اقتصاد۲۴- در پایان معاملات نقدی امروز، قیمت دلار به ۴۹ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. این در حالی بود که قیمت دلار در شروع بازار، ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان بود. به این ترتیب، افزایشیهای بازار توانستند قیمت را در کانال ۴۹ هزار تومانی، ۱۵۰ تومان بالا ببرند.
بهرغم افزایش قیمت دلار در روز جاری، اما بررسی قیمتها در معاملات پشت خطی نشان میدهد این بار کاهشیها زور بیشتری داشتهاند؛ چرا که قیمت دلار در این معاملات دوباره به سمت پایین هل داده شده و به ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان رسیده است.
بر همین اساس این سوال در میان معاملهگران دلار مطرح است که آیا اسکناس آمریکایی در پایان این هفته، کانال ۴۹ هزار تومانی را از دست خواهد داد؟ کارشناسان بازارهای مالی کف قیمت دلار را ۴۳ هزار تومان اعلام کردهاند و رسیدن به این کف را منوط به انتشار خبرهای مثبت سیاسی و اقتصادی میدانند. خبرهایی که البته بعدتر نقض نشود و آنقدر موثر و قوی باشد که بتواند قیمت دلار را در سطوح پایین تثبیت کند!
برزو حقشناس، کارشناس بازارهای مالی در بررسی وضعیت دلار طی هفته جاری گفت: «هفته گذشته پیش بینی ما این بود که اگر دلار بتواند در قیمت ۵۰ هزار تومان تثبیت شود، میتواند رشدی تا سطوح ۵۲ و ۵۳ هزار تومان که حدودا سطح ارزش ذاتی آن است، داشته باشد. اما دیدیم که دلار نتوانست در بالای ۵۰ هزار تومان تثبیت شود و دوباره به زیر بازه ۵۰ هزار تومان برگشت و در کانال ۴۰ هزار تومان قرار گرفت.»
وی افزود: «شاهد آن هستیم که بازارساز علیرغم اینکه گفتیم ارزش ذاتی دلار بین ۵۲ تا ۵۴ هزار تومان است، اصرار دارد که قیمتها را زیر این بازه و در کانال ۴۰ هزار تومان حفظ کند و حتی پایینتر هم بیاورد. ما این رویکرد بازارساز را به وضوح میبینیم.»
این کارشناس بازارهای مالی عنوان کرد: «البته این رویکرد فقط مختص بازار ارز و در مورد قیمت دلار نیست؛ ما در تمام بازارها شاهد هستیم که متاسفانه بازارساز جای علت و معلول را اشتباه گرفته و راهکار مهار تورم را سرکوب قیمتها میداند!»
بیشتر بخوانید: عقبگرد قیمت طلا و دلار
حقشناس عنوان کرد: «اما چند عامل را در نظر میگیریم؛ اولا کف قیمت دلار در چند سال اخیر در خرداد و تیر تثبیت شده و این نکته را چندین سال است که میبینیم. در بحث تورم هم علیرغم اینکه قسمتی از آمارها حاکی از کاهش رشد نقدینگی است، ولی، چون آمارهای سایر متغیرها به درستی اعلام نمیشود، نمیتوان استناد کرد و وضعیت را خیلی عالی تشخیص داد.»
این کارشناس بازارهای مالی بیان کرد: «ما همچنان رشد نقدینگی را داریم و یک سری کارهای خوب هم که انجام میشود مانند کنترل ترازنامه بانک ۲ها و کمتر کردن ناترازی آنها؛ از آن طرف میبینیم که دستور یک سری تسهیلات تکلیفی مثل وام ازدواج و ودیعه مسکن صادر میشود! بنابراین، چون آمار سایر پارامترها هم به درستی داده نمیشود، نمیتوان استناد کرد و وضعیت را خوب قلمداد کرد.»
وی افزود: «من قبلا هم گفتهام، هر چه به اواسط و انتهای تابستان نزدیک شویم، دلار به سمت ارزش ذاتی خود حرکت خواهد کرد. اما برای هفته آینده تا زمانی که بازارساز توان سرکوب قیمت را در بازه زیر کانال ۵۰ هزار تومان دارد و دلار خود را در این سطح تثبیت نکرده است، نمیتوان گفت که دلار به سمت ارزش ذاتی خود حرکت میکند.»