تاریخ انتشار: ۱۱:۴۶ - ۱۱ تير ۱۴۰۳
آمار مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری از ابتدای انقلاب تاکنون

رفراندوم پنهان انتخابات ریاست جمهوری

چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با آماری که از سوی وزارت کشور اعلام کرد، به دور دوم کشیده شد و مسعود پزشکیان، کاندیدای اصلاح‌طلبان با سعید جلیلی طراح «دولت در سایه» به رقابت می‌پردازند.

انتخابات ریاست جمهوری

اقتصاد۲۴- ۶۰ درصد از مردم با صندوق رای قهر هستند. هر چند نبود شور و شوق انتخابات ۷۶ یا حتی ۹۶ خبر از انتخاباتی سرد می‌داد، اما سخنرانی‌های پر طمطراق پندار مشارکت بالا را قوت می‌بخشید. اما مشارکت ۴۰درصدی که باعث سرخوشی برخی از آقایان شده، به معنای همراه نبودن بیش از نیمی از جامعه است، معترض بودن ۶۰ درصد از مردم خبر خوشحال کننده‌ای نیست.، اما آن‌ها که خوشحالند نیک می‌دانند که این مشارکت پایین در انتخابات ریاست جمهوری حاصل تلاش برخی برای کاهش مشارکت و ایجاد زمینه مناسب برای پیروزی‌شان است. حاصل تلاش برای رسیدن به قدرت. تاریخ انقلاب اسلامی حاکی از آن است که چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کمترین مشارکت را به خود اختصاص داده است.

تاریخ انتخابات ریاست جمهوری از ابتدای انقلاب تاکنون

بیشترین مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ و کمترین مشارکت تاکنون در دور اول ریاست جمهوری ۱۴۰۳ رخ داده است.

مشارکت ۶۷.۴۱ درصدی در دور اول: دوره اول ابوالحسن بنی‌صدر اولین رئیس‌جمهوری پس از انقلاب اسلامی است. ۶ بهمن ۱۳۵۸ اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و از ۱۴ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۹۰۷ نفری که در انتخابات شرکت کردند، ۱۰ میلیون و ۷۵۳ هزار و ۷۵۲ نفر (۷۷.۹۹ درصد شرکت کنندگان در انتخابات) به بنی‌صدر رای دادند تا از بین ۱۲۴ کاندیدای انتخابات به ریاست جمهوری برسد. در این سال ۲۰ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۶۴۳ نفر حق رای داشتند.

مشارکت ۷۴.۲۶ درصدی در دور دوم: دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۶۰ برگزار شد. در این دوره از ۲۲ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۱۷ نفری که واجد رای بودند، ۱۴ میلیون و ۵۷۲ هزار و ۴۹۳ نفر در انتخابات شرکت کردند و محمدعلی رجایی را از ۴ نفر کاندیدا انتخاب کردند. رجایی آرای ۱۲ میلیون و ۷۷۰ هزار و ۵۰ نفر (۸۷.۶۲ درصد شرکت کنندگان) را به خود اختصاص داده بود.

مشارکت ۷۴.۲۶ درصدی دوره سوم: پس از ترور رجایی اولین انتخابات زودگذر پس از انقلاب در ۱۰ مهر ۱۳۶۰ برگزار شد. ۱۶ میلیون و ۸۴۷ هزار و ۷۱۵ نفر از ۲۲ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۱۷ نفر واجد شرایط در این انتخابات شرکت کردند و از بین ۴ کاندیدا به سیدعلی خامنه‌ای (رهبری) با ۱۵ میلیون و ۹۰۵ هزار و ۹۸۷ توانست ۹۴.۴۱ درصد آرا را به خود اختصاص دهد.

مشارکت ۵۴.۷۸ درصدی دوره چهارم: در انتخابات دوره چهارم بار دیگر سیدعلی خامنه‌ای (رهبری) در ۲۵ مرداد ۱۳۶۴ به ریاست جمهوری رسید. در این دوره ۱۴ میلیون و ۲۳۸ هزار و ۵۸۷ نفر از جمعیت ۲۵ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۸۰۲ واجد شرایط در انتخابات شرکت کردند و خامنه‌ای (رهبر انقلاب) با کسب ۸۵.۷۱ درصد آرا (۱۲ میلیون و ۲۰۵ هزار و ۱۲ رای) از بین ۳ نفر انتخاب شد.

مشارکت ۵۴.۵۹ درصدی دوره پنجم: ۳۰ میلیون و ۱۳۹ هزار و ۵۹۸ نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات ریاست جمهوری در ۶ مرداد ۱۳۶۸ بودند و ۱۶ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۵۶۲ نفر در انتخابات شرکت کردند و ۱۵ میلیون و ۵۵۰ هزار و ۵۳۸ نفر (۹۴.۵۱ درصد از آرا) به اکبر هاشمی رفسنجانی رای دادند و او از بین ۲ نفر انتخاب شد.


بیشتر بخوانید:عکس/حتما فرق می‌کند چه کسی رئیس جمهور شود


مشارکت ۵۰.۶۶ درصدی دوره ششم: این دوره از انتخابات در ۲۱ خرداد سال ۱۳۷۲ برگزار شد و ۱۶ میلیون و ۷۹۶ هزار و ۷۵۵ نفر از تعداد ۳۳ میلیون و ۱۵۶ هزار و ۵۵ نفر در انتخابات شرکت کردند و ۱۰ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۴۹۹ نفر به اکبر هاشمی رفسنجانی رای دادند تا از بین ۴ نفر به صندلی ریاست جمهوری برسد.

مشارکت ۷۹.۹۲ درصدی دوره هفتم: در این دوره از انتخابات ۲ خرداد سال ۱۳۷۶ رقم خورد. از بین ۳۶ میلیون و ۴۶۶ هزار و ۴۸۷ نفر واجد حضور در انتخابات بودند و از این تعداد ۲۹ میلیون و ۱۴۵ هزار و ۷۴۵ نفر در انتخابات شرکت کردند و حماسه ۲۰ میلیون و ۱۳۸ هزار و ۷۸۴ رقم خورد و محمد خاتمی با اختصاص ۶۹.۰۹ درصد از آرا دولت اصلاحات را آغاز کرد.

مشارکت ۶۶.۷۷ درصدی دوره هشتم: در انتخابات ۱۸ خرداد ۱۳۸۰ بار دیگر محمد خاتمی توانست با ۲۱ میلیون و ۶۵۹ هزار و ۵۳ رای (۷۷.۱۲ درصد از آرا) رئیس جمهوری را به خود اختصاص دهد. در آن سال ۴۲ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۲۳۰ نفر واجد شرایط رای دادن بودند و ۲۸ میلیون و ۱۵۵ هزار و ۹۶۹ نفر در انتخابات شرکت کردند.

مشارکت ۶۲.۸۴ درصدی دور اول دوره نهم: ۲۷ خرداد ۱۳۸۴ نهمین انتخابات برگزار شد. ۴۶ میلیون و ۷۸۶ هزار و ۴۱۸ نفر واجد شرایط بودند و از این تعداد ۲۹ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۸۵۷ نفر در انتخابات شرکت کردند. از بین ۷ کاندیدا اکبر هاشمی رفسنجانی ۶ میلیون و ۲۱۱ هزار و ۹۳۷ رای (۲۱.۱۳ درصد آرا) و محمود احمدی‌نژاد ۵ میلیون و ۷۱۱ هزار و ۶۹۶ رای (۱۹.۴۳ درصد آرا) را به خود اختصاص داد تا اولین بار انتخابات بعد از انقلاب به دور دوم کشیده شود.

مشارکت ۵۹.۷۶ درصدی دور دوم دوره نهم: در این دوره که ۳ تیر ۱۳۸۴ برگزار شد، از همان تعداد واجد شرایط دور اول ۲۷ میلیون و ۹۵۹ هزار و ۲۵۳ نفر در انتخابات شرکت کردند و ۱۷ میلیون و ۲۸۴ هزار و ۷۸۲ نفر (۶۱.۸۲ درصد آرا) به محمود احمدی‌نژاد اختصاص یافت تا شهردار تهران به ریاست جمهوری برسد و سودای ریاست جمهوری در شهرداری شکل گیرد.

مشارکت ۸۴.۸۳ درصدی دوره دهم: انتخابات پرحاشیه و جنجالی ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ با حضور ۳۹ میلیون و ۳۷۱ هزار و ۲۱۴ نفر برگزار شد. در آن سال ۴۶ میلیون و ۱۹۹ هزار و ۹۹۷ نفر واجد شرایط بودند. محمود احمدی‌نژاد با ۲۴ میلیون و ۵۲۷ هزار و ۵۱۶ رای (۶۲.۶۲ درصد آرا) از بین ۴ کاندیدا به بار دیگر ریاست جمهوری رسید.

مشارکت ۷۲.۹۴ درصدی دوره یازدهم: در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ انتخابات دوره دهم برگزار شد و در این تاریخ ۵۰ میلیون و ۴۸۳ هزار و ۱۹۲ نفر واجد شرایط حضور در انتخابات بودند و از این تعداد ۳۶ میلیون و ۸۲۱ هزار و ۵۳۸ نفر در انتخابات شرکت کردند. حسن روحانی با کسب ۱۸ میلیون و ۶۱۳ هزار و ۳۲۹ رای (۵۰.۷۱ درصد آرا) توانست از ۵ کاندیدای دیر پیشی بگیرد و به ریاست جمهوری برسد.

مشارکت ۷۳.۳۳ درصدی دوره دوازدهم: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ یازدهمین انتخابات برگزار شد. از ۵۶ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۲۳۴ واجد شرایط ۴۱ میلیون و ۳۶۶ هزار و ۸۵ نفر در انتخابات شرکت کردند. حسن روحانی بار دیگر با کسب ۲۳ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۶۵۲ رای (۵۷.۱۴ درصد آرا) به ریاست جمهوری رسید.

مشارکت ۴۸.۸۰ درصدی دوره سیزدهم: این دوره اولین انتخابات زیر ۵۰ درصدی بعد از انقلاب بود. ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر در این دوره واجد شرایط بودند و ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ نفر در انتخابات شرکت کردند. ۱۸ میلیون و ۲۱ هزار و ۹۴۵ نفر (۶۲.۱۷ درصد آرا) به ابراهیم رئیسی رای دادند.

مشارکت ۴۰ درصدی دوره چهاردهم: پس از سقوط هلی‌کوپتر ابراهیم رئیسی کشور وارد انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری شد. این انتخابات در ۸ تیر ۱۴۰۳ (جمعه گذشته) برگزار شد. ۶۱ میلیون و ۴۵۲ هزار و ۳۲۱ نفر واجد شرایط بودند و از این تعداد ۲۴ میلیون و ۵۳۵ هزار و ۱۸۵ نفر در این انتخابات شرکت کردند و مسعود پزشکیان با کسب ۱۰ میلیون و ۴۱۵ هزار و ۱۹۱ رای به همراه سعید جلیلی به ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار و ۲۹۸ رای به دور دوم راه پیدا کردند.

البته که دلایل عدم مشارکت مردم در هر دوره از انتخابات متفاوت است و هیچ یک از دوره‌ها را نمی‌توان با هم مقایسه کرد و هر دوره را باید در شرایط اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود تحلیل کرد.

منبع: دیده بان ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

به زودی با انفجار جمعیتی افغان‌ها روبرو می‌شویم

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

عکس/ طعنه حسام‌الدین آشنا به پرویز فتاح

عکس/ حمایت مجری مشهور صدا و سیما از پزشکیان

قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت طلا و سکه امروز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

معرفی ضد تانک کورسار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

انتشار معتبرترین نظرسنجی درباره دور دوم انتخابات ریاست جمهوری

عکس/ فرزند شهید جهان آرا از پزشکیان حمایت کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیام شریفی زارچی، استاد اخراجی دانشگاه شریف به مردم

عکس/استایل عجیب یک شهروند پشت سر محسن رضایی در صف انتخابات

هشدار حسام الدین آشنا به رأی دهندگان

عکسی از الهه هیکس و زیدآبادی پای صندوق رأی

عکس / فخرالسادات محتشمی‌پور، همسر تاج‌زاده در انتخابات شرکت کرد

شرکت بهزاد نبوی در رای‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری

ظریف: تمام تلاش قفس سازان نگاه داشتن ما مردم در خانه است

افت کلافه‌کننده سرعت اینترنت در ساعات اخیر

زمان رای‌گیری تا ساعت ۲۰ تمدید شد

عکس/ مهدی کروبی رأی خود را به صندوق انداخت

بانک مرکزی: امسال هم ارز اربعین بصورت دینار به زائران پرداخت می‌شود

وحید حقانیان به پزشکیان رای داد

علی‌اکبر صالحی رای خود را به صندوق انداخت

سخنگوی دولت: استعفا ندادم

زاکانی به جلیلی رأی داد

توضیح شهرداری تهران درباره جمع‌آوری بنر تبلیغاتی یکی از نامزد‌ها

عکس/ احمدی نژاد روز انتخابات با مردم ترکیه عکس یادگاری گرفت

عکس/ واکنش رضا رشیدپور به توییت توهین آمیز یک نماینده مجلس

پشت پرده سه شوک اساسی به بازار گوشت ایران+ نمودار

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی بازیگر لیسانسه ها بعد ۸ سال

فیلم/ بیانیه جدید ستاد انتخابات کشور

عکس/حاشیه‌های حضور پزشکیان پای صندوق رأی

عکس/ چهره جدید مونا کرمی همسر سپند امیرسلیمانی

عکس/استایل بهاره رهنما پای صندوق رای

حمایت پسر مهدی کروبی از مسعود پزشکیان+ عکس

واکنش علم الهدی به آمار مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری

عکس/صادق زیبا کلام در حسینیه ارشاد برای رای دادن

حمایت مجدد روحانی از مسعود پزشکیان موقع رای دادن+ عکس

حاشیه‌های دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳+ عکس

فیلم/پیام ظریف به کسانی که در خانه نشسته اند:به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل

فیلم/محمد مهاجری: دیگر وقت تردید نیست

پیشتازی مسعود پزشکیان در گوگل+ عکس

عکس/ آشا محرابی در کنار پدرش اسماعیل محرابی

عکس/بنرهای تبلیغاتی پزشکیان جمع شد

ادعای عباس عبدی درخصوص مشارکت در انتخابات

عکس/زهرا، مسعود را بدرقه کرد

تصاویری جالب از قبل و بعد مرجانه گلچین + عکس

فیلم/پیام مهم علی‌اکبر صالحی در روز انتخابات

فیلم/فاطمه هاشمی رفسنجانی: مردمِ ناراحت از حاکمیت، رأی شما می‌تواند تاریخ را عوض کند

بیرانوند: می‌خواهم برگردم پرسپولیس!

پاسخ قطعی پرسپولیس به علیرضا بیرانوند

عفت مرعشی و فاطمه هاشمی در پای صندوق رأی+ عکس

فیلم/ لحظه رای دادن سعید جلیلی در انتخابات

علت کاهش نرخ بیکاری در ۳ سال دولت سیزدهم چیست؟

اینفوگرافی/ میزان رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در قاره‌های مختلف

مصرف برق هفته آینده رکورد می‌زند!

رشد ۴ برابری حجم آب دریاچه ارومیه

فیلم/نظر کرباسچی درباره مشارکت مردم در انتخابات

عکس/ آیت الله جنتی رای خود را به صندوق انداخت

عکس متفاوت پزشکیان و ظریف در قلعه‌حسن‌خان