تاریخ انتشار: ۲۱:۰۳ - ۳۰ بهمن ۱۴۰۲

این استان‌ها کم‌ترین نرخ فرزندآوری را دارند

طبقه بندی باروری استان‌های کشور در سال ۹۹ نشان می‌دهد ۵ استان "گیلان"، "مازندران"، "البرز"، "سمنان" و "تهران"نرخ باروری کم‌تر از ۱.۳ و استان‌های "یزد"، "کرمانشاه"، "خوزستان"، "خراسان جنوبی" و "سیستان و بلوچستان" نرخ باروری بالاتر از ۲.۱ را دارند.

نرخ فرزندآوری

اقتصاد۲۴- دانشیار گروه جوانان و مناسبات نسلی پژوهشگاه علوم انسانی گفت: سازمان ملل اعلام کرده است که از ۲۰۲۵ تا ۲۱۰۰ نرخ باروری کاهش خواهد یافت و آسیا، شمال آفریقا و غرب آسیا در مقایسه با جهان با کاهش نرخ جمعیت مواجه خواهد شد.

فروزنده جعفرزاده‌پور در دومین نشست علمی تخصصی جوانی جمعیت و قدرت نظامی که در صبح امروز دوشنبه در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی برگزار شد، گفت: در طول تاریخ همواره فکر به جمعیت با فکر به زادآوری و مسائل مرتبط با آن همراه بوده است و در بیانی ساده شاید بشر خود را عاجز از اثرگذاری بر مرگ محتوم می‌دانسته؛ اما راه‌هایی برای کنترل زادآوری همیشه در دسترس بوده است.

وی با اشاره به اعلام سازمان ملل که از ۲۰۲۵ تا ۲۱۰۰ نرخ باروری کاهش خواهد یافت، اظهار کرد: تغییرات نرخ باروری در جهان، آسیا، شمال آفریقا و غرب آسیا در مقایسه با جهان با کاهش نرخ جمعیت مواجه خواهد شد و این کاهش نرخ جمعیت ناشی از دو جنبه عوامل کلان شامل سیاست‌ها و قوانین، فرهنگ، وضعیت توسعه یافتگی و عوامل خرد شامل ویژگی‌های فردی، تغییرات سبک زندگی، نگرش افراد و عوامل فردی، است.

جعفرزاده‌پور با اشاره به سابقه کنترل جمعیت در ایران با بیان اینکه اولین سیاست‌های کنترل جمعیت مربوط به سال ۱۳۴۳ می‌شود، ادامه داد: در اوایل انقلاب ترویج فرزندآوری رخ داد که از سال ۵۸ تا ۶۵ سیاست‌های تشویقی جمعیت اعمال شد و ما با جمعیت گسترده دهه ۶۰ مواجه شدیم.

دانشیار گروه جوانان و مناسبات نسلی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی اضافه کرد: از سال ۷۵ سیاست‌های کاهش جمعیت و در سال‌های اخیر بر سیاست‌های ترویج فرزند آوری متمرکز شدیم؛ این در حالی است که سیاست‌های جمعیتی بر روی افرادی زیادی از جامعه اثرگذار است و زندگی آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ از این رو سیاستگذاران باید به پیامد‌های سیاست‌های جمعیتی توجه داشته باشند.

وی با تاکید بر اینکه سیاست‌های جمعیتی تا اتاق خواب افراد جامعه دخالت می‌کند؛ از این رو یک شبه نمی‌توان خانواده‌ها را تشویق به فرزندآوری کرد، یادآور شد: برای پذیرش جامعه به فرزندآوری باید بستر‌هایی فراهم شود.

جعفرزاده پور ادامه داد: طبقه بندی باروری استان‌های کشور در سال ۹۹ نشان می‌دهد ۵ استان "گیلان"، "مازندران"، "البرز"، "سمنان" و "تهران"نرخ باروری کمتر از ۱.۳ و استان‌های "یزد"، "کرمانشاه"، "خوزستان"، "خراسان جنوبی" و "سیستان و بلوچستان" نرخ باروری بالاتر از ۲.۱ را دارند.

نرخ فرزندآوری در یک استان پایلوت تحقیقات

وی با اشاره به اجرای پروژه مطالعاتی در زمینه نرخ بارورز در استان البرز، یادآور شد: استان البرز یکی از استان‌های خاص کشور است؛ چرا که این استان یک استان مهاجر پذیر است و سرریز جمعیت استان تهران را نیز پذیراست؛ ضمن آنکه جمعیت روز و شب آن نیز متغیر است.

وی با بیان اینکه میانگین سن اولین زایمان در این استان نزدیک ۳۰ سال (۲۹.۴۷ سال) است، خاطر نشان کرد: مادران ۳۰ سال اولین زایمان خود را خواهند داشت و نکته مهم درباره این استان این است که نرخ باروری زنان افغانستانی در این استان بیشتر از زنان ایرانی است. این استان هر چند دارای جمعیت جوان است؛ اما جمعیت آن مهاجرانی هستند که برای ایجاد شرایط بهتر زندگی مهاجرت کردند که با عدم یا کاهش حمایت‌های خانواده و حضور در محیط و شرایط جدید و مصائب مربوط به آن مواجه هستند.

این محقق حوزه جمعیت توصیف تاثیر وضعیت رابطه بین نسلی با والدین بر تمایل به فرزندآوری زوج‌های جوان در استان البرز، علت یابی تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به فرزندآوری زوج‌های جوان استان، فهم تاثیر نگرش به آینده خود بر تمایل به فرزندآوری و فهم عمیق تاثیر نگرش به آینده فرزند بر تمایل به آینده فرزند بر تمایل فرزند آوری را از اهداف اجرای این مطالعات بیان کرد.

وی با بیان اینکه در این مطالعات زنان در سن ۱۵ تا ۳۵ سال مشارکت کردند، گفت: علل وضعیت موجود فرزندآوری از دیدگاه پاسخگویان شامل عواملی، چون "تغییرات و مشکلات اجتماعی"، "تغییر سبک زندگی"، "مشاهده رفتار‌های عصبی در جامعه"، "فضای نا امن در جامعه"، "ضرورت تلاش برای ارتقا مهارت‌های فرزند"، "تغییر فرهنگی و کفایت فرزندان موجود"، "تجربه زیسته افراد و روابط با والدین"، "آینده نامطمئن" و "نگرانی از آینده فرزند" بیان شد.

جعفرزاده پور یکی از عواملی که بر روی موضوع جوانی جمعیت اثرگذار است را "گذرگاه‌های فریز شده دوران جوانی عنوان کرد و در این باره توضیح داد: فرد در دوران جوانی در جامعه شخصیت اجتماعی خود را در قالب اشتغال تعریف می‌کند و استان البرز جایی که در زمینه اشتغال با چالش‌های زیادی مواجه است. از سوی دیگر جوان برای عبور از دوران جوانی باید ازدواج کند که شرایط امروز جامعه به گونه‌ای است که جوان برای عبور از آن با چالیش‌هایی مواجه است.


بیشتر بخوانید: عامل اصلی کاهش ازدواج در ایران


بی‌فرزندی تحمیلی

دانشیار گروه جوانان و مناسبات نسلی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی بی فرزندی تحمیلی را یکی از نتایج این طرح تحقیقاتی عنوان کرد و گفت: بی فرزندی تحمیلی به دلیل تغییر سبک زندگی ایجاد می‌شود که در آن افراد به کیفیت زندگی توجه دارند تا کمیت آن و دلیل دیگر این امر تغییر ارزش فرزندآوری است.

به گفته وی در گذشته فرزندآوری برای مردم ارزش اقتصادی داشت، ولی امروزه فرزندآوری بیشتر یک امر عاطفی قلمداد می‌شود و زوج‌ها بیشتر برای آنکه غریزه والد بودن و حس پدر و مادر شدن را ارضا کنند، اقدام به فرزندآوری می‌کنند.

وی تاکید کرد: نوسازی فیزیکی محیط و بازسازی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جوامع گوناگون می‌تواند تا اندازه‌ای میزان باروری را تغییر دهد و باعث شود تا روحیه آینده نگری و گرایش به زندگی همراه با آسایش و شادکامی در بین افراد جامعه مورد توجه قرار گیرد.

جعفرزاده اضافه کرد: دورنمای تیره از آینده می‌تواند افراد جامعه را تحت تاثیر قرار دهد و موجب می‌شود که رفتار‌های مختلف را با احتیاط بیشتر و بر اساس کاهش فشار در آینده انجام دهند.

وی شادکامی و امید به آینده را از دلایل افزایش و یا کاهش فرزندآوری دانست و رتبه شادکامی در ایران را ۱۱۸ از بین ۱۵۳ کشور دنیا دانست و یادآور شد: حتی در بین ۱۲ کشور منطقه ایران رتبه ۹ را دارد.

مشوق‌های جمعیتی

این محقق به اثرات مشوق‌های جمعیتی اشاره کرد و یادآور شد: مشوق‌های مالی بیشترین تاثیر را روی خانواده‌های کم درآمد یا خانواده‌های بزرگتر با هزینه‌های حاشیه‌ای کمتر فرزند، دارد؛ ولی این مشوق‌ها برای در خانواده‌های دارای درآمد متوسط و خانواده‌های متمول عوامل اقتصادی بر تمایل و یا عدم تمایل به فرزندآوری موثر نیست.

وی اضافه کرد: این امر موجب شده که علی رغم مشوق‌های فرزندآوری، افزایش جمعیت رخ نداده است و باید توجه شود که کاهش جمعیت یک معلول است نه یک عامل و نمی‌تواند معلول را علاج کرد بدون آنکه عوامل موثر در آن را کاهش داد. اگر این عوامل مرتفع شود فرزندآوری رونق خواهد گرفت.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش