تاریخ انتشار: ۰۹:۳۴ - ۰۴ مرداد ۱۴۰۲
پناه به چاه

وضعیت نگران‌کننده آب در پربارش‌ترین استان کشور

استان زنجان که چند سالی است نه تنها نگران تنش آبی است که حتی میزان پناه بردنش به چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق از متوسط کشوری هم به شدت بالا رفته است.

وضعیت نگران‌کننده آب در پربارش‌ترین استان کشور

اقتصاد۲۴-نزديك به ۷۰۰ سال است كه بازديدكنندگان از گنبد تاريخي سلطانيه در استان زنجان پيش از رسيدن به اين شاهكار مهندسي بشر، با طبيعتي روبه‌رو مي‌شوند كه نه تنها چندين سلسله و قوم مانند مغول‌ها را به اين منطقه كشاند كه عمري ذخيره‌گاه دامداران هم بوده است؛ چمن تاريخي سلطانيه.

در آخرین روز‌های تیر ۱۴۰۲ اگرچه اثری از گرمای سوزان همین یکی، دو ساعت پیش مسیر تهران به این دشت خبری نیست، اما از آن دشت سرسبز فلات زنجان-ابهر هم انگار که چیزی باقی نمانده یا دست‌کم با ۷-۶ سال پیشش فاصله فراوانی دارد؛ خلاصه خبر این است که حتی این چمن تاریخی که یکی از آثار ثبت ملی ایران هم هست، حالا در آستانه نابودی است. دست‌کم دو سال است که خبر‌ها درباره این دشت ۷۰۰ هکتاری از احتمال خشکی کامل آن و راه‌های مقابله با نابودی چنین اثری خلاصه می‌شود؛ خبری که گویا چشم‌بسته می‌توان آن را به هر اثر دیگر ایران هم نسبت داد و شوربختانه معمولا هم درست از آب در می‌آید، مانند شش کیلومتر آن طرف‌تر همین دشت یعنی گنبد سلطانیه یا چند ده کیلومتر این طرف‌تر و ده‌ها تالاب و دریاچه و چشمه و قنات و حتی مهم‌ترین زیستگاه و ریه تنفسی شمال غرب کشور یعنی دریاچه ارومیه. خبر‌های نگران‌کننده، اما بیشتر «آب» کشور را در بر می‌گیرد و حالا سریال به یکی از پربارش‌ترین استان‌های ایران که به برف‌های ماندگارش معروف بود هم رسیده است؛ استان زنجان که چند سالی است نه تنها نگران تنش آبی است که حتی میزان پناه بردنش به چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق از متوسط کشوری هم به شدت بالا رفته است. چه بحث ساخت مسکن ملی باشد، چه تامین آب روستا‌ها در پروژه جهاد آب‌رسانی و چه تلاش برای حفظ اثری ملی به نام چمن سلطانیه، نوک پیکان راهکار به سمت «چاه» نشانه می‌رود هر چند که مدیرعامل آبفای این استان این روش را نه راهکار که مُسکن می‌خواند.

پناه به این مسکن، اما عمری چندده ساله در ایران دارد و شاید پربیراه نباشد اگر بگویم مصرف این تسکین‌دهنده، شکل و شمایل «اعتیاد» به خود گرفته است؛ آمار رسمی می‌گوید تعداد چاه‌های ایران که در سال ۵۲ حدود ۴۷ هزار و ۱۳۷ حلقه بود با گذشت ۳۰ سال و در سال ۸۸ به ۶۴۰ هزار و ۸۹۹ حلقه رسیده است. سهم استان زنجان از این تسکین‌دهنده‌های زیرزمینی، ۲۱ هزار و ۲۵ حلقه چاه نیمه‌عمیق و ۳ هزار و ۸۴۳ چاه عمیق به روایت سالنامه آماری سال ۱۴۰۰ مرکز آمار ایران است. فارغ از این اعداد، اما ساکنان روستا‌های زنجان و مسوولان مرتبط با حوزه آب این استان، گلایه‌ها و برنامه‌های فراوانی دارند.

کاکاباد؛ نگرانند که نکند آب این چاه ته بکشد

جاده‌ای که چندان شباهتی به ورودی یک روستای ۱۶-۱۵ خانواری ندارد و کامیون پشت کامیون از آن خارج می‌شود؛ وسط ظهر اواخر تیر، نوجوانان روستای «کاکاآباد» از توابع شهرستان ابهر در استان زنجان سوار بر موتوسیکلت‌های خود به استقبال مسوولانی می‌آیند که همین چند هفته پیش مساله آب لوله‌کشی روستا را حل کردند. کنار درِ بزرگ خانه‌ای در وسط این روستا، پیرمرد و پیرزنی با دو فلاسک چای روی زیلویی نشسته و رفت و آمد ماشین‌های سنگین را نگاه می‌کنند.

پیرمرد که روزگاری دهیار همین روستا بوده، بلافاصله سر سخن را به همین کامیون‌ها می‌کشاند و می‌گوید: «گرد و خاک‌شان برای ماست، اما پول معدنش به قزوین می‌ر‌سد.» باد ملایمی ظهر تابستان کاکاباد را به هوایی خنک تبدیل می‌کند و شاید همین نسیمِ روح‌نواز، پیرمرد را به پر کردن لیوان‌های چاه ترغیب می‌کند. به ترکی تعارف می‌کند و بعد با لهجه غلیظی بحث را به آب روستا می‌کشاند: «سال‌ها آب نداشتیم. باید پیاده تا قنات می‌رفتیم و آب نوشیدن و رفت و روب را تامین می‌کردیم، اما الان خدارو شکر همه چی خوبه. فعلا که خوبه. من خودم دهیار بودم و شرایط رو می‌دونم. بعد از قنات، از چاه روستای کناری برای ما آب می‌آورند که اون هم داستانی داشت، اما الان چاه خودمون را داریم.»

قصه قنات را دیگر اهالی کاکاآباد هم به شیوه‌های مختلف می‌گویند؛ در دو کیلومتری این روستا به سمت کوهی که کامیون‌ها به دل آن می‌زنند، حالا تنها سنگ‌چین و باریکه‌راهی خاکی از وجود قناتی در سال‌های گذشته حکایت دارد که حتی یک قطره آب هم ندارد. ماجرا را یکی از مسوولان آبفای استان به این صورت خلاصه می‌کند که «منبع آب این روستا تا ۸-۷ سال پیش همین قنات بود. خشک که شد از چاه روستای کناری آب این روستا هم تامین می‌شد، اما مسائل اجتماعی این راه‌حل را هم از بین برد تا اینکه همین امسال چاهی تازه حفر و آب روستا از آن تامین می‌شود.»


بیشتر بخوانید:گرما در مناطقی از ایران به لبه تحمل انسانی رسید!


در کاکاباد همه با یک نگرانی از رضایت کنونی خود سخن می‌گویند؛ گویا از روش تازه و آب رسیده به لوله‌های خشکیده‌شان راضی‌اند، اما حوادث یک دهه گذشته این رضایت را با دل‌نگرانی همراه کرده است. نگرانند که نکند آب این چاه ته بکشد. عمق چاهی که آب ساکنان روستایی در حوالی سلطانیه زنجان را تامین می‌کند همین حالا ۱۸۰ متر است و سال به سال هم باید چند متری پایین برود.

شکورآباد؛ چاه‌های غیرمجازی که پر شد

چند کیلومتر آن‌طرف‌تر از کاکاباد، اهالی شکورآباد، اما روز‌های خوبی را پشت سر نمی‌گذارند؛ این را یکی از اهالی روستا با جملاتی که از روی عصبانیت، هیچ کدام فعل ندارد، می‌گوید.

او که یکی از اعضای شورای روستا است وسط جملاتش عبارتی ترکی به کار می‌برد و بلافاصله خودش آن را ترجمه هم می‌کند: «متوجه شدید چه گفتم؟ ضرب‌المثلی ترکی است که می‌گوید «کم زندگی کن، اما مثل آدم زندگی کن» خدا می‌دونه ما الان مثل آدم زندگی نمی‌کنیم. همین دو روز ریختند و چاه‌های ما رو پر کردن و الان نه خودمون، نه گوسفندهامون و نه این درخت‌ها هیچ‌کدوم آب نداریم.»

قصه را یکی از نوجوانان روستا که همین‌طور که سوار موتورش نشسته، با جزییات و صدایی درگوشی این‌طور تعریف می‌کند: «اینجا همه تقریبا می‌دونن که کدوم خانواده‌ها و کجای روستا چاه دارن. چون یک شب بیل میکانیکی میارن، نصف‌شب و دو، سه چاه درست می‌کنن و خود به خود بقیه روستا هم می‌فهمن. حالا چند وقت پیش یه‌سری از خانواده‌ها که با هم مشکل داشتن، چاه‌های همدیگه رو لو دادن و همین دو، سه روز پیش اومدن همه رو پر کردن.»

اثر این اجرای حکم تازه را در رفتار و توضیحات دیگر اهالی روستا هم می‌توان دید؛ روحانی دهیار روستا هم از نتیجه پیگیری‌ها و بررسی‌هایش می‌گوید: «مردم خودشان چاه که می‌زنن به آب می‌رسن و خب همه اینو می‌دونن. الان بحث ما اینه که خب یه چاهی برای روستا بزنید که آب لوله‌ها را تامین کنه. خدارو شکر این کار الان داره انجام می‌شه، اما می‌گیم وقتی می‌شه به راحتی برای روستا چاه زد چرا چاه مشترک؟» این روحانی مانند دیگر اهالی روستا هم از ساعات پایین جریان یافتن آب در لوله‌کشی روستا ناراضی است و راهکار را در حفر چاه‌های تازه می‌داند؛ موضوعی که یکی از مدیران آبفای استان هم به آن اشاره می‌کند و می‌گوید مساله آب این روستا هم حالا دیگر رفع شده و به زودی با ورود چاه تازه به مدار، تمام خانوار‌های بالادست و پایین‌دست روستا در تمام طول روز آب شرب خواهند داشت.

نه تنها در شکورآباد و کاکاآباد که تقریبا در بسیاری از روستا‌های استان زنجان، بحث تامین آب از چاه داغ است و بعضی اهالی روستا به شکل غیرمجاز اقدام به حفر چاه می‌کنند و به آب پایداری برای کشاورزی خود می‌رسند؛ آن‌ها در روایت‌های خود مدام این تجربه را به عنوان راهکار به مسوولان ارایه می‌دهند و شاید به همین دلیل هم مساله کمبود آب را باور ندارند. فرآیندی که روایت‌ها و حتی آمار رسمی هم گسترش آن را یکی از مسائل جدی آب کشور می‌دانند و کارشناسان هم می‌گویند که روش مدیریت مساله آب کشور از سیاست‌گذاری مناسب برای این فرآینده حل می‌شود.

قصه «اعتیاد» به چاه در مهد سازه‌هایِ زیرزمینی

تاریخ آب در فلات ایران، قصه شاهکار‌های مهندسی در زیرزمین است؛ «قصبه گناباد» یا همان عمیق‌ترین قنات در ایران با ۳۴۰ متر عمق مادر چاه، قنات زارچ با مقطع مربعی چاه‌ها، یزد و قناتی با طول حدود ۱۱۶ کیلومتر که طولانی‌ترین قنات ایران هم هست، فارس و قنات اکبرآباد فسا که پرآب‌ترین قنات این فلات هم بوده، قنات دو طبقه مون اردستان، شهر زیرزمینی کاریز کیش، قنات غیاث‌آباد، پشت‌کوه یزد که تنها قنات فاقد میله‌های عمودی هم هست و مظهر آن در یک طرف و مادرچاه در طرف دیگر کوه قرار دارد و... تنها چندنمونه و گوشه‌ای از تاریخ حیرت‌آور مهندسی ایرانیان در طول تاریخ و در پناه به عمق زمین است.

این پیشینه تاریخی و سازه‌های ماندگار، اگرچه روزگاری نگرانی تامین آب ایرانیان را رفع کرده بود، اما به ناگهان و در بازه زمانی چند دهه خود منشأ بحران شده است. ایرانیان که همواره مساله آب را با پناه به عمق زمین حل می‌کردند در چنددهه چنان حفر چاه را شتاب بخشیدند و این روش به گفته مسوولان «مٌسکن» را به کار بردند که از تسکین‌دهنده به حالت «اعتیاد» تغییر شکل داد و حالا در هر گوشه و کناری از این خاک، چاهی حفر شده است. تنها در ۳۰ سال تعداد چاه‌های مورد بهره‌برداری از ۴۷ هزار و ۱۳۷ حلقه به ۶۴۰ هزار و ۸۸۹ حلقه در سال ۸۸ رسیدند و این روند هنوز هم ادامه دارد.

حالا کار به جایی رسید که مهندسی نیاکان ایرانیان و قنات‌هایی که گنجینه‌های تاریخی و فرهنگی کشور هستند، یکی پس از دیگری از درد بی‌آبی، نابود می‌شوند. در همین استان زنجان که به برف‌های ماندگار و چمن تاریخی‌اش معروف است، میزان استفاده از چاه برای تامین آب شرب چندده درصد بیش از میانگین کشوری است.

«علیرضا جزو قاسمی» مدیرعامل شرکت آبفا استان زنجان در این باره می‌گوید که تعداد چاه‌های آب شرب استان حدود ۵۰۰ حلقه است، اما در حوزه کشاورزی بیش از ۹هزار حلقه چاه در استان وجود دارد. او همچنین درباره برنامه این شرکت برای تامین آب پروژه مسکن ملی هم از مسکنی به نام چاه سخن می‌گوید: «پروژه جهاد آبرسانی در این استان و روستا‌ها درحال انجام و پیگیری است که به تامین آب پروژه‌های جدید هم کمک می‌کند. علاوه‌براین در شهر زنجان حدود ۱۵ حلقه چاه ایجاد شده که تامین آب ۲۷هزار واحد مسکن ملی از طریق این چاه‌ها خواهد بود. البته بخش وسیعی از آب کشور ما صرف کشاورزی می‌شود. به عنوان مثال مصرف آب زیرزمینی کل چاه‌های تامین آب شرب استان ما حدود ۵۰۰ حلقه است، اما این تعداد چاه‌های کشاورزی بیش از ۹ هزار حلقه است.»

اهمیت این توضیحات زمانی بیشتر آشکار می‌شود که به چاه‌های غیرمجازی که هنوز شناسایی نشده و در این آمار جایی ندارد هم اشاره کرد؛ همین حالا و براساس آمار رسمی سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۰۹ هزار چاه عمیق و ۶۷۶ هزار چاه نیمه‌عمق آب سفره‌های زیرزمینی فلات ایران را می‌کشد و به روی زمین می‌فرستد و سال به سال هم عمق و تعداد آن‌ها زیاد می‌شود، آماری که تنها چاه‌های شناسایی‌شده را دربرمی‌گیرد و می‌دانیم بسیاری از چاه‌های غیرمجاز هنوز شناسایی نشدند.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم