تاریخ انتشار: ۲۱:۴۱ - ۰۶ آذر ۱۴۰۲

انتقاد محمود صادقی شیوه قانون‌گذاری در مورد عفاف و حجاب

محمود صادقی گفت: می‌خواهم به شورای نگهبان و حاکمیت هشدار بدهم که روش‌های تنگ‌نظرانه در نظام انتخاباتی چطور آثار خودش را در نظام قانونگذاری نشان می‌دهد.

محمود صادقی

اقتصاد۲۴- محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس دهم در گفتگویی به بیان نکاتی درباره ایرادات شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب، بررسی شدن این لایحه با قید محرمانگی، میزان مشارکت مردم در انتخابات و ... پرداخته است. مشروح گفتگوی صادقی را در ادامه می‌خوانید.

نظر شما در خصوص ایرادات شورای نگهبان به طرح عفاف و حجاب مجلس چیست؟ با توجه به حجم ابهامات شورای نگهبان از این مصوبه، این نوع قانونگذاری را چقدر قبول دارید و چرا باید قانونی با این همه ابهام نوشته شود؟

باید از شورای نگهبان قدردان بود؛ از جایی که به هر حال وظیفه درست خودش در قانون اساسی را انجام می‌دهد، می‌تواند موجب نظارت مؤثر تقنینی بر مصوبات مجلس باشد و این جای خوشبخشتی دارد. نظریه شورای نگهبان به خوبی نشان می‌دهد که شیوه قانونگذاری در مورد این موضوع به شدت دچار خطا هست؛ هم با اصول مختف قانون اساسی مغایرت دارد، هم با قواعد کلی حقوقی مغایرت دارد و همچنین آشکارا با سیاست‌های کلی نظام قانونگذاری ابلاغی رهبری مغایرت دارد.

به هر حال نشان می‌دهد که یک اراده‌ای بدون توجه به قواعد حقوقی سعی دارد که خواسته‌های خودش را در قالب قانون به نظام تقنینی کشور القا کند. از طرفی هم جای تأسف دارد که از سازوکار مجلس چنین بیرون بیاید. وقتی قانونی که با رفتار اکثر مردم در جامعه ارتباط دارد، ذیل اصل ۸۵ بررسی شود، نتیجه از قبل هم قابل پیش‌بینی بود و شاید طراحانش همین را پیش‌بینی می‌کردند که اگر به صحن عمومی بیاید با ایراد مواجه می‌شود و این را بر اساس اصل ۸۵ و خلاف روال معمول جلو بردند.

اگر این طرح به صحن مجلس می‌آمد و ایرادات آن در همان صحن مجلس گرفته می‌شد بهتر نبود، تا اینکه اصل هشتاد و پنجی تصویب شده و بعد شورای نگهبان اینقدر ایراد به آن گرفته است؟

اگر در صحن مطرح می‌شد، هم بیشتر در معرض افکار عمومی قرار می‌گرفت و هم احتمال داشت که نمایندگان آن‌ها را متوجه و متذکر شوند و اصلاح شود. یعنی این مسأله یک مقدار باعث وهن مجلس هم هست و نشان می‌دهد سطح تخصصی مجلس در اصلی‌ترین وظیفه آن که قانونگذاری هست، چقدر نازل است. البته غیر از ایراداتی که به متن گرفته‌اند، یک پیوست تذکرات هم دارد که اصول قانونگذاری در آن رعایت نشده است. البته جای این نکته هم هست که پشت پرده و خارج از روال عادی مجلس حمایتی از این طرح شده؛ هم بعضی افرادی که در مرکز پژوهش‌ها هستند و هم بیرون از مجلس این متن تهیه شده است.

به هر حال از یک طرف جای خوشبختی دارد که شورای نگهبان به صورت تخصصی به موضوع ورود کرده و از یک طرف جای تأسف دارد که چرا سازوکار‌های مجلس اینقدر ضعیف شده که متنی با این ایرادات عدیده مواجه می‌شود.

همه شاهد بودند که این مجلس با چه میزان مشارکت مردم بر سر کار آمد، چنین طرحی را تصویب کرده است. میزان مشارکت مردم در انتخابات چهار سال پیش چقدر در این سطح آگاهی نمایندگان مجلس تأثیر داشته است؟

اشاره خیلی خوبی کردید؛ در واقع این خروجی آن فرآیند است. یعنی از یک جهت محصول عملکرد خود شورای نگهبان هم هست. اگر در ادوار گذشته بررسی شود، هر وقتی که مشارکت بالاتر بوده، سطح تخصصی مجلس هم بالاتر بوده است. به خاطر اینکه امکان رقابت بیشتر هست، افراد ذی صلاح‌تر امکان حضور در عرصه انتخابات را پیدا می‌کنندو طبیعی است که افراد شایسته‌تری انتخاب می‌شوند. وقتی امکان انتخاب مردم پایین می‌آید و بعد به تبع آن مشارکت هم پایین می‌آید، خیلی طبیعی است که مجلس این مقدار افت کند.

یعنی اگر یازده دوره مجلس را بررسی کنید، «آزادی انتخابات» رابطه مستقیمی با کیفیت قانون در ایران داشته و هر جایی که آزادی انتخابات بیشتر بوده، کیفیت قوانین هم بیشتر بوده و هر جا آزادی انتخابات کمتر بوده، کیفیت قوانین هم کمتر بوده و این امر در ادوار گذشته کاملا قابل رؤیت هست.


بیشتر بخوانید: حمله با لایحه حجاب به دانش‌آموزان زیر ۱۸ سال


در واقع می‌خواهم به شورای نگهبان و حاکمیت هشدار بدهم که روش‌های تنگ‌نظرانه در نظام انتخاباتی چطور آثار خودش را در نظام قانونگذاری نشان می‌دهد. جدا از تأثیراتی که روی کاهش مشروعیت مردمی نظام گذاشته و نظرسنجی اخیر ایسپا که هنوز نتایج آن علنی نشده به شدت نشانگر کاهش رغبت مردم به شرکت در انتخابات هست، تأثیرش را در نظام قانونگذاری می‌بینیم؛ و این باید یک هشدار باشد که چقدر ضایعه برای کشور به بار می‌آورد. ولی در دوره فعلی هم بر همان روند جلو می‌روند. البته خیلی از نخبگان کشور اساسا در انتخابات ثبت‌نام نکرده‌اند و مقداری هم که ثبت‌نام کرده‌اند با این رفتار هیأت‌های اجرایی روبرو شده‌اند.

با توجه به ایراداتی که شورای نگهبان به این مصوبه گرفته و از سوی دیگر اشاره داشتید به فشار‌های یک گروه خاص که هرچه زودتر این لایحه تبدیل به قانون شود، پیش‌بینی شما از ادامه مسیر این لایحه و یا مسکوت ماندن آن در همین سطح چیست؟

البته درست است که این متن در ابتدا لایحه بوده، اما لایحه دولت ۱۵ ماده داشته و مصوبه مجلس بالغ بر ۶۰ ماده دارد و در واقع عملا نمی‌شود گفت لایحه دولت هست و می‌توان گفت که طرح نمایندگان مجلس است. خود همین را هم می‌شود به عنوان یک شاخص نگاه کرد.

این کار بر خلاف قانون اساسی نیست؟

شورای نگهبان ایراد گرفته و من هم قبلا گفته بودم که وقتی بودجه تحمیل می‌کند، خلاف اصل ۷۵ می‌شود. به هر حال نشان می‌دهد که در مورد این قانون هماهنگی بین قوه مجریه و قوه مقننه هم وجود ندارد. بنابراین، باید دید که مجلس روی ایرادات شورای نگهبان چه کار می‌کند. چون اطلاعی ندارم که چه میزان از این اصلاحات انجام و نظر شورای نگهبان تأمین شده است. ولی قابل پیش‌بینی هست که اگر بخواهند این ایرادات را برطرف کنند، این طرح دوباره باید زیر و رو شود.

آیا به عمر چند ماهه مجلس یازدهم کفاف می‌دهد؟

نمی‌شود پیش‌بینی کرد؛ چون گاهی وقت‌ها اتفاقات عجیب و غریبی می‌افتد که آدم نمی‌تواند پیش‌بینی متعارفی داشته باشد.

منبع: جماران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تئاتر دهقان ۵۴ سال پیش ابتدای خیابان لاله‌زار

عکس/ لباس زنان در تشریفات دربار پهلوی ۵۰ سال پیش

عکس/ ساعت میلیاردی محمدرضا گلزار خبر ساز شد

عکس/ سرویس و نگهداری لامبورگینی چقدر هزینه دارد؟

عکس/ ایران رتبه پنجم جدیدترین رنکینگ لیگ‌ فوتبال آسیا

عکس/ نمایی دیدنی از حرم امام رضا ۱۳۰ سال پیش و دوره قاجار

اینفوگرافی/ شلوغ‌ترین مسیر‌های مهاجرتی دنیا کجاست؟

عکس/ پرتاب ساعت مچی به سوی رامین رضاییان در دربی ۱۰۵

تصویری قدیمی از فریدون جیرانی

عکس/ خشکبار شاهرضا ۶۰ سال پیش در خیابان شاهرضا سابق و انقلاب فعلی

عکس/ لاله مرزبان و شهاب حسینی در حاشیه یک سریال

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چه رشته هایی در آینده بازار کار خوبی خواهند داشت؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳/ ترمز دلار کشیده شد؟

ماه رمضان چه دارد که باید منتظر آن باشیم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳/ آیا الان زمان مناسبی برای خرید طلا است؟

استیضاح وزیر اقتصاد یعنی التهاب بازار و نوسان شدیدتر قیمت ارز/ برکناری همتی کاری عوام‌فریبانه است

نکات تغذیه‌ای برای رفع تشنگی در ایام روزه داری

تقویت حافظه با مصرف این نوع چای

تولید آب از هوا با ضایعات مواد غذایی

رئیس بانک مرکزی: افزایش ۳۰ درصدی ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی منتفی شده است

یکشنبه اول ماه مبارک رمضان است

امضای قرارداد معدنی میان آمریکا و اوکراین لغو شد

واکنش ایران به اظهارات وزیر خارجه ترکیه

جر و بحث ترامپ با زلنسکی: تو برگ برنده نداری

جدول لیگ برتر در پایان هفته بیست‌و‌یکم

علیرضا حقیقی: از جوانی کاسیاس صدایم می‌کردند!

سرنوشت تعدادی از مفقودی‌های حادثه سقوط بهمن مشخص شد/ جزئیات

انگلیسی زبان رسمی آمریکا می‌شود

سخنگوی هیأت رئیسه مجلس: استیضاح همتی در دستور کار یکشنبه مجلس

تداوم اظهارات غیرهمسوی وزیر دفاع با پزشکیان

ادعای عجیب جبرائیلی درباره شرط حمایت صاحبان دلار از پزشکیان

خون یحیی به جوش آمد؛ نهادهای نظارتی ورود کنند!

مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس در قاهره برای مرحلهٔ دوم آتش‌بس آغاز شده است

عربستان، قطر و عمان فردا را اولین روز ماه رمضان اعلام کردند

جایزه برندگان اسکار چیست؟

پیش بینی بورس فردا شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳

فیلم/چند ثانیه کافی است تا زندگی برای همیشه تغییر کند

درخواست تاجگردون از شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت برای کم شدن بی‌ثباتی اقتصادی

سامانه جدید بارشی در کشور؛ هلال احمر اعلام آماده باش کرد

استیضاح همتی در دستور کار روز یکشنبه مجلس قرار گرفت + جزئیات

مفقود شدن ۶ نفر در بهمن؛ اعزام تیم‌های نجات به محل حادثه

واکنش ایران به فراخوان خلع سلاح پ‌ک‌ک

هشدار مدیریت بحران به تهرانی‌ها؛ شنبه یکشنبه مراقب باشید

برنامه حضور النصر در ایران مشخص شد

برای درمان یبوست چه بخوریم؟

بهترین غذا برای سحری ماه رمضان چیست؟

آیا سرطان دهان کشنده است؟

عکس/ لاله مرزبان و شهاب حسینی در حاشیه یک سریال

رقابت جذاب والیبال برفی دختران در دیزین

آیا وام ودیعه مسکن در سال آینده افزایش می‌یابد؟

پیش‌بینی بازار خودرو در هفته دوم اسفند ۱۴۰۳

بازار فرش ایران در اختیار قاچاقچیان افغانستانی

عکس/ پرتاب ساعت مچی به سوی رامین رضاییان در دربی ۱۰۵

قیمت جدید کالا‌های اساسی اعلام شد+ جدول

عکس/ خشکبار شاهرضا ۶۰ سال پیش در خیابان شاهرضا سابق و انقلاب فعلی

ماجرای سرقت گردبند ۱۰۰میلیونی در پیروزی چه بود؟

اظهارات جدید عارف درباره قطعی برق

تصویری قدیمی از فریدون جیرانی

رکورد فوق العاده گلزن پرسپولیس در دربی

عکس/ آیین نوروز خوانی در گرگان

فیلم/ انفجار بمب حین اقامه نماز جمعه در پاکستان