اقتصاد۲۴- یکی از پرحاشیهترین خبرنگاران صداوسیما آمنه سادات ذبیح پوراست که بارها و بارها و به دلایل گوناگون نامش جنجالساز شده است. نام او بارها و بارها در شبکههای اجتماعی همراه با علی رضوانی یکی دیگر از خبرنگاران و مجریان صداوسیما مطرح شده است. او از مجریان اخبار ۲۰:۳۰ شبکه دو صداوسیماست و با همین برنامه هم به شهرت رسید. او بارها و بارها برای گرفتن و ضبط اعتراف اجباری از فعالان مدنی متهم شده است.
او شب گذشته در توییتی خبر از محکومیت دو تن به جرم توهین به او خبر داد.
آمنه سادات ذبیح پورسال ۱۳۶۳ در تهران به دنیا آمد. او خبرنگاری را در باشگاه خبرنگاران جوان و در دورههایی که این مجموعه برگزار میکرد آموخت و وارد این حرفه شد.
او که خود را از حامیان اصولگرایان معرفی میکند همواره با توییتها و حواشیهایش در صدر اخبار قرار گفته است.
آغاز به کار خبرنگاری برای آمنه سادات ذبیح پوربا ورودش به باشگاه خبرنگاران بود. او در سال ۱۳۸۲ هنگامیکه ۱۹ ساله بود عضو این باشگاه شد و تاکنون در این شغل مانده است اگرچه پس از این سالها بیشتر تبدیل به مجری و مستندساز شده و مستندهایش بارها و بارها در اخبار ۲۰:۳۰ منتشر شده است.
سال ۱۳۹۶ سال ورود و پیوستن آمنه سادات ذبیح پور به صداوسیما بود. همانگونهکه اشاره کردیم او وارد برنامه خبری ۲۰:۳۰ شد و در آنجا افزونبر مجریگری به مستندسازی هم پرداخت.
از مستندهای او میتوان به ساخت برنامهای با محوریت اعتراضات سال ۸۸ بود. او به اعتراضات مردمی پرداخت و از نگاه خود و بخشی از اصولگرایان این ماجرا را تحلیل کرد و برایش برنامه ساخت.
یکی از حواشی بسیار گسترده در مورد آمنه سادات ذبیح پور پس از شکایت سپیده قلیان یکی از فعالین کارگری بهوجود آمد.
سپیده قلیان به اتهام «بازجویی» و «اعترافات اجباری» از ذبیحپور شکایت کرد که قاضی پرونده در دادگاه رسیدگی، پرونده را مختومه اعلام کرد.
سپیده قلیان پس از آزادی موقت در یک توییت نوشت: «در مراحل تولید طراحی سوخته، شخص خانوم آمنه سادات ذبیح پور، در اتاق بازجویی حضور داشت و پس از ساعتها شکنجه جسمی و روحی، متنی را از قبل آماده کرده بود تا برای خواندن در مقابل دوربین، در اختیار ما بگذارد.»
ذبیحپور مشارکت در بازجویی از قلیان را تکذیب کرد و بابت آنچه طرح اتهامات کذب علیه خود دانست از قلیان شکایت کرد.
بیشتر بخوانید: مرجان شیخالاسلامی آلآقا کیست؟/ همه چیز درباره متهم فراری پرونده بزرگترین اختلاس ایران
اما پرونده این اتهام در نهایت به پایان رسید و به طور رسمی مختومه شد. آمنه سادات ذبیحپور در پستی به این شکایت پاسخ داد. «تو را ندیدم هیچگاه، تو اهواز بودی و من تهران، اما تمام تو را میشناختم، برای مستندم دربارهات هرچه بود دیده و خوانده بودم. ساده بودی آنقدر ساده که به هر رنگی در میآمدی مثل موهایت، میدیدم گرگها چگونه دورهات کرده اند از توانا تا آن پیر نادانا.
افسوس سپیده را برای روسیاهی میخواستند، بازجویت به تهران آمد او را دیدم خانمی باوقار، نجیب و آرام، اخلاق برایش حکم میکرد از تو به بدی یاد نکند از تو واقعیتها را گفت. اما بعدها شنیدم که برای بار دوم و برای دیدنت به در خانهات آمده برادرت با لگدی او را از پله به پایین پرت کرده و چند دنده او شکسته، اندوهم چند برابر شد وقتی او اهواز بود و بستری و من تهران. تو را ندیدهام، اما بجای تنفر به تو ترحم دارم دلم میخواست ببینمت، اما بهجای آنکه تو سر حرف زدن را باز کنی من تشنه یک صحبت طولانی بودم.
تو از من به حقوق بشر غربی شکایت کردی، من، اما از تو به خدا شکایت میبرم، یقین دارم هرکه با آل علی درافتاد ورافتاد. من تو را ندیم، اما بهتر است دیدار ما به قیامت باشد، آنجا دیگر طلبکار و بدهکاری برای حق الناس نخواهد بود».
۳۱ مرداد ۱۴۰۲ به گفته برادر سپیده قلیان دادگاه رسیدگی به شکایت آمنه سادات ذبیح پور علیه سپیده قلیان برگزار شد. بنابر گزارش دیده بان ایران، برادر سپیده قلیان، از برگزاری دادگاه شکایت آمنه سادات ذبیح پور، خبرنگار صدا و سیما، از او خبر داد و افزود: «دادگاه به دلیل تن ندادن خواهرم به حجاب، غیرعلنی بود و ذبیح پور به سپیده اتهام جاسوسی زد» و «سپیده هم در پایان دادگاه و به گفته خودش از طرف مردم در صورت او تف کرد».
بنابر ادعای او، به دستور قاضی و پس از چند جلسه، آمنه سادات ذبیح پور هم در جایگاه شاکی در دادگاه حاضر شد. مهدی قلیان ادعا کرد: «در فاصله بین دادگاه قبلی تا امروز و به دلیل نامشخص، قاضی جلسه قبل دادگاه که خانم ذبیح پور را ملزم به حضور در دادگاه کرده بود تغییر کرده و رسیدگی به پرونده، به قاضی جدیدی محول شده بود.»
این جلسه قرار بود به صورت علنی برگزار شود، اما بنابر ادعای مهدی قلیان، «سپیده حجاب اجباری در دادگاه را نپذیرفته» و دادگاه غیرعلنی شده است. بر اساس ادعای برادر سپیده قلیان؛ ذبیح پور در این جلسه «بارها به حضور بدون روسری سپیده در دادگاه اعتراض کرد» که قاضی دادگاه در پاسخ گفت به همین دلیل برای این فعال مدنی زندانی «قرار مجرمیت» صادر میکند.
مهدی قلیان همچنین مدعی شد که حبرنگار صدا و سیما از همان بدو ورود به جلسه دادگاه با طرح اتهاماتی از قبیل «جاسوسی» و «اغتشاشگری»، به تهدید خواهرش ادامه داده، اما مقابل پرسش وکلای سپیده قلیان در رابطه با مجوز ساخت مستند «طراحی سوخته»، پاسخی نداشته است.
بنابر گزارش دیده بان ایران؛ سپیده قلیان در جلسه دادگاه خود از «نیلوفر حامدی» و «الهه محمدی» بهعنوان «خبرنگاران شریف» یاد کرد، اما به گفته مهدی قلیان، ذبیح پور آنها را نیز «جاسوس اسرائیل و آمریکا» نامید و مدعی شد «مردم او را دوست دارند و اوست که حرف مردم را میزند».
قلیان در ادامه نوشت: «سپیده هم در پایان دادگاه و به گفته خودش از طرف مردم، در صورت وی تف کرد.»
آمنه سادات ذبیح پور بار دیگر پرونده را به دادگاه مربوطه ارجاع داد و در نهایت خودش اعلام کرد: بالاخره پس از چهار سال رای دادگاه علیه سپیده قلیان به دلیل اتهامی که به من وارد کرده بود، صادر شد. او گفته است: طبق رای دادگاه، ۱۵ ماه حبس برای وی در نظر گرفته شده که البته ممکن است به دادگاه تجدیدنظر برود.
آمنه سادات ذبیح پور در تاریخ ۲۵ آبان ۱۴۰۱ ازسوی وزارت خزانهداری ایالات متحده به اتهام پخش صدها اعتراف اجباری از بازداشتشدگان تحریم شد.
اتحادیه اروپا هم ۲۱ آذر ۱۴۰۱، ۲۰ شخص حقیقی از جمله آمنه سادات ذبیح پور را بهدلیل نقض فاحش حقوق بشر در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
استرالیا کشور دیگری بود که ذبیح پور را به دلیل «نقش مهمی که در پخش اعترافات اجباری دوتابعیتیها، فعالان مدنی، زندانیان سیاسی، نویسندگان و اقلیتهای مذهبی در ایران» دارد تحریم کرد.
پس از شهادت ابراهیم رییسی و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد ورزقان، ذبیح پور با انتشار تصویری از محمود احمدینژاد، در اکس نوشت: «به عنوان کسی که هشت سال خبرنگار برنامههات بودم، از تو بیزارم! دوزاری».
این توییت به سرعت از سوی علی حسینی، وکیل دادگستری نزدیک به احمدینژاد پاسخ داده شد و سبب شد تا او به سرعت حرف خود را پس بگیرد. حسینی نوشت: «کاش آن روز صبح در هتل وارویک نیویورک به محافظها تشر نمیزد که به من و شما هیچ ربطی ندارد که دیشب فلان خبرنگار تا صبح رفته توی اتاق فلان عکاس».
پس از این پاسخ، ذبیح پور نوشته خود را پاک کرد و علی حسینی نیز پاسخ مذکور را در اکس حذف کرد، اما بازتاب ادعای حسینی در رسانههای اجتماعی ادامه پیدا کرد و واکنشهایی در رسانههای اجتماعی برانگیخت.
برخی واکنش ذبیح پور را برای لباس سیاه نپوشیدن احمدینژاد در عزای رئیسی میدانند.
نکته جالب اینجاست که از ذبیح پور در سال ۱۳۹۲ به خاطر فعالیت خبرنگاری در مورد عملکرد دولت محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت ایران تقدیر به عمل آمده بود.
در واکنش به این اظهارات و جنجالهای پیش آمده، شروین حاجیپور در شبکه اکس خطاب به ذبیح پور نوشت: «تمام دوران کاری حرفهایت مشغول پرونده سازیهای بی پایه اساس بودی و در جهت منافع شخصیت به هر شایعه مزخرفی دامن زدی، زمین خیلی گرده و خدا خیلی بزرگ، شاکر باش که تقاصشو تو همین دنیا پس دادی رفیق».
شب گذشته ۲۱ آبان ۱۴۰۳ آمنهسادات ذبیحپور در حساب اکس خود تصویر حکم قضایی را منتشر کرد و نوشت که برای کسانی که چند ماه پیش به او افترا زده بودند، ۹ و ۱۴ ماه حبس و جزای نقدی تعیین شده است.