تاریخ انتشار: ۱۰:۳۴ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۱
رئیس‌جمهوری به مسئولان دولت دستور داد درباره هامون با طرف افغانستانی مذاکره کنند

پیگیری حقابه هیرمند؛ کوبیدن بر در بسته

سید ابراهیم رئیسی در جلسه هیئت دولت بر ضرورت پیگیری دستگاه‌های مسئول برای تامین حقابه ایران از کشور‌های همسایه تاکید کرد

پیگیری حقابه هیرمن

اقتصاد۲۴ - رئیس دولت سیزدهم پانزده روز پس از صدور دستوری برای رسیدگی به وضعیت مردم سیستان و بلوچستان از جمله مسئله حقابه تالاب‌های بین‌المللی هامون و رودخانه هیرمند بار دیگر دستوری در این زمینه صادر کرد.
به گزارش پیام ما، بر اساس خبری که پایگاه اطلاع‌رسانی دولت منتشر کرده، رئیس جمهور در جلسه چهارشنبه هیئت دولت بر ضرورت پیگیری دستگاه‌های مسئول در مورد تعلل طرف افغانستانی در تامین حقابه هیرمند تاکید کرد.
سید ابراهیم رئیسی ۱۹ بهمن، در جلسه هیئت دولت با تبریک فرا رسیدن ایام پیروزی انقلاب اسلامی، بر ضرورت پیگیری دستگاه‌های مسئول برای تامین حقابه ایران از کشور‌های همسایه تاکید کرد و گفت: لازم است دستگاه‌های مسئول و مربوطه به‌ویژه در مورد تعلل طرف افغانستانی در تامین حقابه هیرمند پیگیری لازم را صورت دهند.
گرچه پیشتر دستور‌های رئیسی مورد انتقاد کارشناسان و صاحب‌نظران مختلفی قرار گرفته است، زیرا به نظر می‌رسد در مورد مسائلی، چون آب فقط با صدور دستور و تاکید بر حقابه نمی‌توان مشکل خشکسالی و بی‌آبی در تالاب‌های بین‌المللی هامون را برطرف کرد. تاکید بر جاری شدن حقابه رودخانه هیرمند پیش از این و به‌ویژه وقتی دولت رسمی افغانستان بر این کشور حاکم بود و از نظر دیپلماسی شناخته شده بود نیز در دستور کار وزارت امور خارجه بود و در حالی که موقعیت دیپلماتیک ایران به مراتب از موقعیت کنونی بهتر بود، اما طرف افغانستانی تن به جاری کردن حقابه ایران ندادند.


بیشتر بخوانید: افغانستان حق‌آبه ایران را به شوره‌زار گودزره هدایت می‌کند


در عین حال چندی قبل و در پی تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا پروژه مربوط به توانمندسازی و احیای تالاب‌های بین‌المللی هامون متوقف شد. این در حالی است که یکی از مهمترین اهرم‌های فشار بر طرف افغانستانی درگیر کردن نهاد‌های بین‌المللی است. پس از قطع کمک اتحادیه اروپا برای احیای تالاب‌های بین‌المللی هامون انتظار می‌رفت وزارت امور خارجه کشورمان رایزنی‌های دیپلماتیک بیشتری برای جلب توجه دفتر سازمان ملل متحد در ایران و مشکلات ناشی از جلوگیری از جاری شدن حقابه هیرمند و تالاب‌های بین‌المللی انجام می‌شد. وزارت امور خارجه و بخش دیپلماسی محیط زیست آن کمتر نفوذی برای تاثیرگذاری در این گونه موارد داشته‌اند.

از سوی دیگر به نظر می‌رسد دولت در قبال مسئله آب چه در تالاب‌های بین‌المللی هامون و چه در سایر اکوسیستم‌های آبی از جمله «دریاچه ارومیه» فاقد یک راهبرد جامع و چندجانبه‌گراست.
به نظر می‌رسد دولت سیزدهم بر راهکار‌هایی که تاکنون جواب نداده‌اند برای حل مسئله هیرمند و خشکی تالاب‌های بین‌المللی هامون تاکید دارد. چیزی که در سفر «محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهور به زابل نیز بر آن اصرار شده بود. مخبر چهارم بهمن برای حل مشکلات آب سیستان و بلوچستان سه محور را مرور کرد؛ «انتقال آب دریا»، «حفر چاه‌های ژرف» و «حقابه هیرمند».


بیشتر بخوانیذ: هامون، جازموریان و گاوخونی؛ در شرایط جهنمی


هر سه راهکار، روش‌هایی هستند که در صورت موثر بودن نیازمند زمان هستند؛ به‌ویژه اینکه استخراج آب از چاه‌های ژرف به تصریح وزارت نیرو یک پروژه مطالعاتی است و هنوز یک منبع پایدار تامین آب شناخته نمی‌شود. با این وضع باید پرسید دولت سیزدهم برای حل مشکلات آبی مردم چه راهکار جدید و موثری دارد. این در حالی است که با توجه به تغییر اقلیم، روش سه دهه گذشته ایران در دپوی آب در چاه‌نیمه‌ها با توجه به گرمایش زمین و میزان تبخیر غیرعاقلانه به نظر می‌رسد. دولت‌های ایران هنوز از روش‌های اقتصادی و تکنولوژیک برای بهبود وضعیت مردم سیستان و بلوچستان به‌ویژه بارگذاری تجارت و صنایع کم‌آب‌بر نظیر آی. تی بهره‌ای نبرده‌اند.
نشانه دیگری از اینکه طرف ایرانی برای نجات تالاب‌های بین‌المللی هامون بر در بسته می‌کوبد اظهارنظر «علی سلاجقه» در ابتدای مهر امسال است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در آن زمان بار دیگر درباره احقاق حق رودخانه هیرمند وعده داده و گفت حقابه این تالاب، مطالبه اصلی است. علی سلاجقه در حالی از برنامه نشست‌های دوجانبه میان ایران و افغانستان خبر داده که پیش از این از بدعهدی همسایه گلایه کرده و گفته بود دست‌هایی در کار است تا حقابه از رود هیرمند به تالاب بین‌المللی هامون نرسد. او بار دیگر گفته بود: «آنچه که کشور همسایه مطرح می‌کند این است که شرایط موجود به‌خاطر تغییر اقلیم استاما داده‌های ما نشان می‌دهد که طی اعلام حکومت افغانستان سه تا چهار میلیارد متر مکعب آب وارد رودخانه هیرمند و سپس به سمت گودزره منحرف شده است.» از سوی دیگر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که پیش از این تاکید داشت اجازه استحصال از آب‌های ژرف بدون مجوز محیط زیستی داده نمی‌شود، شامگاه جمعه از چاه‌های حفر شده در منطقه سیستان بازدید کرد و سازمان حفاظت محیط زیست با تامین آب شرب هیچ مشکلی ندارد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایی بی نظیر از ۶۳ سال پیش ایستگاه راه آهن یزد

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ استایل بهاری زیبا کرمعلی با عینک چند میلیونی و رنگ موی سال

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ شکل و شمایل عجیب تجریش ۸۳ سال پیش وقتی همه باغ بود

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۲۳ اسفند

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ سلفی آینه‌ای نازنین بیاتی با شلوار پیش بندی و کلاه زرد قناری

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟

فیلم/ تمرین شنای سوئدی امام جماعت با نمازگزاران در مسجد

خوانندگی زنان با کدام قواعد فقهی و قانونی مغایرت دارد؟

عکس/ سلفی حسن روحانی و ابطحی در یک مراسم افطاری

قیمت هر سکه از ۸۰میلیون تومان عبور کرد

میوه شب عید تا ۱۵۰ درصد گران شد

اعلام جزییات و زمان حراج سکه ضرب ۱۴۰۳