تاریخ انتشار: ۰۹:۵۱ - ۲۱ اسفند ۱۴۰۲

فاکتور‌های موثر در انتخاب رئیس مجلس دوازدهم؛ امداد‌های غیبی و لابی‌ها به کمک قالیباف می‌آیند؟

چیدمان سیاسی مجلس آینده هر طوری که باشد، به نظر نمی‌رسد امداد‌های غیبی قالیباف را در این دوره مجلس نیز تنها بگذارند و اجازه دهند تا عنان مجلس دست طیف و طایفه‌ای باشد که هر روز در عالم سیاست اصولگرایان، یک دعوا و جنجال به پا می‌کنند.

فاکتور‌های موثر در انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

اقتصاد۲۴- با پایان انتخابات یازدهم اسفند ماه، تکلیف بخش زیادی از صندلی‌های مجلس دوازدهم روشن شده است؛ اما در مقابل ۴۵ کرسی بدون نماینده مانده‌اند که در دور دوم انتخابات در اردیبهشت ماه آینده تعیین تکلیف خواهند شد.

یک صندلی؛ علت زودوخورد‌های رسانه‌ای اصولگرایان

هرچند آن کرسی‌های باقیمانده می‌تواند خود اندازه یک فراکسیون سیاسی باشند، اما تاکنون به شکلی صف‌بندی‌های سیاسی برای ریاست مجلس روشن شده است. نامزد‌هایی که بالقوه هستند در حال تلاش برای پیدا کردن راهی به سمت صندلی ریاست هستند. زد و خورد‌های سیاسی این روز‌ها در رسانه‌ها را می‌توان یکی از همین رقابت‌ها دانست که البته خود زیرمجموعه یک دعوا و رقابت بزرگتر و وسیع‌تری است.

تا الان می‌توان ۳-۴ رقیب بالقوه را برای ریاست مجلس در نظر گرفت؛ محمدباقر قالیباف، محمود نبویان، مرتضی آقاتهرانی و حمید رسایی. این ۴ نام متعلق هستند به ۳ جریان سیاسی حاضر در مجلس که همگی هم در دسته‌ی اصولگرایان تعریف می‌شوند.

قالیباف زیر فشار پایداری‌ها

محمدباقر قالیباف با برچسب نواصولگرایی در مجلس حاضر خواهد شد که البته وامدار شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب به ریاست غلامعلی حداد عادل نیز هست. در جریان تدوین فهرست شورای ائتلاف که در نهایت با جبهه پایداری بر سر فهرست مشترک به توافق رسیدند، قالیباف برابر فشار‌های جبهه پایداری که خواهان حذف برخی چهره‌های نزدیک به او شده بود، ایستادگی نکرد و تن به خواسته پایداری‌چی‌ها داد.

از سوی دیگر با حذف محسن دهنوی از فهرست، می‌بایست محسن پیرهادی جایگزین او می‌شد، اما جبهه پایداری که فضا فشار بیشتر به قالیباف، مناسب می‌دید و یک گام به جلو برداشت و با حذف نام پیرهادی از یاران قالیباف، و جایگزین کردن محمود نبویان، یک نفر از سهم قالیباف کم و یک نفر به سهم خود اضافه کرد.

اما با توجه به افشاگری‌هایی که درباره فرزند قالیباف قبل از انتخابات مجلس صورت گرفت، اقبال نسبت به او در بین بدنه اجتماعی اصولگرایان کم شد، نتیجه هم بدین ترتیب شد که قالیباف خودش در رتبه چهارم ایستاد و مهمتر آنکه هیچ یک از سهم‌های رئیس مجلس در بین ۱۴ فرد راه یافته به مجلس در دور اول حضور نداشت. به عبارت دیگر، با قالیباف از همراه بردن نزدیکانش به مجلس عاجز ماند.

قالیباف در گوشه رینگ پارلمان

اما معادلات برای ریاست مجلس بسیار متفاوت با نتیجه انتخابات است. در مجلس صندلی ریاست، ناشی از قدرت لابی و نفوذ و برخی عوامل دیگر است که داخل پارلمان نیستند.

از همین رو بسیاری معتقدند که قالیباف با توجه به حامیانی که دارد می‌تواند باز هم بر صندلی ریاست تکیه بزند. از آنجایی که در لابی‌ها و بده و بستان‌های سیاسی باید معامله صورت بگیرد، احتمالا با توجه به آنکه قالیباف در گوشه رینگ گیر افتاده و تضعیف شده، برای نتیجه دادن لابی‌هایش باید، بیشتر از آنکه بستاند، امتیاز بدهد.


بیشتر بخوانید:فروپاشی اقتصادی در نتیجه تلاقی مجلس تندرو دوازدهم و ریاست جمهوری ترامپ؟/ اولویت‌های مجلس بعدی، اقتصاد، معیشت و رفاه مردم نیست!


مثلا شاید افراد نزدیک به قالیباف در هیات رئیسه کمترین سهم را داشته یا اصلا حضور نداشته باشند؛ یعنی که در جریان بده و بستان‌های قبل از رای‌گیری، در قبال صندلی ریاست، بسیاری از صندلی‌ها هیات رئیسه را بدهد. اینگونه جریان رقیب قالیباف، از رأی بالاتر و قدرت بیشتری در هیت رئیسه برخوردار خواهند بود.

معادله دیگری هم که ممکن است، عدم حضور قالیباف در انتخابات هیات رئیسه یا شکست خوردن او است؛ در این صورت او پس از ۴ سال ریاست بر مجلس، باید پایین‌نشین باشد و نبویان یا رسایی یا آقاتهرانی بر مجلس ریاست کنند؛ این‌ها البته در شرایطی است که قالیباف از حضور در مجلس انصراف ندهد.

۲ رقیب پایداری مقابل قالیباف

اما جریان پایداری که رقیب با به عبارت بهتر از دشمنان قالیباف هستند، دو نامزد برای ریاست خواهد داشت؛ نبویان و آقاتهرانی. این دو که الان هم عضو مجلس هستند، انتقادات زیادی نسبت به عملکرد قالیباف در مسند ریاست مجلس دارند.

آن‌ها هر زمانی که می‌توانند علیه قالیباف اقدامی می‌کنند تا او را میان اصولگرایان تضعیف کنند. این دشمنی بر کسی پوشیده نیست و برخی افراد بسیاری از اقدامات رسانه‌ای علیه قالیباف را دستپخت پایداری‌چی‌ها می‌دانند.

پایداری‌چی‌ها با ۲ چهره سرشناس جریان اصولگرایی، از این شانس بهره‌مند خواهند بود که بتوانند در این جنگ قدرت، قالیباف و جریان دیگر حاضر در مجلس را مغلوبه کنند. آن‌ها ثابت کرده‌اند که چه اکثریت باشند و چه اقلیت با سر و صدا و قیل و قال کار خود را پیش می‌برند؛ از همین رو با توجه به دو نامزد بالقوه برای ریاست در بین پایداری‌چی‌ها، اگر نام یکی از آن‌ها را به عنوان رئیس مجلس از انتخابات هیات رئیسه بیرون آمد، نباید شگفت‌زده شد

کاندیدای تندروی ریاست مجلس

حمید رسایی که این روز‌ها سر و صدای زیادی به پا کرده، یکی از چهره‌های بالقوه مجلس دوازدهم برای ریاست است. احتمالا این جنجال‌هایی که اخیرا بر پا کرده نیز بی‌ارتباط با ریاست مجلس نباشد. او با مخالفت‌هایش با قالیباف به طور علنی و تند، قصد دارد این سیگنال را به اکثریت تندروی مجلس دوازدهم بفرستد که اگر مبنایتان مخالفت با قالیباف باشد، من از پایداری‌ها، پایداری‌تر هستم. او که روزگاری خودش در جمع پایداری‌چی‌های مجلس بود، حالا با جدایی از این نحله اصولگرایی، چند ماه پیش از انتخابات جریانی به نام شریان را به راه انداخت که در ادامه با تجمیع تشکل‌های کوچک تشکلی بزرگتر با نام «امنا» وارد انتخابات اصولگرایانه مجلس شد.

او در نهایت با همراهی علی‌اکبر رائفی‌پور استاد خودخوانده موسسه «مصاف» که نوعی ائتلاف بود، توانست راهی مجلس شود. رسایی احتمالا می‌خواهد به پشتوانه افرادی که به رائفی‌پور و تشکیلاتش تعهد داده‌اند وارد گود رقابت در انتخابات هیات رئیسه مجلس شود.

امداد‌های غیبی به کمک قالیباف می‌آید؟

اما چیدمان سیاسی مجلس هر طوری که باشد، انتخابات ریاست مجلس، فارغ از آن است؛ اما به نظر نمی‌رسد امداد‌های غیبی قالیباف را در این دوره مجلس نیز تنها بگذارند و اجازه دهند تا عنان مجلس دست طیف و طایفه‌ای باشد که هر روز در عالم سیاست اصولگرایان، یک دعوا و جنجال به پا می‌کنند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فوری/ ترور هدفمند در لبنان

فیلم/ جمله تکان‌دهنده و تاریخی ستارخان درباره ایران

دیدار سفیر انگلیس با اسماعیل بقایی

فیلم/ حضور لاریجانی بر مزار شهید سید حسن نصرالله

فیلم/ نفیسه کوهنورد خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی: خلع سلاح‌کردن حزب‌الله آسان نیست

رویترز: ایران به‌دنبال مذاکره مستقیم با آمریکاست

عکس/ تصویری پربازدید از ملاقات امروز دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و نخست وزیر لبنان

موضع‌گیری ایران‌خودرو در برابر مخالفت تعزیرات با افزایش قیمت

تلاش مصر برای از سرگیری مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ داستان سفر قاچاقی مصطفی راغب به کربلا

افزایش حقوق کارکنان دولت قطعی شد

تهران؛ زمانی برای غلبه بر تردیدها

رای جدید دادگاه کانادا درباره حادثه هواپیمای اوکراینی

فقر به جایی رسیده که سیب‌زمینی را قسطی می‌فروشند

فیلم/ لبنانی‌ها با برنج از لاریجانی استقبال کردند

صنع‌الله ابراهیم درگذشت

تغییر در فروش بنزین از شهریورماه

عکس/ صیاد شیرازی و فرزندش مهدی در سفر به مناطق جنگی

عکس/ پاسخ فضائلی به اظهارات محسن هاشمی در نقل قول از رهبری درباره جنگ و مذاکره

سامانه بارشی جدید در راه تهران

جدایی جنجالی یک پرسپولیسی به مقصد گل‌گهر

فیلم/ حرف‌های تلخ حامد بهداد: من افسرده‌ام و چیزی خوشحالم نمی‌کند

اروپا در انتظار پاسخ ایران

عراقچی یک حکم جدید صادر کرد

گفت‌وگوی دیپلمات ارشد روسیه با عراقچی

دو سرمربی والیبال ایران لژیونر شدند

فیلم/ پاسخ کوبنده مجری زن صداوسیما به نتانیاهو

فیلم/ اسرائیل نهمین کشور جهان از نظر کم‌آبیست و ایران رتبه چهاردهم را دارد

فیلم/ قطعی‌های ۱۲ ساعته آب و جریمه برای مشترکان بد مصرف

قتل فجیع دختر نوجوان به دست پسر ۲۰ ساله در بابل

عکس/ اعتراض اکبر گنجی به استفاده نتانیاهو از کتابش

خبر مهم درباره تردد از جاده چالوس

مشخصات موشک بالستیک رستاخیز ایران

فیلم/ اختلال در کنفرانس خبری لاریجانی در لبنان به دلیل قطع ناگهانی برق

پیشکسوت استقلال: سیدورف دلالی بیش نیست

فیلم/ بازداشت ۵۰ ایرانی در حرم امام حسین(ع) به دلیل شعارهای ضدصهیونیستی

واکنش باشگاه استقلال به استعفای جویباری

علائم هشداردهنده گرمازدگی و کم‌آبی بدن را بشناسید

ارزش سهام عدالت امروز ۲۲ مرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ شوخی جالب و خنده‌دار هانا دختر مهران غفوریان

عکس/ نقشه تراکم جمعیت در ایران

عکس/ جواد نکونام تبرئه شد

عکس/ خبر خوش برای هواداران استقلال

وعده جدید وزیر ارتباطات درباره فیلترینگ

عکس/ اسامی مصدومان تصادف اتوبوس زائران ایرانی در عراق

فیلم/ پیام ویژه علی لاریجانی به مردم لبنان از بیروت

تمهیدات ترافیکی ویژه روز اربعین برای جاماندگان

شدت ریزش بورس بیشتر شد

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP

قیمت گوشی اپل + جدول