تاریخ انتشار: ۱۹:۱۰ - ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داریست

«استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تن‌هایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.»

جامعه پزشکی

اقتصاد۲۴- طی دو سال اخیر روان‌شناسان و دیگر دست‌اندرکاران حوزه بهداشت و درمان بار‌ها نسبت به افزایش آمار خودکشی در بین پزشکان، به‌ویژه خودکشی رزیدنت‌های پزشکی هشدار داده‌اند. حال وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان، با پیش کشیدن بحث سیستم برده‌برداری به عوامل موثر به افزایش تعداد این نوع خودکشی‌ها پرداخته است.

به‌رغم هشدار‌های متعدد روان‌شناسان نسبت به افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و البته مجموعه پزشکان، وزارت بهداشت و درمان و در راس آن وزیر بهداشت حتی یک بار هم در این باره واکنشی نشان نداده‌اند.

این در حالی است که به گفته رئیس عالی شورای نظام پزشکی، خودکشی پزشکان در ایران به مرز هشدار رسیده است.

در این شرایط که مهاجرت پزشکان و پرستاران خود چالشی بزرگ برای سیستم بهداشت و درمان کشور به شمار می‌آید، بالا رفتن آمار مرگ خودخواسته در این قشر می‌تواند زنگ خطر بزرگ‌تری باشد. اگر این روند ادامه یابد در آینده‌ای نه‌چندان دور کمبود پزشک در کشور باعث پایین آمدن کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی شده و باعث می‌شود تا مانند تجربه دهه ۶۰ یک بار دیگر مسئولان حوزه بهداشت و درمان مجبور به آوردن پزشک از کشور‌های همسایه شوند.

این در حالی است که با توجه به میزان درآمد پزشکان در ایران بعید به نظر می‌رسد که پزشکان پاکستانی که زمانی برای طبابت در ایران پیش‌قدم می‌شدند میلی به کار کردن دوباره در این کشور داشته باشند.

در این بین برخی کارشناسان معتقدند مشکلات روحی و روانی نمی‌توانند دلیل بسیاری از این خودکشی‌ها باشند؛ چراکه اگر فرد دچار نوع حاد اختلالات روانی منجر به خودکشی باشد نمی‌تواند تا روز قبل از اقدام به مرگ خودخواسته در مراکز درمانی مشغول فعالیت باشد.

سیستم وزارت بهداشت، نظام برده‌داریست

وحید شریعت، رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، درباره علت افزایش خودکشی رزیدنت‌های پزشکی و پزشکان می‌گوید: استرس ناشی از فشار کار و البته تحقیر و توهینی که پزشکان تحمل می‌کنند احتمالا دلیل عمده بروز مرگ‌های خودخواسته است. متاسفانه سیستمی که وزارت بهداشت و درمان در برابر این پزشکان اعمال می‌کند بیشتر شبیه به نظام برده‌داری است؛ همین مسئله به‌تن‌هایی می‌تواند انگیزه اصلی آن‌ها برای اقدام به خودکشی باشد.

او می‌افزاید: متاسفانه رفتاری که با رزیدنت‌های پزشکی در بیمارستان دانشگاه‌های علوم پزشکی شکل می‌گیرد، بسیار ناشایست و تحقیرکننده است. جوانی که سال‌ها تلاش کرده، درس خوانده و به امید رسیدن به روز‌های بهتر وارد این شغل شده است وقتی در مقام یک رزیدنت شروع به کار می‌کند با چنان رفتار‌هایی روبه‌رو می‌شود که تمام چشم‌اندازی را که از آینده خود ترسیم کرده بود، مخدوش می‌کند.

ناامیدی یکی دیگر از عوامل خودکشی رزیدنت‌های پزشکی

رئیس انجمن علمی روان‌پزشکان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا افرادی با داشتن اختلالات روانی حاد منجر به خودکشی می‌توانند در سیستم بهداشت و درمان فعالیت کنند؟ می‌گوید: قطعا چنین چیزی نیست. اینکه پزشکان یا بیشتر از همه رزیدنت‌های پزشکی دست به خودکشی می‌زنند به دلیل ناامیدی عمیقی است که احساس می‌کنند. آن‌ها امید خود به آینده را از دست می‌دهند و زیر بار مسئولیت‌های سنگین و حقوق ناچیز و مشکلات زندگی کمر خم می‌کنند. در نهایت هم راهی جز پایان دادن به زندگی‌اشان پیدا نمی‌کنند.


بیشتر بخوانید:  تهیه گزارش ویژه علل خودکشی پزشکان


وی ادامه می‌دهد: مسئله مهم برقراری تناسب بین فشار کار و دریافتی است. چیزی که أصلا در مورد رزیدنت‌های پزشکی رعایت نمی‌شود. آن‌ها اجازه کار خصوصی ندارند و ناچارند چرخ زندگی خود را با همان مبالغ ناچیزی که به عنوان حقوق از دانشگاه‌های علوم پزشکی دریافت می‌کنند بچرخانند. مشکلات معیشتی هم بر تمام فشار‌هایی که تحمل می‌کنند اضافه می‌شود.

آمار‌های خودکشی یا محرمانه‌اند یا تکذیب می‌شوند

شریعت در پاسخ به این پرسش که آیا آمار دقیقی از میزان خودکشی رزیدنت‌های پزشکی وجود دارد؟ توضیح می‌دهد: متاسفانه هیچ آماری که بتوان به آن استناد کرد وجود ندارد. از نظر وزارت بهداشت این آمار‌ها محرمانه است و هیچ‌کس به آن‌ها دسترسی ندارد. اگر آماری هم اعلام شود به سرعت تکذیب می‌شود. البته یکی از معاونان وزارت بهداشت و درمان آمار خودکشی رزیدنت‌های پزشکی در سال گذشته را ۱۶ نفر اعلام کرد که قطعا آمار واقعی از این تعداد بیشتر است.

شریعت می‌افزاید: حتی اگر ما همین آمار را هم در نظر بگیریم و به عنوان آمار رسمی قبول کنیم با توجه به آمار ۱۵ هزار نفری رزیدنت‌های پزشکی در کشور این آمار نزدیک به ۱۰۰ در ۱۰۰ هزار نفر می‌شود که قطعا آمار نگران کننده‌ای است.

رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران می‌گوید: در مقابل این واقعیت نگران‌کننده، در وزارت بهداشت و نهاد‌های مسئول فضای انکار و تکذیب وجود دارد. در جلسات و کمیته‌هایی که برای بررسی این موضوع تشکیل شده، شاهد این هستیم که مسئولان وزارت بهداشت این مسئله را انکار می‌کنند و آن را زاییده فضای مجازی می‌دانند و به جای ارائه راهکار به فضای مجازی حمله می‌کنند. نکته جالب آنکه مسئولان وزارت بهداشت حتی حاضر نیستند از واژه «خودکشی» استفاده کنند یا در این زمینه صحبت کنند. به جای خودکشی می‌گویند رفتار‌های خود آسیب‌رسان.

راهکاری جز تغییر رویه نیست

شریعت در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان راهکار مناسبی برای جلوگیری از این اتفاقات پیدا کرد؟ عنوان می‌کند: راهکاری جز تغییر رویه در سیاست‌گذاری‌های وزارت بهداشت و درمان وجود ندارد. تا زمانی که وزارت بهداشت و مسئولان آن اشرافی به مشکلات این قشر نداشته باشند نمی‌توانند به دنبال رفع این مشکلات باشند. تا زمانی که آن‌ها رویه تکذیب را در پیش می‌گیرند نمی‌توان به تغییر رویه و بهبود أوضاع امیدوار بود.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ ملاقات صمیمی و دوستانه الهام علی اف و پزشکیان کنار دریا

عکس/ واکنش تند مونا مهرجویی به انتشار تصاویر جانباختگان بندرعباس

عکس/ آسمان مشهد در وسط روز سیاه شد

عکس/ ظاهر متفاوت صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در حال نماز خواندن کنار هلی کوپتر

عکس کمیاب از دکتر شریعتی ۷۴ سال پیش در کنار علمای مشهد با لباس رسمی

عکس/ رونمایی از پوستر سریال کنکل با بازگشت هانیه توسلی

عکس/ استوری خاص الناز شاکردوست برای همدردی با مردم بندرعباس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ دیدار هاشمی رفسنجانی با میخائیل گورباچف ۳۶ سال پیش در روسیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تصویر رسمی گوشی گلکسی S25 اج لو رفت + عکس

عکس/ واکنش جنجالی نیوشا ضیغمی برای همدردی با مردم بندرعباس

فیلم/ ایران ایر چگونه زمین‌گیر شد

تصمیم جدید دولت درباره تقسیم تهران

عکس کمیاب از پسر میلیونر ایتالیایی ۴۴ سال پیش در نماز جمعه تهران پشت سر رهبری

عکس/ نمایی دیده نشده و خاص از ۹۴ سال پیش محله فرمانیه تهران

رمزارز ترامپ به پرواز درآمد

فیلم/ روز پرترافیک غرفه هلدینگ خلیج فارس در ایران اکسپو ۲۰۲۵

شکایت جدید علیه اصغر فرهادی برای فیلم قهرمان

فیلم/ واکنش دبیر به پیدا شدن جام کشتی در عتیقه‌فروشی

تنها زن کابینه پزشکیان در آستانه استیضاح + سند

عکس/ نمایی شگفت انگیز از کنسولگری روسیه ۱۳۵ سال پیش در رشت

اولین واکنش سپاه به انفجار در بندر شهید رجایی

فیلم/ رونمایی از قرص اورانیوم هسته‌ای در روی آنتن زنده

فیلم/ سرانه مصرف نان ۱۰ میلیون مهاجر افغان بیش از ۹۰ میلیون ایرانی

عکس/ زمان مذاکرات ایران و اروپا مشخص شد

فیلم/ جزئیات انفجار بندر شهید رجایی از زبان استاندار هرمزگان

کف قیمت مسکن در سال ۱۴۰۳ چقدر بود؟ + جدول

علت تلف شدن توله‌های پلنگ در کرمان چه بود؟

بمب ساعتی بازار مسکن زیر پای مستاجران

جدیدترین قیمت آپارتمان در منطقه ۹ نهران از هوشیار تا استاد معین + جدول

پیام سیدمحمد خاتمی در پی انفجار بندر شهید رجایی

گزارش بورس امروز سه شنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

حال و هوای نشا مکانیزه برنج در گیلان

چرا عطش خریداران بورسی سرکوب شد؟

عکس/ پوشش تینیجر‌ای بهاره رهنما با بند عینک و گردنبند عجیب در خانه لاکچری اش

جزئیات آتش سوزی گسترده ۷ مغازه در شهر نور

خریداران شمش طلا بخوانند؛ تاریخ برگزاری حراج مشخص شد

فیلم/ درخواست جدی جناب خان از مسئولین بعد از حادثه بندرعباس

توافق اولیه استقلال با یک ستاره خارجی

افشای رقم درخواستی پیتسو موسیمانه از استقلال

عکس/ قابی کمیاب از هاشمی، روحانی و صیاد شیرازی ۳۸ سال پیش با لباس نظامی در چابهار

بیانیه حزب اعتدال و توسعه در پی حادثه آتش سوزی بندر شهید رجایی

عکس/ پرترۀ دختر قاجاری با لباس محلی و زیورآلات خاص ۱۱۰ سال پیش بر روی یک قالی ایرانی

عکس/ چهره دیده نشده و خاص از شهناز پهلوی ۷۳ سال پیش در کنار پدر و نامادری اش

تقابل زودهنگام مجلس علیه گزینه‌های وزارت اقتصاد؛ پایداریچی‌ها شمشیر را از رو بستند

حسین الله‌کرم: جنگ بلوفی بیش نیست

رقص رنگ و زیبایی در دشت ریواس کرمان

روایت حسن روحانی از پذیرش پرونده هسته‌ای ایران؛ در ملاقات با رهبر انقلاب چه گذشت؟ + فیلم

گرمای زودرس تقاضای مصرف برق را افزایش داد

عکس/ ظاهر خاص رونی کلمن اسطوره بدنسازی ۵۱ سال پیش با خنده شیرین در کودکی

تعریف پست جدید در استقلال

بازگشت نام ثروتمندان عربستانی به فهرست فوربز

فیلم/ بغض خانم مجری برای جانباختگان انفجار بندرعباس روی آنتن زنده

عکس/ گشت و گذار مهراب قاسم‌خانی و خانواده‌اش در شیراز با تیپ اسپرت و برند

تعداد بالا و حیرت انگیز زوج‌های نابارور در ایران

عکس/ ژست خندان اردشیر زاهدی ۴۷ سال پیش در حال کباب درست کردن با لباس سرآشپز

از قابلیت‌های جدید نرم افزار CRM دیدار رونمایی شد

انفجار بندر شهید رجایی چه تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد؟

جنجال تازه محمدحسین میثاقی علیه علیرضا بیرانوند