تاریخ انتشار: ۲۲:۴۲ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۲

آیا جنگ ایران و باکو نزدیک است؟

وبسایت شبکه الجزیره نوشت: مناقشات بین ایران و آذربایجان در ماه‌های اخیر به طور پیوسته افزایش یافته است و حوادث تفرقه‌انگیز تقریباً به یک اتفاق هفتگی تبدیل شده است.

ایران و باکو

اقتصاد۲۴- در ادامه این مطلب آمده است: روز جمعه پس از اخراج چهار دیپلمات ایرانی توسط جمهوری آذربایجان به دلیل آنچه «اقدامات تحریک آمیز» خوانده شد، وزارت امور خارجه ایران وعده «اقدام دیپلماتیک متقابل» داد.

جمهوری آذربایجان ساعاتی پیش شش نفر از اتباع خود را که متهم به ارتباط با سرویس‌های امنیتی ایران بودند، دستگیر کرد. این آخرین مورد از مجموعه‌ای از دستگیری‌ها در ماه‌های اخیر بود که باکو همه مظنونان را به تهران مرتبط کرد.

الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، یکی از متحدان نزدیک ترکیه که رقیب تاریخی ایران است، پس از حمله مردی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در اواخر ژانویه و کشته شدن رئیس حراست آنجا، تهران را مقصر دانست.

ایران گفت که روابط دیپلماتیک نباید متاثر از این اتفاق باشد، زیرا این حادثه اقدام یک مرد مسلح تنها با انگیزه‌های شخصی بود، اما علی‌اف در حالی که حمله را «تروریستی» خواند، سفارت را تعطیل کرد.

آذربایجان همچنین از ایران به دلیل حمایت ادعایی از ارمنستان در مناقشه چند دهه‌ای بر سر منطقه ناگورنو-قره باغ انتقاد کرده است.

از سوی دیگر، ایران که محل زندگی میلیون‌ها آذربایجانی است، مدت‌هاست که باکو را به تحریک احساسات جدایی‌طلبانه در مرز‌های شمال غربی خود متهم کرده است.

فاکتوری به نام اسرائیل

اما حتی با وجود همه این اختلافات در روابط دوجانبه، شاید رشد سریع روابط بین آذربایجان و اسرائیل چیزی باشد که بیش از هر چیز دیگری، ایران را عصبانی کرده است.

تهران به طور فزاینده‌ای به باکو نسبت به گرم شدن روابطش با تل آویو هشدار می‌دهد، اما لفاظی‌های تحریک آمیز در ماه گذشته پس از آن که دیپلمات‌های ارشد اسرائیل و آذربایجان در یک کنفرانس مطبوعاتی درباره «تشکیل یک جبهه متحد» علیه ایران گفتگو کردند، به اوج خود رسید.

جیحون بایراموف وزیر امور خارجه آذربایجان پس از انتصاب اولین سفیر خود در اسرائیل، برای افتتاح سفارت کشورش به تل آویو رفت.

وزارت خارجه ایران هشدار داد که این رویکرد جدید می‌تواند تهدیدی برای امنیت ملی ایران باشد که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

اکثریت نمایندگان مجلس ایران نیز در بیانیه‌ای این اقدام آذربایجان را محکوم کردند و گفتند: مسلمانان جهان آن‌ها را شریک جنایت رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان مظلوم خواهند دانست.

به گفته، ولی کالجی، تحلیلگر قفقاز و آسیای مرکزی در تهران، دلایل و اهداف مختلفی در پس روابط رو به رشد بین آذربایجان و اسرائیل وجود دارد که همه آن‌ها مستقیماً با ایران مرتبط نیستند.

وی به الجزیره گفت که آذربایجان از نظر سیاسی به یک لابی یهودی برای مقابله با نفوذ ارمنستان در غرب، به ویژه در ایالات متحده نیاز دارد، در حالی که از نظر اقتصادی، آذربایجان تامین کننده اصلی نفت اسرائیل است.

کالجی گفت: به خاطر نفوذ و تاثیر جامعه ارمنی در غرب، باکو از نظر نظامی قادر به تامین تجهیزات نظامی و دفاعی پیشرفته از کشور‌های اروپایی و آمریکا نیست.

وی افزود: در چنین شرایطی ترکیه، اسرائیل و پاکستان به سه منبع اصلی تامین نیاز‌های دفاعی و نظامی جمهوری آذربایجان تبدیل شده‌اند و این موضوع از دغدغه‌های اصلی ایران است.

آیا جنگ خواهد شد؟

تنش‌ها بین باکو و تهران به طور فزاینده‌ای شکل نظامی به خود گرفته است، به طوری که هر دو طرف در مانور‌هایی که به‌عنوان هشدار مستقیم به کار می‌رود، ادوات و توانایی نظامی خود را به رخ می‌کشند.

هم سپاه و هم ارتش ایران از زمان پایان جنگ قره باغ در سال ۲۰۲۰، چندین بار رزمایش سطح بالا را در مناطق شمال غربی کشور و نزدیک مرز آذربایجان برگزار کرده اند که در آن توانایی‌های نظامی در زمین و هوا به نمایش گذاشته شده است.

جدی‌ترین آن‌ها در اکتبر گذشته رخ داد، زمانی که سپاه برای اولین بار یک پل شناور را بر روی بخشی از رودخانه ارس ساخت که بخش‌هایی از مرز طولانی ایران و آذربایجان را مشخص می‌کند.

چند روز بعد، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به جنوبی‌ترین استان ارمنستان یعنی سیونیک رفت تا با افتتاح کنسولگری و اعلام امنیت ارمنستان به عنوان امنیت ایران، پیام مستقیم دیگری به آذربایجان و ترکیه ارسال کند.


بیشتر بخوانید: ایران نه لقمه گلوگیر برای علی‌اف، بلکه لقمه‌ای ناممکن برای باکو است!


هدف از این اقدام، مقابله با «کریدور زنگزور» بود که آذربایجان و ترکیه می‌خواهند بین منطقه نخجوان و جمهوری آذربایجان ایجاد کنند، که عملاً یک مسیر بزرگ ترانزیتی ایران را با قفقاز جنوبی و فراتر از آن قطع می‌کند.

کالجی گفت که مشابه فراز و فرود تنش‌ها بین تهران و باکو در سه دهه گذشته، تنش کنونی ممکن است در نهایت به تنش‌زدایی منجر شود.

وی گفت: اگرچه تنش‌های اخیر بسیار جدی است، اما عوامل متعددی وجود دارد که مانع درگیری نظامی می‌شود، از جمله وابستگی اقتصادی و تجاری، مسیر‌های ترانزیتی بین ایران، آذربایجان و روسیه و همچنین وابستگی آذربایجان به مسیر ارتباطی ایران برای رسیدن به نخجوان.

وی گفت: اگرچه تنش‌های اخیر بسیار جدی است، اما عوامل متعددی وجود دارد که مانع درگیری نظامی می‌شود، از جمله وابستگی اقتصادی و تجاری، مسیر‌های ترانزیتی ایران، آذربایجان و روسیه و همچنین وابستگی آذربایجان به مسیر ارتباطی ایران برای رسیدن به نخجوان.

این کارشناس قفقاز همچنین خاطرنشان کرد: با وجود تعطیلی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، مجاری دیپلماتیک از طریق کنسولگری جمهوری آذربایجان در تبریز، سفارت ایران در باکو و کنسولگری جمهوری آذربایجان در نخجوان همچنان باز است.

به گفته کالجی، ترکیه و روسیه که پس از جنگ اوکراین به طور فزاینده‌ای به ایران نزدیک‌تر شد، می‌توانند به عنوان میانجی عمل کنند، نقشی مشابه نقشی که چین در حال حاضر در ترمیم روابط ایران و عربستان سعودی ایفا می‌کند.

وی افزود:، اما واقعیت این است که ترکیه و روسیه برخلاف ایران، تصور تهدیدآمیزی از نقش اسرائیل در جمهوری آذربایجان، کریدور زنگزور و تهدید مرز مشترک ایران و ارمنستان ندارند. اولین قدم درک این نگرانی‌ها و پیگیری احتمالی مذاکرات منطقه‌ای مشترک خواهد بود.

منبع: انتخاب
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

با این خوراکی طول عمرتان زیاد می‌شود

رابطه پنهان میان تغذیه نادرست و کابوس‌های شبانه

تاب آوری اقتصادی چیست؟

آیا شیر جو دوسر انتخاب سالم‌تری نسبت به شیر گاو است؟

یک فایده تخم‌مرغ که احتمالا کم‌تر شنیده‌اید

چرا برنج در ایران گران شد؟/ تداخل منافع تولیدکنندگان و واردکنندگان، عامل نوسان قیمت برنج

پیش بینی قیمت طلا و سکه ۲۶ تیر ۱۴۰۴/ خرید طلا صفی شد

پیش بینی قیمت دلار ۲۶ تیر ۱۴۰۴/ دلار در مخمصه بازارساز

سوریه: تجاوزات اسرائیل بی‌پاسخ نمی‌ماند

عراقچی: تجاوز اخیر به سوریه قابل پیش‌بینی بود

عکس/ هاشمی رفسنجانی در کنار مادر و همسرش دهه ۶۰

بازداشت ۵ ایرانی در مرز آمریکا و کانادا

نامه رسمی ایران به شورای امنیت در واکنش به ادعاهای آمریکا

استقلال دروازه‌بان ندارد

عکس/ نقش انگشتری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار امروز ۲۵ تیر ۱۴۰۴

فیلم/ جزییات نحوه شهادت سرلشکر باقری در حمله اسرائیل

افشاگری سلیمی: یک نامزد مجلس خبرگان نفوذی بود

ایران متهم به راه‌اندازی ارتش مخفی در فضای مجازی

حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند

شکایت وزارت ارتباطات ایران از استارلینک

برخی تندرو‌ها به عامل دشمن تبدیل می‌شوند

اعلام آمار دقیق شهدا و مجروحان جنگ ۱۲ روزه

فیلم/ حمله پهپادی به میدان نفتی در موصل عراق

واکنش جولانی به حملات اسرائیل به سویدا

توافق عمری با درویش برای تمدید قرارداد

فیلم/ ادعای ترامپ: ایران می‌خواهد مذاکره کند، ولی من عجله‌ای ندارم

عکس/ تغییر چهره عجیب شقایق فراهانی در اکران مرجان

رقیب اصلی اردوغان به زندان محکوم شد

فیلم/ کاظم جلالی: بر اساس کدام منطق باید از این پس مذاکرات داشته باشیم؟

عکس/ تصویر تازه‌ای از فریبا کوثری در ۵۸ سالگی

فیلم/ ایتمار بن‌گویر: تکفیری همیشه تکفیریست، باید جولانی را از بین ببریم

اندونگ در استقلال ماندنی شد

سقوط رسمی نتانیاهو از اکثریت پارلمان

واکنش رئیس‌جمهور به ادعای اینترنت طبقاتی

درخواست پرسپولیس برای میزبانی بازی‌های خانگی در آزادی

بیانیه جنبش جهاد اسلامی در محکومیت حملات رژیم صهیونیستی به سوریه

فیلم/ ویدیوی ارتش اسرائیل از حمله به ستاد کل ارتش سوریه

فیلم/ کاترین شکدم: کاترین شکدم: رئیسی برای جانشینی رهبری انتخاب شده است

کنترل تلویزیون و تلفن ممنوع؛ روایت فرزند از حساسیت‌های شهید حاجی‌زاده

اعلام آتش‌بس در السویداء

فیلم/ داخل وزارت دفاع و ستاد ارتش سوریه بعد از حملات اسراییل

طرح اینترنت طبقاتی تکذیب شد

جزئیات توافق تروئیکای اروپا درباره ایران

فیلم/ اعلام جهاد در مساجد دمشق علیه اسرائیل

فیلم/ لحظه حمله به دمشق و واکنش دو مجری

نماز جمعه این هفته تهران به امامت کاظم صدیقی

طرح آمریکا برای اجاره ۱۰۰ ساله زنگزور؛ واشنگتن به دنبال چیست؟

فیلم/ تظاهرات در حومه دمشق علیه حکومت جولانی

فیلم/ توضیحات رئیس صداوسیما در مورد آماده‌سازی ساختمان شیشه‌ای

اصلاح سود بازرگانی واردات خودرو در سامانه جامع تجارت + جدول