تاریخ انتشار: ۱۵:۰۷ - ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳

شمس و مولانا کجای داستان فیلم «مست عشق» هستند؟

فیلم مست عشق، روایتی ساده و بدون پیچیدگی از زندگی شمس و مولانا میباشد که در بسیاری بخش‌های فیلم حتی روایت نیز برعکس شده است مانند آنکه شمس بسیار اخلاق تندی داشته است و حتی کیمیا خاتون را بسیار آزار میداده است که در این فیلم آن را کاملا برعکس می‌بینیم که شمس در بند عشق کیمیا خاتون گرفتار شده است.

فیلم مست عشق

اقتصاد۲۴-مست عشق اسمی بسیار ساده و دل مرده برای چنین فیلم و واقعه‌ای بی نظیر در تاریخ است. هانری کربن و بسیاری دیگر می‌گویند که مولانا در تاریخ جهان یگانه بوده است و این اسم حتی دلالتی بر تم فیلم هم نیز ندارد و می‌شد با یک شعر از خود مولانا همانند دولت عشق (برداشتی از مرده بدم، زنده شدم-دولت عشق آمد و من دولت پاینده شدم) جایگزین کرد.

نگاه به گیشه تا روایت تاریخ

میتوان گفت کارگردان صرفا نگاه گیشه داشته است، چون شهاب حسینی و پارسا پیروزفر هیچکدام در این نقش نمی‌توانند باشند، اگر دقت کنیم که در واقعیت شمس تبریزی نزدیک به ۶۰ سال دارد و باید این در ویژگی‌ها و حرکات و چشم هاو... نمود داشته باشد مثلا در بخشی از قسمت فیلم مست عشق که به یکباره به جنگ مغول می‌رود سرعت حرکت‌های شمس به هیچ عنوان به یک عارف، ۶۰ ساله شبیه نیست؛ و به نوعی انگار حسن فتحی صرفا به فکر گیشه و فروش بوده است تا اینکه روایتی قابل درک درباره شمس و مولانا ارائه دهد.

باید دید بازیگر چه درکی از عشق افلاطونی از جنس شمس و مولانا را دارد و چقدر با ادبیات و بخصوص مولانا مانوس است. اینکه مولانا که به گفته خودش سجاده نشین باوقاری بوده است و بازیچه کودکان کوی می‌شود، به هیچ وجه در روایتی این تحول در پارسا پیروزفر ایجاد نشده است و به این درک نرسیده است.

ایرانی بودن یا نبودن

سالیان است که ترکیه به دلیل وجود مقبره مولانا در قونیه می‌خواهد مولانا را برای خود تصاحب کند. این کاملا اشتباه است و مولانا برای جهان است و به ایران فرهنگی تعلق دارد، اما چرا باید به جز ۳ نفر تمام بازیگران از ترکیه باشند و تمام اقوام و فرزندان و آشنایان مولانا در فیلم مست عشق، ایرانی نباشند؟

عشق آفتاب یا مثلث عشقی

عشق اسکندر و مریم و مثلث عشقی شمس و کیمیا خاتون و علاالدین، بسیار ساده کردن موضوع است، چون خود عشق شمس و مولانا چنان بزرگ و عظیم است که به گفته مولانا:‌ای دلبر و مقصودِ ما،‌ای قبله و معبودِ ما می‌باشد، ولی انگار حسن فتحی موضوع مست عشق را به جای شهرزاد و یا سریال ترکی‌های اشتباه گرفته است.

مساله مولانا حمله مغول نبود

ابتدا فیلم مست عشق با حمله مغول و جنگاوری اسکندر شروع می‌شود که فقط برای بعد تاریخی دادن به فیلم استفاده شده است، اما اصلا ارتباطی به فیلم ندارد و اتفاقا نقدی که شاید بر مولانا وارد می‌شود این است که چرا در اشعارش به حمله مغول اشار‌ه‌ای نکرده است و به عاشقی پرداخته است. 


بیشتر بخوانید:فیلم/ اکران خصوصی مست عشق با حضور علیرضا قربانی و پارسا پیروزفر


منتقدان می‌گویند در حمله مغول همه کشته شده اند و مولانا می‌گوید: حیلت رها کن عاشقا؛ دیوانه شو، دیوانه شو؛ و اندر دل آتش درآ؛ پروانه شو، پروانه شو.

سماع مستان

به جز پلان آخر هیچ بخشی از سماع یا حتی اشعار مولانا و حتی اشعار مولانا همراه با موسیقی استفاده نشده است.

فروش سلبریتی یا حقیقی

فروش چنین فیلمی می‌تواند برای شکسته شدن تابو شمس و مولانا باشد یا حضور بازیگران موفق و حتی موفقیت حسن فتحی در سریال‌های پیشین؛ ولی بیشترینش برای تبلیغات و قدرت رسانه است. ساختن فیلم بر پایه رمان بسیار سخت است. اما مست عشق بر پایه رمان ملت عشق که رمانی بسیار عامه پسند است ساخته شده است نه یک داستان یا پژوهش جدی درباره شمس و مولانا مانند پله پله تا ملاقات خدا اثر زرین کوب وبسیاری آثار دیگر.

منبع: فرارو
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حواشی خبرساز درباره ماشینی که الهه حسین‌نژاد سوار شد

شکایت ایران از ادعای آژانس درمورد ضبط اسناد محرمانه بازرسان

گفت‌وگوی تلفنی رئیس جمهور و ولیعهد عربستان

تکلیف حضور احمد نوراللهی در پرسپولیس مشخص شد

برادر زن سیدورف در استقلال پست گرفت؟!

شرط سنی برای دریافت پروانه کسب حذف شد

رسوایی ورزشکاران دوومیدانی پای وزیر ورزش را به مجلس کشاند

احتمال توفان تندری در تهران از امروز

دو بازیکن مطرح پرسپولیس مازاد شدند

استقلال اولویت اول لژیونر ایرانی نیست!

بانک مرکزی بازار مسکن را از وزارت راه و شهرداری ربود؟

افزایش قیمت لبنیات ادامه دارد+ جدول

بابایی‌کارنامی: با حمایت دولت و در یک فضای آرام باید صنایع بزرگ را به سمت راه‌اندازی نیروگاه‌ها سوق داد

عکس/ آیت الله جنتی ۴۴ سال پیش در کنار رهبر انقلاب و هاشمی رفسنجانی

شرط سازمان بورس برای توسعه فعالیت صندوق‌های اهرمی چیست؟

تکرار یک اشتباه در اصفهان؛ گورستان هزار ساله را برای عبور کابل برق کندند

افزایش چندین برابری قیمت نان در تهران

بازار فروش دام در آستانه عید قربان

هشدار یونسکو در خصوص عبور مترو از نزدیکی مسجد جامع اصفهان

هر پیامک چقدر برایتان آب می‌خورد؟

جزییات انتقال سهام عدالت متوفیان اعلام شد

عکس دیده نشده و عاشقانه از بازیگر زن لیسانسه‌ها و برادرش

عکس/ ظاهر اردشیر زاهدی همسر اول شهناز پهلوی ۲۴ سال پیش در ایام پیری

اینفوگرافی/ خطرناک‌ترین زوج‌های لیگ بیست و چهارم

عکس/ شکل و شمایل عجیب پله ۷۵ سال پیش با لباس ورزشی

ادعای عجیب زید آبادی درباره سقوط دولت نتانیاهو

عکس/ سلفی ناز و دلبرانه پردیس احمدیه با لبخند معنادار

چرا دلار درجا زد؟

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

شرط بندی سنگین روی بیت کوین ۱۳۰هزار دلاری

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ تیپ خاص نگار جواهریان و دخترش با لباس‌های برند

فیلم/ خرید و فروش یا اجاره مسکن با دلار ممنوع است!

عکس/ محمدرضا پهلوی و دخترش شهناز ۶۷ سال پیش در هواپیمای شخصی اش

جدیدترین قیمت رهن و اجاره آپارتمان زیر ۶۰ متر در تهران+ جدول

فیلم/ افشاگری جنجالی همتی از دلیل استیضاحش

خودکشی دوومیدانی کار ایرانی متهم به تجاوز در زندان کره جنوبی

سکه ۲ میلیون تومان گران شد

عکس / چهره متفاوت رهبر انقلاب ۳۶ سال پیش در ایام رحلت امام خمینی

عکس / نمایی خاص از مراسم عید قربان ۱۳۵ سال پیش در زمان قاجار

فیلم/ لحظه بازداشت قاتل و کشف جسد الهه حسین‌نژاد

اینفوگرافی/ متوسط قیمت گوسفند در کشور‌های عربی در آستانه عید قربان

عکس/ پوستر فدراسیون فوتبال برای بازی تیم ملی ایران با قطر

خط و نشان تند وکلای کره‌ای برای ورزشکاران ایران

عکس/ واکنش کاربران فضای مجازی به گاف ایران اینترنشنال در مورد فرزند رهبر انقلاب

عکس/ ژست احساسی مایکل جکسون ۳۲ سال پیش در کنار خواهرش جنت

پیکان ۵۵۰ میلیون تومان شد

ناترازی انرژی تا زمانی که دولت بنگاه‌دار و کارخانه‌دار باشد تغییر نمی‌کند