خانواده او بخشی از زندگی شخصی و پشتوانه عاطفی این بازیگر باسابقه را تشکیل می‌دهند.


بیشتر بخوانید:  امین‌الله رشیدی کیست؟/ مردی در میانه موسیقی سنتی و نوگرا


پیام عقیلی، فرزند بزرگ مرتضی عقیلی، در تاریخ دهم مردادماه ۱۳۹۸ در ۴۲ سالگی چشم از جهان فروبست. دلیل فوت وی ایست قلبی اعلام شد. پیام عقیلی ساکن ایران بود. این فقدان تأثیر عمیقی بر زندگی مرتضی عقیلی گذاشت و یکی از رویداد‌های تلخ زندگی این بازیگر پیشکسوت به شمار می‌رود.

مرتضی عقیلی بازیگر و کارگردان ایرانی کیست؟

فعالیت در خارج از کشور

در سال‌های دور از وطن، عقیلی نمایشنامه میرزا فتح‌الله در هالیوود را نوشت و نزدیک به ۱۷ سال این اثر را در اروپا و آمریکای شمالی اجرا کرد. او همچنین در برنامه‌های طنز و شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران حضور داشت.

بازگشت مرتضی عقیلی به میهن

عقیلی در دهه ۱۳۹۰ به ترکیه رفت تا با یک شبکه تلویزیونی فارسی‌زبان همکاری کند و در سریال طنز شهر قشنگ به کارگردانی مهدی مظلومی بازی کرد. اما این همکاری کوتاه‌مدت بود و او سرانجام در سال ۱۳۹۸ به ایران بازگشت. بازگشت او نخستین بار توسط پرویز پرستویی اعلام شد. این اتفاق مصادف با درگذشت پسرش در تابستان همان سال بود.

مرتضی عقیلی بازیگر و کارگردان ایرانی کیست؟

تجربه مهاجرت مرتضی عقیلی

مرتضی عقیلی، بازیگر و کارگردان پیشکسوت، که پس از انقلاب اسلامی ایران کشور را ترک کرده بود، پس از ۴۳ سال دوری از میهن، چند سال پیش به کشور بازگشت.

او درباره سختی‌های دوران مهاجرتش می‌گوید: «در آنجا تلاش کردم تا در تئاتر فعالیت کنم، اما تجربه‌های موفقی نداشتم. از نظر روحی بسیار افسرده شدم و بیشتر وقت‌ها در خانه بودم و مدام گریه می‌کردم. پدر و مادرم را در غربت از دست دادم و شرایط روحی خوبی نداشتم. تنهایی در خیابان‌ها قدم می‌زدم و برایشان اشک می‌ریختم. در یک برهه، شب‌ها تب و لرز می‌کردم و به تدریج رنجور و رنگ‌پریده شدم. وقتی به پزشک مراجعه کردم، تشخیص داد که مبتلا به سل شدم و باید اطرافیانم قرنطینه شوند. ذهنم به شدت درگیر بود و برای آرامش خود به فرهنگ لغات معین مراجعه کردم تا اطلاعاتی درباره بیماری سل بدست آورم. در آن فرهنگ لغت نوشته بود که سل همان «مرض دق» است و علائم آن هم ذکر شده بود. یک شب در حالی که به خودم فکر می‌کردم، از خودم پرسیدم که چه کسی هستم و در این غربت چه می‌کنم. هیچ‌کس مرا نمی‌شناسد و هیچ‌کس با من احوالپرسی نمی‌کند. پس از مدت‌ها درگیری ذهنی، به خودم آرامش دادم و تصمیم گرفتم به سراغ کار‌های دیگری بروم. به عنوان راننده امداد خودرو مشغول به کار شدم و حدود ۳ سال در این شغل فعالیت کردم.»

مرتضی عقیلی بازیگر و کارگردان ایرانی کیست؟

میراث هنری مرتضی عقیلی

مرتضی عقیلی یکی از چهره‌های ماندگار سینمای ایران به شمار می‌رود که با نقش‌آفرینی‌های تأثیرگذار و کارنامه درخشانش در سینما و تئاتر، جایگاه ویژه‌ای در تاریخ هنر‌های نمایشی ایران دارد.

در بهمن ۱۴۰۰، مرتضی عقیلی پس از چهار دهه دوری از صحنه تئاتر، با بازی در نمایش فلزات چکش‌خوار بار دیگر به این عرصه بازگشت. این اثر که توسط گروه تئاتر «دیگر» تولید شده بود، به کارگردانی آرش سنجابی و تهیه‌کنندگی پرویز پرستویی در تالار حافظ تهران به روی صحنه رفت. حضور عقیلی در این نمایش مورد استقبال قرار گرفت و بازگشت او به تئاتر را به عنوان نقطه عطفی در دوران حرفه‌ای‌اش رقم زد.

تندیس حافظ برای یک عمر فعالیت هنری

شب گذشته سوم آذر ۱۴۰۳ مرتضی عقیلی برای یک عمر فعالیت هنری از دستان شهاب حسینی تندیس حافظ گرفت.

شهاب حسینی متن لوح را به این شکل خواند:

«کاش نقش‌ها چنان پررنگ و در یاد و خاطر بمانند که حتی دوری از صحنه نیز کوچک‌ترین خدشه‌ای بر این میراث وارد نمی‌سازد و گذر زمان آن را جلا می‌دهد. حیات سینمای ایران با نام‌هایی بزرگ گره خورده است؛ چه با نقش‌آفرینی‌های خود در قامت یک ستاره، چه با منش خود در پشت صحنه. این جایزه به مرتضی عقیلی اهدا می‌شود.»

مرتضی عقیلی در پاسخ به این تقدیر با کلمات پر احساس گفت: «حال بدی دارم و حال خوشی دارم. یاد روزی افتادم که مادرم به قبرس آمد تا ما را ببیند. شروع کرد به خندیدن و گریه کردن. گفت خنده‌ام برای اینکه تو را دوباره دیدم و گریه‌ام برای اینکه پدرت اینجا نیست تا تو را ببیند.»

وی ادامه داد: «امشب ذوق من برای این است که شما اینجا هستید و شمایید که مرا باور دارید. بغض من برای این است که یاران و دوستانم، استادانم، آرزوی چنین شبی را داشتند و به آن نرسیدند! مثل رضا ملک مطیعی و بهروز وثوقی که هنوز زنده باشند ان‌شاءالله. به امید روزی که برای هیچ هنرمندی حکم ممنوعیت نیاید. ما یک عمر گذشتیم و چقدر از خانم معلم (معماریان) ممنونم. پارسال نیامدم، امسال آمدم.»

در پایان، با اشاره به شهاب حسینی گفت: «این افتخار نصیبم شد که جایزه‌ام را از دست کسی بگیرم که جایزه جهانی گرفته است.»

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
میانبرهای صفحه کلید
پخش/توقفSPACE
افزایش صدا
کاهش صدا
پرش به جلو
پرش به عقب
زیرنویس روشن/خاموشc
تمام صفحه/خروج از حالت تمام صفحهf
بی صدا/با صداm
پرش %0-9
00:00
00:00
00:00
 

 

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ سلفی خاص و دیدنی ناصرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با زنان حرمسرا در آینه

عکس/ قیمت دلار در عید نوروز سه‌نرخی شد

عکس/ گشت و گذار محمدرضا شاه و ثریا ۶۸ سال پیش در اسپانیا با خودرو سلطنتی

عکس/ دروغ سیزده درباره مسعود پزشکیان

عکس/ حال و هوای اولین نماز عید در سوریه بدون جنگ

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از ۳ بار باز شدن دروازه گندوز

اینفوگرافی/ مقایسه آمار صادرات نفتی و غیرنفتی ایران از سال ۱۳۹۴ تا کنون

عکس/ استوری بامزه مونا کرمی از حاملگی‌اش با لباس گل گلی

عکس/ استایل جالب کارمندان گمرک انزلی ۷۶ سال پیش با لباس یکدست

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هیچ سرمایه‌گذاری خارجی برای مدیریت مصرف انرژی نیاز نیست؛ حتی یک دلار/ اصل مشکل ناترازی در ایران، مدیریتی است

عکس/ چهره عجیب مادر مظفرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با سبیل پرپشت ودامن چین دار

جزئیات جان باختن کودک ۱۲ ساله در یک کانال آب در دزفول

فیلم/ آخرین وضعیت بارندگی‌ها در کشور؛ ورود سامانه بارشی جدید

عکس/ پست کنایه آمیز محسن تنابنده با یک کپشن مبهم درباره نقی

برگزاری آیین سنتی معایده در اهواز

عکس/ ژست خاص خدیجه خانم دختر محمدعلی شاه ۱۰۵ سال پیش با تیپ فرنگی و پالتو پوست

۶ فرصت و دلیل که نشان می‌دهند توافق ایران و آمریکا امکانپذیر است/ ۳ سناریوی محتمل در چشم انداز مذاکرات دو کشور

عکس/ حال و هوای کنسرت چند هزار نفری در پارک ملت تهران

فیلم/ توقیف یک پراید با راننده ۱۰ ساله

خبرنگار ایسنا درگذشت

علت صف‌های طولانی خرید نان چیست؟

عکس/ مقایسه حکمرانی ترامپ با احمدی‌نژاد از نگاه گاردین

عکس/ قیمت عجیب پیکان در عید ۱۳۵۴

قیمت جدید رهن و اجاره آپارتمان ۱۰۰ متری در پردیس+ جدول

فیلم/ شلوغی عحیب بازار وکیل در ایام نوروز

عکس/ تکذیب خبر استعفای ۴۳ نماینده مجلس

فیلم/ جشن فارغ‌التحصیلی در دانشگاه‌های عراق با سبک جدید

عکس/ سورپرایز عاشقانه همسر رضا گلزار برای تولدش با کیک سلطنتی در برج امارات

عکس/ تیتر یک سایت رهبری در ساعات اخیر جلب توجه کرد

عکس/ بهنوش طباطبایی انیمه شد

درخواست نزدیکان پزشکیان از دبیری برای استعفا از معاونت پارلمانی

فیلم/ اظهارات عجیب یک نماینده مدافع قانون حجاب

عکس جدید از حسن روحانی در بیت رهبری

عکس/ تیپ بهاری گلاره عباسی با عینک برند چند میلیونی و لباس راه راه

عکس تکان دهنده از حال و روز جزیره هرمز در ایام نوروز

نظرپرداز روس نزدیک به جبهه پایداری: نظر ترامپ و پوتین به هم نزدیک است/ با ایالات متحده دشمنی نداریم

توقیف دو نفتکش متخلف در خلیج فارس توسط سپاه

کشف میدان بزرگ نفتی در دریای جنوبی چین

پشت پرده خداحافظی زودهنگام یک چهره اقتصادی از دولت؛ مُهر سکوت طیب‌نیا می شکند؟

ایلان ماسک: مریخ بخشی از آمریکا خواهد بود

ارتش: دشمنان در صورت تعرض پاسخ پشیمان کننده دریافت می‌کنند

عکس/ وضعیت هولناک امروز سد ‎لتیان

عکس/ چهره متفاوت ثریا اسفندیاری ۷۴ سال پیش در سوئیس با چتر و دسته گل خاص

مقایسه مصرف بنزین در نوروز ١۴٠۴ و ١۴٠٣

عکس/ شبکه سه پر مخاطب‌ترین شبکه تلویزیون شد

فیلم/ الله کرم: برخورد نیرو‌های ناجا با متحصنین حجاب مشکوک بود

عکس/ قاب احساسی مازیار لرستانی با خانواده اش در خیابان

عکس/ استایل سبز و نارنجی بهنوش طباطبایی با مدل موی تینیجری

نظر مراجع تقلید درباره اختصاص فطریه به زندانیان جرائم غیرعمد

عکس/ دیدار محمدرضا پهلوی ۶۰ سال پیش با هویدا و کابینه اش در کاخ گلستان با لباس نظامی

فیلم/ واکنش خاص پرواز همای به سوال عجیب کامران نجف‌زاده

فیلم/ تخلیه دوباره رفح پس از صدور فرمان ارتش اسرائیل

عکس/ خلاقیت بانمک نانوای تهرانی دل کودکان را برد

عکس/ عذرخواهی یک پرسپولیسی بابت دو گل بخودی

عکس/ تیپ کژوال نازنین بیاتی با جلیقه بته چقه‌ای و اکسسوری‌های فانتزی

عکس/ استایل نوروزی سپیده خداوردی با کیف چرم گرانقیمت و رنگ موی سال

مکالمه تلفنی پزشکیان با امیر قطر

عکس/ نمایی دیده نشده از دروازه قدیم هرزویل منجیل در دوره پهلوی

عکس/ غارت فاجعه‌بارِ موزه ملی سودان