تاریخ انتشار: ۱۵:۵۴ - ۰۹ اسفند ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

افزایش ۷۰ درصدی تولد‌ها از مادران غیرایرانی

بررسی داده‌های منتشر شده در مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که تعداد تولد‌ها از مادران غیرایرانی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۶ بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است.

افزایش ۷۰ درصدی تولد‌ها از مادران غیرایرانی

اقتصاد۲۴- نرخ زاد و ولد در ایران در سال‌های اخیر روند کاهشی را طی کرده است. وضعیتی که کارشناسان جمعیت‌شناسی می‌گویند ممکن است به پیری جمعیت ایران ختم شود. تعدادی از این زاد و ولدها، اما سهم جمعیت اتباع است؛ تا جایی‌که سهم تولد‌ها از مادران غیرایرانی طی پنج سال، ۷۰ درصد افزایش یافته است.

بنا بر پژوهش‌ها و اظهارات مقامات رسمی، سالخوردگی جمعیت ایران حتمی خواهد بود. بر همین اساس، سیاستگذاری‌ها حول کاهش نسبت سالمندان به جمعیت کلی کشور پیش می‌رود. به عبارتی سیاست‌گذاری‌های بر این مبنا پیش می‌رود که ازدواج و فرزندآوری در کشور بیشتر شود.

کاهش نسبت جمعیت کمتر از ۱۵ سال در ایران

آنطور که مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش داد، طی سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۵، نسبت جمعیت زیر ۱۵ سال ایران، از ۴۵.۵ درصد به ۲۴ درصد کاهش یافته است؛ یعنی طی سه دهه.

از سوی دیگر، سهم جمعیت در سن فعالیت یعنی ۱۵ تا ۶۴ سال، طی سه دهه (۶۵ تا ۹۵) از ۵۱.۵ درصد به حدود ۷۰ درصد افزایش یافت. همچنین جمعیت سالمندان بالای ۶۵ سال نیز با افزایش چشمگیری مواجه بود

چنین وضعیتی، اهمیت نرخ باروری در ایران را یادآور می‌شود. اما پیش از آنکه به سهم اتباع در تعداد موالید کشور بپردازیم، باید ابتدا تعداد موالید در ایران را بررسی کنیم.

کاهش ۲۵ درصدی تولد‌ها طی ۵ سال

در یادداشتی که در مرکز آمار ایران منتشر شده، وضعیت باروری و موالید ایران بررسی شده است. البته در محاسبات این مرکز، زنان در سن باروری را از سن ۱۵ سال در نظر گرفته‌اند. در محاسبات بین‌المللی، اما افراد زیر ۱۸ سال را در گروه کودکان می‌دهند و ازدواج آن‌ها کودک همسری به شمار می‌رود. بر این اساس ازدواج و فرزندآوری افراد زیر ۱۸ سال، زیر پا گذاشتن حقوق کودکان محسوب می‌شود.

با این توضیحات و بنا بر محاسبات مرکز آمار ایران، تعداد زنان در سن باروری در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۵، حدود ۳۰۴ هزار نفر افزایش یافته است. اما ساختار سنی زنان واقع در سن باروری خود اهمیت دیگری دارد.


بیشتر بخوانید:کدام بانک‌ها بیشترین وام فرزندآوری را پرداخت کردند؟


در یادداشت مرکز آمار ایران آمده است که میانگین سنی زنان واقع در سن باروری افزایش یافته است. این وضعیت می‌تواند در تغییر میزان نرخ باروری موثر باشد. چراکه بیشتر زنان در اواسط دهه‌های ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ سالگی، تعداد فرزند دلخواه خود را به دنیا می‌آورند و پس از آن، تمایل به فرزندآوری آن‌ها کاهش می‌یابد.

با این حال بررسی تعداد موالید طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ از کاهش تعداد موالید حکایت دارد. در دوره پنج ساله از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، بیش از ۳۷۱ هزار ولادت کاهش یافته است. یعنی تعداد تولد‌ها طی پنج سال، ۲۵ درصد کاهش یافت.

داده‌هایی که مرکز آمار ایران بررسی کرده است، بر اساس اطلاعات سازمان ثبت احوال بود. در کنار سازمان ثبت احوال، وزارت بهداشت نیز اطلاعات زاد و ولد‌ها را ثبت می‌کند. داده‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد که چه تعداد از این تولد‌ها از زنان ایرانی و چه تعداد از آن‌ها سهم اتباع است. البته آمار وزارت بهداشت با سازمان ثبت احوال تفاوت دارد، چراکه برخی از زایمان‌ها خارج از سیستم بهداشت و درمان صورت می‌گیرد.

بنا بر داده‌های وزرات بهداشت، تعداد موالید در سال ۱۳۹۶ از مادران ایرانی، یک میلیون و ۳۹۴ هزار و ۵۲۴ نفر بود. تعداد موالید از مادران غیرایرانی نیز ۴۸ هزار و ۲۹ نفر بود.

در سال ۱۴۰۰ نیز تعداد موالید از مادران ایرانی، یک میلیون و ۸۴ هزار و ۲۲۷ نفر بود. تعداد موالید از مادران غیرایرانی در سال ۱۴۰۰ نیز ۸۱ هزار و ۹۴۸ نفر گزارش شده است. به عبارتی طی پنج سال تعداد موالید از مادران غیرایرانی در کشور بیش از ۷۰ درصد افزایش داشت.

در یادداشتی که در مرکز آمار منتشر شده، آمار موالید از مادران غیرایرانی طی از سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ به تفکیک آمده است. در سال ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ترتیب تعدا موالید از مادران غیرایرانی، ۵۷۵۸۱، ۶۲۳۴۸ و ۶۹۵۶۷ نفر ثبت شده است. این آمار به نقل از وزارت بهداشت ایران گزارش شده است.

کاهش ۲۲ درصدی تعداد موالید از مادران ایرانی

نکته دیگر در بررسی این آمار روند کاهش موالید از مادران ایرانی در سال‌های اخیر است. در سال ۱۳۹۶ تعداد موالید از مادران ایرانی، یک میلیون و ۳۹۴ هزار و ۵۲۹ نفر ثبت شده است. در سال‌های بعد، اما این روند کاهشی بود.

تعداد موالید از مادران ایرانی در سال‌های ۱۳۹۷، ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ترتیب یک میلیون و ۳۱۳ هزار و ۶۳۸ نفر، یک میلیون و ۱۵۳ هزار و ۳۹۰ نفر و در نهایت یک میلیون و ۱۰۱ هزار و ۱۷۶ نفر بود. در سال ۱۴۰۰ نیز این آمار به یک میلیون و ۸۴ هزار و ۲۲۷ نفر رسید.

به عبارتی، داده‌های ثبت‌شده از سوی وزارت بهداشت که مرکز آمار ایران منتشر کرده، نشان می‌دهد که تعداد موالید از مادران ایرانی طی پنج سال بیش از ۲۲ درصد کاهش یافته است.

دلایل کاهش ازدواج و فرزندآوری در ایران

آنطور که این آمار‌ها نشان می‌دهد، هر چقدر تمایل به فرزندآوری ایرانی‌ها کم شده، نرخ زاد و ولد اتباع بیشتر شده است. شهریور امسال، روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی نوشت که بر اساس آمار‌های غیررسمی، در یک ماه در پاییز ۱۴۰۱، از ۳۰۰ زایمان صورت‌گرفته در بیمارستانی در شهرستان کوار در نزدیکی شیراز، فقط سه زایمان ایرانی بود. سایر زایمان‌ها از اتباع افغانستانی ثبت شده است.

کارشناسان دلایل مختلفی برای کاهش تمایل به ازدواج و فرزندآوری در ایران عنوان می‌کنند. برخی روی مسائل اقتصادی تاکید دارند و برخی هم مسائل فرهنگی را عنوان می‌کنند.

پیش از این سیمین کاظمی، جامعه‌شناس به تجارت‌نیوز گفت: «فرزندآوری موضوعی اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی است. در پرداختنبه این مسأله باید تفاوت‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را در نظر گرفت. ممکن است برای طبقه مرفه و تحصیلکرده، عامل فرهنگی تعیین‌کننده باشد، اما برای سایر افراد عامل اقتصادی تاثیرگذار باشد.»

او گفت: «افراد در وهله اول باید از نظر اقتصادی احساس امنیت و توانمندی کنند تا به سمت ازدواج و فرزندآوری بروند.» به گفته این جامعه‌شناس، عامل فرهنگی در کاهش تمایل به فرزندآوری در وهله دوم قرار می‌گیرد.»

منبع: تجارت نیوز
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
شنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۲
به بهانه های گوناگون ایران ما رو افغانستان شرقی نکنید برگردونید افغانها رو ایران ملک ما ایرانیان و نسل ماست
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ طبیعتگردی شقایق دهقان با استایل بهاری و خنده‌های از ته دل

اینفوگرافی/ مواد غذایی با بیشترین رشد قیمت در یکسال اخیر

عکس/ نمای هوایی از شهر کاشان ۱۰۱ سال پیش با خانه‌های گلی

عکس/ پنهان کاری با حذف خبر ناپدید شدن دو دختر تکواندوکار

عکس/ فیگور جالب آرنولد ۵۱ سال پیش در دهمین مسترالمپیا

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تیپ دهه هشتادی محمدرضا گلزار با مدل موی خاص

عکس/ قیمت بلیت کنسرت روزبه نعمت اللهی رکورد علیرضا قربانی را شکست

عکس/ ژست عاشقانه نیکول کیدمن ۳۷ سال پیش در کنار پدر و مادرش

عکس/ واکنش دردناک سارا سریال پایتخت به مرگ الهه حسین‌نژاد

عکس/ ظاهر متفاوت ملک سلمان ۳۹ سال پیش با شمشیر و سربند عربی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اندازه استاندارد دور شکم برای زنان و مردان

طرز تهیه فالوده کرمانی؛ یک دسر سنتی خوش‌مزه

عکس/ ژست ملوکانه ناصرالدین شاه ۱۳۲ سال پیش در مراسم طبخ آش سرخه حصار

۷ کود طبیعی خانگی برای تقویت گیاهان آپارتمانی

عکس/ سلطان خاویار ایران و همسرش ۶۵ سال پیش در مهمانی محمدرضا پهلوی

اقساط وام ازدواج ۱۴۰۴ چقدر است؟

این ویتامین‌ها مانع پیری زودرس می‌شوند

عکس/ ژست جالب پدر فرح دیبا ۸۴ سال پیش در کنار سگ‌هایش

محیط بانان جان می‌دهند و مدیران سازمان حقوق نجومی می‌گیرند/ تعداد محیط بانان ایرانی، یک دوازدهم استاندارد‌های جهانی است

عکس/ چهره خندان صیاد شیرازی و فرزندان اش ۴۴ سال پیش با لباس نظامی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۸ خرداد ۱۴۰۴/ ریزش ناگهانی قیمت طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۸ خرداد ۱۴۰۴/ افزایش نوسانات افزایشی دلار در بازار

عکس/ ظاهر متفاوت شهناز پهلوی ۷۴ سال پیش در کنار مادر مصری اش

عکس/ دیدار ربیعی و مهاجرانی با خانواده الهه حسین‌نژاد

دختر روئینگ ایران در روسیه تاریخ ساز شد

اطلاعیه مالک استقلال بعد از تجمعات امروز

فیلم/ آتش‌سوزی بازار سنتی بندرعباس

اینفوگرافی/ تفاوت عجیب آمار بانک مرکزی با مرکز آمار در تولید ناخالص داخلی

عکس/ تصویر فرد متهم به جاسوسی برای ایران

فیلم/ تصاویری از دو دختر مفقودشده در تهران که به‌تازگی پیدا شدند

فیلم/ آهنگ هایده هم قربانی مذاکرات ایران و آمریکا شد

قیمت قطعات خودرو و لاستیک نجومی شد

مجلس: با قیمت کنونی سکه برای پرداخت مهریه باید ۷۰ سال کار کرد

ادعای عجیب نماینده مجلس در مورد حسن روحانی

نامه شکنجه‌گر ساواک خطاب به آیت‌الله طالقانی

اطلاعیه باشگاه پرسپولیس درباره تمدید قرارداد عمری

اطلاعیه پزشکی قانونی درباره پرونده قتل الهه حسین‌نژاد

حضور سرزده تاج در اردوی تیم ملی

تاکسی اینترنتی بابک زنجانی در حاشیه خبر‌های قتل الهه حسین‌نژاد

تحویل کلید مسکن مهر هشتگرد منوط به پرداخت بدهی پیمانکار

نماینده سبزوار: برای جلوگیری از اتلاف انرژی باید به‌سمت به‌روزرسانی صنایع برویم

ساختار سنی جمعیت ایران به سمت سالخوردگی

افشای جزئیات عمق تأسیسات هسته‌ای ایران

گوشت ۳۰۰ هزار تومانی دوباره در بازار

ضربه بزرگ اطلاعاتی ایران به اسراییل

فیلم/ خط و نشان نبویان برای آمریکا درباره غنی‌سازی اورانیوم ایران

فیلم/ رخدادی غیرمنتظره در استودیو خبر ترکیه

رهن و اجاره آپارتمان در کرج چقدر است؟ + جدول

اسرائیل: به پیکر محمد السنوار دست پیدا کردیم

فیلم/ هشدار بارش‌های شدید در تهران

دو دختر نوجوان مفقود شده تهرانی پیدا شدند

عکس/ جورجینا در حال خوردن غذای ایرانی

فیلم/ ثابتی: رابطه ما با آمریکا عشق یک طرفه است

فیلم/ سیل هولناک در آذربایجان شرقی تراکتور را با خود برد

پیشنهاد جدید پرسپولیس برای پدیده لیگ برتر

فیلم/ افشاگری آقای بازیگر: برخلاف میل باطنی خیلی زود از ایران رفتم

نظری‌جویباری: هوادار استقلال هستم و این تیم را درست می‌کنم

۷ ایده اجرایی برای افزایش درآمد کسب و کار شما

عکس/ حضور بازیکن پرسپولیس در منزل الهه حسین‌نژاد

فدراسیون تکواندو در خصوص مفقودی ۲ دختر نوجوان بیانیه داد