تاریخ انتشار: ۰۸:۵۷ - ۲۴ فروردين ۱۴۰۳

نگاهی به جیش‌العدل بعد از یک‌دهه عملیات تروریستی؛ جیش‌العدل و بلوچ‌ها دو خط موازی که به هم رسیده‌ا

بامداد پنج‌شنبه تعدادی نیرو از گروه‌های تروریستی به‌طور همزمان به ۵ نقطه از اماکن عمومی و پایگاه‌های نظامی و انتظامی در شهر‌های چابهار و راسک در استان سیستان و بلوچستان حمله کردند. اما جیش العدل کیست که چنین عملیاتی انجام داده‌است؟

نگاهی به جیش‌العدل

اقتصاد۲۴-  تحلیل‌ها به ما می‌گوید که ریشه‌های جیش‌العدل به دستگیری و اعدام عبدالمالک ریگی بازمی‌گردد. عملیاتی در نوع خود عجیب در اسفند سال ۸۸؛ سالی که سیاست داخلی هزینه‌های گزافی داده بود. وقتی یک به یک تصاویر دستگیری عبدالمالک جوان با کاپشن توسی و پیراهن سفید بین مردانی سیاه پوش که فقط چشم‌هایشان پیدا بود، در سایت‌های خبری با اینترنت کم سرعت آن‌زمان بارگیری می‌شد، به نظر می‌رسید مهم‌ترین شاخه برنامه‌ریزی عملیات تروریستی در شرق و جنوب شرق کشور، از هم گسسته باشد. اما همان‌طور که عبدالمالک، بازمانده تروریسم بود، استمرار تروریسم را به ارث گذاشت. آنچه امروز هنوز در شرق و جنوب کشور، قربانی می‌گیرد و به‌عنوان جیش العدل شناخته می‌شود، بازماندگان فکری و خانوادگی ریگی هستند در بلوچستانی که چندین دهه فقر و تبعیض و خشکسالی، میزبان خوبی برای رشد آن‌ها بوده‌است. چه بسا امروز بعد از احیاء القاعده به شکلی جدید در پاکستان و افغانستان، ظهور و بازنمایی طالبان در افغانستان و افزوده‌شدن غده‌ای به نام داعش به تروریسم در خاورمیانه، همه چیز برای بازسازی جبهه تروریستی در بلوچستان نیز آماده است.

همه گروه‌های تروریستی ایجاد شده در این منطقه اعلام می‌کنند که به دنبال گرفتن حق سنی‌ها از نظام رسمی کشور هستند؛ با هر ابزاری که در دستشان خوش‌تر بنشیند. این خود گواه بر محرومیت شدید و عدم تناسب در برنامه ریزی‌های مدیریتی کشور در مورد سیستان و بلوچستان است. تقریبا همه متفق‌القول هستند که هیچ‌گاه سیستان و بلوچستان، در اولویت برنامه‌ریزی و تخصیص بودجه از سوی دولت مرکزی نبوده‌است. این مساله چند دهه‌ای، اما در جریان حوادث منتسب به اعتراضات دوسال گذشته شکل جدیدی گرفت و به اعتراضات خونین خیابانی در زاهدان بین مخالفان و عوامل نیروی انتظامی کشیده شد.

جدیدترین عملیات

بامداد پنج‌شنبه تعدادی نیرو از گروه‌های تروریستی به‌طور همزمان به ۵ نقطه از اماکن عمومی و پایگاه‌های نظامی و انتظامی در شهر‌های چابهار و راسک در استان سیستان و بلوچستان حمله کردند. این عملیات که در نوع خود گسترده بود، ساعات زیادی طول کشید و علیرغم کشته شدن ۱۵ نیرو از اعضای گروه ترویستی، پنج نیروی نظامی نیز شهید شدند. اما جیش العدل کیست که چنین عملیاتی انجام داده‌است؟

از مبارزه با استعمار بریتانیا تا ستاندن حق بلوچ‌ها

اگرچه با نگاهی تاریخی سابقه گروه‌های قومیتی تجزیه طلب در منطقه سیستان و بلوچستان به جنبش‌های ضد استعماری علیه بریتانیا و درهند و پاکستان بازمی‌گردد، اما بعد از پیروزی انقلاب در ایران، این گروه‌ها بیشتر بر ستاندن حقوق سنی‌ها از حکومت مرکزی متمرکز هستند. یکی از مهم‌ترین این گروه‌ها «جندالله» نام داشت که در سال ۱۳۸۲ بنیان‌گذاری شد. گروهی که یکی از مهم‌ترین رهبران آن، عبدالمالک ریگی بود. البته آن‌ها خود را «یک گروه جدایی‌طلب» نمی‌دانستند، اما هدفشان را تلاش برای تأمین حقوق قوم بلوچ و اهل‌سنت بلوچستان اعلام کرده‌بودند عمدتا کارشان قاچاق سوخت و مواد مخدر بود و لابه‌لای آن، اسلحه و مهمات هم جابه‌جا می‌کردند. بعد از دستگیری و اعدام ریگی، این گروه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که محمدظاهر بلوچ را به عنوان رهبر جدید خود منصوب کرده‌است. اما مدتی بعد این گروه توسط اعضای آن منحل و گروه‌هایی جدید، با نام‌های جیش العدل به رهبری محمد ظاهر بلوچ و با نام مستعار صلاح‌الدین فاروقی و جیش النصر با رهبری عبدالرئوف ریگی تشکیل شدند. آن‌ها در بین خود مناطق مختلف سیستان و بلوچستان را تقسیم کرده و هر کدام عملیات ویژه خود را انجام می‌دهند.

صلاح‌الدین فاروقی از سال ۱۳۹۱ رهبر جیش العدل است و از او به‌عنوان «امیر» و «رهبر جهاد بلوچستان» یاد می‌کنند.

علاوه بر ایران، آمریکا، ژاپن و نیوزلند هم این گروه را تروریستی می‌شناسد.

این گروه بار‌ها به نیروی انتظامی و سربازان مرزبانی در مناطق مختلف ایران حمله کرده‌است.


بیشتر بخوانید: سیاست اردوغان در قبال اسرائیل چگونه نتیجه معکوس داشته است؟


بی بی سی در گزارشی در این مورد نوشته که «عبدالرئوف ریگی (برادر عبدالمالک ریگی، رهبر گروه جندالله)، تابستان ۱۳۹۳ با جدا شدن از گروه جیش العدل، فعالیت مسلحانه خود را در مخالفت با جمهوری اسلامی و در قالب گروه جیش النصر از سر گرفت. عبدالرئوف ریگی بنا به گزارش‌ها پس از آن از گروه جیش العدل جدا شد که در میان شبه نظامیان این گروه بر سر اعدام یک گروگان ایرانی اختلافاتی به وجود آمد.»

یکی از واکنش‌برانگیزترین عملیات‌هایی که جیش العدل انجام داد مربوط به منطقه‌ای به نام جکیگور و به بهمن ۱۳۹۲ و حمله به یک پاسگاه ایران در مرز پاکستان بازمی‌گردد که پنج مرزبان ایرانی را ربود. یکی از گروگان‌ها به نام جمشید دانایی فر توسط جیش العدل اعدام شد و چهار سرباز وظیفه دیگر را بعد از وساطت مقام‌های محلی آزاد کرد.

بر اساس مصاحبه‌های ویدیویی که از عبدالرئوف ریگی در شبکه‌های اجتماعی موجود است او با اعدام گروهبان ایرانی مخالف بوده و به همین سبب با تاسیس جیش النصر راه خود را از گروه جیش العدل جدا می‌کند. عبدالرئوف ریگی، شهریور سال ۱۳۹۳ در پاکستان کشته شد.»

سال ۱۳۹۵ «جیش العدل» در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که نیرو‌های «جیش النصر» در «جیش العدل» ادغام شده‌اند و این گروه عملا منحل شده است.

در عمده این عملیات‌ها جیش‌العدل هدفی اضافه بر رهایی قوم بلوچ برای خود مطرح می‌کرد. موضوع مخالفت با حمایت ایران از سوریه و آزادی زندانیان بلوچ یا سنی مذهبی که آن‌ها مدعی بودند در بازداشت سپاه پاسداران در سوریه هستند در این دوره به بیانیه‌های آن‌ها بعد از عملیات‌ها افزوده شد. درعملیات جدید البته ممانعت از توسعه بندر مکران به این ادعای تروریستی افزوده شده است. به نظر می‌رسد از منظر سلفی‌ها توسعه بندر مکران می‌تواند مسیری برای بازگشایی راه استعمار به نظر بیاید که آن‌ها به این شکل می‌خواهند مخالفت خود با آن‌را اعلام کنند.

ترور از جندالله تا جیش‌العدل

خبرگزاری‌های داخلی ایران، عمده عملیات‌های اخیر این گروه تروریستی را این گونه برشمرده‌اند.

در یکی از خون‌بارترین حملات این گروه، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ ایران، بمبی در یکی از مساجد شیعیان زاهدان منفجر شد که جان ۲۵ نفر را گرفت و بیش از ۱۲۰ نفر را مجروح کرد. جندالله مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت. سازمان ملل این حمله را تروریستی خواند و محکوم کرد.

۳ آبان ۱۳۹۲ جیش‌العدل به یک گشت مرزبانی در منطقه سراوان حمله کردند که در پی کمین آن‌ها ۱۴ نفر از اعضای پلیس مرزبانی ایران کشته شدند و ۷ نفر هم مجروح شدند. مهاجمان پس از حمله از مرز ایران و پاکستان عبور کرده و در کشور پاکستان مخفی شدند. از میان ۱۴ پلیس مرزبان ایرانی، ۱۲ نفر سرباز وظیفه و ۲ نفر از پرسنل کادر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران بودند.

بهمن‌ماه ۹۷ یک دستگاه اتوبوس حامل پرسنل مرزبانی که از مأموریت بازمی‌گشتند، در جاده خاش-زاهدان هدف حمله انتحاری قرار دادند و ۲۷ نفر شهید و ۱۲ نفر زخمی شدند.

بهمن‌ماه ۹۷ به ناحیه مقاومت بسیج شهرستان نیک شهر حمله کردند که در جریان این حمله در مجموع ۲ نفر شهید و ۵ نفر زخمی شدند.

سه‌شنبه ۲۴ مهر ۹۷ افراد این گروه از داخل خاک پاکستان به منطقه (لولکدان) در بخش ریگ ملک در ۵۰ کیلومتری شهر میرجاوه در استان سیستان و بلوچستان نفوذ کرده و ۱۴ نفر از افراد مسلح مرزبان را در این منطقه به اسارت گرفته و به خاک پاکستان بازگشتند.

مرداد ۹۹ دو بمب صوتی در فاصله نزدیک از کلانتری ۱۲ زاهدان واقع در خیابان بعثت منفجرشد که باعث مجروح شدن ۴ نفر شد.

جیش‌العدل برگ بازی مرزی

نگاهی دقیق‌تر نشان می‌دهد جیش‌العدل در بیش از یک‌دهه‌ای که از تاسیسش می‌گذرد در حال طراحی و اجرای عملیات متفاوت تروریستی در منطقه سیستان و بلوچستان است که مدتی توجه افکارعمومی را به خود جلب می‌کند و بعد مثل مسایل دیگر رها می‌شود. اما مسایل لایه لایه سیستان و بلوچستان موجب می‌شود که چنین گروهی بتواند به راحتی نیرو جذب کند و عملیات انجام دهد. نابسامانی مرز بلوچستان در پاکستان و عدم استقرار یک دولت قوی در آن کشور به این موضوع دامن می‌زند. البته این خوش بینانه‌ترین شکل نگاه به این موضوع است. برخی معتقدند که جیش‌العدل و پتانسیل تخریبی‌اش برگ بازی در دست بازیگرانی می‌شود که می‌خواهند جمهوری اسلامی را بیش از آن‌چه اکنون است، درگیر مسایل مرزی و امنیتی کند. واکنش کلامی جمهوری اسلامی در مقابل این موضوعات، منتسب کردن این گروه به پاکستان و عربستان سعودی است. در‌حالی‌که پاکستان کشور دوست و برادر به شمار می‌آید، اما هیچ‌گاه این دوستی انتفاعی برای ایران نداشته‌است. علاوه بر این‌ها، حوادثی که بعد از تابستان ۱۴۰۰ در زاهدان رخ داد، اختلافات بین نظام حاکم و قوم بلوچ را افزوده‌است. مسایلی که هیچ‌کدام آینده‌ای رو به بهبود و حل مساله را نشان نمی‌دهد.

منبع: امتداد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد